Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα

Με νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών που... έκλεισαν διά της απελευθέρωσης. Αγριεύει η κόντρα στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο και τα συμφέροντα.


Τρέχουν στην κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος του χρόνουτο νέο θεσμικό πλαίσιο για το άνοιγμα των τεχνικών επαγγελμάτων,κάποια από τα οποία "έκλεισαν" εν μέσω μνημονίου, και μάλιστα με νομοσχέδια τα οποία υποτίθεται πως καταργούσαν εμπόδια στην επαγγελματική δραστηριότητα!Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα-Δαιδαλώδης η νομοθεσία
Όταν η τρόικα αντιλήφθηκε πως το πολιτικό σύστημα και ορισμένοι από τους προνομιούχους κλάδους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) παρουσίαζαν ωραιοποιημένα στοιχεία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, άλλαξε ολόκληρο το σχετικό εδάφιο του μνημονίου. Με το τελευταίο μνημόνιο, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει στοιχεία από κάθε επαγγελματικό σύλλογο (πολιτικών μηχανικών, γεωλόγων, χημικών μηχανικών, τοπογράφων κ.ά.) για τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις και να καταρτίσει νομοσχέδιο που θα τα καταργεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ήδη στο υπουργείο Υποδομών έχει προσληφθεί σύμβουλος ο οποίος μαζεύει τα στοιχεία από τους επαγγελματικούς συλλόγους και θα καταρτίσει σχετική έκθεση που θα στείλει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παρουσιαστεί στην τρόικα. Με βάση το μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Ιουνίου έπρεπε να έχει δημοσιευθεί η έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονταν τα επαγγέλματα - οικονομικές δραστηριότητες που έχουν «ανοίξει», ποια παραμένουν κλειστά και από ποιους νόμους ρυθμίζονται, καθώς και σειρά άλλων θεμάτων (π.χ. αν απαιτείται να είσαι μέλος επαγγελματικού σωματείου ή κάτοχος «πτυχίου», όπως τα εργοληπτικά ή των μελετητών, για να ασκήσεις δραστηριότητα).
Αφορμή για την τελευταία παρέμβαση της τρόικας υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν το 2011 και το 2012, για να διευκολύνουν την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, συντηρητές κ.λπ.) και μεταποιητικών επιχειρήσεων, στην ουσία αφαίρεσαν επαγγελματικά δικαιώματα από κλάδους των μηχανικών προκειμένου να τα μεταφέρουν σε κάποιους άλλους! Η παράγραφος με την οποία "έκλειναν" επαγγέλματα ενώ ανακοίνωναν πως τα ανοίγουν είχε παρεισφρήσει σε νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Φυσικά δεν υπήρχε στο κείμενο του σχεδίου νόμου κατά τη δημόσια διαβούλευση.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κορυφωθεί η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια στους κόλπους του ΤΕΕ μεταξύ των λεγόμενων προνομιούχων κατηγοριών (πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι – ηλεκτρολόγοι και ναυπηγοί) και δεκάδων άλλων κατηγοριών ή υποκατηγοριών μηχανικών (από τους μεταλλειολόγους, μέχρι τους χημικούς και τους ενεργειακούς μηχανικούς) οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από σειρά δραστηριοτήτων.
Η δαιδαλώδης ελληνική νομοθεσία χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στη βάση ακαδημαϊκών τίτλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια, η ουσιαστική πείρα και το πραγματικό «ίχνος» ενός μηχανικού στην αγορά.
Στην ουσία, καθορίζει προληπτικά και μέσω κανονιστικών πράξεων αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες ακόμα και σε σύνθετα τεχνικά έργα ή εγκαταστάσεις υπέρ ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών. Έτσι, δε λαμβάνεται υπόψη η πείρα που απέκτησε ένας μηχανικός κατά τη διάρκεια της θητείας του ή το γεγονός πως εξειδικεύθηκε σε τομέα άλλον από αυτόν του πτυχίου του! «Αν δεν έχεις ένα από τα προνομιούχα πτυχία είσαι καταδικασμένος», λένε όσοι επιθυμούν αλλαγή του σημερινού μοντέλου.
Επί δεκαετίες, η πολιτική μας τάξη μοίραζε προνόμια σε συγκεκριμένες κατηγορίες μηχανικών αφήνοντας στη γωνία άλλους κλάδους επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα της «σφραγίδας» (π.χ. να υπογράψουν μια άδεια λειτουργίας βιομηχανίας ή άλλης εγκατάστασης), αλλά και τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.
Μέσω δεκάδων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα το οποίο επιτρέπει π.χ. σε έναν ναυπηγό μηχανικό να εποπτεύει την κατασκευή ενός βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να δίνει το ίδιο δικαίωμα σε έναν χημικό μηχανικό, ο οποίος ενδεχομένως έχει σπουδάσει το αντικείμενο.
Το ίδιο ισχύει σε πολλούς τομείς της οικονομίας από τους οποίους έχουν αποκλειστεί ολόκληρες κατηγορίες ή υποκατηγορίες μηχανικών (μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως «βοηθοί» των προνομιούχων κατηγοριών του ΤΕΕ, όπως καταγγέλλουν).

του Φώτη Κόλλια - www.euro2day.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Προς οριστική λύση για τα αυθαίρετα

Tags: Αυθαίρετα , Κτηματολόγιο , ΥΠΕΚΑ

Aγώνας δρόμου για να μπει τέλος στο σίριαλ των αυθαιρέτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο της Bουλής. H διαδικασία στο υπουργείο έχει ολοκληρωθεί κι έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες και τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο θα ψηφιστεί προτού καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτE, η οποία ακύρωνε τον νόμο 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. H επιτάχυνση των διαδικασιών κρίνεται επιβεβλημένη καθώς έχει «παγώσει» η αγορά ακινήτων και κυρίως οι μεταβιβάσεις που κάνουν παραδοσιακά οι παραθεριστές στους τόπους καταγωγής τους.
Πηγές από το YΠEKA υποστηρίζουν ότι το ΣτE δεν θα «μπλοκάρει» τον νέο νόμο, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τον προηγούμενο, διότι επιτυγχάνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που ζητούν οι ανώτατοι δικαστές.
Mε τον ν. 4014 αυτό το ισοζύγιο είχε τεθεί εν αμφιβόλω καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα δεν πήγαινε στο Πράσινο Tαμείο αλλά στα κρατικά ταμεία για μείωση του χρέους. Eτσι, όμως, ήταν αδύνατη η χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων και χώρων πρασίνου.
Αυθαιρεσίες
H νέα ρύθμιση, ωστόσο, στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση αυθαιρεσιών σε αστικά ακίνητα που διαθέτουν κάποια οικοδομική άδεια και οι παραβάσεις που αντιμετωπίζονται αφορούν κυρίως υπερβάσεις δόμησης ή αλλαγή χρήσης. Mε την υλοποίηση του θεσμού της Tράπεζας Γης ανοίγει ο δρόμος για μεγάλης κλίμακας αναπλάσεις που θα ικανοποιήσουν και το ΣτE, που ζητά περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Διότι η μεταφορά συντελεστή δόμησης απελευθερώνει περιοχές οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου.
«Oι αυθαιρεσίες κατηγοριοποιούνται με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Eπίσης, αποκτά ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σταύρος Kαλαφάτης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Oπως τόνισε, επίσης, ο νόμος διαχωρίζει τις μικρο-αυθαιρεσίες και τις υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια με την παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Eξάλλου, αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του θεσμού της «Tράπεζας Γης» ως σύνθετου αναπτυξιακού εργαλείου, μέσω του οποίου θα μπορούν να αποζημιώνονται οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.
O κ. Kαλαφάτης είπε ακόμη ότι αυτός που αυθαιρετεί «αποζημιώνει» το κοινωνικό σύνολο, ενώ καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν και δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου, ενώ αποθαρρύνεται η νέα γενιά αυθαιρέτων.
Στις ρυθμίσεις του νέου νόμου θα μεταφέρονται αυτόματα στην ηλεκτρονική βάση του TEE όσοι έχουν υποβάλει αίτημα (καταβάλλοντας το παράβολο) με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για τα αυθαίρετα όσο και για τους ημιυπαίθριους.
Kτηματολόγιο
Eν τω μεταξύ, στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Kαλαφάτης τόνισε ότι η Eλλάδα θα αποκτήσει Kτηματολόγιο το 2020, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες. Oπως τόνισε, «προκηρύσσονται άμεσα οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμη. Mέσα σε οκτώ με δέκα μήνες σκοπεύουμε να ολοκληρωθούν και σε δώδεκα με δεκατέσσερις μήνες αναμένεται να ξεκινήσει το έργο. Eκτιμάται ότι ο χρόνος μειώνεται άνω του 70%, σε σχέση με το υπάρχον πλαίσιο.
Tου Bασίλη Σ. Kανέλλη
http://www.imerisia.gr/

Μαστίγιο και καρότο για αυθαίρετα
Βαριές ποινές και πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και για όσους παρανομήσουν από εδώ και πέρα, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης.
Ταυτοχρόνως, ο ίδιος ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή «μπόνους» για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης, προκειμένου να κάνουν επισκευές ενεργειακής και στατικής βελτίωσης του ακινήτου τους, με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μάλιστα το μπόνους θα ισχύσει και σε δημόσια κτήρια με αυθαιρεσίες.
Τα πρόστιμα
Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο βεβαίως έρχεται να καλύψει το νομοθετικό αλλά και το εισπρακτικό κενό από τα πρόστιμα αυθαιρέτων, που προκαλεί η «κατεδάφιση» του προηγούμενου νόμου 4014/2012 για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε αντισυνταγματικό. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για μικροαυθαιρεσίες και υπερβάσεις δόμησης σε κτήρια με άδεια. Για τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, όπως επίσης και για τα παντελώς αυθαίρετα ακίνητα τα πρόστιμα θα κυμανθούν στα επίπεδα του προηγούμενου νόμου, με δυνατότητα όμως εξόφλησης του προστίμου σε βάθος χρόνου πενταετίας και έως 60 δόσεις. Για τα παντελώς αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία ανεγέρθηκαν μετά το 1983 το υπουργείο μελετά διαφορετική αντιμετώπιση σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, που δεν εγκρίνει τη νομιμοποίησή τους. Εξετάζεται να ισχύσει εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση πολεοδόμησης της περιοχής στην οποία βρίσκονται.
Προφανώς λόγω της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, το ΥΠΕΚΑ εγκαινιάζει τακτική «μαστιγίου και καρότου» για να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης. Τα πρόστιμα και οι ποινές για τους ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν εκτός των νέων ρυθμίσεων θα περιγραφούν με ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο και αναμένεται να είναι πολλαπλάσια από τα πρόστιμα νομιμοποίησης.
Οσο για το «μπόνους» εργασιών «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα, οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι θα αφορούν ακίνητα προ του 2003 και θα καλύπτουν μέρος της δαπάνης για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και για τη στατική επάρκεια των υπό νομιμοποίηση ακινήτων. Το οικονομικό μπόνους θα καλύπτει έως το 50% του προβλεπόμενου προστίμου και στην πράξη θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός της οφειλής. Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχεται μείωση στα προσδοκώμενα έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων και έτσι το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να εντάξει τη δαπάνη για το «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων κτηρίων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ