Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Φίλτρο από γραφένιο υπόσχεται να κάνει τη θάλασσα πόσιμη

Εκατομμύρια άνθρωποι που πλήττονται από λειψυδρία ίσως έχουν λόγο να πίνουν νερό στο όνομα του γραφενίου: ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια μεμβράνη από το θαυματουργό υλικό η οποία μπορεί να αφαλατώνει εύκολα και γρήγορα το θαλασσινό νερό.

Το γραφένιο, μια μορφή του άνθρακα που ανακαλύφθηκε μόλις το 2004, είναι φύλλα από καθαρό άνθρακα με πάχος ενός μόνο ατόμου. Πιο γερό από το ατσάλι, πιο αγώγιμο από τον χαλκό, διαφανές και άκρως ελαστικό, το γραφένιο εκτιμάται ότι θα βρει ευρείες πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον.

Μια από τις πρώτες θα μπορούσε να είναι η αφαλάτωση νερού σε βιομηχανική κλίμακα. Το 2013, ο γίγαντας της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει φίλτρα από γραφένιο τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 100 φορές την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή πόσιμου νερού.

Η αφαλάτωση είναι σήμερα μια ακριβή και ενεργοβόρος διαδικασία που βασίζεται συνήθως στην αρχή της αντίστροφης ώσμωσης: το θαλασσινό νερό διοχετεύεται υπό μεγάλη πίεση σε φίλτρα με μικροσκοπικούς πόρους, οι οποίοι αφήνουν το νερό να περάσει αλλά συγκρατούν τα ιόντα των αλάτων.

Το νέο φίλτρο που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ -εκεί όπου ανακαλύφθηκε το γραφένιο το 2004- και παρουσιάζεται στο Nature Nanotechnology αποτελείται από οξείδιο του γραφενίου, ένα υλικό που μπορεί να παραχθεί πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με το καθαρό γραφένιο.

Πάνω στη μεμβράνη του φίλτρου έχουν ανοιχθεί τρύπες με διάμετρο μόλις ενός νανόμετρου, οι οποίες αφήνουν τα μόρια νερού να περάσουν αλλά συγκρατούν σαν κόσκινο όλα τα διαλυμένα ιόντα, ακόμα και τα πιο μικρά.

Προηγούμενες μεμβράνες από γραφένιο είχαν το μειονέκτημα ότι φούσκωναν στο νερό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται υπερβολικά το μέγεθος των πόρων. Οι ερευνητές στο Μάντσεστερ ξεπέρασαν το πρόβλημα ντύνοντας τη μεμβράνη γραφενίου με ένα στρώμα εποξικής ρητίνης, η οποία εμποδίζει τη διόγκωση της μεμβράνης.

Το νέο μοριακό κόσκινο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο αποδοτικό από τα πλαστικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται σήμερα στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. Ο λόγος είναι ότι τα μόρια νερού περνούν μέσα από τους πόρους με εντυπωσιακά μεγάλη ταχύτητα.

«Όταν το μέγεθος των πόρων πέφτει στο ένα νανόμετρο, δηλαδή πολύ κοντά στο μέγεθος του ίδιου του μορίου του νερού, τα μόρια νερού σχηματίζουν μια διάταξη σαν τρένο» εξηγεί στο BBC ο Δρ Ράουλ Νάιρ, επικεφαλής της μελέτης.

Τα μόρια νερού ουσιαστικά παραμένουν ενωμένα μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου και σχηματίζουν μια αλυσίδα, η οποία περνά ολόκληρη μέσα από το φίλτρο όταν ασκηθεί πίεση.

Εφόσον αποδειχθεί ότι το φίλτρο γραφενίου είναι αρκετά φθηνό και δεν αλλοιώνεται εύκολα από το θαλασσινό νερό, το κόστος της αφαλάτωσης θα μπορούσε να πέσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με το κόστος του νερού από λίμνες και ποτάμια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μέχρι το 2025 το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.

Άποψη: Κρίνεται η επιβίωση ή όχι του επαγγέλματος του μηχανικού στην Ελλάδα

Το ερχόμενο εξάμηνο είναι ίσως το πιο κρίσιμο των τελευταίων 40 χρόνων για το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα. Έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό το οποίο δεν γνωρίζει κανείς με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί. Δεν γνωρίζουμε καταρχήν με τα εισοδήματα ποιού έτους θα υπολογίζονται οι εισφορές του 2017.
Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους διπλοασφαλισμένους. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό, τα οποία είναι αδιευκρίνιστα και έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί ακόμη να τα απαντήσει το αρμόδιο Υπουργείο.
Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για το ζήτημα της εγγυοδοσίας που παρείχε μέχρι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ, ο διάδοχός του, δηλαδή το ΤΜΕΔΕ έχει ακόμη πολύ δρόμο για να δημιουργηθεί και η τελική ημερομηνία 31/12/2016 πλησιάζει.
Και συζητάμε όλα αυτά σε μια περίοδο που ο μηχανικός έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο επιστήμονα. Δουλειά δεν υπάρχει και γίνεται ότι είναι πραγματικά δυνατόν από την κυβέρνηση για να μην υπάρξει.
Για να γίνω συγκεκριμένος. Ψηφίστηκε πρίν δύο μήνες ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, για τις δημοπρασίες έργων και τους διαγωνισμούς μελετών και ακόμη δεν έχει γίνει καμία δημοπρασία και κανένας διαγωνισμός με τον νέο νόμο.
Οι δήμοι και οι υπόλοιποι φορείς που θέλουν να προκηρύξουν δημοπρασίες και διαγωνισμούς διαμαρτύρονται ότι το Υπουργείο Δημοσίων Έργων “ξέχασε” να δώσει τα πρότυπα τεύχη και το Υπουργείο απαντάει ότι αυτοί φταίνε. Η ουσία είναι όμως, ότι τίποτα δεν προχωράει και λόγω έλλειψης αντικειμένου με αποτέλεσμα οι εταιρίες κλείνουν και οι μηχανικοί μένουν άνεργοι.
Ακόμη και στα έργα ΕΣΠΑ που υπάρχει χρηματοδότηση λόγω του πρόσφατου νόμου όλα είναι παγωμένα.
Στη διαβούλευση υπάρχει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών , τον οικοδομικό κανονισμό και τα αυθαίρετα. Αν ψηφίζονταν το νομοσχέδιο όπως ήταν στη διαβούλευση το βέβαιο είναι ότι θα πάγωνε κάθε δραστηριότητα και στα ιδιωτικά έργα, αλλά και σε δραστηριότητες άλλες, όπως συμβολαιογραφικές πράξεις.
Οι εξελίξεις στα παραπάνω ζητήματα θα κρίνουν την επιβίωση ή όχι του επαγγέλματος του μηχανικού στην Ελλάδα. Επειδή πέρα από όλα τα άλλα θα πρέπει να κάνουμε, ότι είναι δυνατόν, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε προσπαθούμε με προτάσεις και συμμετοχή σε όσες επιτροπές μας καλούν τα Υπουργεία να προσφέρουμε και να δώσουμε λύσεις στα αδιέξοδα.
Θα πρέπει το επόμενο διάστημα όλοι οι μηχανικοί να μείνουμε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε με αγωνιστικότητα και προτάσεις τα προβλήματα.
Το ΤΕΕ τον τελευταίο χρόνο έχει δείξει ότι λύνει προβλήματα καθημερινότητας των μηχανικών και δυναμικά, αλλά και δημιουργικά με προτάσεις προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό και την ανικανότητα.

Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ακινήτων από τη νέα χρονιά

Τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ καλούνται να καταβάλλουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 31 του μήνα, οι φορολογούμενοι με το Δημόσιο να προσμένει 700 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα επικρατεί σύγχυση με τις αλλαγές που δρομολογούνται συνολικά για τη φορολογία των ακινήτων. 
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι για το 2017 προωθείται νέο «πάγωμα» τόσο του φόρου υπεραξίας, όσο και του σεναρίου για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι βάση της επιφάνειας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Στα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια μορφή», ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές προγραμματίζεται να ισχύσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων θα επηρεάσουν και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώτος χρονικά, παράγοντας αβεβαιότητας για την κτηματαγορά είναι η ενεργοποίηση του «φόρου υπεραξίας», ενός φόρου που νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «πάγωσε» για δύο χρόνια λόγω πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του. Τον φόρο υπεραξίας τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος. Γεγονός είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα για επιβολή του μέτρου, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η περίοδος «παγώματος».
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιμένουν στο ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός, χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι το 2017 οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα είναι:
-Η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις.
-Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, μόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ οι τιμές των κατοικιών έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 18%.
Το περιουσιολόγιο 
Εν τω μεταξύ σε ισχύ μπαίνει από το 2017 το περιουσιολόγιο στην Ελλάδα δεδομένου ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή.
Πλέον, στον ηλεκτρονικό «φάκελο» θα μπαίνουν ακίνητα, κεφάλαια εκτός συνόρων και συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού.
Στόχος του περιουσιολογίου είναι να προσφέρει μία συγκεντρωμένη εικόνα του πλούτου του κάθε πολίτη, για φορολογικούς λόγους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη λίστα των δηλωθέντων δεν θα περιλαμβάνονται τα χρήματα που βρίσκονται «κάτω από τα στρώματα» και τα έργα τέχνης.

Κλήρωση αντί απευθείας ανάθεση στα μικρά έργα

Τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης μικρών έργων, στερεί η νέα νομοθεσία από τους δημάρχους της χώρας, εισάγοντας όμως τη δυνατότητα της κλήρωσης. Ο νέος Νόμος 4412 που ψηφίστηκε στις 8/8/2016 για τις «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών» προβλέπει μια σειρά από αλλαγές στις συμβάσεις και στις δημοπρασίες των δημοσίων έργων με κυριότερη ότι καταργεί τελείως τις απευθείας αναθέσεις. Ο καινούργιος Νόμος 4412 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις είναι καταρχήν μια υποχρέωση της χώρας να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, έκανε γνωστό μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας. «Υπάρχει ένα κεφάλαιο εναρμόνισης προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες, υπάρχει και ένα κεφάλαιο ουσιαστικά το οποίο διαμορφώνει ένα εθνικό δίκαιο πως θα γίνονται οι αναθέσεις αυτές. Είναι οι δυο ουσιώδεις διαφορές τις οποίες εισάγει ο Νόμος, είχε γίνει μια προσπάθεια παλαιότερα με ένα νόμο που είχε ψηφιστεί το 2014, θεώρησε η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκείνος ο Νόμος γιατί δεν είχε βγάλει τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα». Περαιτέρω τόνισε πως υπάρχει ένα κομμάτι, κάτω των ορίων εφαρμογής των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι εθνικό δίκαιο δηλαδή η χώρα φτιάχνει τον νόμο όπως θέλει, για αυτά τα οποία δεν έχει υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γιατί τα θέματα των απευθείας αναθέσεων έργων δεν αφορούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά είναι καθαρά εθνικές πολιτικές και κυβερνητικές επιλογές. «Κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα το οποίο σύστημα στηρίζεται και στην κουλτούρα που διαθέτει. Η δική μας η κουλτούρα έχει ένα χαρακτήρα σύμφωνα με την οποία αν δεν κληθούν άπαντες θα κατηγορηθεί αυτός που δεν καλεί για διαπλοκή και αδιαφάνεια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε συστήματα ακριβώς γιατί απευθύνονται στη συγκεκριμένη κουλτούρα της κάθε χώρας». Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Πλέσια «είχαμε ένα βαρύ πλαίσιο τον Νόμο 3316 για μικρά έργα, για τις μελέτες έως 14.000 ευρώ και για τα έργα μέχρι 45.000 ευρώ, υπήρχε ένα πιο εύκολο σύστημα το οποίο λεγόταν σύστημα απευθείας αναθέσεων. Ήταν ένα εργαλείο που μπορούσε η εκάστοτε αρχή είτε ήταν εκλεγμένη είτε αντίστοιχα υπηρεσία, να κάνει συνήθως με κάποιους οικονομικούς φορείς, μελετητές κατασκευαστές μια συνεργασία, μια συνεννόηση ώστε να μπορέσουν λόγω του μικρού μεγέθους να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα. Αποτελέσματα που άλλως δεν θα μπορούσαν να είχαν παραχθεί. Αυτή τη δυνατότητα την διακόπτει ο καινούργιος νόμος εισάγοντας έναν τρόπο κληρώσεως για να υλοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες του μικρού επιπέδου», Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει στην αρχή κάθε χρόνου ο κάθε δήμος ή ο κάθε φορέας να καταρτίζει κατάλογο με όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε τέτοιας μορφής διαδικασίες. «Μπορεί μέσα σε αυτή τη λίστα να εμφανίζονται κάποιες χιλιάδες γιατί δεν θα είναι σε τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη ρύθμιση και για άλλους λόγους, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν έχει βγει υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιείται και δεν ξέρουμε και αυτές τις λεπτομέρειες, δεν ξέρουμε αν θα είναι μόνο οι τοπικοί. Από την γνώση της ευρωπαϊκής οδηγίας, συνήθως δεν μπορούν να τίθενται γεωγραφικοί περιορισμοί. Θα γίνεται μια ηλεκτρονική κλήρωση στο υπουργείο, δεν θα γίνεται καν σε τοπικό επίπεδο, για να διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται κάποια ατασθαλία. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο έχει επιλέξει να απενεργοποιήσει τελείως την «διαδικασία απευθείας αναθέσεων», δεν ισχύει πλέον και δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό που έχει εισάγει ο νόμος», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης. Με τον καινούργιο νόμο είναι διάχυτη η επιθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει μία κεντρική διαχείριση, ωστόσο μένει να δούμε πως αυτή θα εφαρμοστεί στην πράξη.