Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πως θα προστατευτουν οσοι δανειζονται σε ελβετικο φραγκο

Πώς θα προστατευτούν όσοι δανείζονται σε ελβετικό φράγκο

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να φτάνει τελικώς η πρόταση για την προστασία των δανειοληπτών, τόσο των Ελλήνων όσο και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, που επιλέγουν να δανειστούν σε ξένο νόμισμα. Με κοινοτική οδηγία θεσπίζεται νέο πλαίσιο προστασίας χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα συμπεριλάβει και αυτούς που ήδη έχουν πέσει στην παγίδα του ελβετικού νομίσματος

Το Ecofin χθες συμφώνησε να τεθεί σε εφαρμογή από το 2016, νέα κοινοτική οδηγία που «θωρακίζει» τα δικαιώματα των Ευρωπαίων δανειοληπτών, βάζει «φραγή» στις παραπλανητικές διαφημίσεις και θέτει κανόνες στην αναλυτική πληροφόρηση τους, ώστε να είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι και ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο προστασίας για τους Ευρωπαίους που έχουν ενυπόθηκα δάνεια σε ξένο νόμισμα, καθώς θα πρέπει να προβλέπεται η αλλαγή νομίσματος, βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζεται στην σύμβαση του δανείου.
Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ήταν χιλιάδες οι δανειολήπτες που την «πάτησαν» στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τα δάνεια σε γιέν και στις μέρες μας με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αρχικά διαπίστωσαν πως παρά το σημαντικό μέγεθος της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην Ε.Ε. ( που ισοδυναμεί με το 50 % του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. σχετικά με ενυπόθηκα δάνεια και η αγορά παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, φαίνεται ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων παραγόντων της αγοράς συνέβαλαν στην υπερβολική αύξηση των ενυπόθηκων δανείων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Στόχος της νέας Οδηγίας είναι η δημιουργία μιας υπεύθυνης, αποτελεσματικής, υγιούς και ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής αγοράς, που να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.
Βασική επιδίωξη είναι η εξασφάλιση ότι όλοι οι καταναλωτές, που παίρνουν ένα στεγαστικό δάνειο, να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και παράλληλα οι φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται να ενεργούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
Η οδηγία καλύπτει όλα τα δάνεια που αφορούν αγορά σπιτιού, καθώς και ορισμένα δάνεια για την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Καλύπτει, επίσης, όλα τα δάνεια που είναι εγγυημένα με υποθήκη ή άλλη παρόμοια εγγύηση.
Η οδηγία μεταξύ άλλων:
  • -θεσπίζει ορισμένες απαιτήσεις για τη διαφήμιση των ενυπόθηκων δανείων, για παράδειγμα αναφορές που μπορεί να δημιουργήσουν ψευδείς προσδοκίες στον καταναλωτή σχετικά με τη διαθεσιμότητα ή το κόστος της πίστωσης θα απαγορεύονται.
  • -διασφαλίζει ότι όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται στη χορήγηση ενυπόθηκων δανείων για τους καταναλωτές, εποπτεύονται επαρκώς.
  • Οι φορείς χορήγησης πιστώσεων (τράπεζες κατά κύριο λόγο) θα πρέπει:
  • -Να παρέχουν γενικές πληροφορίες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή σχετικά με το εύρος των πιστωτικών προϊόντων που προσφέρουν.
  • -Να παρέχουν εξατομικευμένες πληροφορίες στον καταναλωτή μέσω ενός Τυποποιημένου Ευρωπαϊκού Δελτίο Πληροφοριών. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τους όρους ενυπόθηκων δανείων από διαφορετικούς παρόχους.
  • -Να παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις στον καταναλωτή σχετικά με τις προτεινόμενες συμβάσεις πίστωσης και να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές για τον τρόπο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
  • -Να αξιολογήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του δανείου από τον καταναλωτή.

Οι δανειολήπτες θα:
  • -επωφελούνται από τις επιπλέον πληροφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας που θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις.
  • -επωφελούνται από ένα εναρμονισμένο τρόπο υπολογισμού συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου (ΣΕΠΕ), το οποίο θα διευκολύνει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων της διαφήμισης και της προσυμβατικής ενημέρωσης.
  • -έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της ικανότητας εξόφλησης του δανείου.
  • -έχουν το δικαίωμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αποπληρώσουν το δάνειό τους, πριν από τη λήξη της σύμβασης πίστωσης.
Πηγή : http://www.fpress.gr    Της Έφης Καραγεώργου

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κερδοσκοπικά παιχνίδια με το ελβετικό φράγκο ; το νέο επενδυτικό εργαλείο

Συνωστισμός επενδυτικών κεφαλαίων σε συναλλαγές με χρηματοδότηση σε ελβετικό φράγκο και τοποθέτηση σε άλλες οικονομίες με νομίσματα που έχουν υψηλότερα επιτόκια καταγράφεται τις πρώτες εβδομάδες του 2014. Το carry trade, όπως ονομάζεται η επενδυτική στρατηγική αποκομιδής υπεραξιών από την διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και της απόδοσης της επένδυσης με βάση το ελβετικό φράγκο έχει ήδη δώσει κέρδη μεγαλύτερα του 3,5% μόλις στο πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου. 


Και αυτό διότι, εκτός των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού σε ελβετικό φράγκο, οι συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών παγκοσμίως "δείχνουν" προς διολίσθηση του φράγκου έναντι του δολαρίου, Ο μέσος όρος των προβλέψεων σαράντα επενδυτικών οίκων για την ισοτιμία ελβετικού φράγκου δολαρίου σε δημοσκόπησης που έτρεξε το Bloomberg μιλά για πτώση της τάξης του 7% φέτος. Κάτι που εφόσον επαληθευτεί θα σημάνει και επιπλέον κέρδος για τους επενδυτές που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και θα αποπληρώσουν την οφειλή τους φθηνότερα. 

Η μέση πρόβλεψη για την ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στα 98 σεντίμ (0,98 φράγκα) ανά δολάριο σε ορίζοντα 12μηνου από 89 σεντίμ την Παρασκευή. Έναντι του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα στα επίπεδα του 1,26 φράγκα ανά ευρώ σύμφωνα με την Barclays. Το φράγκο θεωρείται υπερτιμημένο εκτιμούν οίκοι όπως η Citigroup -που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος σε όρους αξίας συναλλαγών που εκτελεί- και συγκεκριμένα κατά 35% έναντι του δολαρίου σε ορούς ισοδυνάμου αγοραστικής αξίας (στοιχεία ΟΟΣΑ) με βάση τα θεμελιώδη της οικονομίας. 

Επιπλέον η SNB , η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει εδώ και καιρό διατρανώσει την αποφασιστικότητα της να μην αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί άλλο καθώς υπονομεύεται η ανταγωνστικότητα της οικονομίας της. Έχει, μάλιστα, παρέμβει στα αγορές για να το επιτύχει πουλώντας φράγκα όταν σε περιόδους αστάθειας οι εισροές κεφαλαίων στην Ελβετία κλιμακώνονται. Το βασικό επιτόκιο της SNB είναι καθορισμένο στο 0 με 0,25%. Υπό αυτό το κριτήριο τόσο το δολάριο όσο και το ιαπωνικό γεν χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως ως χρηματοδοτικά εργαλεία για carry trades.Σε αυτό το περιβάλλον άλλοι οίκοι όπως η Credit Agricole προτείνουν πωλήσεις φράγκου και αγορές άλλων νομισμάτων κάτι πο οδηγεί σε κλιμάκωση των short θέσεων στο ελβετικό νόμισμα. 

Τα carry trades αποτελούν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για πολλούς αλλά διαβασμένους επενδυτές εμπεριέχουν όμως υψηλό ρίσκο. Πρόκειται για μια επενδυση που είναι γνωστή ως carry trade επειδή «μεταφέρει» κεφάλαια που έχει δανειστεί ο επενδυτής φθηνά (πχ σε ελβετικό φράγκο ή δολάριο) στην την αγορά άλλων αξιών με υψηλότερη απόδοση. Το κέρδος προκύπτει από την διαφορά του κόστους δανεισμού και της απόδοσης του χρεογράφου το οποίο θα αγοραστεί. Ενίοτε προκύπτει και από την ανατίμηση του ξένου νομίσματος σημείο στο οποίο όμως ενυπάρχει και ο κίνδυνος για το αντίστροφο. Την υποαξία δηλαδή από μια διολίσθηση του νομίσματος στο οποίο είναι αποτιμημένη η αξία.


Πηγή:www.capital.gr Του Ηλία Γ. Μπέλλου