Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Το νέο πλαίσιο για τη δόμηση - Θα περιλαμβάνει και τα αυθαίρετα

Ενα νέο πλαίσιο για τη δόμηση στη χώρα μας, που θα περιλαμβάνει και τον μηχανισμό «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την παρακολούθησή του, ενώ θα κάνει μια προσπάθεια να αναστήσει τρεις «νεκρούς» θεσμούς, τη μεταφορά συντελεστή, την τράπεζα γης και την ταυτότητα κτιρίου. Ενδιαφέρουσα είναι η δημιουργία μιας νέας, «κάθετης» υπηρεσίας που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειες και θα αφορά την παρακολούθηση όλων των πολεοδομικών ζητημάτων.

Με την προθεσμία της ρύθμισης για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών να λήγει τον Οκτώβριο, είναι επόμενο το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. «Ομως το πλαίσιο, που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, δεν θα αφορά μόνο την αυθαίρετη δόμηση αλλά τη δόμηση γενικά», επισημαίνει η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα. «Με δεδομένους τους περιορισμούς της εποχής, στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια νέα δομή που θα ασχολείται με το πώς αντιλαμβανόμαστε το δομημένο περιβάλλον και τις αυθαιρεσίες στον αστικό και στον εξωαστικό χώρο. Αν θέλουμε κάποτε να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, πρέπει να δράσουμε προληπτικά και με όρους εκπαίδευσης του κοινού».

Η κ. Κλαμπατσέα είναι φειδωλή για τις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση. «Επιθυμία μας είναι να εμπλέξουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την αυθαίρετη δόμηση. Ο ισχύων νόμος (ν.4178/13) έκανε μια πρώτη προσέγγιση, ας μου επιτραπεί, με ερασιτεχνικό τρόπο. Το ζήτημα είναι να χρησιμοποιήσουμε πιο ώριμους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μιας περιοχής».

Σημασία «τράπεζας γης»

Μπορεί όμως αυτό να γίνει εφικτό μέσω (επιεικώς ανενεργών) πολεοδομικών εργαλείων όπως η μεταφορά συντελεστή και η τράπεζα γης; «Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο μεταφερόμενος συντελεστής δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο αγαθό, άρα είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Επιπλέον η “τράπεζα γης” έχει μια σημασία στον βαθμό που θα έχει μια φυσική υπόσταση, ως ένα απόθεμα γης που θα μπορεί να είναι κομμάτι του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας περιοχής. Με δεδομένο ότι το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τις περιουσίες που ρυμοτομεί ή δεσμεύει για κοινόχρηστους χώρους (και προκειμένου αυτές να μην χαθούν με άρσεις απαλλοτριώσεων), πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο ενταγμένο στον σχεδιασμό, όχι ένα αλισβερίσι τίτλων».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να συνεχίσει τη διαδικασία θέσπισης της ταυτότητας κτιρίου, ενός θεσμού που κατά πολλούς δεν έχει άλλη πρακτική σημασία πλην της δημιουργίας ενός νέου πεδίου δραστηριότητας για τους μηχανικούς. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν “σώζεται” με την ταυτότητα κτιρίου», αντιτάσσει η κ. Κλαμπατσέα. «Στόχος της ρύθμισης είναι να υπάρχουν όλες οι οικοδομικές άδειες της χώρας ηλεκτρονικά, με ένα συντεταγμένο τρόπο. Είναι μια προσπάθεια να μπει τάξη και να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας».

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αναμενόμενης ρύθμισης είναι η δημιουργίας μιας υπηρεσίας για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ένα «παρατηρητήριο». «Θα δημιουργήσουμε εκ των ενόντων μια νέα υπηρεσία, όχι ένα πάρεργο, που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειες και θα παρακολουθεί όλα τα σχετικά με τη δόμηση θέματα, από τα αυθαίρετα έως τον πολεοδομικό σχεδιασμό», αναφέρει η κ. Κλαμπατσέα. Το πιθανότερο είναι το σχέδιο νόμου, που θα ξεπερνά τις 100 σελίδες, να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Εύκαμπτο μπετόν, πιο ανθεκτικό από το κανονικό

 Επιστήμονες του Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης δημιούργησαν ένα νέο είδους σκυροδέματος (μπετόν), υπό την ονομασία ConFlex Pave, το οποίο είναι εύκαμπτο, ωστόσο ανθεκτικότερο και πιο μακράς διαρκείας από το κανονικό τσιμέντο, που είναι βαρύ, διόλου εύκαμπτο και σπάει υπό πίεση.
Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτή την καινοτομία γίνονται εύκολα αντιληπτά, καθώς, μεταξύ άλλων, θα είναι δυνατή η παραγωγή λεπτών προκατασκευασμένων πλακών για γρήγορη εγκατάσταση, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο οικοδομικών εργασιών. Επίσης, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, απαιτείται λιγότερη συντήρηση.
Όπως λέει ο καθηγητής του NTU, Τσου Τζιάν, «αναπτύξαμε ένα νέο είδος σκυροδέματος που μπορεί να μειώσει σημαντικά το πάχος και το βάρος των προκατασκευασμένων πλακών για πλακόστρωτα, επιτρέποντας έτσι εύκολη εγκατάσταση, όπου νέες πλάκες, οι οποίες έχουν ετοιμαστεί αλλού, μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τις παλιές».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφεύρεση αυτή θα αυξήσει επίσης την ασφάλεια των εργατών και θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για τις εργασίες, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Το κλασικό μπετόν αποτελείται από τσιμέντο, νερό, χαλίκι και άμμο. Αυτό το μείγμα το κάνει σκληρό και ανθεκτικό, αλλά όχι εύκαμπτο, οπότε και είναι ευάλωτο σε ρωγμές εάν πέσει μεγάλο βάρος.
Το ConFlexPave είναι ειδικά φτιαγμένο έτσι ώστε να αναμειγνύονται κάποια είδη σκληρών υλικών με πολυμερείς μικροΐνες. Η συμπερίληψη αυτών των ειδικών συνθετικών ινών, πέρα από το ότι το καθιστά εύκαμπτο υπό πίεση, αυξάνει την αντοχή. Μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πλάκες μεγέθους tablet υπολογιστή στα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Η κλίμακα θα αυξηθεί για περαιτέρω δοκιμές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Tην ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού, του πιο εμβληματικού πάρκου του νησιού που τα τελευταία χρόνια είναι σε παρακμιακή λειτουργία, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτοντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ εξ ιδίων πόρων
Το πάρκο του Ροδινιού, είναι ένας κατ' εξοχήν εμβληματικός τόπος, συνδεδεμένος με τη χρυσή εποχή του νησιού της Ρόδου, και σκοπός της περιφέρειας είναι να ανακτήσει την αίγλη του και να γίνει ξανά κομμάτι της καθημερινότητας της ζωής της πόλης. Την απόφασή του να χρηματοδοτήσει εξ ιδίων πόρων την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε με τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, με θέμα τα έργα που περιέχονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατομμύρια ευρώ, για ολόκληρο το νησί της Ρόδου.
Ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε την απόφασή του να διαθέσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να εξωραϊστεί και αναβιώσει ένας τόπος που είναι συνδεδεμένος με τις αναμνήσεις που Ροδίτες και επισκέπτες της Ρόδου, "κουβαλούν" από τις πιο όμορφες εποχές του νησιού, τότε που το Ροδίνι βρισκόταν στο επίκεντρο της κοινωνικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας. "Με ένα εκατομμύριο ευρώ αποφασίσαμε να στηρίξουμε την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού. Ένας τόπος που για όλους εμάς, τους κατοίκους της Ρόδου, έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά κα στις αναμνήσεις μας. Αξίζει να δουλέψουμε όλοι να ξαναβρεί την θέση του", δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Σημειώνεται ότι στα σχέδια της περιφερειακής αρχής δεν είναι μόνο η ανάπλαση του Ροδινιού, ώστε να εξαλειφθούν οι εικόνες της παρακμής και της εγκατάλειψης και να γίνει ξανά ελκυστικό και επισκέψιμο.
Βασικός στόχος του Περιφερειάρχη είναι η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα του πάρκου, καθώς και η διαρκής, καθημερινή συντήρησή του, προκειμένου να μην οδηγηθεί για μια ακόμη φορά στην φθορά και την εγκατάλειψη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να αναπλάσουμε το πάρκο του Ροδινιού, χωρίς ένα σωστά μελετημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Χωρίς πλάνο για την αξιοποίηση, την βιωσιμότητα, την λειτουργικότητα και την συντήρησή του, είναι βέβαιο ότι μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγηθεί και πάλι στην εγκατάλειψη. Στόχος μας είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που θα δώσει στο Ροδίνι την αίγλη που είχε στο παρελθόν και θα το καταστήσει όχι μόνο αξιοθέατο για τους επισκέπτες, αλλά κυρίως, κομμάτι αναπόσπαστο της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης και του νησιού.
Με σωστό προγραμματισμό και σχέδιο, όπως πολύ καλά γνωρίζει να εργάζεται αυτή η περιφερειακή αρχή, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε να ξαναδώσουμε στην πόλη της Ρόδου, λαμπερό το έμβλημά της".