Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013


Οικοδομικές άδειες στα… τυφλά

Ξεμπλοκάρεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε «τυφλά» εντός σχεδίου οικόπεδα, που ενδιαφέρει εκατοντάδες οικισμούς σε νησιά και παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Αφορά τα ακίνητα που δεν διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο και δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας, όπως κρίθηκε με απόφαση του ΣτΕ (1828/2008).
Με τον νόμο 3937/2011 προβλέπεται ότι σε οικισμούς που δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο η έλλειψη πρόσβασης σε κοινόχρηστο δρόμο αντιμετωπίζεται με την παραχώρηση εκ μέρους του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη λωρίδας πλάτους έως 4 μέτρων για τη δημιουργία μελλοντικού δρόμου. Η παραχώρηση γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και αποδέκτης είναι ο αρμόδιος δήμος.
Διαπιστώθηκαν όμως δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του μέτρου και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και συγκεκριμένα με το άρθρο 9, προβλέπει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες από την κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που ορίζει ο νόμος και εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει προχωρήσει η έγκρισή τους από την αρμόδια υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου