Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013



Νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τον Μάρτιο

Αυξήσεις στην περιφέρεια, πτώση στα αστικά κέντρα

31/01/2013 

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως ζητά η Τρόικα,  μετά από 6 χρόνια που παρέμεναν «παγωμένες», βάζει τώρα ως στόχο η κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρης, συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών 6μελής ομάδα εργασίας, για την μελέτη και την υποβολή εισηγήσεων σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Στην ομάδα εργασίας μετέχουν όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονταν τα θέματα φορολόγησης των ακινήτων και θα πρέπει να παραδώσουν το πόρισμά τους  το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Με το νέο σύστημα προσδιορισμού  των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η Τρόικα ευελπιστεί σε αύξηση εσόδων από φόρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ (20% μεσοσταθμικά). Οι αυξήσεις όμως θα είναι σε ορισμένες περιοχές πολλαπλάσιες, καθώς σε άλλες θα πρέπει να μειωθούν για να προσεγγίσουν τις πραγματικές που κατέρρευσαν λόγω της κρίσεως στην κτηματαγορά.

Μεγαλύτερες αυξήσεις εκτιμάται πως θα επιβληθούν στην ελληνική περιφέρεια, όπου οι τιμές δεν είχαν «φουσκώσει» υπέρογκα πριν το 2008 και, ως εκ τούτου, δεν κατέρρευσαν θεαματικά όπως στην Αττική, το νομό Θεσσαλονίκης ή άλλα μεγάλα αστικά και πυκνοδομημένα κέντρα της χώρας.

Κωστής Πλάντζος  ΠρώτοΘεμα

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013



Έτοιμος ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα


Κίνητρα προς τους πολίτες για να βάλουν το χέρι στην τσέπη…
30/01/2013  12:13
 



Στην πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση με την παροχή κινήτρων προς τους πολίτες ώστε να ξαναπληρώσουν, προχωρεί η κυβέρνηση, τρία σχεδόν χρόνια μετά το νόμο για τους ημιυπαίθριους και ενάμιση χρόνο μετά τον τελευταίο νόμο Παπακωσταντίνου (4014) για τα αυθαίρετα.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η εισπρακτική λογική που δίχως αμφιβολία αποτυπώθηκε στην προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν οι νόμοι αλλά  και στις δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους που τους συνόδευσαν προκαλώντας δυσλειτουργίες στην αγορά των ακινήτων.

Τις νέες ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υπόσχεση ακόμη και να δώσει οριστικούς τίτλους νομιμότητας, παρουσιάζει αυτή την ώρα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να ενημερωθούν τα κόμματα και να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα νέο νόμο για την αυθαίρετη δόμηση, με τις εξής βασικές κατευθύνσεις:

-Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο που θα ενσωματώνει τις εγκυκλίους της διοίκησης και θα σέβεται την νομολογία του ΣτΕ

-Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου

-Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ’ ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

-Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό (π.χ τράπεζα γης)

-Η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων

Στόχος  του ΥΠΕΚΑ είναι μετά την ακρόαση των βουλευτών και την καταγραφή απόψεων και προτάσεων, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στην Άνοιξη.
Της Μαριάννας Τζάνε - Πρώτο Θέμα

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013


Δύο νέα γκολφ, στη Nότια Ρόδο και στον Καλαμώνα

Δευτέρα, 21 Ιανουάριου 2013 00:35
ΕκτύπωσηPDF

ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για επιμήκυνση της σεζόν και αύξηση των θέσεων εργασίας
Δύο γήπεδα γκολφ στη Ρόδο, εκτός από το στοιχειωμένο εδώ και 40 χρόνια στ’ Αφάντου, περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που πρωτοδημοσίευσε το Rodosalarm πριν από δύο και πλέον μήνες.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Ι. Πυργιώτη, με την προσθήκη ότι στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική.
Οκ. Πυργιώτης δεν προσδιορίζει τις θέσεις για τα δύο νέα γήπεδα γκολφ, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν οι παλαιότερες πληροφορίες για ένα στη Νότια Ρόδο και το δεύτερο στον Καλαμώνα. Όπως ο ίδιος εξηγεί «η προσπάθεια συντείνει στην «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων», τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (διατροφή, πολιτιστικοί πόροι που δεν αξιοποιήθηκαν από τον μαζικό τουρισμό), τα οποία θα επιφέρουν και περιφερειακό όφελος.«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε έναν τέτοιο διάλογο με τους επενδυτές» προσθέτει. Παράλληλα υποστηρίζει ότι «πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλιώς, όπως αποδείχθηκε στην πράξη τα τελευταία 30 χρόνια, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργήσαμε, ούτε το περιβάλλον προστατεύσαμε».
ΑΚΟΜΗ ο κ. Πυργιώτης επισημαίνει ότι «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες και funds από το εξωτερικό» που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, επισημαίνει αναφερόμενος στη δυναμική του τουρισμού. Όπως εξηγεί «έχει μεταβληθεί αρκετά το προφίλ του ενδιαφέροντος» από εγχώρια αλλά και ξένα κεφάλαια, το οποίο στρέφεται σε μεγάλες επενδύσεις «που είναι και αυτές που θέλουμε», ενώ"αντίθετα οι μικρές με τις οποίες γέμισε ο τόπος και δημιούργησαν το σημερινό περιβάλλον που απευθύνεται στον μαζικό τουρισμό και ευθύνεται για τη φθηνή ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, έχουν μειωθεί πάρα πολύ», δηλώνει. Και επί πλέον δημιουργήσαμε πολλές προβληματικές τουριστικές επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη στις τράπεζες.
Ο τουρισμός των γκόλφερς είναι μια δυναμική λύση για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, που με το σημερινό μοντέλο δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Επιμέλεια: Rodosalarm