Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Και οριστικές νομιμοποιήσεις στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα
Σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση πρόκειται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση και κατόπιν και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ταυτότητα κτιρίου.


Η βασική φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι η διατήρηση εσαεί της δυνατότητας «τακτοποίησης» αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε κτίρια με άδεια, με δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Και η διατήρηση για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα της δυνατότητας «τακτοποίησης» για 30 έτη των υπολοίπων, μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσιών. Το μέσο για τη νομιμοποίηση όσων αυθαιρεσιών αποφασιστεί θα είναι η «ταυτότητα» του κτιρίου.
Όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 17 Φεβρουαρίου, τα βασικά στοιχεία των δρομολογούμενων αλλαγών είναι τα ακόλουθα:
- Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά αλλά αλληλοσυνδεδεμένα νομοθετήματα. Ενα σχέδιο νόμου, που θα υποκαταστήσει τον ν. 4014/11 και θα αφορά τη νέα κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παραβάσεων και τις δυνατότητες «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης καθεμίας από αυτές. Επίσης, ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που αφορά στη δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου», ενός είδος «αρχείου» για το κτίριο, που προβλέφθηκε από τον ν. 3843/10.
- Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για τρεις μεγάλες ομάδες:

  •  Η πρώτη αφορά αυθαίρετα χωρίς οικοδομικές άδειες ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση.
  •  Η δεύτερη αφορά αυθαιρεσίες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος κτιρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (περίπου όπως στη ρύθμιση «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων). 
  • Η τρίτη υποκατηγορία αφορά τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις).

- Για την πρώτη κατηγορία, θα διατηρηθεί και στον νέο νόμο για ορισμένο χρονικό διάστημα (δεν είναι γνωστό ακόμα) η δυνατότητα δήλωσης με την καταβολή προστίμου, όπως ακριβώς προβλέπεται στον ν. 4014/11, και με αντάλλαγμα την «τακτοποίηση» για διάστημα 30 ετών.

- Για τις άλλες δύο κατηγορίες αυθαιρεσιών, ο μηχανισμός «τακτοποίησης» θα γίνει με τον νέο νόμο μόνιμος και θα μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη νομιμοποίηση (και όχι «ρύθμιση» για 30 ή 40 χρόνια, όπως προέβλεπαν οι δύο νόμοι για τη «ρύθμιση» αυθαιρέτων).

- Η διαδικασία νομιμοποίησης θα έχει ως εξής: για τις μεν πολύ μικρές πολεοδομικές παραβάσεις θα αρκεί η καταβολή του παραβόλου (το ίδιο που καταβάλλεται και σήμερα μέσω του ν. 4014/11) και η δήλωση της «τακτοποιημένης» παρανομίας στην ταυτότητα κτιρίου για να αποκτήσει πλήρη νομιμοποίηση. Για τις «μεσαίες» παραβάσεις, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει πρώτα το προβλεπόμενο πρόστιμο και κατόπιν να δηλώσει τον χώρο στην ταυτότητα κτιρίου.
- Οσοι έχουν ήδη «τακτοποιήσει» κάποια αυθαιρεσία μικρού ή μέσου μεγέθους μέσω του ν. 4014/11 ή του 3843/10, για να τη νομιμοποιήσουν για πάντα θα αρκεί να τη δηλώσουν στην ταυτότητα κτιρίου, χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστιμο.
- Σημειώνεται πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων «τακτοποίησης» στο νέο πλαίσιο, αλλά νέα κίνητρα και διευκολύνσεις.
- Οι δύο «κόκκινες γραμμές» του ν. 4014/11 παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο χρόνος ανέγερσης του αυθαιρέτου, το υπουργείο θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους αεροφωτογραφίες της 28ης Ιουλίου 2011.
- Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα αφορά στην ταυτότητα του κτιρίου και θα εξειδικεύει το περιεχόμενό της, όπως ορίζει ο ν. 3843/11. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει τον τρόπο νομιμοποίησης μικρών και μεσαίων πολεοδομικών παραβάσεων, όπως αναφέρθηκε.
- Η κατάρτιση της ταυτότητας κάθε κτιρίου θα είναι μεν υποχρεωτική, σε βάθος 10ετίας δε. Για κάποιες κατηγορίες χρήσεων (λ.χ. εμπορικές) θα επιβάλλεται η ανανέωσή του ανά συγκεκριμένα διαστήματα.

Πηγή : Καθημερινή του Γιώργου Λιάλιου

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013


Ξεμπλοκάρει η έκδοση αδειών για τα τυφλά οικόπεδα στα νησιά

Ξεμπλοκάρει η έκδοση αδειών για τα τυφλά οικόπεδα στα νησιά
Ξεμπλοκάρει η έκδοση οικοδομικών αδειών σε «τυφλά» εντός σχεδίου οικόπεδα, που ενδιαφέρει εκατοντάδες οικισμούς σε νησιά και παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Αφορά τα ακίνητα που δεν διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο και δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας, όπως κρίθηκε με απόφαση του ΣτΕ (1828/2008).

Με τον νόμο 3937/2011 προβλέπεται ότι σε οικισμούς που δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο η έλλειψη πρόσβασης σε κοινόχρηστο δρόμο αντιμετωπίζεται με την παραχώρηση εκ μέρους του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη λωρίδας πλάτους έως 4 μέτρων για τη δημιουργία μελλοντικού δρόμου. Η παραχώρηση γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και αποδέκτης είναι ο αρμόδιος δήμος.

Διαπιστώθηκαν όμως δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του μέτρου και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και συγκεκριμένα με το άρθρο 9, προβλέπει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες από την κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που ορίζει ο νόμος και εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει προχωρήσει η έγκρισή τους από την αρμόδια υπηρεσία.

Πηγή Ροδιακή


Οικοδομικές άδειες στα… τυφλά

Ξεμπλοκάρεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε «τυφλά» εντός σχεδίου οικόπεδα, που ενδιαφέρει εκατοντάδες οικισμούς σε νησιά και παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Αφορά τα ακίνητα που δεν διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο και δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας, όπως κρίθηκε με απόφαση του ΣτΕ (1828/2008).
Με τον νόμο 3937/2011 προβλέπεται ότι σε οικισμούς που δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο η έλλειψη πρόσβασης σε κοινόχρηστο δρόμο αντιμετωπίζεται με την παραχώρηση εκ μέρους του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη λωρίδας πλάτους έως 4 μέτρων για τη δημιουργία μελλοντικού δρόμου. Η παραχώρηση γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και αποδέκτης είναι ο αρμόδιος δήμος.
Διαπιστώθηκαν όμως δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του μέτρου και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και συγκεκριμένα με το άρθρο 9, προβλέπει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες από την κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που ορίζει ο νόμος και εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει προχωρήσει η έγκρισή τους από την αρμόδια υπηρεσία.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013


Επανακαθορισμός της αξίας του ελβετικού φράγκου

Γράφει: OnAir24
14 Μαρτίου 2013
Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB)σκοπεύει να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της για την υπεράσπιση του φράγκου, καθώς η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει αστάθεια στη ζώνη του ευρώ ενισχύει τη ζήτηση του νομίσματος ως μια δικλίδα ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η SNB είχε επιβάλει ανώτατο όριο για το φράγκο στο 1,20 ανά ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011, ως ένα προληπτικό μέτρο για τον αντιπληθωρισμό και την ύφεση. Οι επενδυτές έχουν αναζητήσει «καταφύγιο» στην Ελβετία από την κρίση στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα η αξία του νομίσματος να έχει ανέβει κατά ένα τέταρτο μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ρόιτερς, προβλέπουν ότι η SNB θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική έως και το 2013, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα κρατήσει την ίδια στάση και το 2014 –ίσως και περισσότερο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το εύρος του στόχου της για το ελβετικό φράγκο LIBOR, στο 0 με 0,25 τοις εκατό, όταν ανακοινώσει την τριμηνιαία απόφασή της για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι το ποσοστό αναμένεται να παραμείνει κοντά στο μηδέν μέχρι και το 2014, ωστόσο μερικοί προβλέπουν μια πρώτη αύξηση στο τέλος του επόμενου έτους.

«Δεν αναζητούμε αλλαγές στην συναλλαγματική ισοτιμία της SNB (ανώτατο όριο), η οποία στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο 1,20. Κατά συνέπεια, εμείς και οι αγορές αναμένουμε ο στόχος του Libor να παραμείνει σταθερός για ένα ακόμα τρίμηνο», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρείας UBS.

Ο πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για το ανώτατο όριο, λόγω των νέων κινδύνων που έχουν αναδεύσει εξαιτίας της μετέωρης πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία.

Δεδομένης της ασθενής οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, μόλις ένας από τους 21 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του Ρόιτερς, υποστηρίζει ότι η SNB σκοπεύει να μετατοπίσει το ανώτατο όριο στο 1,25 ανά ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται, την Πέμπτη, να εκδώσει τις προβλέψεις της σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα βρίσκεται στο 1,3 τοις εκατό για το 2013, σε σχέση με αυτή που είχε κάνει τον Δεκέμβριο και κυμαινόταν στο 1 έως 1,5 τοις εκατό.

Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μείνουν αρκετά κάτω από το όριο της SNB του 2 τοις εκατό. Η τράπεζα αναμένεται να εμμείνει στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, το 2013, στο -0,1 τοις εκατό, θα αυξήσει τις προβλέψεις της για το 2014 στο 0,5 τοις εκατό και 0,9 τοις εκατό για το 2015.

Σύμφωνα με το Reuters

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται να επιβεβαιώσει το ανώτατο όριο του φράγκου

Web only
14/03/2013  04:47
 



Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB)σκοπεύει να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της για την υπεράσπιση του φράγκου, καθώς η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει αστάθεια στη ζώνη του ευρώ ενισχύει τη ζήτηση του νομίσματος ως μια δικλίδα ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η SNB είχε επιβάλει ανώτατο όριο για το φράγκο στο 1,20 ανά ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011, ως ένα προληπτικό μέτρο για τον αντιπληθωρισμό και την ύφεση. Οι επενδυτές έχουν αναζητήσει «καταφύγιο» στην Ελβετία από την κρίση στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα η αξία του νομίσματος να έχει ανέβει κατά ένα τέταρτο μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters, προβλέπουν ότι η SNB θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική έως και το 2013, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα κρατήσει την ίδια στάση και το 2014 –ίσως και περισσότερο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το εύρος του στόχου της για το ελβετικό φράγκο LIBOR, στο 0 με 0,25 τοις εκατό, όταν ανακοινώσει την τριμηνιαία απόφασή της για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι το ποσοστό αναμένεται να παραμείνει κοντά στο μηδέν μέχρι και το 2014, ωστόσο μερικοί προβλέπουν μια πρώτη αύξηση στο τέλος του επόμενου έτους.

«Δεν αναζητούμε αλλαγές στην συναλλαγματική ισοτιμία της SNB (ανώτατο όριο), η οποία στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο 1,20. Κατά συνέπεια, εμείς και οι αγορές αναμένουμε ο στόχος του Libor να παραμείνει σταθερός για ένα ακόμα τρίμηνο», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρείας UBS.

Ο πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για το ανώτατο όριο, λόγω των νέων κινδύνων που έχουν αναδεύσει εξαιτίας της μετέωρης πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία.

Δεδομένης της ασθενής οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, μόλις ένας από τους 21 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του Reuters, υποστηρίζει ότι η SNB σκοπεύει να μετατοπίσει το ανώτατο όριο στο 1,25 ανά ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται, την Πέμπτη, να εκδώσει τις προβλέψεις της σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα βρίσκεται στο 1,3 τοις εκατό για το 2013, σε σχέση με αυτή που είχε κάνει τον Δεκέμβριο και κυμαινόταν στο 1 έως 1,5 τοις εκατό.

Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μείνουν αρκετά κάτω από το όριο της SNB του 2 τοις εκατό. Η τράπεζα αναμένεται να εμμείνει στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, το 2013, στο -0,1 τοις εκατό, θα αυξήσει τις προβλέψεις της για το 2014 στο 0,5 τοις εκατό και 0,9 τοις εκατό για το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & ΠρώτοΘεμα

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013


Προθεσμία για την τακτοποίηση μέχρι τις 31 Μαΐου

“Κλείδωσαν” οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Web only
02/03/2013  10:42
2
 



Το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να δεσμεύεται πως θα φέρει για διαβούλευση, στο αμέσως προσεχές διάστημα, το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου.

Ενός νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να δώσει την τελική απάντηση στο φλέγον και χρονίζον θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν ανεγερθεί πριν από το τέλος Ιουλίου του 2011.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ η προθεσμία για την τακτοποίηση, που λήγει στις 31 Μαΐου 2013, θα είναι και η τελική, καθώς δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Μάλιστα μέχρι τότε παρατάθηκε η προθεσμία της καταβολής της πρώτης δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έκλεισαν παράνομα.

Σε κάθε περίπτωση επί τάπητος στις τελικές διαβουλεύσεις και με στόχο την οριστική λύση, τουλάχιστον των αποκαλούμενων μικρών αυθαιρεσιών, θα μπουν:

- Η νομιμοποίηση παράνομα κλεισμένων χώρων εντός του περιγράμματος νόμιμα δομημένου κτιρίου που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε κύριους χώρους.

- Η κατηγοριοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων με περιγραφή του ποσοστού υπέρβασης για κάθε κατηγορία

- Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε παραλίες, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, μνημεία, όπως επίσης δεν νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2011.

Ειδικά για τα αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια ή όσα παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσίες, θα ισχύσει η περίοδος των 30 χρόνων για την τακτοποίησή τους.

Τέλος, δύσκολα θα γλιτώσουν την ... μπουλντόζα οι αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό ή σε δασικές εκτάσεις.
Πηγή: Πρώτο Θεμα