Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κερδοσκοπικά παιχνίδια με το ελβετικό φράγκο ; το νέο επενδυτικό εργαλείο

Συνωστισμός επενδυτικών κεφαλαίων σε συναλλαγές με χρηματοδότηση σε ελβετικό φράγκο και τοποθέτηση σε άλλες οικονομίες με νομίσματα που έχουν υψηλότερα επιτόκια καταγράφεται τις πρώτες εβδομάδες του 2014. Το carry trade, όπως ονομάζεται η επενδυτική στρατηγική αποκομιδής υπεραξιών από την διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και της απόδοσης της επένδυσης με βάση το ελβετικό φράγκο έχει ήδη δώσει κέρδη μεγαλύτερα του 3,5% μόλις στο πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου. 


Και αυτό διότι, εκτός των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού σε ελβετικό φράγκο, οι συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών παγκοσμίως "δείχνουν" προς διολίσθηση του φράγκου έναντι του δολαρίου, Ο μέσος όρος των προβλέψεων σαράντα επενδυτικών οίκων για την ισοτιμία ελβετικού φράγκου δολαρίου σε δημοσκόπησης που έτρεξε το Bloomberg μιλά για πτώση της τάξης του 7% φέτος. Κάτι που εφόσον επαληθευτεί θα σημάνει και επιπλέον κέρδος για τους επενδυτές που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και θα αποπληρώσουν την οφειλή τους φθηνότερα. 

Η μέση πρόβλεψη για την ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στα 98 σεντίμ (0,98 φράγκα) ανά δολάριο σε ορίζοντα 12μηνου από 89 σεντίμ την Παρασκευή. Έναντι του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα στα επίπεδα του 1,26 φράγκα ανά ευρώ σύμφωνα με την Barclays. Το φράγκο θεωρείται υπερτιμημένο εκτιμούν οίκοι όπως η Citigroup -που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος σε όρους αξίας συναλλαγών που εκτελεί- και συγκεκριμένα κατά 35% έναντι του δολαρίου σε ορούς ισοδυνάμου αγοραστικής αξίας (στοιχεία ΟΟΣΑ) με βάση τα θεμελιώδη της οικονομίας. 

Επιπλέον η SNB , η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει εδώ και καιρό διατρανώσει την αποφασιστικότητα της να μην αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί άλλο καθώς υπονομεύεται η ανταγωνστικότητα της οικονομίας της. Έχει, μάλιστα, παρέμβει στα αγορές για να το επιτύχει πουλώντας φράγκα όταν σε περιόδους αστάθειας οι εισροές κεφαλαίων στην Ελβετία κλιμακώνονται. Το βασικό επιτόκιο της SNB είναι καθορισμένο στο 0 με 0,25%. Υπό αυτό το κριτήριο τόσο το δολάριο όσο και το ιαπωνικό γεν χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως ως χρηματοδοτικά εργαλεία για carry trades.Σε αυτό το περιβάλλον άλλοι οίκοι όπως η Credit Agricole προτείνουν πωλήσεις φράγκου και αγορές άλλων νομισμάτων κάτι πο οδηγεί σε κλιμάκωση των short θέσεων στο ελβετικό νόμισμα. 

Τα carry trades αποτελούν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για πολλούς αλλά διαβασμένους επενδυτές εμπεριέχουν όμως υψηλό ρίσκο. Πρόκειται για μια επενδυση που είναι γνωστή ως carry trade επειδή «μεταφέρει» κεφάλαια που έχει δανειστεί ο επενδυτής φθηνά (πχ σε ελβετικό φράγκο ή δολάριο) στην την αγορά άλλων αξιών με υψηλότερη απόδοση. Το κέρδος προκύπτει από την διαφορά του κόστους δανεισμού και της απόδοσης του χρεογράφου το οποίο θα αγοραστεί. Ενίοτε προκύπτει και από την ανατίμηση του ξένου νομίσματος σημείο στο οποίο όμως ενυπάρχει και ο κίνδυνος για το αντίστροφο. Την υποαξία δηλαδή από μια διολίσθηση του νομίσματος στο οποίο είναι αποτιμημένη η αξία.


Πηγή:www.capital.gr Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου