Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης πρατηρίων καυσίμων

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών με το οποίο επανακαθορίζονται οι όροι ίδρυσης, ενώ εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με κοινοτική οδηγία για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.


Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών με το οποίο επανακαθορίζονται οι όροι ίδρυσης, ενώ εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με κοινοτική οδηγία για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.

Την απλοποίηση της αδειοδότησης των πρατηρίων υγρών καυσίμων και την επιτάχυνση όλων των σχετικών διαδικασιών, προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που κατατέθηκε στη Βουλή με το χαρακτηρισμό του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επανακαθορίζεται η διαδικασία χορήγησης άδειας, ίδρυσης, λειτουργίας και αλλαγής δικαιούχου άδειας λειτουργίας για πρατήριο υγρών καυσίμων, πρατήριο υγραερίου ή μικτού πρατηρίου, ενώ επικαιροποιούνται και τα σχετικά παράβολα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για την καταλληλότητα θέσης οικοπέδου ή γηπέδου σχετικά με την ίδρυση των εν λόγω πρατηρίων, θα υποβάλλεται εφεξής υπεύθυνη δήλωση ιδιώτη Μελετητή Μηχανικού αντί της αυτοψίας που έπρεπε να πραγματοποιηθεί με το υφιστάμενο καθεστώς και της απόφασης έγκρισης κυκλοφοριακής σύνδεσης των εκτός ρυμοτομικού σχεδίου πρατηρίων ή της έγκρισης απότμησης – υποβιβασμού της στάθμης του πεζοδρομίου.

Επιπλέον, ορίζεται η επιβολή πειθαρχικής ποινής με χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 3 μηνών στην περίπτωση μη διεκπεραίωσης της σχετικής διαδικασίας αδειοδότησης από τις αρμόδιες Αρχές εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Με το νομοσχέδιο καταργείται επίσης η υποχρέωση υποβολής προϋπολογισμού δαπάνης έργου καθώς και των λοιπών προβλεπόμενων παραστατικών σχετικά με την αμοιβή μελέτης των μηχανικών και των εισφορών αυτών προς τα αρμόδια δημόσια ταμεία, μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των πρατηρίων. Λαμβάνεται δε μέριμνα για την περίπτωση ύπαρξης αρχαιολογικών χώρων εντός της οριζόμενης ακτίνας από τα πρατήρια.

Παράλληλα, καταργούνται οι υφιστάμενες διατάξεις για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγραερίου ή μικτού πρατηρίου, καθώς η διάρκεια της άδειας μετατρέπεται πλέον σε αορίστου χρόνου από 10ετούς διάρκειας.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και άλλα θέματα σχετικά με τα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας, όπως:

- επιτρέπεται η εγκατάσταση μικτού διανομέα υγραερίου και υγρών καυσίμων σε μικτά πρατήρια λιανικής διάθεσης υγρών καυσίμων και υγραερίου σε οχήματα

- επιτρέπεται η αδειοδότηση νέων πρατηρίων σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους

- καταργείται η υποχρέωση της τήρησης απόστασης τουλάχιστον 10 μέτρων μεταξύ των συσκευών διανομής υγραερίου και αντλιών βενζίνης – πετρελαίου για μικτά πρατήρια

- επιτρέπεται επ’ αόριστον και μετά τις 10 Δεκεμβρίου 2017 – που αποτελούσε καταληκτική ημερομηνία - η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων ή των σταθμών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης εξοπλισμένων με αντλίες υγρών καυσίμων που λειτουργούν στα ισόγεια κτιρίων με ορόφους στους οποίους στεγάζονται οι οριζόμενες χρήσεις.
Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο και ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, με στόχο την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και εν γένει τα υγρά καύσιμα, ώστε να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών.
Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Δημιουργήθηκε μείζον θέμα μεταξύ Κτηματολογίου και ΤΕΕ για την απασχόληση μηχανικού στη Ρόδο

Μείζον θέμα έχει ανακύψει στις τάξεις του παραρτήματος Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μετά από αναφορά προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την απασχόληση μηχανικού, προς διευκόλυνση των συναδέλφων του στο Κτηματολόγιο Ρόδου!

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», έχει αποστείλει στον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει κοινοποιήσει και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, έγγραφο με το οποίο ζητά απαντήσεις γύρω από την σχέση απασχόλησης μηχανικού με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Πιο συγκεκριμένα ζητείται να διευκρινιστεί αν ο συγκεκριμένος μηχανικός κατέχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του ΤΕΕ ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας με τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση αλλά και να ξεκαθαρίσει με ποια διαδικασία έγινε η επιλογή του.

Περαιτέρω ζητείται να απαντηθεί ποια είναι η αμοιβή του και αν καταβάλλεται από το ΤΕΕ ή τους πολίτες αλλά και από που προκύπτει το ύψος της αμοιβής του για την υπηρεσία την οποία παρέχει στο Κτηματολόγιο Ρόδου.

Ζητείται ακόμη να διευκρινισθεί σε περίπτωση, που υφίσταται σύμβαση, αν προκύπτει υποχρέωσή του να εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αν έχει ενημερωθεί το Υπουργείο για την υπογραφή σύμβασης και αν έχει υπογραφεί σχετική απόφαση για την απασχόλησή του και τέλος να διευκρινιστεί ποια ακριβώς ήταν τα καθήκοντά του.

Ο Κτηματολογικός Δικαστής φέρεται ουσιαστικά να ανέφερε αρμοδίως ότι ο μηχανικός είχε χρηματικές συναλλαγές χωρίς να εκδίδει αποδείξεις, ενώ υποστηρίζεται ότι για αντίγραφα κτηματολογικών διαγραμμάτων προβλέπεται η καταβολή τελών και συγκεκριμένα με την υποβολή αιτήσεως προς το Κτηματολόγιο Ρόδου μεγαρόσημο των 3 ευρώ και με την παραλαβή μεγαρόσημο 2 ευρώ, ενώ εκδίδεται και σχετική απόδειξη.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι από την πρακτική που ακολουθήθηκε επί 8ετία στο Κτηματολόγιο υφίσταται απώλεια δημοσίων εσόδων.

Το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των μηχανικών, που αδυνατούν, όπως τονίζουν, να εξυπηρετηθούν πλέον από το Κτηματολόγιο Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζονται, οι τοπογράφοι επί παραδείγματι, δεν μπορούν να κάνουν αποτύπωση από φωτοτυπίες διότι αλλοιώνεται – παραμορφώνεται η πραγματική εικόνα των κτηματολογικών μερίδων με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις.

Αποφασίστηκε έτσι να απασχολείται μηχανικός για την συγκεκριμένη εργασία ο οποίος σκάναρε τις μερίδες και τις απέστελλε στους συναδέλφους του για να μπορούν να αποτυπώσουν ορθά την εργασία τους σε τοπογραφικά.
Παλαιότερα οι μηχανικοί μετέβαιναν στο Κτηματολόγιο και με την χρήση διάφανου χαρτιού και ραπιτογράφου ουσιαστικά "ξεπατίκωναν" τα διαγράμματα με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός και ταλαιπωρία.

Ο ίδιος μηχανικός εξάλλου, όπως τονίζουν, εξυπηρετούσε το Κτηματολόγιο κάνοντας κι άλλες εργασίες.

Από εκεί και πέρα όμως υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται καμία απώλεια εσόδων από το Δημόσιο καθώς δεν χορηγούσε επίσημα έγγραφα αλλά αντίγραφα προς διευκόλυνση των μηχανικών.

Σημειώνεται ότι ο Κτηματολογικός Δικαστής έχει υποβάλει μια σειρά από αναφορές που σχετίζονται με τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων είχε καταγγείλει παρατυπία, στην διεκπεραίωση αιτήματος για την μεταγραφή συμβολαίου μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, στα οικεία βιβλία της υπηρεσίας.

Ζητήθηκε συγκεκριμένα ο έλεγχος της εγκυρότητας αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες κατά το έτος 2012 ενεγράφη στα κτηματολογικά βιβλία, συμβόλαιο 9ετούς μίσθωσης αγροτικού ακινήτου στις Καλυθιές σε γνωστή εταιρεία εμπορίας ειδών αργυροχρυσοχοΐας. Για τη συγκεκριμένη μεταγραφή υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο αιτήσεις με επισυναπτόμενο συμβόλαιο μίσθωσης ή παράτασης αυτής, που συνετάγη με επιμέλεια συμβολαιογράφου της Αθήνας.
Η μια αίτηση φέρεται να έχει υποβληθεί από νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και η δεύτερη από τον μισθωτή, άλλο πρόσωπο, που ενεργεί ως εκπρόσωπος της εκμισθώτριας.

Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση, προκάλεσε ερωτηματικά στον Κτηματολογικό δικαστή, που ζήτησε να διενεργηθεί σχετική έρευνα, για τον τρόπο με τον οποίο μεταγράφηκε η συγκεκριμένη πράξη.

Υπάλληλος του Κτηματολογίου ελέγχεται και για το ό,τι δεν ανταποκρινόταν σε αιτήματα ΔΟΥ της χώρας για την παροχή στοιχείων γύρω από την ακίνητη περιουσία οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου εν συνεχεία να ακολουθήσει η διαδικασία κατασχέσεως αυτών.

Διατείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη διαδικασία καθώς στο Κτηματολόγιο Ρόδου δεν τηρείται αλφαβητικό ευρετήριο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αντιστοίχηση ονομάτων και ΑΦΜ οφειλετών με συγκεκριμένα ακίνητα.
Γι' αυτό είχαν ενημερωθεί, όπως έγινε γνωστό, σχετικά και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ των «δυσμενών» στη λειτουργία της υπηρεσίας, συγκαταλέγεται και το ό,τι τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ προς το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν φέρεται να έχουν πρωτοκολληθεί παρότι είναι έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ δεν αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οφειλέτες από τα Δωδεκάνησα αλλά από την υπόλοιπη χώρα.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ο υπάλληλος ελέγχεται και για το ό,τι στο γραφείο του βρέθηκαν πράξεις που αφορούσαν σε μεταγραφή ακινήτων του δημοσίου στη βάση του νόμου 719/1977, που είχαν εκδοθεί δυνάμει ανυπόστατων αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για την εκποίηση τους.

Πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν ήδη εξεταστεί στα πλαίσια της ποινικής έρευνας που διενεργήθηκε τα οποία ο υπάλληλος διατείνεται ότι φύλασσε στο γραφείο του προκειμένου να μην εξαφανιστούν πράγμα που διαπιστώθηκε από την ποινική έρευνα που διεξήχθη στο παρελθόν.

Ενα άλλο σκέλος της έρευνας, που θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό είναι ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη πράξεων που έχουν μεταγραφεί στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου, χωρίς να υφίσταται σχετική και μάλιστα δεσμευτική απόφαση έγκρισης τους από Κτηματολογικό Δικαστή.

Ο υπάλληλος, διατείνεται ότι αυτά τα έγγραφα ανάγονται σε χρόνο πρίν την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τέλος, εξετάζεται γιατί μια σειρά από έγγραφα και από αιτήσεις ευρίσκοντο στο γραφείο του Διευθυντή και δεν είχαν διεκπεραιωθεί.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και την ταυτότητα κτιρίου

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 22η Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου.
Το νομοσχέδιο περιέχει και τις νέες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και τις ενεργοποίηση της ταυτότητας κτιρίου.
Ειδικότερα σκοπός της ταυτότητας κτιρίου είναι η θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των κτιρίων μετά την ολοκλήρωσή τους και κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους, η οποία θα επιτρέπει τον έλεγχο της ασφάλειάς τους, τη συντήρηση τους, καθώς και την αποτροπή εκτέλεσης πολεοδομικών αυθαιρεσιών.
Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται όλα τα κτίρια, που έχουν ανεγερθεί ή ανεγείρονται με βάση οικοδομικής άδεια, καθώς και τα κτίρια για τα οποία επιτρέπεται η διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών
Το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ετησίως σε ποσοστό 3% των κτιρίων που λαμβάνουν ταυτότητα. Ο έλεγχος των υποβαλλόμενων στοιχείων της ταυτότητας κτιρίου διενεργείται από ελεγκτές δόμησης, οι οποίοι ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση από το αρμόδιο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος. Ο έλεγχος συνίσταται στην επιβεβαίωση της ορθής συμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων στοιχείων που περιγράφονται στα Έντυπα το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι κατηγορίες ακινήτων:
Κατηγορία Ι:
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:
αα. Κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.
ββ. Κτίρια συνάθροισης κοινού: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, χώροι εστίασης (όπως εστιατόρια, ταβέρνες), πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις), σταθμοί μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς.
γγ. Βιομηχανία, βιοτεχνία : βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης και τα επαγγελματικά εργαστήρια.
δδ. Πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων: κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς και κάθε είδους συνεργεία αυτοκινήτων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης τα πλυντήρια και λιπαντήρια αυτοκινήτων.
εε. Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, αγορές και υπεραγορές.
στστ. Ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ξενώνες.
ζζ. Εκπαίδευση: δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης: ερευνητικά κέντρα και κτίρια ειδικής εκπαίδευσης (όπως φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές χορού, ωδεία)
ηη. Υγεία και κοινωνική πρόνοια: κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: βρεφοκομεία, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, άσυλα.
θθ. Σωφρονισμός: κρατητήρια, αναμορφωτήρια και φυλακές.
Κατηγορία ΙΙ:
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:
αα. Κτίρια με χρήση Κατοικία: μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες και κτίρια διαμερισμάτων
ββ. Εμπόριο: εμπορικά καταστήματα (όπως τροφίμων, ένδυσης) και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (φαρμακεία, κουρεία – κομμωτήρια, αισθητικής περιποίησης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων – υποδημάτων)
γγ. Γραφεία: γραφεία επιχειρήσεων, οργανισμών, ιδιωτικά ελευθέρων επαγγελμάτων, τράπεζες, πρακτορεία στοιχημάτων και ταξιδίων, γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής και αδυνατίσματος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: οδοντιατρεία και ιατρεία που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδες εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας.
Κατηγορία ΙΙΙ:
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:
αα. Αποθήκευση: κτίρια αποκλειστικής χρήσης αποθήκευσης, εμπορικές αποθήκες (λιανικής και χονδρικής πώλησης), επαγγελματικές αποθήκες, βιομηχανικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες (αγροτικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων), διαμετακομιστικοί σταθμοί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: γενικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες, λιμενικά υπόστεγα, αυτοτελής αποθήκες καταστημάτων, αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία.
ββ. Στάθμευση αυτοκινήτων: κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων.
γγ. Λοιπές χρήσεις: όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες και χρήσεις κτιρίων που δεν αναφέρονται στα παραπάνω εδάφια.
2. Προθεσμία υποβολής ταυτότητας κτιρίου:
Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι, η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος.
Για τα κτίρια της Κατηγορίας ΙΙ, η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός πέντε (5) ετών από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος.
Για τα κτίρια της Κατηγορίας ΙΙΙ, η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος.
3. Για κτίριο ή δομικό έργο που εμπίπτει σε περισσότερες της μιας κατηγορίας, όταν η ταυτότητα συντάσσεται για το σύνολο του κτιρίου, ακολουθείται η δυσμενέστερη προθεσμία. Σε περίπτωση σύνταξης ταυτότητας ανά διηρημένη ιδιοκτησία, ακολουθείται η κατά περίπτωση οριζόμενη προθεσμία.
4. Ο αρμόδιος μηχανικός, ο οποίος συμπληρώνει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας, ορίζεται από τον ιδιοκτήτη για κάθε κτίριο ή διηρημένη ιδιοκτησία. Σε περίπτωση όπου έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, ο αρμόδιος μηχανικός για το σύνολο του κτιρίου δύναται να ορίζεται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των κοινωνών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας άλλως με απλή πλειοψηφία.
5. Η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται σε ηλεκτρονική μορφή με αίτηση του αρμόδιου μηχανικού στο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο δύναται να προβαίνει σε έλεγχο των στοιχείων που υποβλήθηκαν, αντιπαραβάλλοντας αυτά με τα υποβαλλόμενα στοιχεία κατά την έκδοση της άδειας δόμησης καθώς και με τα στοιχεία του πορίσματος των ελεγκτών δόμησης. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς ύστερα από την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασίας στο κτίριο ή στην διηρημένη ιδιοκτησία του, για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή.
6. Η υποβολή των στοιχείων ενημέρωσης και η αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού κτιρίου ή διηρημένης ιδιοκτησίας διενεργείται από τον αρμόδιο μηχανικό για λογαριασμό του εντολέα του. Για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των στοιχείων απαιτείται μοναδικός ειδικός κωδικός, ο οποίος εκδίδεται μετά από αίτηση από το αρμόδιο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος ή τον εξουσιοδοτούμενο για την διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος.
Εφόσον συμπληρωθούν από τον αρμόδιο μηχανικό τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου (Π.Π.Τ.Κ.) και εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά, εκδίδεται κωδικός ιδιοκτησίας και αποστέλλεται ηλεκτρονικά προς τον αρμόδιο μηχανικό και τον αναφερόμενο στην αίτηση ιδιοκτήτη του κτιρίου ή και της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας (οριζόντιας ή κάθετης).
Η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών δύναται να πραγματοποιείται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ή τον εξουσιοδοτημένο για την διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη.
7. Υπόχρεοι ενημέρωσης της ταυτότητας κτιρίου είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο όνομα των οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια οικοδομικών εργασιών καθώς και οι ειδικοί ή καθολικοί διάδοχοι αυτών, όπως καταγράφονται κάθε φορά στα έντυπα της ταυτότητας κτιρίου.
8. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.) από το αρμόδιο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, υπόχρεοι ενημέρωσης της ταυτότητας κτιρίου είναι τα εκάστοτε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες των διηρημένων ιδιοκτησιών σύμφωνα με την σύσταση οριζοντίων ή κάθετων ιδιοκτησιών.
Περιοδικότητα επανελέγχου ταυτότητας κτιρίου
1. Για τα κτίρια κατηγορίας Ι, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε πέντε (5) χρόνια από την υποβολή της.
2. Για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε πέντε (7) χρόνια από την υποβολή της.
3. Για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε οκτώ (8) χρόνια από την υποβολή της.
Οι νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
για τα αυθαίρετα στο σχέδιο νόμου επαναλαμβάνονται οι γνωστές απαγορεύσεις σύνδεσής τους με δίκτυα κοινής ωφέλειας, απαγόρευσης μεταβιβάσεων, κλπ.
Προβλέπεται η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που συντελέστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διατήρησή τους καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου ανέγερσης (το οποίο δε μπορεί να είναι μικρότερο από 250 ευρώ), και το πρόστιμο διατήρησης. Το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται από την πρώτη διαπίστωση του αυθαιρέτου και για κάθε συνεχόμενο χρόνο, μέχρι την κατεδάφιση ή την νομιμοποίησή του.
Για τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011 δημιουργούνται πέντε κατηγορίες και προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες ρύθμισης.
Για την υπαγωγή αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης στη νέα ρύθμιση καταβάλλεται ενιαίο ειδικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών της 20.01.2016, επί το συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές τετραγωνιδίων, που ορίζονται στο Παράρτημα Α του σχεδίου νόμου, όπου απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 80 του παρόντος (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων).
Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, που αποδεδειγμένα προϋφίστανται της 01.1.1983, καταβάλλεται ποσοστό 15 % του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1983 έως 01.1.1993, καταβάλλεται ποσοστό 60% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1993 έως 31.12.2003, καταβάλλεται ποσοστό 80 % του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Αντίθετα, αυξημένο είναι το πρόστιμο για τη διατήρηση αυθαιρέτων σε ζώνες υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, κλπ.
Το πρόστιμο καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης τότε το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση (είκοσι) 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου.
Για τις αυθαίρετες κατασκευές που υπάγονται στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων της νέας ρύθμισης για τα αυθαίρετα η υποβολή της αίτησης υπαγωγής και των συνοδευτικών της στοιχείων και δικαιολογητικών δύνανται να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι την 08/10/2018. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να παραταθεί η παραπάνω προθεσμία υπαγωγής.
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στη ρύθμιση έως την 08/02/2017 και κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί από την 09/02/2017 έως την 08/08/2017.
Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυξάνεται κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στη ρύθμιση από την 09/08/2017 έως την 08/02/2018 και κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί μετά την 09/02/2018.
Προβλέπονται μειώσεις του ειδικού προστίμου για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (ανάπηροι, πολύτεκνοι, κλπ).

Ήρθε η Μεγάλη Ώρα των Οριοθετήσεων των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου

Διάβασα αυτές τις γραμμές του φίλου μου Κρεσέντσιο Σαντζίλιο και σκέφτηκα ότι ή ήρθε η ώρα να ασχοληθώ για εκατοστή (και δεν υπερβάλω) φορά στο θέμα της οριοθέτησης της ταλαιπωρημένης ελληνικής ΑΟΖ:

«Για την Ελλάδα ασφαλώς η σύνδεση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι εκ των ουκ άνευ! Να προχωρήσει λοιπόν! Να μη κοιτάξει κανένα στα μάτια, και να την κάνει! Ακριβώς όπως έκανε ο Τάσος Παπαδόπουλος και η Κύπρος έγινε οικονομικο-πολιτικός παίχτης στην Μεσόγειο (άσχετα κι αν οι μετέπειτα Πρόεδροι πρόδωσαν και προδίδουν).
Δεν μπορείς, κύριε, να κυβερνήσεις τη χώρα σου και να πραγματοποιήσεις τα ζωτικά της συμφέροντα (λέμε τώρα, γιατί δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο) και για το δίκιο σου να συγκρουστείς ακόμη και με τους άλλους, αν τρέμεις από φόβο μη σου κάνουν αυτοί νταντά και καταλήγεις πάντα σε άσκοπα μπλαμπλά και σε «φιγούρες» ουσιαστικής κενότητας!

Με μια συμπεριφορά σαν κι αυτή εσύ ο ίδιος ξεπέφτεις στα μάτια εκείνων που κάθονται αντίκρυ σου και απ’ την αρχή είσαι κιόλας απαξιωμένος διότι δείχνεις να μην έχεις προσωπικότητα που επιβάλλεται. Έτσι, τελικά, όταν η Αθήνα μας παραμυθιάζει για καθορισμό της ΑΟΖ και μας λέει πως γι’ αυτό συνέχεια συζητάει με τους τρεις άλλους, αλλά μετά δεν γίνεται ακριβώς τίποτα – αυτό πώς λέγεται;! Και πώς λέγεται το να έχεις με το μέρος σου το Δίκαιο της Θάλασσας που ισχύει για όλον τον πλανήτη(!) και να μη κάνεις τίποτα για να το εφαρμόσεις;!

Θα μας κάνει πόλεμο ο Ερντογάν; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, γιατί αλλιώς θα πάρει φωτιά ολόκληρη η Μέση Ανατολή. Δεν το θέλει ο Ομπάμα και μας απειλεί γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Ερντογάν και θέλει να μας πουλήσει το πανάκριβο φυσικό αέριο του από σχιστόλιθο ή να μας κρατάει όμηρούς του; Εδώ σε θέλω! Οργάνωσε μια καμπάνια ενημέρωσης του λαού, πρόταξε την ελληνική ΑΟΖ ως βασικό και αναγκαίο μέσο επιβίωσης της Ελλάδας (γιατί όντως είναι!), κάνε ψηφοφορία στην Βουλή και έχε την υποστήριξή της: με τον λαό και την Βουλή μαζί σου έχεις όλη τη δύναμη για να συγκρουστείς για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας σου! Έλεος πια!
Η Ελλάδα τίποτα άλλο δεν κάνει παρά τα συμφέροντα των ΗΠΑ εις βάρος των δικών της συμφερόντων.»

Η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με έξη κράτη: την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Ιταλία και την Αλβανία και έτσι χρειάζεται να κάνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της και με τα έξη αυτά κράτη. Όμως την περίοδο αυτή, όταν παίζονται τόσα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναλάβουμε μια θαρραλέα πρωτοβουλία να απαλλαγούμε από το φοβικό σύνδρομο, που μας διακατέχει και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με αυτές της Αιγύπτου και της Κύπρου, γιατί υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονονθράκων στο θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Βέβαια, η Κύπρος και η Αίγυπτος δεν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και ασχολούνται σοβαρά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους. Εμείς απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας αρέσει να διοργανώνουμε τριεθνείς διασκέψεις με αυτά τα κράτη και να βγάζουμε φωτογραφίες και πομπώδη συμπεράσματα αυτών των «σημαντικών» διασκέψεων. Τα τρία κράτη έχουν, μέχρι σήμερα, συναντηθεί τρεις φορές.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014 με την υπογραφή της Διακήρυξης του Καϊρου . Ακολούθησε η δεύτερη στην Λευκωσία τον Απρίλιο του 2015 με τη Διακήρυξη της Λευκωσίας. Στην τρίτη συνάντηση, τα τρία κράτη υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών και επανέλαβαν ακριβώς τα ίδια , που είχαν κάνει και τις δύο προηγούμενες φορές.

Επρόκειτο για μια καταθλιπτική εικόνα, για μια «Ισπανική υποχώρηση», αφού η Ελλάδα συνεχίζει να πάσχει από το φοβικό σύνδρομο και δεν τολμά να οριοθετήσει τις ΑΟΖ της. Συνεχίζουν πάντως να μας κοροϊδεύουν, όταν αναφέρονται στις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων τους , που πρέπει να αποφασίσουν για τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ΑΟΖ τους. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτές οι γεωγραφικές συντεταγμένες έχουν ήδη καθοριστεί. Επομένως, όλα είναι έτοιμα για την οριοθέτηση και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους, χωρίς να κοιτάζουν κρυφά προς την πλευρά της Τουρκίας.

Οριοθέτηση με Αίγυπτο 

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ελλάδας πρέπει να είναι όχι πόσα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας πρέπει να έχει η πατρίδα μας, αλλά πόσες χιλιάδες τετραγωνικά μίλια θα καταλαμβάνει η ΑΟΖ της σε σχέση με την Αίγυπτο, γιατί η εμβέλεια των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας είναι μεγαλύτερης σημασίας από τον αριθμό των καναλιών που, μέχρι στιγμής, φαίνεται να θαλασσοπνίγονται.

Η οριοθέτηση με την Αίγυπτο ξεκίνησε στραβά από την αρχή, όταν η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποφάσισε να αρχίσει συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, που είχε μια απόλυτα φιλοτουρκική πολιτική, το 2009. Η Ελλάδα έκανε ένα τραγικό λάθος, διότι άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να εξασφαλίσει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη.

Η Ελλάδα δέχθηκε ένα χαστούκι από τους Αιγυπτίους, όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία! Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης. Ο νοών νοήτω. Έτσι, η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα διεξήγαγε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά! Η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, προσήλθε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι. Φαίνεται με την αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος, που κάνει την Ελλάδα αισιόδοξη για μια οριοθέτηση που θα είναι χρήσιμη και για τα δύο κράτη.

Ένας άλλος λόγος που πρέπει να βιαστούμε είναι ότι ο Ερντογάν έχει αρχίσει, με τις ευλογίες των Αμερικανών, να ερωτοτροπεί με τον Σίσι.

Οριοθέτηση με Κύπρο

Από την εποχή της ανακήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις ζήτησαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις να γίνει η οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο κρατών.

Για 12 χρόνια τώρα η Ελλάδα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για να συμβεί κάτι τέτοιο, δέσμια του φοβικού συνδρόμου, που μας διακατέχει για πολλές δεκαετίες. Είναι γνωστή η αδικαιολόγητη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν έμαθε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ανακήρυσσε ΑΟΖ και θυμωμένη του είπε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, η Κύπρος διαθέτοντας 4 τανκς και 2 ελικόπτερα δεν φοβήθηκε και δεν συνέβη απολύτως τίποτε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασχολήθηκε με την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κύπρο να μη κάνει την σωστή οριοθέτηση με την Αίγυπτο, γιατί θα φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ζήτησαν από την Κύπρο να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο 8 ν.μ. πριν την σωστή οριοθέτηση, ώστε να μη δώσουν πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο και δημιουργηθεί πρόβλημα με την Τουρκία!
Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στον τότε Υπουργό της Κύπρου Νίκο Ρολάνδη τα ακόλουθα: “Εάν δεχθούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τότε η μέση γραμμή θα είναι εδώ. Εάν δεχθούμε την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού.

Για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προτρέπουμε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 8 ν.μ. πιο μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί , ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες.» Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει το πρόβλημα αυτής της οριοθέτησης. Στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει στα αριστερά του ένα τρίγωνο που θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου 4, αλλά η οριοθέτησε αγνόησε αυτό το τρίγωνο, γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 χιλιόμετρα που δεν μετρήθηκαν έδιναν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και έτσι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν έχει η Τουρκία με την Αίγυπτο.
Αυτό τον χάρτη ο υπεύθυνος της κυπριακής ΑΟΖ, Σόλων Κασίνης, το χαρακτήρισε «χάρτη της ντροπής». Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου είναι μία πράξη μεγάλης απερισκεψίας.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το κλειδί για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η νήσος Στρογγύλη. 

Με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (μέσης γραμμής) προκύπτουν θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου μήκους 27 ν.μ. Χωρίς την επίδραση της Στρογγύλης, δεν έχουμε κοινά σύνορα ΑΟΖ με την Κύπρο, με πολύ αρνητικές συνέπειες από γεωστρατηγικής άποψης για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, παριστάνει την Κίνα και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής ΑΟΖ, που απορρέουν από το UNCLOS III. Η Κύπρος και η Ελλάδα αντέδρασαν σωστά, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν. Υπήρξε μια χλιαρή παρέμβαση της ΕΕ και μια άλλη χλιαρή προτροπή του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν ζητώντας να ξαναρχίσουν οι ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πολύ αυστηρή με την Τουρκία. Δεν δέχτηκε να λάβει αυστηρά μέτρα κατά ενός κράτους που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. ενώ έλαβε αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας για παραβιάσεις στην Ουκρανία, που δεν είναι κράτος-μέλος της.
Μετά την πρώτη παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, δήλωσε ότι: «O φυσικός πλούτος μια χώρας ανήκει στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της χώρας και αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Δεν εγείρεται θέμα να ανήκει σε «κοινότητες» μόνο στην Κύπρο. Η ΑΟΖ ανήκει σε κράτη, με Κυβέρνηση που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης ως η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είμαι ενήμερος για κανένα προηγούμενο άλλου κράτους όπου οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας (τα χωρικά ύδατα, ή συνορεύουσα ζώνη, ή ΑΟΖ, ή ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα) ανήκουν σε εθνότητες ή κοινότητες ή μειονότητες.

Παράδειγμα οι γειτονικές μας χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ισραήλ, ή μακρινές χώρες όπως η Ινδία, όλες έχουν μειονότητες και όμως δεν εγείρεται θέμα να μην ανήκουν οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο κράτος και την Κυβέρνησή του.» Από την άλλη πλευρά και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κ. Μπάϊντεν που θεωρείται μεγάλος φιλέλληνας, σίγησε. Πολύ σωστά γράφτηκε ότι: “Αυτή η σιωπή από πλευράς ΗΠΑ δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι «έχουν ανάγκη» την Τουρκία, παρά τα προβλήματα που τους δημιουργεί στην περιοχή, αλλά και επειδή γνωρίζουν ότι οι Έλληνες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια αρκούνται σε δημόσιους χαριεντισμούς, αλληλολιβανίσματα και ευχολόγια. Αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα του Ελληνισμού. Δεν υπάρχει ενιαία, σταθερή, διεκδικητική και συνολική στρατηγική.

” Όπως έχω γράψει πολλές φορές η ΑΟΖ ήταν και είναι ο εφιάλτης της Τουρκίας, γιατί από γεωστρατηγικής άποψης η θάλασσα και όχι η ηπειρωτική επικράτεια είναι αυτή που εξασφαλίζει τη μεγάλη επιρροή. Έχει απόλυτο δίκιο ο Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, όταν εξηγεί: «Θεμελιακής σημασίας για την κατανόηση της γεωπολιτικής σκέψης του Νταβούτογλου και κατ’ επέκταση της σημερινής Τουρκικής διπλωματίας είναι η έμφαση την οποία αποδίδει στη θεωρία της ναυτικής ισχύος, σύμφωνα με την οποία η θαλάσσια δύναμη εξασφαλίζει το μέγιστο βαθμό ελέγχου με τον ελάχιστο βαθμό επιβολής.

Η ουσία αυτής της γεωστρατηγικής προσέγγισης βρίσκεται στην αντίληψη ότι ο έλεγχος επί των ηπειρωτικών περιοχών απαιτεί πλήρη επιβολή στους τοπικούς πληθυσμούς. Ενώ, αντιθέτως, η κυριαρχία στους θαλασσίους χώρους απαιτεί όχι πλήρη έλεγχο και συνεχή στρατιωτική παρουσία, όπως στις ηπειρωτικές περιοχές, αλλά αποτελεσματικό έλεγχο επί των θαλασσίων χώρων και οδών.” Τέλος, ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, σ’ ένα άρθρο του σχετικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ εξηγεί: “Είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να χοντρύνει το παιχνίδι αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην περιοχή, θεωρώντας πως αποτελεί ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς.

Τούτο θα επιτευχθεί, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, επιστρατεύοντας ένα πιεστικό δίλημμα, το οποίο θα θέσουν οι Τούρκοι προσεχώς προς τη Λευκωσία: Είτε θα τα χάσετε όλα είτε θα πάρετε τα μισά (έμφαση δική μου).” Στην οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αντιδρά η Τουρκία που ισχυρίζεται ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Και τέλος στην προσπάθεια να συμπληρωθεί η ολοκλήρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ της &Kap

Πηγή: mignatiou.com

Αλλάζουν όλα στα αυθαίρετα

Μειώσεις προστίμων, εξόφληση σε 80 δόσεις και διετές «πάγωμα» των δόσεων για ανέργους προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Οκτωβρίου, με τα βασικά του σημεία να προβλέπουν:
 

- την εξόφληση των προστίμων τακτοποίησης σε έως 80 δόσεις
- τη νομιμοποίηση με 500 ευρώ όλων των αυθαιρέτων σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
- καμία νομιμοποίηση για κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011
- τη διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από μηχανικό, η οποία επεκτείνεται για κάθε νέα μίσθωση ή αποδοχή κληρονομιάς
- τη νομιμοποίηση εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων χωρίς τη συμφωνία όλων των συνδικαιούχων
- τη μείωση κατά 40% των προστίμων σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο
- τη μείωση του προστίμου κατά 70% για όσα ακίνητα χρειάζονται στατική ενίσχυση
- τη μείωση κατά 40% (από 20%) του προστίμου για κτίσματα που αποπερατώθηκαν από το 1983 έως το 1993
- το «πάγωμα» για δύο χρόνια των δόσεων για τους ανέργους-δικαιούχους κοινωνικού επιδόματος, οι οποίοι θα πληρώνουν μόνο το παράβολο
- επιπρόσθετη έκπτωση για όσους σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα το 'α εξάμηνο (10%) και το β' εξάμηνο (20%)
- αύξηση του προστίμου κατά 10% και 20% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο.

Ξεμπλοκάρει η μεταφορά του συντελεστή δόμησης

Την ενεργοποίηση της Τράπεζας Γης, που θα αποτελεί έναν διαχειριστή δικαιωμάτων δόμησης, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Σύμφωνα με Τα Νέα, προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ξεμπλοκάρεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής σε μια προσπάθεια να εναρμονιστούν με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά συντελεστή δόμησης έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού για να εφαρμοστεί πρέπει προηγουμένως να οριστούν ζώνες μεταφοράς συντελεστή, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει και επιχειρείται -εκ νέου- τώρα.
Παράλληλα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύουν στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων του Δημοσίου για τη δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» προκειμένου από τη μια να δοθεί στέγη σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες - στα πρότυπα των εργατικών κατοικιών - και από την άλλη να περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση.
 
Επιπλέον, μετά την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου που θα τεθεί σε εφαρμογή με τον νόμο για τα αυθαίρετα και ο οποίος αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες και οι δήμοι θα αποκτήσουν τη δική τους πολεοδομική ταυτότητα.

Αυθαίρετα στο δάσος - Ελπίδα νομιμοποίησης για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.

«Ο σύλλογός μας σας καλεί σε γενική συνέλευση στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου, αυτή την Κυριακή στις 6 μ.μ. Θέμα: Ενέργειες για την οριοθέτηση του οικισμού μας». Τον προηγούμενο μήνα, δεκάδες σύλλογοι «οικιστών» (όπως προτιμούν να αποκαλούνται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων) σε όλη την Αττική κινητοποίησαν τα μέλη τους καθώς η ευκαιρία ήταν μεγάλη και ο χρόνος λιγοστός: βάσει ενός νέου νόμου, που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε την κατάρτιση των δασικών χαρτών, οι δήμοι έχουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο να οριοθετήσουν τους οικισμούς αυθαιρέτων (που ονομάστηκαν «οικιστικές πυκνώσεις») προκειμένου αυτοί να εξαιρεθούν από την πρώτη «φουρνιά» ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Η εξαίρεση μπορεί να είναι βάσει του νόμου προσωρινή, ο κανόνας όμως λέει ότι, με τη (δεδομένη για ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα όπως τα αυθαίρετα σε δάση) πάροδο των χρόνων, θα γίνει μόνιμη. Κι έτσι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετύχουν –για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση– μια έμμεση αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους. Η ευθύνη της οριοθέτησης των «οικιστικών πυκνώσεων» ανήκει στους δήμους.
Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι βρίσκονται στην Αττική, την Κορινθία, την Αργολίδα. «Ξεκινήσαμε άμεσα συζητήσεις με τους τρεις βασικούς συλλόγους οικιστών στην περιοχή μας. Στόχος ήταν να αναθέσουμε σε ιδιώτη την οριοθέτηση, καθώς ο δήμος δεν έχει τέτοια δυνατότητα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης. «Προτείναμε να καλύψουν τα έξοδα οι σύλλογοι, ώστε να μην καθυστερήσουμε, αλλά τα μέλη τους δεν συμφώνησαν. Επομένως θα προχωρήσουμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να αναθέσουμε εμείς τη μελέτη». Ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγάλος. «Ο Δήμος Ωρωπού αποτελείται από 12 παλιούς δήμους και κοινότητες και ο καθένας έχει από 4-5 τέτοιους οικισμούς. Ελπίζουμε ότι η προθεσμία που έχει δώσει ο νόμος (σ.σ.: έως τις 27 Σεπτεμβρίου για όσες περιοχές έχουν θεωρημένους δασικούς χάρτες και έως τις 27 Νοεμβρίου για τις υπόλοιπες, πρέπει οι προτάσεις να έχουν κατατεθεί ώστε να δώσει το «πράσινο φως» το υπουργείο) δεν θα είναι τόσο αυστηρή».
Σε ανάλογη θέση –και κινητοποίηση– και ο Δήμος Μαραθώνα. «Υπολογίζουμε ότι στον δήμο υπάρχουν 25-26 τέτοιοι οικισμοί. Θα αναθέσουμε σε μελετητικό γραφείο την οριοθέτησή τους χρησιμοποιώντας και στοιχεία από παλαιότερες μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον ίδιο σκοπό», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Αιμίλιος Ρεϊσόγλου, αρμόδιος για οικιστικά θέματα. «Ελπίζουμε ότι θα προλάβουμε».
Μάχη με τον χρόνο δίνει και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι 55 Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας έχουν ήδη αποστείλει στην υπηρεσία τις θέσεις τους σχετικά με το κατά πόσον μπορούν ή όχι να αναλάβουν την εκπόνηση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (ή προτιμούν να ανατεθεί στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση). Μέχρι το τέλος του μήνα, η υπηρεσία –που, σημειωτέον, αριθμεί μόλις δύο υπαλλήλους– πρέπει να επεξεργαστεί τις προτάσεις όλων των Διευθύνσεων Δασών, να αξιολογήσει κατά πόσον είναι εφικτές οι απαιτήσεις τους (λ.χ. ενίσχυσης σε προσωπικό) και να συντάξει την τελική εισήγηση προς τον υπουργό.
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών βρίσκονται κι αυτές σε ετοιμότητα, καθώς οφείλουν να προχωρήσουν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου στην ενημέρωση των θεωρημένων δασικών χαρτών (να αλλάξουν τις κατηγορίες των οικισμών που αποτυπώνονται, να προσθέσουν χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις κ.λπ.) και να τους αναρτήσουν για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες. Ενα μήνα αργότερα (δηλαδή έως τις 27 Οκτωβρίου) θα πρέπει να τους έχουν κυρώσει στα τμήματά τους που δεν έχουν αντιρρήσεις. Οπου οι δασικοί χάρτες δεν είναι ακόμα θεωρημένοι, η προθεσμία είναι εξάμηνη, δηλαδή έως τις 27 Νοεμβρίου.
Τέλος, το ΥΠΕΝ θα πρέπει με τη σειρά του να λύσει έγκαιρα το θέμα της χρηματοδότησης των επιτροπών ενστάσεων (εκείνων που εξετάζουν τις αντιρρήσεις που υποβάλλουν οι πολίτες), ζήτημα ακανθώδες που καθυστέρησε την υπόθεση των δασικών χαρτών αρκετά μέχρι σήμερα.
Είναι οι προθεσμίες αυτές εφικτές; Η ΕΚΧΑ θεωρεί πως ναι, καθώς η πίεση για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι πλέον μεγάλη. Οι ιδιώτες μελετητές, αντίθετα, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναλάμβαναν την εκπόνηση των δασικών χαρτών, θεωρούν ότι είναι ανέφικτο ο κρατικός μηχανισμός και οι δήμοι να δουλέψουν αίφνης ως «καλοκουρδισμένο ρολόι». Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά...

Τα «δώρα» του νέου αναπτυξιακού νόμου στις επιχειρήσεις

Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15%, αναμένεται ότι θα λαμβάνουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο από το 2017, ενώ η αύξηση αυτή αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Αυτό προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), που το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ. Η σχετική απόφαση της Κομισιόν, αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ο νέος χάρτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των συζητήσεων με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : "Μέχρι το τέλος του έτους, η ανακατανομή θα ολοκληρωθεί, διαθέτοντας αυξημένους πόρους για όλες τις περιφέρειες".
Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη για την αναθεώρηση του ΧΠΕ προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς σε τέσσερις από τις έντεκα περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2012 - 2014, υποχώρησε κάτω από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ -28, ενώ σε άλλες επτά περιφέρειες υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του 60%. Ο υφιστάμενος ΧΠΕ ισχύει από την 1η Ιουλίου 2014 και βασίστηκε στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2008 - 2010. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει αύξηση της ενίσχυσης και για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου παρ’ ότι το ΑΕΠ Αττικής και Ν. Αιγαίου είναι υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου και άρα κανονικά δεν δικαιολογείται μεταφορά πόρων. Πλην όμως, οι δύο περιφέρειες συνορεύουν με άλλες που θα έχουν κατά πολύ υψηλότερες εντάσεις επιδότησης (μετά και την αναθεώρηση), δημιουργώντας ένα σημαντικό μειονέκτημα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εντάσεις επιδότησης στις δύο αυτές περιφέρειες. Αναλυτικά λοιπόν τα ποσοστά των κρατικών ενισχύσεων αναμένεται να διαμορφωθούν ανά περιφέρεια ως εξής:
• Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου από 25% που είναι σήμερα σε 35% (για τις μεγάλες επιχειρήσεις), από 35% σε 45% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 45% σε 55% για τις μικρές.
• Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης από 15% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 25% στο 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 35% σε 45% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από 10% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 45% για τις μικρές επιχειρήσεις.
• Στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερειακών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα γίνει 20% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 30% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 40% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθέντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που τα επενδυτικά σχέδια υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κρατικές ενισχύσεις ως εξής: για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης ενίσχυσης, όχι όμως το ποσοστό που ισχύει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Με άλλα λόγια, εάν σε μια περιφέρεια το μέγιστο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης βάσει του ΧΠΕ είναι 35% (αυτό που ισχύει δηλαδή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), θα δοθεί το 15% που είναι το κανονικό όριο. Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 100 εκατ. ευρώ, παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερειακού ορίου, ενώ για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο και το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), έτσι ώστε να προκηρυχθούν τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου: - γενική επιχειρηματικότητα, - ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού, - νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, - επενδύσεις μείζονος μεγέθους. Για τη γενική επιχειρηματικότητα και τις νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπονται συγκεκριμένοι κύκλοι προκηρύξεων, με τον δεύτερο κύκλο να προγραμματίζεται για τα μέσα του 2017, ενώ η υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα άλλα δύο καθεστώτα προβλέπεται να είναι "ανοικτή" συνεχώς.

Νορβηγία: Τούνελ αυτοκινήτων που επιπλέουν μέσα στο νερό!

Η εθνική οδός Ε39 στη Νορβηγία συνδέει την περιοχή Κρίστιανσαντ με το Τροντχάιμ, μια διαδρομή που καλύπτεται σε περίπου 21 ώρες ταξιδιού. Για να μειώσει τον χρόνο αυτό στο μισό η υπηρεσία δημοσίων δρόμων της Νορβηγίας (NPRA) μελετά ένα τολμηρό όσο και εντυπωσιακό σχέδιο. Θα κατασκευάσει υποθαλάσσια τούνελ τα οποία θα επιπλέουν μέσα στο νερό.
Τα τούνελ αυτά θα λειτουργούν ως ένα είδος υποβρύχιων γεφυρών για να επιτρέπουν στους οδηγούς να… κόβουν δρόμο μέσα από τα περίφημα φιόρδ της Νορβηγίας.
Τα τούνελ αυτά θα αποτελούνται από τσιμέντο και θα έχουν μήκος ενός περίπου χλμ.

Κάθε τούνελ θα είναι μονής κατεύθυνσης και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Τα τούνελ θα βρίσκονται σε βάθος τέτοιο που δεν θα επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες ούτε θα επηρεάζονται από (ή θα επηρεάζουν) την κίνηση των πλοίων που θα περνούν πάνω από αυτά.

Τα τούνελ αυτά (αν τελικά εγκριθεί η κατασκευή τους) θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου η απόσταση ανάμεσα στις δύο στεριές είναι τόσο μεγάλη και το βάθος της θάλασσας τέτοιο που δεν επιτρέπει την κατασκευή μιας κανονικής γέφυρας. Το κόστος της κατασκευής αυτών των τούνελ εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 25 δισ. δολάρια.
Tα τούνελ θα βρίσκονται μέσα στο νερό επιτρέποντας στους οδηγούς να διασχίζουν τα φιόρδ
Τα τούνελ δεν θα επηρεάζουν την κίνηση των πλοίων που θα μπορούν να περνάνε με ασφάλεια από πάνω τους

Φραγμό στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με την τροποποίηση του νόμου 4178/13

Φραγμό στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της μείωσης του συντελεστή δόμησης, σε περιοχές που είναι πολεοδομικά επιβαρυμένες, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου 4178/13 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, και αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των αυθαιρέτων που μπορούν να νομιμοποιηθούν με το συντελεστή δόμησης που προβλέπεται για κάθε περιοχή.
Ετσι, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που θεωρείται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι που διαθέτουν δεν είναι αρκετοί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, αλλά και δεν υπάρχει ικανοποιητικό περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα, θα μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος θα συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των νομιμοποιούμενων αυθαιρέτων. 
Με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν ακίνητα με μεγάλη κάλυψη (υψηλό συντελεστή δόμησης) στις επιβαρυμένες περιοχές, αλλά και αυθαιρεσίες σε ακίνητα που αυξάνουν το συντελεστή δόμησης. Βασική αρχή της νέας ρύθμισης για την αυθαίρετη δόμηση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα είναι η προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος, ειδικά στις επιβαρυμένες πολεοδομικά περιοχές. 
Εν τω μεταξύ, για πάντα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα θα μείνουν όσα αυθαίρετα κτίσματα έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011 που ξεκίνησε η διαδικασία τακτοποίησης, όπως προβλέπεται -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- στο εν λόγω νομοσχέδιο. 

Τα αυθαίρετα αυτά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις διαδικασίες τακτοποίησης. Κι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γιατί από ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν διαπιστωθεί νέες ανεγέρσεις αυθαιρέτων, σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδίως σε τουριστικές περιοχές. 

Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός (4014/2011) είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την 28η Ιουλίου 2011 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, πέραν της οποίας κανένα αυθαίρετο δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες τακτοποίησης. 

Την «κόκκινη αυτή γραμμή» υιοθέτησε και ο «νόμος Καλαφάτη» (4178/2013), με αποτέλεσμα να μη γίνεται δεκτή καμία αίτηση νομιμοποίησης αυθαιρέτου που η ανέγερσή του ξεκίνησε μετά την 28η Ιουλίου 2011, εκτός και αν προσκομιστούν παραστατικά που πιστοποιούν το αντίθετο. 

Τακτικοί έλεγχοι 

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, προβλέπει τακτικούς ελέγχους (ανά εξάμηνο) από κλιμάκια μηχανικών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις που γίνονται, αλλά και με την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, θα διαπιστώνουν αυθαιρεσίες που έγιναν μετά την εν λόγω «κόκκινη γραμμή». 

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι, στη ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, θα προβλέπεται η δημιουργία παρατηρητηρίων δομημένου περιβάλλοντος σε κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας, που θα παρακολουθούν «από κοντά» κάθε νεοαναγειρόμενη οικοδομή. 

Παράλληλα, θα διενεργούνται έλεγχοι σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αυθαιρεσίες που δεν έχουν τακτοποιηθεί και ποιας χρονολογίας είναι. Προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων για όσους διαθέτουν αυθαίρετα ή ακίνητα με αυθαιρεσίες και δεν τα έχουν τακτοποιήσει. 
Μάλιστα, τα πρόστιμα αυτά θα είναι μέχρι και δεκαπλάσια σε σχέση με τα πρόστιμα που προβλέπονται για την υπαγωγή στη διαδικασία τακτοποίησης. Αντίθετα, το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει κοινωνικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του προστίμου στα νομιμοποιούμενα αυθαίρετα, όπως η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, η ακίνητη περιουσία που διαθέτει, εάν το αυθαίρετο είναι πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία κ.λπ. 

Παράλληλα, όπως έχει ήδη δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, θα προχωρήσει η εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου, ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση και η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων, σε συνδυασμό με την ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών. Εχει διαβεβαιώσει πάντως ότι, για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα και έχουν καταθέσει τους φακέλους των απαιτούμενων δικαιολογητικών, δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο καθεστώς υπαγωγής και δεν πρόκειται να θιγούν.

Μικραίνει η τρύπα του όζοντος


Τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από την ημέρα που η υφήλιος απαγόρευσε τα επικίνδυνα χημικά που κατέστρεφαν σταδιακά μεν αλλά σταθερά το στρώμα του όζοντος στην στρατόσφαιρα. Τώρα οι επιστήμονες εκφράζουν αισιοδοξία καθώς επισημαίνουν ότι έχουν στα χέρια τους ενδείξεις ότι το πρόβλημα της τρύπας του όζοντος αποκαθίσταται. Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους σημάδια ότι η εποχική τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική –ένας πολύ βασικός λόγος ανησυχίας από τη στιγμή που ανιχνεύθηκε το 1984– μικραίνει. Αν και η πρόοδος που συντελέστηκε μέχρι σήμερα είναι μικρή, η νέα πραγματικότητα υποδεικνύει ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η συνθήκη με την οποία τα κράτη του κόσμου συμφώνησαν να σταματήσουν τη χρήση φλοροχλωρανθρακών (CFC), αποδίδει. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα του αιώνα.





«Βρισκόμαστε ενώπιον της αρχής μιας μακράς διαδικασίας», επισημαίνει η Σούζαν Σόλομον, χημικός ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συντάκτις της σχετικής έκθεσης στο περιοδικό Science.

Το όζον στα υψηλότερα επίπεδα της στρατόσφαιρας προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Ομως το όζον καταστρέφεται από τις αντιδράσεις των ατόμων χλωρίου και άλλων ουσιών που απελευθερώνονται από τους φλοροχλωράνθρακες και άλλα παρόμοια χημικά, τα οποία επί δεκαετίες χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ψυκτικών και προωθητικών αερίων. Τα υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας οδηγούν στην αύξηση των δερματικών καρκίνων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι επιστήμονες που άσκησαν πιέσεις για την υπερψήφιση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ ανέκαθεν γνώριζαν ότι η αποκατάσταση του προβλήματος θα είναι αργή και σταδιακή, επειδή τα CFC μπορούν να παραμείνουν στην στρατόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικά, ο Ντέιβιντ Φάχεϊ, ερευνητής φυσικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα, επισημαίνει ότι η εργασία της δόκτορος Σόλομον «μας δίνει αρκετή αυτοπεποίθηση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ήταν μια συνταρακτική επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταστροφή του στρώματος του όζοντος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη πάνω από την Ανταρκτική εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Από τεχνικής άποψης η απίσχνανση του στρώματος του όζοντος δεν σχηματίζει μια «τρύπα», αλλά καλύπτει μια μεγάλη περιοχή της στρατόσφαιρας όπου τα επίπεδα συγκέντρωσης όζοντος είναι κάτω από κάποιο όριο. Καθώς οι αντιδράσεις που καταστρέφουν το όζον απαιτούν το ηλιακό φως, η απίσχνανση ξεκινά κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, όταν τελειώνει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο, και φτάνει στο μέγιστο σημείο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.