Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ποια νησιά χάνουν την έκπτωση στον ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου

Τέλος στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιά του Αιγαίου φέρνει το νέο Μνημόνιο από την 1η Οκτωβρίου.
Με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και των νησιών του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.
Βάσει του νόμου οι συντελεστές αυτοί καταργούνται σταδιακά ως ακολούθως: Από 1.10.2015 στην πρώτη ομάδα νησιών, από 1.6.2016 στη δεύτερη ομάδα νησιών και από 1.1.2017 στα υπόλοιπα νησιά.
Το Μνημόνιο προβλέπει πως τα υπαγόμενα στις παραπάνω ομάδες νησιά θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ήδη καταρτίσει τη σχετική απόφαση την οποία ωστόσο θα υπογράψει η νέα κυβέρνηση.
Έτσι, αναμένεται πως την 1η Οκτωβρίου οι συντελεστές 5%, 9% και 16% οι οποίοι ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν σε 6,5%, 13% και 23% αρχής γενομένης από τις Κυκλάδες και τις Σποράδες.

Ξεκινούν έρευνες για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας





Έρευνες για τις αιτίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατάρρευσε γερανός στο Μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 107 άτομα ξεκίνησαν οι αρχές.
Το Μεγάλο Τέμενος ήταν κατάμεστο από κόσμο την Παρασκευή, ανήμερα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων.
Οι έρευνες ξεκινούν την ώρα που αυξάνονται οι κριτικές για τους κανόνες ασφαλείας του ιερού χώρου.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων που σκοτώθηκαν από την κατάρρευση του γερανού. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό οι νεκροί υπολογίζονται σε 107 και οι τραυματίες σε 230.
Ο επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Σουλεϊμάν Μπιν-Αμπντουλάχη αλ Αμρ, ισχυρίζεται ότι η κατάρρευση του γερανού προκλήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές.
Ο Άμπντελ Αζίζ Νάκουρ, που εργάζεται στο τέμενος, δήλωσε ότι είδε τον γερανό να πέφτει εξαιτίας της δυνατής καταιγίδας.
Ο Ίρφαν αλ Αλάουι, συνιδρυτής του Ιδρύματος για την Έρευνα της Ισλαμικής Κληρονομίας με έδρα τη Μέκκα, από την πλευρά του κατήγγειλε τις αρχές για αμέλεια μπροστά στον κίνδυνο που αποτελούν οι γερανοί.
Το ετήσιο προσκύνημα (Χατζ) αναμένεται αργότερα εντός του μήνα και οι σαουδαραβικές αρχές προετοιμάζονται για την άφιξη εκατομμυρίων μουσουλμάνων στη Μέκκα.
Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επέκταση του τεμένους των 400.000 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί έως και 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά γύρω από το τέμενος πολλοί γερανοί.
Ο κυβερνήτης της περιοχής της Μέκκας, ο πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φάισαλ, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν και ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα επισκεφθεί το Μεγάλο Τέμενος.
Στο μεταξύ φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ματωμένες σορούς σε μια από τις αυλές του τεράστιου τεμένους στην οποία έπεσε ο γερανός. Ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube δείχνει ανθρώπους να ουρλιάζουν και να τρέχουν λίγη ώρα αφότου ακούστηκε ένας φοβερός θόρυβος.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ευχήθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» και πρόσθεσε ότι «η σκέψη του και οι προσευχές του βρίσκονται στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους».
Ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση: «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι σε αυτούς που έχασαν αγαπημένους τους σήμερα στη Μέκκα».


Έργο Αστικών Αυγκοινωνιών Αναλαμβάνει η Intrasoft στη Βουλγαρία

Κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Intrasoft International Βουλγαρίας επιλέχθηκε από τον Δήμο Βάρνας για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Έργου Αστικών Συγκοινωνιών, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για βιώσιμη και ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη.
Ο σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στην πόλη της Βάρνας, μέσω επενδύσεων σε βιώσιμες αστικές μεταφορές.
Το έργο αποτελείται από δέκα τμήματα (components) συνολικά. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, η Intrasoft International θα παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής έργων, επίβλεψης, παράδοσης και εγκατάστασης στα πρώτα τέσσερα (4) μέρη του έργου. Τα μέρη αυτά περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων (τμήμα 1), τον εξοπλισμό των οχημάτων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μέσω συστήματος αυτόματου εντοπισμού οχημάτων (τμήμα 2), το σύστημα πληροφόρησης των επιβατών σε πραγματικό χρόνο (τμήμα 3) και την αναβάθμιση του Κέντρου Ελέγχου των Αστικών Συγκοινωνιών (τμήμα 4).
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα τέσσερα τμήματα του έργου είναι 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Intrasoft International Βουλγαρίας είναι 3,9 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει επίσης τις εταιρίες Ballistic Cell, Bonima και Ericsson. Η σύμβαση είναι διάρκειας 2,5 ετών.
Σημειώνεται ότι η πόλη της Βάρνας είναι η μεγαλύτερη πόλη και καλοκαιρινό θέρετρο στη Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία μετά τη Σόφια και η ενδέκατη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή των Βαλκανίων. Με μια αναπτυσσόμενη οικονομία και αξιοσημείωτη τουριστική βιομηχανία, η πόλη στοχεύει στη μείωση του αριθμού των ρυπογόνων οχημάτων, καθώς και στην εξάρτησή της από το εισαγόμενο πετρέλαιο και στην αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα, αλλά δεν χρησιμοποιείται.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrasoft International, κ. Αλέξανδρος Μάνος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν τη σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για βιώσιμη και ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη στη Βουλγαρία. Αυτό το τελευταίο έργο -το δεύτερο μεγάλης κλίμακας έργο που υλοποιεί η Intrasoft International στον χώρο αυτό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- έρχεται να προστεθεί στο σύστημα τηλεματικής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) στην Ελλάδα, το οποίο είναι υπό ανάπτυξη. Η ανάθεση της εν λόγω σύμβασης ενδυναμώνει τη θέση του ομίλου μας στον χώρο της τηλεματικής και ευφυών ηλεκτρονικών συστημάτων μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δικαιώνοντας τη στρατηγική μας απόφαση για επέκταση του χαρτοφυλακίου μας σε περισσότερους τομείς προτεραιότητας του δημόσιου τομέα».

Bachelor Αρχιτεκτονικής με πιστοποίηση RIBA από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Σημαντικές εξελίξεις στην Πολυτεχνική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου: Το πρώτο bachelor Αρχιτεκτονικής με πιστοποίηση RIBA και νέα συνεργασία με το διακεκριμένο University of Portsmouth για μεταπτυχιακά προγράμματα
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με 33 χρόνια εμπειρίας (από το 1982) στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία επιλογή ποιοτικών σπουδών Πανεπιστημιακού επιπέδου στη χώρα μας. Ξεχωρίζει για το υψηλό ακαδημαϊκό του κύρος, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη χιλιάδων τίτλων και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ανά ειδικότητα.
Την τελευταία δεκαετία το Κολλέγιο έχει εδραιωθεί και στο χώρο των πολυτεχνικών σπουδών, έχοντας ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο: την 1η ιδιωτική Πολυτεχνική Σχολή στην Ελλάδα – σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - με τη συνεργασία του δημόσιου βρετανικού Πανεπιστημίου University of East London, που προσφέρει αναγνωρισμένα προπτυχιακά προγράμματα Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών Μηχανικών, επαγγέλματα που μέχρι σήμερα συναντούσε κανείς αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες πολυτεχνικές σχολές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη ιδιωτική Πολυτεχνική Σχολή στη χώρα μας και το υψηλό επίπεδο σπουδών υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη επένδυση σε σύγχρονα εξειδικευμένα εργαστήρια και εξοπλισμό.
Τη φετινή χρονιά δύο ακόμη σημαντικά βήματα επιτελέστηκαν, στο πλαίσιο της διαρκούς ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου:
  • Το πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής είναι το πρώτο και μοναδικό bachelor που προσφέρεται στην Ελλάδα και είναι πιστοποιημένο από το RIBA (Royal Institute of British Architects), το Βασιλικό Ινστιτούτο των Βρετανών Αρχιτεκτόνων, γεγονός που διασφαλίζει την υψηλή εκπαιδευτική ποιότητα του προγράμματος καθώς και την επαγγελματική καταλληλότητα των αποφοίτων.
  • Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σύναψε συνεργασία με το University of Portsmouth – ένα από τα καλύτερα Βρετανικά Πανεπιστήμια – και ανακοινώνει την έναρξη δύο νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Αρχιτεκτονική και τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα μοναδικά στο είδος τους που προσφέρονται στην Ελλάδα σε συνεργασία με Βρετανικό Πανεπιστήμιο.
Έτσι, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει από το Σεπτέμβριο του 2015 τα εξής πέντε αναγνωρισμένα bachelors και masters Πολυτεχνικών Επιστημών:
Εάν σκέφτεστε το επόμενο βήμα στις σπουδές σας επικοινωνήστε με το Κέντρο Εγγραφών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο 210 6199891 [Αθήνα (κέντρο), Μαρούσι και Πειραιάς] και 2310 241010 [Θεσσαλονίκη], προκειμένου να εξασφαλίσετε άμεσα μια θέση στα νέα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.mitropolitiko.edu.gr.   

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν το Δημόσιο ξέμεινε με... 10 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία

Μέρα με τη μέρα, επί επτά μήνες, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρακολουθούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα και αναζητούσαν λύσεις για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.
Την αγωνιώδη αυτή προσπάθεια περιγράφουν στο “Βήμα” η γενική διευθύντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου, και ο διευθυντής Προϋπολογισμού Χρήστος Γιαννακόπουλος.
Την περίοδο της μεγάλης αγωνίας, που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και φαίνεται να τελειώνει με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, αλλά και με την απρόσμενη αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο εν μέσω capital controls, “έφτασε ημέρα που το ταμείο του κράτους είχε μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ, κι εμείς έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις”, όπως αναφέρουν.
“Ζήσαμε έναν εφιάλτη. Τον δικό μας εφιάλτη. Πολύ πιο έντονο από όλους τους Έλληνες καθώς σηκώναμε το βάρος της λειτουργίας του κράτους με περιορισμένα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, για να υπάρχει ασφάλεια, έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (κάποτε είχαμε και 2 και 3) και υπήρξαν μέρες που ήταν λίγες δεκάδες εκατομμύρια, λιγότερα και από μια επιχείρηση”, δηλώνει στην εφημερίδα η κ. Μηλιάκου.
“Κάποιοι πολιτικοί δούλεψαν σκληρά και άφησαν θετικό αποτύπωμα. Άλλοι δεν κατάλαβαν ούτε τι κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”, σημειώνουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ για το περιβόητο σχέδιο του Γιάννη Βαρουφάκη διευκρινίζουν ότι “οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν γνώριζαν και επομένως δεν συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο” και αφήνουν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για προετοιμασία εθνικού νομίσματος.
Όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος, “η αλλαγή νομίσματος απαιτεί προσαρμογή διαδικασιών, πληροφορικών συστημάτων και πολλά άλλα. Ας θυμηθούν ότι για τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ απαιτήθηκε διετής προετοιμασία”.

Iστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό

Νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα επιτυγχάνει φέτος ο ελληνικός τουρισμός καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει με τουλάχιστον 26 εκατομμύρια αφίξεις και σχεδόν 15 δισ. ευρώ εισπράξεις, σε σχέση με τα 24 εκατ. αφίξεις και τα 13,5 δισ. έσοδα πέρυσι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, «η δυναμική των αφίξεων τον Αύγουστο και η πορεία του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις». Μάλιστα χαρακτηρίζει ως συντηρητική την εκτίμηση για 26 εκατομμύρια αφίξεις φέτος, αφού όπως λέει αν οι πολιτικές εξελίξεις είναι ομαλές δεν αποκλείεται ο αριθμός των τουριστών να κινηθεί υψηλότερα από τα 26 εκατ. τουρίστες.
Αντοχή
Οι παράγοντες του τουρισμού υπογραμμίζουν πως «για άλλη μια φορά ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει την εξαιρετική αντοχή του σε καταστάσεις κρίσης» και επιβεβαιώνει πως δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα αναγνωρίζουν τη σημαντική συμβολή των μεγάλων tour operators της Γερμανίας και της Βρετανίας που στήριξαν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, αλλά και τον ρόλο του διεθνούς «τζετ σετ» που ταξίδεψε και στήριξε την Ελλάδα.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως αν δεν μεσολαβούσαν τα capital controls και η αβεβαιότητα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου, εξαιτίας των οποίων οι κρατήσεις «πάγωσαν» για 15 μέρες, οι επιδόσεις θα ήταν ακόμα υψηλότερες, ενώ θα ήταν καλύτερη η εικόνα και σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. «Είναι τεράστια η ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσει τα απαραίτητα νομοσχέδια και να υλοποιήσει έργο», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης και απεύχεται το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας.
Τα στοιχεία 7μήνου του ΣΕΤΕ είναι αποκαλυπτικά για τη νέα χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού καθώς δείχνουν ότι η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων ήταν της τάξης του 6,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με παράλληλη αύξηση της εισερχόμενης οδικής κίνησης κατά 22%, ενώ πτωτικά κινήθηκε η ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση από Ιταλία κατά 9%.
Και συγκεκριμένα οι αεροπορικές αφίξεις του 7μήνου ήταν 8,7 εκατομμύρια επιβάτες και άλλα 6,5 εκατομμύρια άτομα ήρθαν στην Ελλάδα οδικώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence, οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, από την αρχή του έτους έως τις 31 Ιουλίου 2015, κατέγραψαν αύξηση κατά 6,9%. Η Αθήνα πρωταγωνιστεί καθώς πέτυχε εντυπωσιακή άνοδο +28% τον Ιούλιο και κατά 26,5% στο επτάμηνο.
Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφάνισαν τον Ιούλιο τα αεροδρόμια της Μυκόνου στο +11% (και +10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με άνοδο κατά 10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με +19,6% (14,3% επτάμηνο). Ανοδικά κινήθηκαν και οι αεροπορικές αφίξεις στο Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο).
Μεικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με -3,2% (-1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με -1,4% (+0,9%).
Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο 2015 η κίνηση από και προς Ιταλία μειώθηκε κατά -9%, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής κατανομή του ποσοστού της μείωσης ανάμεσα σε Ελληνες και αλλοδαπούς. Ενώ μειωμένη ήταν η κίνηση των επιβατών και στην εσωτερική ακτοπλοΐα, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στο γεγονός ότι πολλοί μετέθεσαν για Αύγουστο και Σεπτέμβριο τις διακοπές τους.
Σημαντική ήταν επίσης η οδική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση των εισερχόμενων επισκεπτών κατά 22%, σε σχέση με πέρυσι, ανεβάζοντας τις συνολικές αφίξεις σε 6,46 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 70% της συνολικής αύξησης καταγράφηκε στον σταθμό των Ευζώνων.
Ικανοποίηση
Μάλιστα θα πρέπει να επισημανθεί και η αναφορά του SETE Intelligence, ότι ο δείκτης ικανοποίησης των ξένων τουριστών από τα ελληνικά ξενοδοχεία παραμένει υψηλότερος από αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Σημειώνεται ότι το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών δεν επηρεάστηκε ούτε κατά την περίοδο που ξεκίνησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Ελλάδα ψηφίζουν και για τον Σεπτέμβριο οι ξένοι τουρίστες. Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο κρατήσεων ξενοδοχείων Trivagο, Ιταλοί, Γερμανοί και Αγγλοι, καθώς και Βούλγαροι, Ισπανοί και Γάλλοι σπεύδουν για διακοπές στη χώρα μας και οι δημοφιλείς προορισμοί είναι κατά σειρά: η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Αθήνα, η Μύκονος και η Χαλκιδική, ενώ ακολουθούν Κέρκυρα, Θάσος, Ρόδος, Κως και Πάργα.
Αλλά και οι Ελληνες επιλέγουν να κάνουν διακοπές τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με έρευνα της Τrivago, από τους προορισμούς στις Κυκλάδες προτιμούν τη Σαντορίνη και την Τήνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Trivago, οι δημοφιλείς προορισμοί για τους Ελληνες είναι κατά σειρά: η Χαλκιδική, η Πάργα, τα Σύβοτα, το Ναύπλιο, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Θάσος, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος και η Τήνος, που πλασάρεται στη 10άδα των δημοφιλών προορισμών.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΑΠΕΝ: τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016

 Σε τακτοποίηση των αυθαιρεσιών στα ακίνητά τους το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 καλεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ τους ενδιαφερόμενους πολίτες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων εφαρμογής του νόμου 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας «Οι πολίτες ας έχουν στο μυαλό τους ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης στις ρυθμίσεις του νόμου, έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους. Επισημαίνεται, ότι μετά την προθεσμία αυτή, κανέναν ακίνητο με αυθαιρεσία και κανένα αυθαίρετο κτίσμα δεν θα μπορεί ούτε να μεταβιβασθεί ούτε να αξιοποιηθεί». Η πολιτεία, ανέφερε ο υπουργός, διασφαλίζει πλέον τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κατασκευών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η πρακτική της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί ίσως το πιο μελανό σημείο των τελευταίων δεκαετιών στα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας για τη χώρα μας», προσθέτοντας ότι «η πολιτεία, τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε, ότι «ο νόμος 4178/2013 αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οριστικά οι πολεοδομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών στα ακίνητα. Η πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου θωρακίζει αυτή την πρωτοβουλία της Πολιτείας, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστικό τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της αυθαίρετης δόμησης».

Καταλήγοντας ο Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι «καμία αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου 4178/2013. Οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν, να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους».

Το ΤΕΕ ζητάει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε σε δήλωσή του ότι «η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».

Όπως έγινε γνωστό από το ΤΕΕ, συνολικά, μέχρι σήμερα, σε 902.961 ανέρχονται τα ακίνητα με αυθαιρεσίες, τα οποία έχουν δηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Σε οριστική ρύθμιση έχουν υπαχθεί οι 236.769 δηλώσεις, σε διαδικασία υπαγωγής βρίσκονται οι 202.109, στο στάδιο της αρχικής υποβολής οι 153.909, σε επεξεργασία οι 133.915, ενώ ως άκυρες χαρακτηρίστηκαν 238 δηλώσεις.

Όσον αφορά τα καταχωρημένα πρόστιμα, για τη διετία το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μέση τιμή του προστίμου ανά κατηγορία ανέρχεται σε 5.023 ευρώ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσό το οποίο έχει εισρεύσει στα κρατικά έσοδα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

To υπερκοίτασμα στην Αίγυπτο και ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας

Nέα δεδομένα, τα οποία είναι δυνατό να αναδιατάξουν το ενεργειακό σκηνικό στη λεκάνη της Μεσογείου δημιουργεί η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου.
Χωρίς να μπορεί να προβλέψει κάποιος σε αυτή τη φάση ποιες αποφάσεις θα ληφθούν από το Κάιρο, κυρίως σε σχέση με την προοπτική εξαγωγών -προς το παρόν γίνεται λόγος για κάλυψη μόνο της εγχώριας ζήτησης από την ιταλική Eni, που διεξήγαγε την έρευνα-, το γεγονός ότι το Ισραήλ «χάνει» την Αίγυπτο ως δυνητικό πελάτη του δικού του φυσικού αερίου παρέχει ευκαιρίες για άνοιγμα του Τελ Αβίβ σε άλλες αγορές, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
Στην προκειμένη περίπτωση ενδυναμώνεται η προοπτική κατασκευής του project East Med, που θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα μας κομβικής σημασίας «παίκτη» για το πέρασμα του αερίου στην Ε.Ε. Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα να ακολουθηθεί άλλη οδός, π.χ. μέσω Τουρκίας, όμως οι τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Αγκυρα δεν ευνοούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σήμερα.
Απαιτείται στρατηγική
Οπως εξηγεί στη «Ν» ο δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, η Αθήνα μπορεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και με κατάλληλες κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο να κερδίσει μια μάχη που θα της προσδώσει σπουδαίο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Από κοντά και η Λευκωσία, βεβαίως, επί τη βάσει της καλής συμμαχίας η οποία έχει διαμορφωθεί με την ισραηλινή πλευρά. Ασφαλώς, προσθέτει ο κ. Νικολάου, όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά εφόσον λύθηκαν πολιτικά ζητήματα στο Ισραήλ, τα οποία έφερναν προσκόμματα στον East Med, είναι εφικτό πλέον να ληφθούν -σχετικά σύντομα- αποφάσεις και να μεθοδευθεί το όλο έργο.
«Το κοίτασμα του Λεβιάθαν είναι πολύ μεγάλο, γύρω στα 21 τρισ. κ.π. (κυβικά πόδια), οπότε έχει κάθε λόγο το Ισραήλ να το εξάγει και, πάντως, όχι προς την Αίγυπτο πια, αφού θα καλύψει η ίδια τις ανάγκες της».
Ο ίδιος σημειώνει την πολύ δυνατή παρουσία της Eni στη χώρα, θεωρεί εύκολη υπόθεση την εξόρυξη, λόγω μικρού βάθους, από το κοίτασμα ονόματι Ζορ -το μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, με πιθανά αποθέματα 30 τρισ. κ.π.-, ενώ δεν αποκλείει λόγω των έτοιμων υποδομών υγροποίησης στο Πορτ Σάιντ, σε συνεργασία με την ισπανική Ferosa, την εξαγωγή προς τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Μας θυμίζει, δε, πως υφίσταται και αγωγός που μετέφερε κατά το παρελθόν αέριο από την Αίγυπτο στην Ιορδανία και το Ισραήλ. Τα παραπάνω συνηγορούν, κατά τον κ. Νικολάου, στο ότι μειώνονται οι επιλογές του Ισραήλ σε σχέση με το τι θα κάνει το δικό του αέριο, γι’ αυτό και είναι αναγκασμένο να στραφεί σε άλλες διεθνείς αγορές.
Μακριά η Κρήτη…
Και το «δικό μας» οικόπεδο 14, που προσδιορίζεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης και για το οποίο διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι ίσως κρύβει κοίτασμα με δυναμικό φ.α. μεγαλύτερου από το κυπριακό της Αφροδίτης; Ο δρ Νικολάου απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα πως η περιοχή της Κρήτης είναι αυτή τη στιγμή «ανώριμη» από ερευνητικής πλευράς. Εχει μικρές πιθανότητες να κρύβει υδρογονάνθρακες, αλλά απαιτείται αλλαγή προσέγγισης με πολύ πιο διευρυμένα σεισμικά αποτελέσματα. Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Ζορ ανοίγει προοπτικές και για τα γειτνιάζοντα οικόπεδα 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
«Μήνυμα» Αναστασιάδη
Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω και των ανακαλύψεων φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο εξήρε σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στέλνοντας μηνύματα προς την Αγκυρα, αλλά και την Ε.Ε. «Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι αν η Τουρκία επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, θα πρέπει να λύσει το Κυπριακό.
«Διαφορετικά ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε διά της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της. Οπότε αυτό αναβαθμίζει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», τόνισε.
VEGAS και ΕΛΠΕ
Αρκετά χρόνια πριν, στις 5 Ιουνίου 2007, είχε υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης στην περιοχή West Obayed της Δυτ. Ερήμου, συνολικού εμβαδού 1.841 τ.χλμ, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ+3,91% ως αποκλειστικό παραχωρησιούχο και διαχειριστή. Κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, τα ΕΛΠΕ μεταβίβασαν το 2010 ποσοστό 70% των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής της περιοχής στην εταιρία VEGAS West Obayed Limited (Ομιλος Βαρδινογιάννη), η οποία ανέλαβε και τη διαχείριση της κοινοπραξίας σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση συνδιαχείρισης.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε η συνέχιση συμμετοχής του Ομίλου στις ερευνητικές δραστηριότητες με μειωμένο ερευνητικό κίνδυνο και δαπάνες. Η σύμβαση μεταβίβασης των δικαιωμάτων στη VEGAS εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές στις 12 Οκτωβρίου 2011.
Η κοινοπραξία, το 2012, συνέχισε τις ερευνητικές εργασίες εκπληρώνοντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης και προχώρησε στην κατάρτιση μελετών και την εκτέλεση γεωτρήσεων.
Τον Οκτώβριο του 2014 η κοινοπραξία (ΕΛΠΕ 30% - VEGAS 70%) εκτέλεσε την τελευταία υποχρεωτική ερευνητική γεώτρηση, που δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα. Μετά την άρνηση της κρατικής εταιρείας EGPC για επαναδιαπραγμάτευση της διάρκειας της σύμβασης και εκτέλεσης επιπλέον γεωτρήσεων, η κοινοπραξία αποφάσισε ομόφωνα την επιστροφή της περιοχής (5 Δεκεμβρίου 2014).
Η ελληνική ενεργειακή παρουσία
Τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό ότι η Energean Oil & Gas προχωρεί σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 6 εκατ. ευρώ, στην Αίγυπτο, με στόχο τον εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην περιοχή West Kom Ombo, έκτασης 20.948 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το νέο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας και καθορίστηκε έπειτα από την ερμηνεία των δεδομένων που έχουν προκύψει από την προηγούμενη πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων στην περιοχή, από δισδιάστατες σεισμικές έρευνες έκτασης 1.500 χιλιομέτρων καθώς και από αερομαγνητικές έρευνες. Στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται η νέα ερμηνεία αερομαγνητικών δεδομένων, η απόκτηση 400 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών ερευνών, καθώς και η πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων έως τον Ιούνιο του 2016.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil & Gas, Μαθιό Ρήγα, «η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Οπως ανέφερε, «παρά την αρνητική συγκυρία που συνεπαγόταν η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου (από από τον Ιούνιο του 2014), η Energean αξιοποιεί το επιστημονικό της δυναμικό και επενδύει στην έρευνα με στόχο τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στον τομέα και την ανάδειξή της, από μόνη παραγωγό εταιρεία στην Ελλάδα, σε περιφερειακό πρωταγωνιστή.
Η περιοχή του West Kom Ombo βρίσκεται στη νοτιοκεντρική έρημο της άνω Αιγύπτου και παρουσιάζει γεωλογικές ομοιότητες με το γειτονικό πετρελαϊκό πεδίο Al Baraka, όπου υπάρχει, ήδη, παραγωγή πετρελαίου».
Συνολικά η Αίγυπτος διαθέτει βεβαιωμένα κοιτάσματα περί τα 4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική. Η Energean Oil & Gas είναι διαχειριστής και κατέχει το 60% της άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στο West Kom Ombo.

Η μεγαλύτερη πράσινη στέγη του κόσμου είναι μια «Πόλη των Θαυμάτων»

Ο αρχιτέκτονας Ραφαέλ Βινιόλι και το αρχιτεκτονικό γραφείο Olin Landscape Architects αποκάλυψαν τα σχέδια για τη μεγαλύτερη πράσινη στέγη του κόσμου, ένα κοινοτικό πάρκο έκτασης 120 στρεμμάτων που βρίσκεται ανάμεσα στις φουτουριστικές εγκαταστάσεις Infinite Loop και Campus 2 της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.
Η εντυπωσιακή φυτεμένη στέγη που θα κατασκευάσει η Sand Hill Property Company αποτελεί μέρος του σχεδίου ανακαίνισης του εμπορικού κέντρου Vallco και έχει προϋπολογισμό τρία δισ. δολάρια!
Το σχέδιο φιλοδοξεί να μεταμορφώσει ένα ξεπεσμένο εμπορικό κέντρο σε υπόδειγμα αειφόρου αρχιτεκτονικής και χώρο μεικτών χρήσεων.
Η εν λόγω πράσινη στέγη χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανές επίτευγμα «τουλάχιστον διπλάσιο από ο,τιδήποτε παρόμοιο έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν».
Το υπερυψωμένο πάρκο θα διασχίζουν αλέες ιδανικές για περπάτημα και τρέξιμο συνολικού μήκους έξι χιλιομέτρων, ενώ θα το διανθίζουν λοφάκια, περιβόλια, αμπέλια, λιβάδια, οργανικοί κήποι, παιδικές χαρές και ένα μικρό καταφύγιο για την ενδημική χλωρίδα και πανίδα.
Η πράσινη οροφή θα συμβάλλει ώστε το πάρκο Hills at Vallco να λάβει πιστοποιητικό LEED Platinum χάρη στην καλλιέργεια ενδημικών, ανθεκτικών στην ξηρασία και στις κλιματικές μεταβολές φυτών, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με φυσικό εξαερισμό και μόνωση, τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και την αντιστάθμιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας.
Το πάρκο θα αρδεύεται με ανακυκλωμένο νερό και όμβρια ύδατα που θα συλλέγονται σε ειδικές δεξαμενές.
Πρόκειται για μια γειτονιά μεικτών χρήσεων με πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους. Οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ ενδέχεται να εγκατασταθούν και σταθμοί μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς.
Ο δομημένος χώρος θα χωρίζεται σε 15 οικοδομικά τετράγωνα. Εκεί θα φιλοξενούνται καταστήματα συνολικής επιφάνειας 58.000 τ.μ, γραφεία σε 186.000 τ.μ και 800 κατοικίες. Οι 680 κατοικίες θα απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα, 40 κατοικίες θα είναι πιο προσιτές, ενώ ακόμα 40 κατοικίες θα είναι σχεδιασμένες για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Στην περιοχή θα λειτουργούν εστιατόρια, κινηματογράφοι, γυμναστήριο, παγοδρόμιο και μπόουλινγκ, ενώ στις δύο κεντρικές πλατείες θα φιλοξενούνται λαϊκές αγορές και θερινά σινεμά.
«Η επικέντρωσή μας στην κοινότητα θα μεταμορφώσει το Hills at Vallco σε ένα μέρος που αξίζει κάποιος να ζήσει, να επισκεφθεί, να εργαστεί, να γευματίσει, να παίξει, να μάθει, να διασκεδάσει» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Reed Moulds.
Η Sand Hill θα συνεισφέρει 40 εκατ. δολάρια προς τα τοπικά σχολικά συγκροτήματα σε χρήμα και υπηρεσίες, ενώ εάν οι δημοτικές αρχές εγκρίνουν το σχέδιο θα κατασκευάσει ένα δημοτικό σχολείο 700 μαθητών.

Περισσότερα από 900 χιλ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί - Στα 3,2 δισ. ευρώ τα πρόστιμα

Περισσότερα από 900 χιλιάδες αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί την τελευταία διετία. Έως σήμερα στον νόμο Καλαφάτη (4178/2013) έχουν υπαχθεί 340.506 ακίνητα, ενώ έχει «δεχθεί» και τις δηλώσεις 269.097 αυθαιρέτων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν ξεκινήσει διαδικασία τακτοποίησης βάσει του νόμου 4014/2011, ο οποίος κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατίας (ΣτΕ) ως αντισυνταγματικός.

Επίσης, 293.358 ακίνητα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης με τον 4014/2011 πριν περάσει από την κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Για τις 340.966 νέες δηλώσεις τα πρόστιμα ξεπερνούν το 1,7 δις ευρώ και αφορούν νομιμοποίηση περίπου 36 εκατομμυρίων τετραγωγικών μέτρων. Το μέσο πρόστιμο ανά δήλωση υπολογίζεται περίπου στα 5.000 ευρώ.
Για τις δηλώσεις του ν. 4014 που μεταφέρθηκαν στον ν. 4178 τα καταχωρημένα πρόστιμα φτάνουν 1,5 δις ευρώ. Στην τρέχουσα περίοδο η ένταξη νέων αυθαιρέτων στην ρύθμιση δείχνει σχετική κάμψη, επηρεασμένη έντονα από τους περιορισμούς των συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα.
 
Από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων που έγινε από Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προκύπτει ότι το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια και το 75% αυθαιρεσίας σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Επίσης, το 29% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το 51% των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% των προστίμων τα ακίνητα εντός σχεδίου.
 
Όσον αφορά τις χρήσεις των δηλούμενων ακινήτων, κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 20%, άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) χαρακτηρίζεται το 61%, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 14%, κτίρια τουρισμού - βιομηχανίας το 3% και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κλπ) το 2%.
 
Οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (36,41% του συνόλου των δηλώσεων) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (16,69% του συνόλου των δηλώσεων).
 
«Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων», δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά  ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.
 
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει επίσης ότι η Πολιτεία οφείλει άμεσα να προχωρήσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα όλων των κατασκευών, να βελτιωθεί η ασφάλειά τους, να υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Και καταλήγει: «Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».
Ο Ν. 4178/2013 συμπληρώνει 24 μήνες από την πρώτη εφαρμογή του και έχει ενσωματωθεί σε αυτόν το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχόντων δηλώσεων του Ν.4014/2011 με αντίστοιχη συμπλήρωση των στοιχείων χαρακτηρισμού σε κατηγορίες των παραβάσεων. Η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην χώρα μιας πιο συστηματικής καταγραφής και αποτύπωσης των ρυθμιζόμενων αυθαιρέτων κατασκευών. Τα μέχρι στιγμής καταγραφέντα δεδομένα δίνουν μια πρώτη εικόνα των μεγεθών και της εξέλιξής των αυθαίρετων κατασκευών μέχρι σήμερα. Συνοπτικά το σύνολο των ενεργών δηλώσεων έχει ως εξής:
pinakas1
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις «Σε επεξεργασία» δεν έχουν υποβληθεί ακόμα και δεν έχουν προκύψει για αυτές οι αντίστοιχες εντολές πληρωμής παραβόλου και ειδικού προστίμου. Εκ της διαφοράς οι δηλώσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί παράβολο είναι 615.137.
Τα μεγέθη των προστίμων και των χώρων υπέρβασης ανά κατηγορία δήλωσης είναι τα ακόλουθα:
pinakas2
pinakas4-5pinakas2b
Όσον αφορά τα έσοδα, στο συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα και ανά ημέρα. Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα αθροιστικά έσοδα του νόμου 4014 ανέρχονται στα 1.000.204.413,29 ευρώ και του νόμου 4178 ανέρχονται στα 476.443.440,98 ευρώ. Από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει σχετική επιτάχυνση σε περιόδους λήξης προθεσμιών. Στην τρέχουσα περίοδο η ένταξη νέων αυθαιρέτων στην ρύθμιση δείχνει σχετική κάμψη, επηρεασμένη έντονα και από τους περιορισμούς των συναλλαγών στο Τραπεζικό σύστημα Στην επιλογή του τρόπου πληρωμής η κατάθεση μετρητών σε κατάστημα τραπεζικού ιδρύματος είναι περίπου 87,5% ενώ το υπόλοιπο 12,5% διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με web banking. Το διάστημα μετά την επιβολή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές οι πληρωμές μέσω web banking ανήλθαν στο 23,7% του συνόλου.
Κατανομές Είδους Δηλώσεων, Μεγεθών Χώρων Υπέρβασης, Ύψους Προστίμων
Από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίας σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου να επιβαρύνονται όσα αυθαίρετα δεν έχουν καμία προηγούμενη έκδοση αδείας τα αντίστοιχα ποσοστά επιβαρύνουν περισσότερο τις αντίστοιχες δηλώσεις, οπότε σε κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια αντιστοιχεί το 28% των προστίμων, ενώ σε κτίσματα με οικοδομική άδεια το 72% των προστίμων.
Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι το 29% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το 51% των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% των προστίμων αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.
Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται οι κύριοι δείκτες (πλήθος, πρόστιμα, επιφάνειες και μέσες τιμές) σε συνδυασμό των κριτηρίων εντός-εκτός σχεδίου και με-χωρίς οικοδομική άδεια. Φαίνεται ότι μεγάλο ποσοστό των δηλώσεων είναι εντός σχεδίου και με οικοδομική άδεια. Αντίθετα τα πρόστιμα είναι σημαντικά αυξημένα, εκφράζοντας την αντίστοιχη περιβαλλοντική επιβάρυνση, στις δηλώσεις εκτός σχεδίου και χωρίς οικοδομική άδεια.
pinakas6
Όσον αφορά τις χρήσεις των δηλούμενων ακινήτων, κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 20% των δηλώσεων, άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) χαρακτηρίζεται το 61% των δηλώσεων, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 14% των δηλώσεων, κτίρια τουρισμού – βιομηχανίας το 3% των δηλώσεων και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κλπ) το 2% των δηλώσεων.
pinakas7
Γεωγραφική Κατανομή
Στο συνημμένο αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων του Ν. 4178 ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα τόσο ως προς το σύνολο των δηλώσεων όσο και σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της απογραφής. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (186.743 ακίνητα ή ποσοστό 36,41% του συνόλου των δηλώσεων) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (85.634 δηλώσεις ή ποσοστό 16,69% του συνόλου των δηλώσεων). Η Ποσοστιαία Κατανομή των δηλώσεων Ν 4178 και των μεγεθών ανά Περιφέρεια και Περιφερειακά Ενότητα (περιλαμβάνονται μόνο οι δηλώσεις σε υποβολή και σε αρχικό στάδιο που έχουν γεωγραφικό εντοπισμό ) έχει ως εξής:
pinakas8apinakas8b


 pinakas8c