Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Το σκυρόδεμα του μέλλοντος αυτο-επουλώνει τις ρωγμές του!

Ο καθηγητής Henk Jonkers, του Delft University of Technology, στην Ολλανδία, εφηύρε το «βιομπετόν» (bioconcrete), το σκυρόδεμα που θεραπεύει τις ρωγμές του, χρησιμοποιώντας βακτήρια.
 
Το bioconcrete αναμιγνύεται με ένα επιπλέον συστατικό. Τα βακτήρια που θα παραμείνουν αδρανή για χρόνια προτού ενεργοποιηθούν από το νερό.


 
Ο Jonkers επέλεξε βακτήρια του βακίλου, επειδή ευδοκιμούν σε αλκαλικές συνθήκες και παράγουν σπόρια που μπορούν να επιβιώσουν για δεκαετίες χωρίς τροφή ή οξυγόνο. Προκειμένου να παραχθεί ασβεστόλιθος οι βάκιλοι χρειάζονταν μια πηγή τροφής. Ο  Jonkers επέλεξε γαλακτικό ασβέστιο, σε κάψουλες κατασκευασμένες από βιοδιασπώμενο πλαστικό. Όταν δημιουργηθούν ρωγμές στο σκυρόδεμα, το νερό εισέρχεται και ανοίγει τις κάψουλες. Τα βακτήρια στη συνέχεια αναπτύσσονται για να σχηματίσουν ασβεστίτη, ή ασβεστόλιθο, που κλείνει τις ρωγμές.
 
Εάν τα δοκίμια ελεγχθούν και επιβεβαιώσουν την επαναστατική ανακάλυψη, θα επηρεαστεί πολύ η βιομηχανία κατασκευών.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

κέντρο κρουαζιέρας σε Ρόδο

Στην αξιοποίηση του πεδίου βολής Κατταβιάς στη Ρόδο για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής κρουαζιέρας αναμένεται να προχωρήσουν τα υπουργεία Άμυνας και Τουρισμού. 
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός με συνέντευξή του στην Δημοκρατική. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, στα σχέδια του είναι η άμεση αξιοποίηση του πεδίου βολής της Κατταβιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του είναι σε συνεργασία με την υπουργό Έλενα Κουντουρά, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή κέντρου υποδοχής κρουαζιέρας στην περιοχή.
 
«Η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο αναζητεί πλέον εναλλακτικές περιοχές για να αναπτυχθεί και ήδη υπήρξαν συνομιλίες με επενδυτές για τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής κρουαζιέρας στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Καμμένος. 
 
Όπως σημείωσε το πεδίο βολής της Κατταβιάς ενδείκνυται για την συγκεκριμένη επένδυση λόγω μεγέθους και τοποθεσίας. «Δύναται να κατασκευαστεί λιμάνι, που θα υποδέχεται μόνο κρουαζιερόπλοια και ταυτόχρονα ένα αεροδρόμιο το οποίο θα υποδέχεται μόνο charter με επιβάτες για τα κρουαζιερόπλοια αυτά. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί το αεροδρόμιο «Διαγόρας» και ταυτόχρονα θα υπάρξει αξιοποίηση της περιοχής αφού στις προθέσεις των επενδυτών είναι η δημιουργία ενός resort στο οποίο θα λειτουργούν και καταστήματα duty free».
 
Ανάλογη επένδυση αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας, εξετάζεται και στο παλιό αεροδρόμιο των Χανίων, σε συνεργασία με ξενοδόχους της Κρήτης για τη δημιουργία γηπέδου Γκόλφ.
 
Εξετάζεται εξάλλου η δημιουργία ενός στρατιωτικού ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβει την αξιοποίηση της περιουσίας του Υπουργείου Αμυνας.