Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Επιστήμονες Κατασκεύασαν Οροφή από Τσιμέντο που Παράγει Ηλιακή Ενέργεια

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη έχουν αναπτύξει μια νέα μορφή εξαιρετικά λεπτών, καμπυλωτών οροφών που είναι ικανές να παράγουν ηλιακή ενέργεια.
Ο σχεδιασμός θα επιτρέψει στο NEST, ένα συγκρότημα κατοικιών που αποτελεί μέρος των εργαστηριακών εγκαταστάσεων της σχολής, να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.
Η οροφή αποτελείται από πολλαπλά στρώματα υλικών: ένα εσωτερικό φύλλο από τσιμέντο, το οποίο λειτουργεί ως βάση για τους αγωγούς θέρμανσης και ψύξης και για τη μόνωση, το οποίο με τη σειρά του καλύπτεται από επιπλέον σκυρόδεμα. Οι φωτοβολταϊκές κυψέλες λεπτής μεμβράνης που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας τοποθετούνται στη συνέχεια στο εξωτερικό του κτιρίου.

Το πρωτότυπο μοντέλο για την οροφή ήταν περίπου 7,5 μέτρα ύψος, και είχε συνολική καμπύλη επιφάνεια 160 τετραγωνικών μέτρων. Τώρα έχει αποσυναρμολογηθεί, ενώ το επόμενο έτος το ίδιο σχέδιο θα εφαρμοστεί στο κτίριο διαμερισμάτων HiLo που αποτελεί μέρος του έργου NEST.
Το μοναδικό σχήμα της οροφής θα κατασκευαζόταν τυπικά με υλικά μη επαναχρησιμοποιούμενα όπως η ειδικά κατεργασμένη ξυλεία. Αντ’ αυτού, στο έργο χρησιμοποιήθηκε ένα δίχτυ κατασκευασμένο από χαλύβδινα καλώδια τα οποία ήταν καλυμμένα με ένα πολυμερές ύφασμα, σχηματίζοντας μια επιφάνεια πάνω στην οποία ήταν εφικτή η προσκόλληση του σκυροδέματος. Αυτό διευκόλυνε τον ασυνήθιστο σχεδιασμό, αλλά επίσης έκανε το έργο σημαντικά φθηνότερο από πλευράς κόστους των υλικών.

Η ομάδα ερευνητών Block και το Ελβετικό Εθνικό Κέντρο Αριστείας ( Swiss National Centre of Competence) συνεισέφεραν στο έργο έναν αλγόριθμο για να εξασφαλιστεί ότι η οροφή θα πάρει την επιθυμητή μορφή της όταν το βάρος του υγρού σκυροδέματος εφαρμοστεί στο δίχτυ. Το σκυρόδεμα ψεκάστηκε πάνω στο δίχτυ χρησιμοποιώντας μια τεχνική που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτή την εφαρμογή.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Έως 23.10.2017 η παράταση για την ρύθμιση των αυθαιρέτων - Δημοσιεύθηκε η απόφαση

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας ένταξης στον νόμο 4178/2013
Σύμφωνα με την απόφαση η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄/174), για τις κατηγορίες 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 9 του ν. 4178/2013 παρατείνεται για τριάντα (30) ημέρες από τη λήξη της προβλεπόμενης στο άρθρο 28 του ν. 4178/2013 προθεσμίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή λήγει την 23-10-2017 με την πάροδο συνολικά πενήντα (50) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του ν. 4178/2013.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Παράταση στις οικοδομικές άδειες έως το τέλος του 2018

 Παράταση της ισχύος των οικοδομικών αδειών έως το τέλος του 2018 στις οικοδομές που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης του φέροντος οργανισμού, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο νομοσχέδιο για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος. Η επέκταση των οικοδομικών αδειών κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις όψεις και στις στέγες των κτιρίων

Επίσης δίνει περιθώριο τριών ετών για την ολοκλήρωση έργων υποδομών από οικοδομικούς συνεταιρισμούς με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη. Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς βάσει του νόμου 4280/2014 έπρεπε τα έργα υποδομής να είχαν ολοκληρωθεί έως  τις 8 Αυγούστου του 2017.