Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Προς οριστική λύση για τα αυθαίρετα

Tags: Αυθαίρετα , Κτηματολόγιο , ΥΠΕΚΑ

Aγώνας δρόμου για να μπει τέλος στο σίριαλ των αυθαιρέτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο της Bουλής. H διαδικασία στο υπουργείο έχει ολοκληρωθεί κι έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες και τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο θα ψηφιστεί προτού καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτE, η οποία ακύρωνε τον νόμο 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. H επιτάχυνση των διαδικασιών κρίνεται επιβεβλημένη καθώς έχει «παγώσει» η αγορά ακινήτων και κυρίως οι μεταβιβάσεις που κάνουν παραδοσιακά οι παραθεριστές στους τόπους καταγωγής τους.
Πηγές από το YΠEKA υποστηρίζουν ότι το ΣτE δεν θα «μπλοκάρει» τον νέο νόμο, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τον προηγούμενο, διότι επιτυγχάνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που ζητούν οι ανώτατοι δικαστές.
Mε τον ν. 4014 αυτό το ισοζύγιο είχε τεθεί εν αμφιβόλω καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα δεν πήγαινε στο Πράσινο Tαμείο αλλά στα κρατικά ταμεία για μείωση του χρέους. Eτσι, όμως, ήταν αδύνατη η χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων και χώρων πρασίνου.
Αυθαιρεσίες
H νέα ρύθμιση, ωστόσο, στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση αυθαιρεσιών σε αστικά ακίνητα που διαθέτουν κάποια οικοδομική άδεια και οι παραβάσεις που αντιμετωπίζονται αφορούν κυρίως υπερβάσεις δόμησης ή αλλαγή χρήσης. Mε την υλοποίηση του θεσμού της Tράπεζας Γης ανοίγει ο δρόμος για μεγάλης κλίμακας αναπλάσεις που θα ικανοποιήσουν και το ΣτE, που ζητά περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Διότι η μεταφορά συντελεστή δόμησης απελευθερώνει περιοχές οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου.
«Oι αυθαιρεσίες κατηγοριοποιούνται με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Eπίσης, αποκτά ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σταύρος Kαλαφάτης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Oπως τόνισε, επίσης, ο νόμος διαχωρίζει τις μικρο-αυθαιρεσίες και τις υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια με την παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Eξάλλου, αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του θεσμού της «Tράπεζας Γης» ως σύνθετου αναπτυξιακού εργαλείου, μέσω του οποίου θα μπορούν να αποζημιώνονται οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.
O κ. Kαλαφάτης είπε ακόμη ότι αυτός που αυθαιρετεί «αποζημιώνει» το κοινωνικό σύνολο, ενώ καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν και δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου, ενώ αποθαρρύνεται η νέα γενιά αυθαιρέτων.
Στις ρυθμίσεις του νέου νόμου θα μεταφέρονται αυτόματα στην ηλεκτρονική βάση του TEE όσοι έχουν υποβάλει αίτημα (καταβάλλοντας το παράβολο) με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για τα αυθαίρετα όσο και για τους ημιυπαίθριους.
Kτηματολόγιο
Eν τω μεταξύ, στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Kαλαφάτης τόνισε ότι η Eλλάδα θα αποκτήσει Kτηματολόγιο το 2020, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες. Oπως τόνισε, «προκηρύσσονται άμεσα οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμη. Mέσα σε οκτώ με δέκα μήνες σκοπεύουμε να ολοκληρωθούν και σε δώδεκα με δεκατέσσερις μήνες αναμένεται να ξεκινήσει το έργο. Eκτιμάται ότι ο χρόνος μειώνεται άνω του 70%, σε σχέση με το υπάρχον πλαίσιο.
Tου Bασίλη Σ. Kανέλλη
http://www.imerisia.gr/

Μαστίγιο και καρότο για αυθαίρετα
Βαριές ποινές και πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και για όσους παρανομήσουν από εδώ και πέρα, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης.
Ταυτοχρόνως, ο ίδιος ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή «μπόνους» για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης, προκειμένου να κάνουν επισκευές ενεργειακής και στατικής βελτίωσης του ακινήτου τους, με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μάλιστα το μπόνους θα ισχύσει και σε δημόσια κτήρια με αυθαιρεσίες.
Τα πρόστιμα
Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο βεβαίως έρχεται να καλύψει το νομοθετικό αλλά και το εισπρακτικό κενό από τα πρόστιμα αυθαιρέτων, που προκαλεί η «κατεδάφιση» του προηγούμενου νόμου 4014/2012 για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε αντισυνταγματικό. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για μικροαυθαιρεσίες και υπερβάσεις δόμησης σε κτήρια με άδεια. Για τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, όπως επίσης και για τα παντελώς αυθαίρετα ακίνητα τα πρόστιμα θα κυμανθούν στα επίπεδα του προηγούμενου νόμου, με δυνατότητα όμως εξόφλησης του προστίμου σε βάθος χρόνου πενταετίας και έως 60 δόσεις. Για τα παντελώς αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία ανεγέρθηκαν μετά το 1983 το υπουργείο μελετά διαφορετική αντιμετώπιση σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, που δεν εγκρίνει τη νομιμοποίησή τους. Εξετάζεται να ισχύσει εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση πολεοδόμησης της περιοχής στην οποία βρίσκονται.
Προφανώς λόγω της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, το ΥΠΕΚΑ εγκαινιάζει τακτική «μαστιγίου και καρότου» για να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης. Τα πρόστιμα και οι ποινές για τους ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν εκτός των νέων ρυθμίσεων θα περιγραφούν με ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο και αναμένεται να είναι πολλαπλάσια από τα πρόστιμα νομιμοποίησης.
Οσο για το «μπόνους» εργασιών «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα, οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι θα αφορούν ακίνητα προ του 2003 και θα καλύπτουν μέρος της δαπάνης για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και για τη στατική επάρκεια των υπό νομιμοποίηση ακινήτων. Το οικονομικό μπόνους θα καλύπτει έως το 50% του προβλεπόμενου προστίμου και στην πράξη θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός της οφειλής. Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχεται μείωση στα προσδοκώμενα έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων και έτσι το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να εντάξει τη δαπάνη για το «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων κτηρίων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου