Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΑΝΕΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: Η λύση για να γλυτώσετε – 70.000 δανειολήπτες πληρώνουν 5 χρόνια και το χρέος αυξάνεται!

Στη μέγγενη του ελβετικού φράγκου εξακολουθούν να βρίσκονται περί τις 70.000 δανειολήπτες, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν για αγορά στέγης στο ξένο νόμισμα και στη συνέχεια εγκλωβίστηκαν στην υψηλή ισοτιμία. Τώρα ψάχνουν τρόπο να μετατρέψουν τα δάνεια σε ευρώ, καθώς όμως η ισοτιμία είναι απαγορευτική, το χρέος τους αυξάνεται. Υπάρχει λύση;
Τα δάνεια αυτά εκταμιεύθηκαν από το 2006 μέχρι και το τέλος του 2009. Οι δανειολήπτες τα προτίμησαν λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας και του χαμηλού επιτοκίου, που δεν ξεπερνούσε το 2%, όταν τα δάνεια σε ευρώ είχαν επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Για παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων το 2009 με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικό στο 1,48 ήταν 338.000 ευρώ. (Η ισοτιμία είχε φτάσει και το 1,55). Σήμερα το ίδιο δάνειο αν και πληρώνεται επί 5 χρόνια είναι 750.000 ελβετικά, διότι στο μεταξύ η ισοτιμία διαμορφώθηκε και κάτω από το 1,15, μπήκε πλαφόν στο 1,20 και ανεβοκατεβαίνει εδώ και ένα χρόνο σε αυτά τα επίπεδα.
Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις και το χειρότερο το χρέος τους αντί να έχει μειωθεί, όπως θα συνέβαινε αν το δάνειο ήταν σε ευρώ να έχει αυξηθεί.
Διότι στο μεταξύ –λόγω κρίσης- τα επιτόκια του ευρώ ακολούθησαν έντονα πτωτική πορεία στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.
Δανειολήπτες με καταγγελίες τους, προς τον Τραπεζικό Μεσολαβητή και τις καταναλωτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ενώ ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους των τραπεζών διεξοδικά για τα οφέλη του χαμηλού επιτοκίου, δεν υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση «αλλά και ο ενδεχόμενος κίνδυνος από την ισχυροποίηση του ελβετικού νομίσματος».
Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που ζήτησαν την αλλαγή του δανείου από ελβετικό σε ευρώ με μερικό «κούρεμα» στο επιπλέον ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της ισοτιμίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν «κοκκινίσει» και πολύ περισσότερα βρίσκονται σε καθυστέρηση 60 ημερών. Ενώ στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες ζητούν αναλυτική ενημέρωση για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες δίνουν το ιστορικό του δανείου, μόνο με εισαγγελική παραγγελία.
Για τα τραπεζικά στελέχη τα δάνεια σε ελβετικό είναι «γκρίζα ζώνη» και αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Σημειώνουν πως η ενημέρωση ήταν σαφής, ωστόσο παραδέχονται πως το ρίσκο ήταν υψηλό και για τις δύο πλευρές.
Εκείνο που δεν λένε είναι ότι οι τράπεζες, έχουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο καθώς επενδύουν σε διαφορετικά νομίσματα, αντισταθμίζοντας απώλειες και κέρδη.
H διέξοδος
Η μόνη διέξοδος σήμερα για τους δανειολήπτες αυτούς και εφόσον το δάνειο τυπικά εξυπηρετείται (βρίσκεται σε καθυστέρηση μέχρι 2 μήνες), είναι να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο καταθέτοντας αίτηση για επαναφορά του δανείου στην αρχική ισοτιμία. Αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών και τράπεζα έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και η διαταγή αυτή έχει εκδοθεί με την τρέχουσα ισοτιμία, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή και να ζητήσει την ακύρωση της διαταγής πληρωμής (σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 2 νόμου για “δίκαιη” δίκη – ν. 4055/2012, που παράγει ληστρικούς τόκους).
Πηγή: eisodima.gr

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

«Φιλί ζωής» στην αγορά ακινήτων Μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης

Σήμερα, ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% 
για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ 
και φθάνει στο 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ

Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα το 2014. 
Έπειτα από συμφωνία με την Τρόικα, η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί έως και 70%, καθώς ο βασικός συντελεστής θα υποχωρήσει στο 3% και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Πιο αναλυτικά, σήμερα, ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα προκειμένου να μη σταματήσουν οι έστω λιγοστές αγοραπωλησίες μέχρι το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, το νέο σχέδιο προβλέπει σύμφωνα με την «Καθημερινή»:
1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια (το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια). Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).
Ο νέος φόρος για τα αστικά ακίνητα (κατοικίες) θα είναι χαμηλότερος κατά 16% μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ.
Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση (μεσοσταθμική μείωση 83%).
Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στέμμα που προβλέπει το προηγούμενο σχέδιο νόμου. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις. Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5. Καταργείται ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα, ο οποίος προβλεπόταν στο σχέδιο για τον ΕΝΦΑ. Με το νέο σχέδιο το 90% των αγροτών θα πληρώσει φόρο έως 2,64 ευρώ το στρέμμα.
2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.
Τέλος, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την αύξηση των εισοδηματικών ορίων από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ μέχρι τα οποία παρέχεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του νέου φόρου ακινήτων στους οικονομικά ασθενέστερους.
Πηγή : ΠρώτοΘέμα

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο δημοτικός φόρος

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο δημοτικός φόρος

Αντισυνταγματικός κρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου! Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί επισήμως μέσα στις επόμενες μέρες σύμφωνα όμως με πληροφορίες τίθεται σ’ αυτήν θέμα αντισυνταγματικότητας, γεγονός που συνιστά ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα.

Η εξέλιξη μάλιστα αυτή φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση στις τάξεις των παραγωγικών τάξεων (που παλεύουν για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ) ενώ αντίθετα έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία και προβληματισμό στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, παραπέμπει να εκδικαστεί η υπόθεση σε άλλο τμήμα, το γεγονός όμως ότι κρίνει αντισυνταγματικό το ΔΗΦΟΔΩ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Επί του θέματος, που είναι μείζονος σημασίας τόσο για τις παραγωγικές τάξεις όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση αναμένονται εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχετική είναι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΕΒΕΔ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
“Σχετικά με την αναμενόμενη απόφαση της Επταμελούς Σύνθεσης του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της συνταγματικότητας του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου, η

Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, μετά και την ενημέρωση που έλαβε από την δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο στην υπόθεση, επιθυμεί να πληροφορήσει τα μέλη του και την κοινή γνώμη για τα εξής :

Η για πρώτη φορά στην ιστορία του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου κρίση του επί της συνταγματικότητας του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας και στην επταμελή σύνθεση αυτού ολοκληρώθηκε.

Η σχετική απόφαση, γραπτώς, θα είναι διαθέσιμη σε πολύ σύντομο διάστημα οπότε και θα γίνουν γνωστές και οι πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της κρίσης των μελών της επταμελούς σύνθεσης του ΣτΕ” . 

Πηγή Ροδιακή, Ημερομηνία 15-11-2013 17:05 
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=265882&catid=5&maincatid=1

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Νίκη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για την ΑΟΖ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις, εκθέτοντας την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας - Ευρωπαϊκή υπόθεση οι ελληνικές ΑΟΖ, ανατροπή και για την υφαλοκρηπίδα

ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις, εκθέτοντας την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας - Ευρωπαϊκή υπόθεση οι ελληνικές ΑΟΖ, ανατροπή και για την υφαλοκρηπίδα

Θετικές υπήρξαν οι ειδήσεις για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες. 

Πιο συγκεκριμένα, υιοθετώντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις για θέματα αλιείας στη Μεσόγειο, η ΕΕ ανοίγει θέμα και για τις ΑΟΖ, τις οποίες βαπτίζει "κοινό θέμα" για την Ευρώπη, ενισχύοντας την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά στο πρόβλημα που υπάρχει με την Τουρκία.

Πρόκειται για δικαίωση των θέσεων που πριν από ένα μήνα εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς περί «ευρωπαϊκών ΑΟΖ», αλλά και της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που είχε εργαστεί γι' αυτό το θέμα. 

Τι ακριβώς όμως προβλέπει η ευρωπαϊκή αυτή απόφαση; Ειδικότερα, τονίζεται πως ο ανταγωνισμός για μειωμένα επίπεδα αποθεμάτων θαλάσσιων πόρων ενδέχεται να αποτελέσει πηγή τριβής με τρίτες χώρες. 

Προτρέπεται λοιπόν η ΕΕ και τα κράτη - μέλη να εργαστούν «από κοινού», προκειμένου να διασφαλιστούν η επαγρύπνηση, ο έλεγχος, η σταθερότητα και η ασφάλεια των ευρωπαϊκών παράκτιων και χωρικών υδάτων, οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), η υφαλοκρηπίδα, οι ναυτιλιακές υποδομές και οι θαλάσσιοι πόροι όπως είναι το αέριο ή το πετρέλαιο. 

Η ευρωπαϊκή αυτή παρέμβαση επισημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ ως προς τα ανωτέρω και ότι θα πρέπει να προσπαθήσει να αποτρέψει μια διεθνή διαφωνία.

Η απόφαση αυτή έχει ιστορική σημασία, καθώς η Ελλάδα δεν αφήνεται πλέον μόνη της να λύνει κομβικά προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα. 

Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θεωρεί πως το ζήτημα αυτό είναι διμερές -μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας- και επί της ουσίας αναγορεύει τα ελληνικά σύνορα, σε σύνορά της.

Παράλληλα, το ψήφισμα αυτό προτρέπει την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία της, για να προαγάγει το διάλογο μεταξύ κρατών - μελών και τρίτων χωρών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εκτιμούν τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, και να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της εν λόγω πολιτικής. 

Επίσης, με ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, τονίζει ότι ιδίως οι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες θα πρέπει να τηρούν τις αρχές της αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και το σχετικό ενωσιακό και διεθνές δίκαιο που ισχύει για τις αλιευτικές δραστηριότητες. 

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι, από τα 21 κράτη της Μεσογείου, τρία δεν έχουν ούτε υπογράψει ούτε κυρώσει την UNCLOS, αναφέροντας το ειδικό πρόβλημα της Τουρκίας και ζητώντας  από την Επιτροπή να παροτρύνει αυτές τις χώρες, ιδίως αυτές που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ, να προσχωρήσουν στη Σύμβαση και να εφαρμόσουν την UNCLOS ως αναπόσπαστο μέρος του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ για τις θαλάσσιες υποθέσεις.

του Δημήτρης Μαρκόπουλος από το ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα

Με νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών που... έκλεισαν διά της απελευθέρωσης. Αγριεύει η κόντρα στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο και τα συμφέροντα.


Τρέχουν στην κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος του χρόνουτο νέο θεσμικό πλαίσιο για το άνοιγμα των τεχνικών επαγγελμάτων,κάποια από τα οποία "έκλεισαν" εν μέσω μνημονίου, και μάλιστα με νομοσχέδια τα οποία υποτίθεται πως καταργούσαν εμπόδια στην επαγγελματική δραστηριότητα!Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα-Δαιδαλώδης η νομοθεσία
Όταν η τρόικα αντιλήφθηκε πως το πολιτικό σύστημα και ορισμένοι από τους προνομιούχους κλάδους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) παρουσίαζαν ωραιοποιημένα στοιχεία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, άλλαξε ολόκληρο το σχετικό εδάφιο του μνημονίου. Με το τελευταίο μνημόνιο, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει στοιχεία από κάθε επαγγελματικό σύλλογο (πολιτικών μηχανικών, γεωλόγων, χημικών μηχανικών, τοπογράφων κ.ά.) για τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις και να καταρτίσει νομοσχέδιο που θα τα καταργεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ήδη στο υπουργείο Υποδομών έχει προσληφθεί σύμβουλος ο οποίος μαζεύει τα στοιχεία από τους επαγγελματικούς συλλόγους και θα καταρτίσει σχετική έκθεση που θα στείλει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παρουσιαστεί στην τρόικα. Με βάση το μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Ιουνίου έπρεπε να έχει δημοσιευθεί η έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονταν τα επαγγέλματα - οικονομικές δραστηριότητες που έχουν «ανοίξει», ποια παραμένουν κλειστά και από ποιους νόμους ρυθμίζονται, καθώς και σειρά άλλων θεμάτων (π.χ. αν απαιτείται να είσαι μέλος επαγγελματικού σωματείου ή κάτοχος «πτυχίου», όπως τα εργοληπτικά ή των μελετητών, για να ασκήσεις δραστηριότητα).
Αφορμή για την τελευταία παρέμβαση της τρόικας υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν το 2011 και το 2012, για να διευκολύνουν την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, συντηρητές κ.λπ.) και μεταποιητικών επιχειρήσεων, στην ουσία αφαίρεσαν επαγγελματικά δικαιώματα από κλάδους των μηχανικών προκειμένου να τα μεταφέρουν σε κάποιους άλλους! Η παράγραφος με την οποία "έκλειναν" επαγγέλματα ενώ ανακοίνωναν πως τα ανοίγουν είχε παρεισφρήσει σε νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Φυσικά δεν υπήρχε στο κείμενο του σχεδίου νόμου κατά τη δημόσια διαβούλευση.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κορυφωθεί η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια στους κόλπους του ΤΕΕ μεταξύ των λεγόμενων προνομιούχων κατηγοριών (πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι – ηλεκτρολόγοι και ναυπηγοί) και δεκάδων άλλων κατηγοριών ή υποκατηγοριών μηχανικών (από τους μεταλλειολόγους, μέχρι τους χημικούς και τους ενεργειακούς μηχανικούς) οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από σειρά δραστηριοτήτων.
Η δαιδαλώδης ελληνική νομοθεσία χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στη βάση ακαδημαϊκών τίτλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια, η ουσιαστική πείρα και το πραγματικό «ίχνος» ενός μηχανικού στην αγορά.
Στην ουσία, καθορίζει προληπτικά και μέσω κανονιστικών πράξεων αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες ακόμα και σε σύνθετα τεχνικά έργα ή εγκαταστάσεις υπέρ ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών. Έτσι, δε λαμβάνεται υπόψη η πείρα που απέκτησε ένας μηχανικός κατά τη διάρκεια της θητείας του ή το γεγονός πως εξειδικεύθηκε σε τομέα άλλον από αυτόν του πτυχίου του! «Αν δεν έχεις ένα από τα προνομιούχα πτυχία είσαι καταδικασμένος», λένε όσοι επιθυμούν αλλαγή του σημερινού μοντέλου.
Επί δεκαετίες, η πολιτική μας τάξη μοίραζε προνόμια σε συγκεκριμένες κατηγορίες μηχανικών αφήνοντας στη γωνία άλλους κλάδους επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα της «σφραγίδας» (π.χ. να υπογράψουν μια άδεια λειτουργίας βιομηχανίας ή άλλης εγκατάστασης), αλλά και τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.
Μέσω δεκάδων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα το οποίο επιτρέπει π.χ. σε έναν ναυπηγό μηχανικό να εποπτεύει την κατασκευή ενός βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να δίνει το ίδιο δικαίωμα σε έναν χημικό μηχανικό, ο οποίος ενδεχομένως έχει σπουδάσει το αντικείμενο.
Το ίδιο ισχύει σε πολλούς τομείς της οικονομίας από τους οποίους έχουν αποκλειστεί ολόκληρες κατηγορίες ή υποκατηγορίες μηχανικών (μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως «βοηθοί» των προνομιούχων κατηγοριών του ΤΕΕ, όπως καταγγέλλουν).

του Φώτη Κόλλια - www.euro2day.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Προς οριστική λύση για τα αυθαίρετα

Tags: Αυθαίρετα , Κτηματολόγιο , ΥΠΕΚΑ

Aγώνας δρόμου για να μπει τέλος στο σίριαλ των αυθαιρέτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο της Bουλής. H διαδικασία στο υπουργείο έχει ολοκληρωθεί κι έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες και τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο θα ψηφιστεί προτού καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτE, η οποία ακύρωνε τον νόμο 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. H επιτάχυνση των διαδικασιών κρίνεται επιβεβλημένη καθώς έχει «παγώσει» η αγορά ακινήτων και κυρίως οι μεταβιβάσεις που κάνουν παραδοσιακά οι παραθεριστές στους τόπους καταγωγής τους.
Πηγές από το YΠEKA υποστηρίζουν ότι το ΣτE δεν θα «μπλοκάρει» τον νέο νόμο, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τον προηγούμενο, διότι επιτυγχάνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που ζητούν οι ανώτατοι δικαστές.
Mε τον ν. 4014 αυτό το ισοζύγιο είχε τεθεί εν αμφιβόλω καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα δεν πήγαινε στο Πράσινο Tαμείο αλλά στα κρατικά ταμεία για μείωση του χρέους. Eτσι, όμως, ήταν αδύνατη η χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων και χώρων πρασίνου.
Αυθαιρεσίες
H νέα ρύθμιση, ωστόσο, στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση αυθαιρεσιών σε αστικά ακίνητα που διαθέτουν κάποια οικοδομική άδεια και οι παραβάσεις που αντιμετωπίζονται αφορούν κυρίως υπερβάσεις δόμησης ή αλλαγή χρήσης. Mε την υλοποίηση του θεσμού της Tράπεζας Γης ανοίγει ο δρόμος για μεγάλης κλίμακας αναπλάσεις που θα ικανοποιήσουν και το ΣτE, που ζητά περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Διότι η μεταφορά συντελεστή δόμησης απελευθερώνει περιοχές οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου.
«Oι αυθαιρεσίες κατηγοριοποιούνται με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Eπίσης, αποκτά ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σταύρος Kαλαφάτης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Oπως τόνισε, επίσης, ο νόμος διαχωρίζει τις μικρο-αυθαιρεσίες και τις υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια με την παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Eξάλλου, αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του θεσμού της «Tράπεζας Γης» ως σύνθετου αναπτυξιακού εργαλείου, μέσω του οποίου θα μπορούν να αποζημιώνονται οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.
O κ. Kαλαφάτης είπε ακόμη ότι αυτός που αυθαιρετεί «αποζημιώνει» το κοινωνικό σύνολο, ενώ καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν και δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου, ενώ αποθαρρύνεται η νέα γενιά αυθαιρέτων.
Στις ρυθμίσεις του νέου νόμου θα μεταφέρονται αυτόματα στην ηλεκτρονική βάση του TEE όσοι έχουν υποβάλει αίτημα (καταβάλλοντας το παράβολο) με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για τα αυθαίρετα όσο και για τους ημιυπαίθριους.
Kτηματολόγιο
Eν τω μεταξύ, στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Kαλαφάτης τόνισε ότι η Eλλάδα θα αποκτήσει Kτηματολόγιο το 2020, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες. Oπως τόνισε, «προκηρύσσονται άμεσα οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμη. Mέσα σε οκτώ με δέκα μήνες σκοπεύουμε να ολοκληρωθούν και σε δώδεκα με δεκατέσσερις μήνες αναμένεται να ξεκινήσει το έργο. Eκτιμάται ότι ο χρόνος μειώνεται άνω του 70%, σε σχέση με το υπάρχον πλαίσιο.
Tου Bασίλη Σ. Kανέλλη
http://www.imerisia.gr/

Μαστίγιο και καρότο για αυθαίρετα
Βαριές ποινές και πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και για όσους παρανομήσουν από εδώ και πέρα, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης.
Ταυτοχρόνως, ο ίδιος ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή «μπόνους» για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης, προκειμένου να κάνουν επισκευές ενεργειακής και στατικής βελτίωσης του ακινήτου τους, με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μάλιστα το μπόνους θα ισχύσει και σε δημόσια κτήρια με αυθαιρεσίες.
Τα πρόστιμα
Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο βεβαίως έρχεται να καλύψει το νομοθετικό αλλά και το εισπρακτικό κενό από τα πρόστιμα αυθαιρέτων, που προκαλεί η «κατεδάφιση» του προηγούμενου νόμου 4014/2012 για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε αντισυνταγματικό. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για μικροαυθαιρεσίες και υπερβάσεις δόμησης σε κτήρια με άδεια. Για τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, όπως επίσης και για τα παντελώς αυθαίρετα ακίνητα τα πρόστιμα θα κυμανθούν στα επίπεδα του προηγούμενου νόμου, με δυνατότητα όμως εξόφλησης του προστίμου σε βάθος χρόνου πενταετίας και έως 60 δόσεις. Για τα παντελώς αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία ανεγέρθηκαν μετά το 1983 το υπουργείο μελετά διαφορετική αντιμετώπιση σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, που δεν εγκρίνει τη νομιμοποίησή τους. Εξετάζεται να ισχύσει εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση πολεοδόμησης της περιοχής στην οποία βρίσκονται.
Προφανώς λόγω της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, το ΥΠΕΚΑ εγκαινιάζει τακτική «μαστιγίου και καρότου» για να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης. Τα πρόστιμα και οι ποινές για τους ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν εκτός των νέων ρυθμίσεων θα περιγραφούν με ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο και αναμένεται να είναι πολλαπλάσια από τα πρόστιμα νομιμοποίησης.
Οσο για το «μπόνους» εργασιών «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα, οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι θα αφορούν ακίνητα προ του 2003 και θα καλύπτουν μέρος της δαπάνης για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και για τη στατική επάρκεια των υπό νομιμοποίηση ακινήτων. Το οικονομικό μπόνους θα καλύπτει έως το 50% του προβλεπόμενου προστίμου και στην πράξη θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός της οφειλής. Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχεται μείωση στα προσδοκώμενα έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων και έτσι το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να εντάξει τη δαπάνη για το «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων κτηρίων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ 

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Τροπολογία Βουλευτών για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και τα προβλήματα από την καθυστέρηση των εξετάσεων

Με τη συγκεκριμένη διάταξη επανακαθορίζεται το πλαίσιο που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή και την εγγραφή στο Μητρώο, λόγω αδυναμίας υλοποίησης της απαιτούμενης εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) στις 6 Οκτωβρίου 2013 λήγουν οι προσωρινές άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν χορηγηθεί, β) έχουν εκπαιδευτεί περίπου 10.000 υποψήφιοι, οι οποίοι αναμένουν να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, γ) πρέπει να μη διαταραχθεί η ομαλή έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για ενοικιάσεις και πωλήσεις κτιρίων, για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και για άλλες περιπτώσεις.   
Ακόμη, προστίθεται μία νέα παράγραφος στο άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010, σύμφωνα με την οποία για διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της, εντάσσονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών όσοι είναι μηχανικοί (διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι όλων των τεχνικών ειδικοτήτων), χωρίς απαιτούμενη προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία και έχουν παρακολουθήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταργείται η εξεταστική διαδικασία, αλλά αναβάλλεται για σύντομο χρονικό διάστημα. Με την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν εγγραφεί στα οικεία Μητρώα και εντός διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφείλουν να εξεταστούν και να υποβάλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα απολλύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης.
Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Στάθης Κωσταντινίδης και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Σ. Τζαμτζής.

Δεν έγινε δεκτή κατά τη χθεσινή συζητηση στη Βουλή η Τροπολογία για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Δεν έγινε δεκτή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Καλαφάτη, μεταξύ άλλων, και η Τροπολογία για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Δεσμεύτηκε πάντως, να το δει σε επόμενο σχέδιο νόμου (πιθανότατα στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, που αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος Ιουνίου).
Πρακτικά συνδρίασης, σελ.165, 196

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Morgan Stanley: Αγορές EUR/CHF με στόχο τα 1,3000

Η Morgan Stanley δεν αποσύρεται από το αγαπημένο της στοίχημα με το CHF και μετά από την έξοδό της στις 30 Μαΐου, λόγω ενεργοποίησης του stop loss, επανέρχεται με νέες αγορές 10 εκατ. στα 1,2310, με stop loss στα 1,2190 και με take profit στα 1,3000.


Παρόλο που η Ελβετία είναι μια πλεονασματική χώρα, εκτιμούμε ότι το φράγκο θα πρέπει να αποδυναμωθεί. Το φράγκο είναι υπερτιμημένο με βάση κάθε ένδειξη και τα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν αδυναμία. Μάλιστα οι συνεχείς έλεγχοι στις ελβετικές τράπεζες που κατηγορούνται για κάλυψη φοροδιαφυγής, δημιουργεί ρωγμές στο ελβετικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Επίσης, σημαντικοί από τους κινδύνους της Ευρωζώνης έχουν εξαλειφθεί. Οι εκροές κεφαλαίων από την περιφέρεια έχουν αντιστραφεί και αυτό μειώνει και τη δυναμική του φράγκου.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Νομοθετικέ​ς ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ, για τη Διευκόλυνσ​η των Πολιτών και τη Μείωση της Γραφειοκρα​τίας



Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε σήμερα τροπολογία, σε σχέδιο Νόμου που κατατίθεται στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά Νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους πολίτες και τους επενδυτές, τόσο στην έκδοση οικοδομικών αδειών, όσο και στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες διατάξεις ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μειώνεται η γραφειοκρατία, στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων κτιριακών έργων από τις δημόσιες αρχές.
Ειδικότερα:
-          Η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας συντάσσεται από τον υπεύθυνο μηχανικό και θεσπίζεται η ευθύνη του για την υποβολή και τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα ελέγχει την υλοποίηση των μέτρων πυροπροστασίας και όχι τη μελέτη κατά το στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης, μειώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία και το χρόνο εξυπηρέτησης, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα προσωπικό για το ουσιαστικό κομμάτι του ελέγχου.
-          Η Αστυνομική Αρχή θα ενημερώνεται για τα στοιχεία της πράξης έγκρισης δόμησης και του εκτελούντος το έργο, σύμφωνα με συγκεκριμένο υπόδειγμα, αντί της μέχρι σήμερα αυτοπρόσωπης παρουσίας και θεώρησης όλων των στοιχείων από Αστυνομική Αρχή. Προβλέπεται επίσης, ότι με την έναρξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας της Ταυτότητας Κτιρίου η ενημέρωση της Αστυνομικής Αρχής θα γίνεται ηλεκτρονικά.
-          Όσες μελέτες για κτιριακό έργο δεν εγκρίνονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης, θα μπορούν, μέχρι την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, να υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή με συμπυκνωμένο ψηφιακό δίσκο (CD), συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του Μηχανικού για το περιεχόμενό του, οι οποίες θα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο.
-          Ομογενοποιούνται οι διατάξεις που αφορούν τα στοιχεία των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, με τα στοιχεία της ταυτότητας κτιρίου.

Όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για έργα ή δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από Διαρθρωτικά Ταμεία και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνονται ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη σύνταξη Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ή την απόφαση απόρριψης από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων.
Επτά αλλαγές στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα


Εκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν όλες οι αυθαίρετες τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί προ του 1975. Αντίθετα, θα νομιμοποιηθούν οριστικά μόνο τα προ του 1975 αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν κατοικίες.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ανατρέπει τις αρχικές προδιαγραφές του σχεδίου νόμου που είχε παρουσιάσει προ μηνός το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο προέβλεπε οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων ανεξαιρέτως των προ του 1975 αυθαιρέτων κτισμάτων, με την καταβολή ενός παραβόλου 500 μόλις ευρώ. Το παράβολο, ωστόσο, των 500 ευρώ, θα ισχύει για τις αυθαίρετες προ του ’75 κατοικίες.
Η εν λόγω αλλαγή προέκυψε από τη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου, όπου η συγκεκριμένη ρύθμιση δέχθηκε σφοδρότατη κριτική. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, πάντως, και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Ετσι, όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που αφορούν ξενοδοχειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν ανεγερθεί προ του 1975, δεν θα μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν οριστικά, εφόσον έχουν αυθαιρεσίες που ξεπερνούν το 40% του νομίμου περιγράμματος ή είναι παντελώς αυθαίρετα. Θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, αλλά μόνο για 30ετή εξαίρεση από την κατεδάφιση, εφόσον βέβαια καταβάλλουν τα σχετικά παράβολα και πρόστιμα που προβλέπονται. Εάν έχουν αυθαιρεσίες μικρότερες του 40% του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου, θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση.

Η νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, περιλαμβάνει κι άλλες σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου.

Βασικό εργαλείο στη νέα ρύθμιση αποτελεί η καθιέρωση συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλα τα κτίρια, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή της νόμιμης και της αυθαίρετης δόμησης. Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί από το ΥΠΕΚΑ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, από την ισχύ του οποίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας κτιρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τις κατοικίες τίθεται προθεσμία 12 ετών για τη συμπλήρωση της ταυτότητας, ενώ για τις επαγγελματικές και λοιπές εγκαταστάσεις προβλέπεται 8ετής προθεσμία. Υποχρέωση συμπλήρωσης ταυτότητας θα έχουν όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα.

Ειδικά για τα αυθαίρετα, θα δίνονται οριστικοί τίτλοι εξαίρεσης από την κατεδάφιση, μόνο εφόσον έχει γίνει ενημέρωση της ταυτότητας του κτιρίου. Το ίδιο θα ισχύει και για τις αυθαίρετες προ του 1975 κατοικίες, οι οποίες θα παίρνουν οριστικούς τίτλους μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας εντός 12ετίας.
Σημειώνεται πάντως ότι για τη μεταβίβαση αυθαιρέτων δεν απαιτούνται οριστικοί τίτλοι, αλλά αρκεί η καταβολή του 30% των ειδικών προστίμων.
Παράλληλα, προβλέπεται ενημέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, μετά την αρχική, κάθε 10 χρόνια.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σχέδια και ελέγχους για τη λειτουργία του ακινήτου. Θα περιλαμβάνει ελέγχους για όλες τις κατηγορίες μελετών που προβλέπει η οικοδομική άδεια και κινούμενο οπτικό ψηφιοποιημένο υλικό του κτιρίου, που θα αναγράφεται η ημερομηνία ελέγχου. Οι έλεγχοι θα γίνονται περιοδικά από μηχανικούς και θα κοινοποιούνται στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία και στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΥΠΕΚΑ. Μεταξύ των στοιχείων που θα περιλαμβάνει η ταυτότητα, είναι τα σχέδια του κτιρίου, οι εγκρίσεις δόμησης, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και φωτογραφίες του ακινήτου.


ΧΑΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 

Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ


Το σκηνικό νομιμοποίησης αυθαιρέτων άλλαξε ριζικά μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του ισχύοντος «νόμου Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/2011). Ουσιαστικά, όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα, με βάση τον ισχύοντα νόμο, είναι νομικά άκυρες. Ως εκ τούτου, η προθεσμία υπαγωγής στη διαδικασία τακτοποίησης που λήγει στις 31 τρέχοντος μηνός, είναι άνευ ουσίας και δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Η όλη διαδικασία θα πρέπει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να επαναληφθεί με τη νέα ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Θα υπάρξει βέβαια χρονικό κενό μέχρι την ισχύ του νέου νόμου που τοποθετείται περί τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι, μετά την απόφαση του ΣτΕ, χάνουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έσπευσαν να ενταχθούν με ιδιωτικά έγγραφα στη ρύθμιση τακτοποίησης του «νόμου Παπακωνσταντίνου» και δεν μπορούν τώρα να αποδείξουν με δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες τη χρονολογία ανέγερσης του αυθαιρέτου όπως περιγράφεται στα ιδιωτικά έγγραφα που έχουν καταθέσει.
Αντίθετα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η αντισυνταγματικότητα του ν. 4014/2011 δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους έχουν ενταχθεί στην τακτοποίηση με δημόσια έγγραφα, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ, με συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν καταβάλει. Ετσι, όσοι έχουν υπόλοιπο δόσεων για την τακτοποίηση θα ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο και εάν έχουν καταβάλει περισσότερα από αυτά που προβλέπει η νέα ρύθμιση, το επιπλέον ποσό θα τους επιστραφεί.
Πρόβλημα, ωστόσο, έχουν και όσοι έχουν ολοκληρώσει την τακτοποίηση και έχουν ήδη εξοφλήσει τα πρόστιμα -περίπου 130.000 αυθαιρετούχοι- καθώς η διαδικασία έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματική και επομένως άκυρη.
Πηγές από το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζουν ότι, ακόμη και όσοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία τακτοποίησης θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να είναι πλήρως διασφαλισμένοι.
Η όλη κατάσταση πάντως που έχει δημιουργηθεί μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, παγώνει ουσιαστικά τη διαδικασία τακτοποίησης μέχρι την ισχύ του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα που αναμένονταν από την καταβολή προστίμων και παραβόλων.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 310.000 υπαγωγές στο ν. 4014, ενώ περίπου 137.000 δηλώσεις βρίσκονται σε επεξεργασία. Εχουν εισπραχθεί 802 εκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκ. και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,32 δισ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,7 δισ. ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το κράτος υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πάει πίσω η είσπραξή τους.

ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ, ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ
 

 «Καμπάνες» σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία
 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του ν. 4014/2011. Για αυτό το λόγο -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου- επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων.
Η αυθαίρετη δόμηση, επισημαίνουν, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Απαιτεί ολιστική προσέγγιση και συνολικό σχεδιασμό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το υπουργείο επεξεργάζεται μία σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ υπεραμύνεται του νομοσχεδίου που ετοιμάζει, τονίζοντας ότι κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ. Αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας.
Το ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των μέχρι σήμερα ρυθμίσεων, προχωρά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές.
Επιπλέον, η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Πέραν αυτών το υπουργείο έχει νομοθετήσει ένα σύνολο διατάξεων που αποτρέπει την αυθαίρετη δόμηση: το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τους ελεγκτές δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
Το νομοσχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, εισάγοντας νέες ουσιαστικές διαδικασίες. Βάζει αντικειμενικά κριτήρια, καθορίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Κατευθύνει τους πόρους από τα πρόστιμα εκεί ακριβώς που υπάρχει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με ηλεκτρονικό αντικειμενικό τρόπο, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς.


ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 
Μειώσεις προστίμων έως και 85% για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αύξηση των δόσεων καταβολής προστίμων από 48 σε 60 προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.
Τίθεται «κόκκινη γραμμή» για την περαιτέρω ανάπτυξη της αυθαίρετης δόμησης, η 28η Ιουλίου 2011, που σημαίνει ότι οποιοδήποτε αυθαίρετο κτίσμα ή αυθαιρεσία έχει κατασκευαστεί μετά την ημερομηνία αυτή, θα θεωρείται εσαεί παράνομο και θα βρίσκεται μονίμως υπό καθεστώς κατεδάφισης.
Στη νέα ρύθμιση εισάγεται ο όρος αναστολή και εξαίρεση από την κατεδάφιση και καταργούνται οι όροι νομιμοποίηση και τακτοποίηση. Προβλέπονται πέντε κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων ως ακολούθως:

Κατηγορία 1: Ολες οι κατοικίες που έχουν ανεγερθεί προ του 1975, ασχέτως εάν είναι αυθαίρετα ή δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, δηλώνονται με 500 ευρώ, χωρίς κατάθεση σχεδίων και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης.     


Κατηγορία 2: Ολα τα ακίνητα που έχουν ανεγερθεί μετά το 1975 και προ του 1983, οπότε πληρώνεται το ειδικό πρόστιμο, χωρίς κατάθεση σχεδίων, και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης.


Κατηγορία 3: Μικρές παραβάσεις, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, οι οποίες με ένα παράβολο των 500 ευρώ εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης.    
                

Κατηγορία 4: Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές - χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% το πολεοδομικό μέγεθος της δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους (εφόσον βρίσκονται εκτός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου). Τα ακίνητα αυτά εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου και την καταβολή των προστίμων.  
            

Κατηγορία 5: Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές - χρήσεις που δεν ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις, για τις οποίες προβλέπεται εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, όπως ισχύει με τη σημερινή τακτοποίηση.
Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης από την κατεδάφιση όπου υπάρχει πρόβλημα με δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό, ρέματα κ.λπ.      
Στη νέα ρύθμιση διευκρινίζεται ότι διαφορετική εσωτερική διαρρύθμιση ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή και απαλλάσσεται.    

Πηγή : ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ  Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013


Jordan Says Cap Shifting, Negative Rates in SNB’s Toolkit

Swiss National Bank President Thomas Jordan said a shift of the cap on the franc and negativeinterest rates are among steps the central bank could take, prompting the franc to break through 1.26 per euro for the first time in two years.
“The adjustment of the minimum exchange rate is something that principally belongs to the options if needed,” Jordan told reporters in Frankfurt yesterday. “We will maintain the minimum exchange rate for as long as necessary.”
Swiss National Bank President Thomas Jordan said, “An appreciation of the franc would endanger price stability and have structurally grave consequences for the Swiss economy.” Photographer: Valentin Flauraud/Bloomberg
The SNB set a cap of 1.20 francs per euro in September 2011 to ward off deflation and a recession, having already cut rates to zero. While trade unions have called on the central bank to change the limit to make the franc still weaker, the SNB previously said the level of the cap on the franc couldn’t just be shifted at will.
“An appreciation of the franc would endanger price stability and have structurally grave consequences for the Swiss economy,” Jordan said, adding that he isn’t expecting any inflation risks for the foreseeable future.
The franc fell as much as 1 percent after Jordan’s comments, slipping as low as 1.2650, its weakest since May 2011. The franc stood at 1.2624 per euro at 5:15 p.m. in Zurich. Against the dollar it weakened through 98 centimes per dollar, the lowest level since Aug. 10, before trading at 97.99 centime.

‘Unpredictable’ Move

“The next move by the SNB has become unpredictable,” Peter Rosenstreich, chief foreign exchange analyst at Swissquote in Geneva, said in an e-mailed note. “As always traders are getting way ahead of themselves by speculating that the SNB will act with some new measure.”
The SNB, which holds its next policy review on June 20, has repeatedly said it could take further measures, if it deems them necessary. Swiss consumer prices have fallen for 19 consecutive months and the Zurich-based institution expects an annual decline of 0.2 percent in 2013. Still, the SNB sees the Swiss economy growing as much as 1.5 percent this year.
“We never excluded that we could introduce negative interest rates,” Jordan said, adding that such rates have “side effects.”
The International Monetary Fund said yesterday that the SNB could implement a charge on excess deposits commercial lenders hold with the central bank, echoing comments it made in March. That form of negative rate could be passed by banks to clients and may result in highermortgage rates that could help damp the country’s booming real-estate market, the IMF said, adding that this could also hinder financial intermediation.

No Euro

Switzerland, which isn’t a member of the European Union, isn’t planning to join the euro, Jordan also said. “It’s not a realistic scenario for the foreseeable future,” he told reporters in comments embargoed for today.
The SNB is part of a group of central banks around the world that have eased policy to foster growth. Distortions could develop “sooner or later” as a consequence of so much stimulus, with a normalization having to take place at some point, Jordan said.
“The hope is that the economy recovers before inflation kicks in,” he said referring to the global economy rather than just Switzerland. “That’s the theory -- how it’ll be practically remains to be seen.”
The SNB has accumulated foreign currency reserves equal to about three quarters of annual economic output due to its interventions to maintain its ceiling on the franc. It also holds 1,040 tonnes of gold, most of which is stored domestically.
“We think about many things but not about buying or selling gold,” Jordan said. “That doesn’t have to remain the case for eternity, but from today’s perspective, we’re not striving for change.”
The reporters on this story: Jana Randow in Frankfurt , Catherine Bosley in Zurich.The editor responsible for this story: Craig Stirling