Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

N. 4014/2011

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012


Αλλαγές επί αλλαγών στον νόμο για τα αυθαίρετα

Αποδεσμεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος από την υποχρέωση εξαρτημένου τοπογραφικού τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια και κληροτεμάχια.Ταυτόχρονα καθορίζει με ΚΥΑ τη διαδικασία αποπεράτωσης ή επισκευής νομιμοποιημένων αυθαιρέτων που έχουν καταβάλει το πρόστιμο. Όπως διευκρινίζεται για τις επισκευές ενός κτιρίου απαιτείται έγκριση από την οικεία Πολεοδομία, η οποία εφόσον εγκρίνει το αίτημα η άδεια θα πρέπει να χορηγείται εντός 2 ημερών.
Στην αίτηση που υποβάλλεται στην Πολεοδομία για επισκευές ή ολοκλήρωση αυθαιρέτων θα πρέπει να χορηγείται βεβαίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για αποπληρωμή προστίμου , τεχνική έκθεση του μηχανικού για τις εργασίες και πιστοποίηση ότι δεν θα αυξηθεί ο όγκος του χτίσματος.Επίσης απαιτούνται φωτογραφίες του αυθαιρέτου.Το εξαρτημένο τοπογραφικό δημιουργούσε πρόσθετη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων και πολλοί φορείς μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων είχαν ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ να υπάρξει απαλλαγή.
Στις νέες βελτιωμένες διατάξεις που συμπεριέλαβε χθες το υπουργείο στο νομοσχέδιο για την ποινική προστασία διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η βεβαίωση του μηχανικού να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων στην περίπτωση που αφορά αδόμητα αγροτεμάχια και κληροτεμάχια τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού και τα οποία προέρχονται από αναδασμό ή περιλαμβάνονται στο κτηματολόγιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Ταυτόχρονα κρίνει έγκυρες συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάχθηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 2011 και δεν είχαν εξαρτημένο τοπογραφικό, απαλλάσσοντας συμβολαιογράφους και μηχανικούς από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τα αυθαίρετα.
Στις προσθήκες και τροποποιήσεις που έγιναν χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται επίσης ότι:
1) Δεν απαιτείται επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων σε συμβόλαιο εάν αφορά σε αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923 καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
2) Οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου θα επιβαρύνονται και με άλλες χρήσεις. Σε περιοχές όπου από τα οικεία Προεδρικά Διατάγματα επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικών ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ή επαγγελματικών εργαστηρίων. Εκεί είναι δυνατό να εγκαθίστανται και άλλες ανάλογου είδους, μορφής και όχλησης εγκαταστάσεις χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ποιες είναι αυτές. Τροπολογία της προηγούμενης εβδομάδας έδινε τη δυνατότητα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, σε περιοχές που δεν είναι προστατευόμενες, να επιτρέπονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων με βάση τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. 
Σε 48 από 36 αύξησε τις δόσεις για τα αυθαίρετα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδεχόμενος σχετικά αιτήματα που είχε δεχθεί το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δίνονται οδηγίες αποπεράτωσης νεόδμητης αυθαίρετης κατασκευής, υπό τον όρο αυτή θα έχει δηλωθεί προς τακτοποίηση.Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, με ειδική βεβαίωση από το Τεχνικό Επιμελητήριο και στη συνεχεία να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο το οποίο θα καταθέσουν στην οικεία πολεοδομία.Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει παράταση, μέχρι το τέλος Φεβρουάριου, σε όσους διαμένουν σε νησιά, πλην της Κρήτης και της Ευβοίας για την καταβολή της πρώτης δόσης τακτοποίησης αυθαίρετων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου