Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Σ.Αραβία: Το βασίλειο του πετρελαίου εγκαταλείπει τα ορυκτά καύσιμα


Η δήλωση ήταν τόσο προκλητική που δυσκολεύεται κανείς να την πιστέψει: η Σαουδική Αραβία, το βασίλειο που χτίστηκε με πετρέλαιο, ετοιμάζεται να διακόψει σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να γίνει μεγάλος παίκτης στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.


«Στη Σαουδική Αραβία αναγνωρίζουμε πως κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα» δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου Άλι αλ-Ναΐμι μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο για το ρόλο των επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή (Business & Climate Summit 2015).

«Δεν γνωρίζω το πότε, αν θα είναι το 2040, το 2050 ή αργότερα» διευκρίνισε ο Ναΐμι, του οποίου οι δηλώσεις για την παραγωγή πετρελαίου επηρεάζουν συχνά τις παγκόσμιες αγορές. Ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς πετρέλαιο, είπε ο υπουργός, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να γίνει «παγκόσμια δύναμη στην ηλιακή και αιολική ενέργεια», εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια αντί για πετρέλαιο.

«Η Σαουδική Αραβία στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι πρέπει να σχεδιάζουν από τώρα για μια ενεργειακή μετάβαση» είπε ο Μαρκ Φούλτον, τέως επικεφαλής ερευνών για το κλίμα στη Deutsche Bank και σύμβουλος στην Carbon Tracker Initiative.

Πολλοί ειδικοί της πετρελαιοβιομηχανίας, σχολίασαν οι Financial Times, θα θεωρούσαν υπεραισιόδοξο το στόχος της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων από τα μέσα του αιώνα. Η Σαουδική Αραβία είναι εξάλλου ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, και χρησιμοποιεί εντός της χώρας περισσότερο από το 25% της παραγωγής.

Έκθεση της Citigroup εκτιμούσε μάλιστα ότι αν η ζήτηση για πετρέλαιο συνέχιζε να αυξάνεται στη Σ.Αραβία με το ρυθμό του 2012 η χώρα θα αναγκαζόταν να εισάγει πετρέλαιο από το 2030.

Πριν από λίγα χρόνια, η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει σχέδιο 109 δισ. δολαρίων για ηλιακά πάρκα που θα κάλυπταν μεγάλο μέρος των αναγκών της. Τον Ιανουάριο όμως ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα καθυστερήσει μια οκταετία, και η πρόσφατη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίησή του.

Παρά το φιλόδοξο στόχο για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ο Ναΐμι δήλωσε ότι διεθνής κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός επισήμανε πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και επομένως η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα.

Ο Ναΐμι εκτίμησε πάντως ότι ενδεχόμενη πτώση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν θα έκαναν οικονομικά ασύμφορες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πιστεύω ότι η ηλιακή ενέργεια θα γίνει ακόμα πιο οικονομική από τα ορυκτά καύσιμα» είπε.

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού έρχονται λίγους μήνες πριν από τη Σύνοδο για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. Στόχος είναι η υπογραφή διεθνούς συμφωνίας που θα περιόριζε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

Ενόψει των διαπραγματεύσεων, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν μηδενισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εντός του 21ου αιώνα.

Στο συνέδριο για το ρόλο των επιχειρήσεων, εκπρόσωποι σχεδόν 60 μεγάλων εταιρειών, ανάμεσά τους η Airbus, η Nestle και η Siemens, τάχθηκαν υπέρ μιας ανακοίνωσης που καλεί τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους. Τάχθηκαν επίσης κατά των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και υπέρ των αγορών δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.

Η Κριστιάνα Φιγέρες, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC) δήλωσε ότι η συμμετοχή τόσο πολλών και μεγάλων εταιρειών στο συνέδριο δείχνει ότι η διεθνής συζήτηση για το πρόβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης περνά σε «σημείο καμπής».

Ασύρματη Φόρτιση: Το Μέλλον των Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων



Είναι δυνατή η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς τη χρήση καλωδίων; Στη Σαραγόσα της Ισπανίας επιστήμονες δημιούργησαν έναν πειραματικό σταθμό ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο.
Ο σταθμός είναι σε θέση να φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή φορτηγά σε μόλις 20 λεπτά, περίπου.
Η μηχανικός Λούρντ Γκαρσία της Endesa περιγράφει τη λειτουργία:«Το σύστημα λειτουργεί με πηνία που είναι θαμμένα κάτω από την άσφαλτο του σταθμού φόρτισης. Είναι μια επαγωγική τεχνολογία. Αυτό το πηνίο ενεργοποιείται από το ηλεκτρικό δίκτυο. Όταν το όχημα βρίσκεται στο σωστό σημείο στο σταθμό φόρτισης, γίνεται μια σύνδεση μεταξύ των πηνίων και του αυτοκινήτου. Τα πηνία μεταφέρουν ενέργεια στο αυτοκίνητο. Είναι ένα πολύ ευέλικτο, αρθρωτό σύστημα. Μπορείτε να φορτίσετε αυτοκίνητα, φορτηγά ή ηλεκτρικά λεωφορεία».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επαγωγική τεχνολογία φόρτισης είναι ευκολότερη, ασφαλέστερη, πιο ανθεκτική σε βανδαλισμούς. Όπως επισημαίνει ο Χοσέ Φρανσίσκο Σανς Οσόριο, μηχανικός του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακών πηγών και κατανάλωσης: «Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, έχουμε αναπτύξει το 99% του δυναμικού και έχουμε ό, τι χρειάζεται για την παραγωγή ενός αποτελεσματικού ασύρματου σταθμού φόρτισης. Το υπόλοιπο έργο αφορά στα πηνία, εκεί είναι που υστερούμε. Πρέπει να βρούμε κατασκευαστές πηνίων που να ενδιαφέρονται για αυτό το προϊόν. Αλλά αυτά τα πηνία είναι καινοτόμα, και γι‘αυτό είναι δύσκολο να βρούμε πιθανούς κατασκευαστές».
Ο σταθμός κατασκευάστηκε από επιστήμονες ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος που αποσκοπεί στη βελτίωση της κοινωνικής αποδοχής των ηλεκτρικών οχημάτων.Προπομπός του υπήρξε το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα FABRIC στο οποίο συντονιστής ήταν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτος Επικοινωνιών και Υπολογιστών ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ.
Οι ερευνητές λένε ότι απευθύνεται σε τρία επίπεδα τεχνικών προκλήσεων. Αναλυτικά περιγράφει τα τρία επίπεδα ο μηχανικός Αξελ Μπάρκοου,συντονιστής του προγράμματος Unplugged:
«Καταρχάς στο επίπεδο της επικοινωνίας ώστε να υπάρξει λειτουργική επικοινωνία μεταξύ του αυτοκινήτου και των έργων υποδομής.Δεύτερον στο επίπεδο της μεταφοράς ενέργειας. Πώς,δηλαδή, μπορεί ένα αυτοκίνητο 3,7 KW να φορτισθεί ακόμη και σε ένα σταθμό φόρτισης των 50 KW.Τέλος, είχαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος της θέσης.Η σωστή τοποθέτηση πάνω στα πηνία που βρίσκονται κάτω από το σταθμό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επάρκεια της φόρτισης».
Πώς μπορούν οι οδηγοί να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την τεχνολογία; Ειδικοί μηχανικοί εργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να τοποθετούν τα αυτοκίνητά τους ακριβώς πάνω στα πηνία φόρτισης, έτσι ώστε να μην γίνει καμιά σπατάλη ενέργειας. Γι' αυτό θα έπρεπε να εξετάσουν τα μαγνητικά πεδία, να μελετήσουν τις οπτικές ίνες και την ανάπτυξη αλγορίθμων.
Όπως σημειώνει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιοργκ Κάουφεν, «με την ολοκλήρωση της έρευνάς μας είμαστε σε ένα σημείο όπου με μια κάμερα και ένα σύστημα υποστήριξης αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) μπορούμε να καθοδηγήσουμε τον οδηγό να πλησιάσει ένα επαγωγικό σύστημα φόρτισης με σωστό τρόπο.»
Περισσότερη έρευνα είναι, πλέον, αναγκαία ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες και η διαλειτουργικότητα των σταθμών φόρτισης, λένε οι επιστήμονες.«Δουλεύουμε σε μια δεδομένη συχνότητα.Οι άλλες χώρες εργάζονται με διαφορετική συχνότητα. Γι' αυτό πρέπει να εναρμονιστούν αυτές τις συχνότητες. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε στο μέγεθος των σπειρών,όπως και στις αποστάσεις των ηλεκτρικών εκπομπών. Όλα αυτά είναι αναγκαία για το σύστημα ώστε να είναι πλήρως διαλειτουργικό»,τονίζει ο μηχανικός Χοσέ Φρανσίσκο Σανς Οσόριο.
Ο συντονιστής του προγράμματος Άξελ Μπάρκοου είναι σαφής: «Νομίζω ότι όσον αφορά στα αυτοκίνητα είμαστε πολύ κοντά σε μια μαζική παραγωγή. Θα δούμε οχήματα να είναι εξοπλισμένα με την επαγωγική τεχνολογία φόρτισης μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια».
Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο, καταλήγουν οι ερευνητές, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργήσουν ένα δυναμικό σύστημα φόρτισης, που θα επιτρέπει στα οχήματα να επαναφορτίζονται, ενώ θα βρίσκονται εν κινήσει στο δρόμο.

Έρχεται νέος νόμος για τα αυθαίρετα μέχρι τα τέλη του χρόνου

Μπορεί ο νόμος για τα αυθαίρετα να κρίθηκε συνταγματικός από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία απόφαση σταθμό για την πάγια νομολογία του ΣτΕ, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, σηκώνει τα μανίκια και ετοιμάζεται να αλλάξει το νόμο έως τα τέλη του χρόνου.
Παρά την διαφορετική προσέγγιση της νυν πολιτικής ηγεσίας στη διαχείριση των αυθαιρέτων εντούτοις, ο νόμος που σχεδιάστηκε υπό την πίεση της αντικατάστασης του αντισυνταγματικού νόμου 4014 διατηρήθηκε, με το σκεπτικό αφενός ότι δεν υπήρχε plan B, αφετέρου ότι ήταν πολύ ο κόσμος που αναζητούσε διέξοδο νομιμότητας. Η άποψη που έχει διατυπώσει ο αναπληρωτής υπουργός είναι ότι υπάρχει μεγάλη πολεοδομική επιβάρυνση από τα αυθαίρετα κυρίως στις αστικές περιοχές, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δηλώσεις (70% είναι εντός σχεδίου) για αυτό και πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφή τα εργαλεία που θα επιτευχθεί αυτό. Υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για μείωση του συντελεστή δόμησης, όμως είναι ένα μέτρο που δύσκολο μπορεί να προχωρήσει.
"Στόχος μας είναι μέχρι τα τέλη του μήνα να έχουμε συστήσει την αρμόδια επιτροπή με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και κοινωνικών φορέων, ώστε έως τα τέλη του χρόνου να έχουμε παρουσιάσει το αναθεωρημένο πλαίσιο του νόμου μέσα από μία διαδικασία πλατιάς διαβούλευσης", αναφέρει o κ. Τσιρώνης.
Ανεξάρτητα πάντως από τις αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο, η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να δηλωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και να κλείσουν για πάντα οι εκκρεμότητες των ιδιοκτητών με την πολιτεία, καθώς για πρώτη φορά δεν υπάρχει ο "μπαμπούλας" του ΣτΕ. Η προσέλευση του κόσμου, παρά την αδυναμία των νοικοκυριών στην ανάληψη πρόσθετων οικονομικών βαρών, κρίνεται ενθαρρυντική αφού σε μηναία βάση υπολογίζονται περίπου 10.000 αιτήσεις. Υπάρχουν όμως ακόμη εκκρεμότητες στο νόμο που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να διασφαλιστούν οι κόκκινες γραμμές που έχουν επικαλεστεί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα με τις αεροφωτογραφίες, δεδομένου ότι αυθαίρετα δεν έχουν σταματήσει να χτίζονται και οι πολίτες συναντούν κλειστές πόρτες για να τα καταγγείλουν στις πολεοδομίες. Ο νόμος προβλέπει τη χρήση αεροφωτογραφιών της 28ης Ιουλίου του 2011 (πέραν αυτής της ημερομηνίας απαγορεύεται η νομιμοποίηση) ώστε να υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία που θα πιστοποιούν το χρόνο ανέγερσης ενός αυθαίρετου κτίσματος. Η υπόθεση έχει μπλοκάρει από την στιγμή που στην χώρα υπάρχουν αεροφωτογραφίες περίπου για το 45% της επικράτειας (κυρίως από τις αεροφωτογραφίες που έχει στην διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ και κάποιες το ΥΠΑΠΕΝ ). Υπάρχει όμως ακόμη ένα μεγάλο έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί. Το δεύτερο στοιχείο είναι η αδυναμία του πληροφοριακού συστήματος να υποστηρίξει τον συμψηφισμό των προστίμων με μείωση κατά 50% των πληρωμών σε περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφτηκε ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς υπήρχε η άποψη από το υπουργείο Οικονομικών ότι ο συμψηφισμός θα περιόριζε τα έσοδα από τα αυθαίρετα. Οι αντιρρήσεις υπερπηδήθηκαν, ωστόσο για να υλοποιηθεί το μέτρο απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Πρόσφατα ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί άμεσα και σε συνεννόηση με το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι με την αναδουλειά που υπάρχει στον τεχνικό κόσμο, τα αυθαίρετα αποτελούν το κύριο μέσου διοπορισμού των μηχανικών. Αναγκαία θεωρείται επίσης η μεταπήδηση όσων εντάχθηκαν στον αντισυνταγματικό νόμο 4014 στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το 4178, ο οποίος δημιουργεί συνθήκες ασφαλούς νομιμοποίησης. Το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες, με βάση την παράβαση κυμαίνεται από 15 έως 100 ευρώ και αφορά το παράβολο που πληρώνεται στο ΤΕΕ για την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος.
Μέχρι τις 18 Μαΐου στο νόμο είχαν δηλωθεί 875.000 ιδιοκτησίες, από τις οποίες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περίπου 575.000. Την ίδια στιγμή τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα είναι περίπου 1,4 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 2,3 εκατ. συναλλαγές.

Στον ημιτελικό του MIT πέρασαν 25 ελληνικές startups

«Ενα βροχερό απόγευμα του Μαρτίου, 25 ομάδες από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) συστήθηκαν σε ένα υψηλού προφίλ πάνελ από κριτές, μέντορες, επιχειρηματίες και επενδυτές.
Το γεγονός γέμισε το κτίριο με διαλόγους και ενθουσιασμό, καθώς οι εκπρόσωποι των startups παρουσίασαν τις δικές τους τεχνολογίες και συνδέθηκαν με άλλα μέλη της αναπτυσσόμενης τεχνολογικής κοινότητας της Ελλάδας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια εκδήλωση έγινε στην ίδια Ελλάδα που καλύπτεται από τα διεθνή δελτία ειδήσεων. Ομως, αυτές οι ομάδες, οι οποίες προκρίθηκαν στα ημιτελικά του MIT Enterprise Forum Greece (MITEF Greece), ανυπομονούν να δείξουν μια πιο θετική εικόνα του μέλλοντος της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το αφιέρωμα του MIT Technology Review, με τίτλο «Οι ελληνικές startups σε τροχιά ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό έχει πάνω από 1,5 εκατ. αναγνώστες, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της αγοράς, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, οικονομολόγοι, επενδυτές, αλλά και απόφοιτοι του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology).
Σημειώνεται πως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι δέκα επικρατέστερες ομάδες θα προκριθούν στην επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Τα έπαθλα είναι χρηματικά, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρασχεθούν νομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και δωρεάν επαγγελματική στέγη. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι νικητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσουν αναγνώριση μέσω του παγκόσμιου δικτύου του MITEF, καθώς και μέσω του MIT Technology Review. Η τελετή ανάδειξης των νικητών και η απονομή των επάθλων θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2015, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Στο αφιέρωμα του περιοδικού, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2015, φιλοξενούνται δηλώσεις των ιδρυτών των startups, αλλά και ανθρώπων που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της καινοτόμου και νεανικής επιχειρηματικότητας. «Η κρίση ώθησε τους νέους στην Ελλάδα να αλλάξουν νοοτροπία και να αναζητήσουν ένα νέο μοντέλο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία ίδρυσε την Endeavor Greece.

Αυτό αποδεικνύεται και από τους αριθμούς. Ο αριθμός των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων δεκαπλασιάστηκε την περίοδο 2010-2013, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε αυτές, από 500.000 ευρώ στην αρχή, έχουν φτάσει τα 42 εκατ. ευρώ.

ΙΕΑ: Για Πρώτη Φορά Πάνω Από 1% της Παγκόσμιας Ζήτησης Ηλεκτρισμού Καλύπτεται Από Φωτοβολταϊκά

Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2014, για πρώτη φορά τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν άνω του 1% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρισμό.

Αν και μικρό, το ποσοστό αυτό θεωρείται ορόσημο για τον κλάδο, ενώ ξεπέρασε και τις προσδοκίες των εκπροσώπων του, τονίζει ο πρόεδρος του IEA PVPS, του εξειδικευμένου προγράμματος του Οργανισμού για τα φωτοβολταϊκά, Στέφαν Νόβακ.
Ο Νόβακ σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον νέες προκλήσεις για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και ευκαιρίες. «Το 2014 είχαμε προσθήκες 40 γιγαβάτ παγκοσμίως, γεγονός που αύξησε την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 180 γιγαβάτ. Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος ρυθμός σε σχέση με το παρελθόν αντανακλά συγκεκριμένες αλλαγές στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών αγορών».
Σύμφωνα με την έκθεση του IEA PVPS, αναπτύσσονται έντονα οι αγορές της Ασιάς και των ΗΠΑ, ενώ αντιθέτως πτωτικά κινείται η αγορά της Ευρώπης. Στην Ασία υλοποιήθηκε το 59% των νέων έργων του 2014, ενώ αυτό το ποσοστό κατείχε η Ευρώπη το 2012 και πλέον έχει υποχωρήσει στο 18%.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για την μείωση του κόστους της εν λόγω τεχνολογίας: «Τα φωτοβολταϊκά ενίσχυσαν περαιτέρω την σχέση κόστους-οφέλους και έγιναν μια από τις πιο φθηνές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα 0,06 δολάρια ανά κιλοβατώρα».

Τι αλλάζει με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Σημαντικές φορολογικές μειώσεις θα επιφέρουν οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες όλης της χώρας. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας που θα κατατεθεί έως τις 15 Ιουνίου στην Βουλή και το οποίο θα οδηγήσει σε μειώσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και ως εκ τούτου σε μειώσεις φόρων.
Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Alpha η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εξέφρασε την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο 15ημερο. «Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή που ένα τμήμα του θα αποτελεί και η υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας» είπε η κ. Βαλαβάνη.
Σημειώνεται πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξεδόθη τον προηγούμενο Νοέμβριο προέβλεπε ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. Κατά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Διοίκηση, παρά την υποχρέωσή της να προβεί εντός διετίας στην επανεκτίμηση των καθορισμένων το 2007 αντικειμενικών αξιών, δεν προέβη εντός της σχετικής προθεσμίας στις ενέργειες για την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου των αξιών αυτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των αξιών αυτών και των αντικειμενικών αξιών, επί των οποίων υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.
Ενδεικτικώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα ελαφρύνει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβιβάσεως και οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιάς. Πάντως, το εάν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ 2015 μέλλει να καταδειχθεί, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πως ο φόρος προσδιορίζεται με βάση την αξία της περιουσιακής καταστάσεως κάθε φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.
Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

Κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια ενός δισ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον κονδύλια 1 δισ. ευρώ από το παλιό ΕΣΠΑ, που παρά το γεγονός ότι βαίνει οριστικά προς το τέλος του, διανύει και τη δυσκολότερη χρονιά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των έργων. Η στάση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου μπλοκάρει την ομαλή εκτέλεση των έργων, που θα πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2015.
Επιπλέον, καθυστερεί τις πληρωμές από την Κοινότητα, η οποία πληρώνει απολογιστικά τα έργα, δηλαδή αφού πρώτα πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατατεθούν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα «τιμολόγια». Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το 2015 τα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά περιορίζονται στα 120 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που το πρόγραμμα θα έπρεπε να «φουλάρει» τις μηχανές του, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα τα έργα και να διεκδικηθούν τα υπόλοιπα χρήματα από την Κοινότητα, που συνολικά φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Ο προγραμματισμός του παλιού ΕΣΠΑ, που έληξε τυπικά το 2013, επιτρέπει την επέκταση της περιόδου υλοποίησης των έργων κατά δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή έως και τέλη του 2015. Ετσι παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων είχε ομαλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, φθάνοντας το 85%, η τελευταία χρονιά μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσπάθεια της χώρας να αξιοποιήσει τα κοινοτικά χρήματα.
Στη διακεκαυμένη ζώνη κινδύνου βρίσκονται όχι μόνο τα οδικά και τα περιβαλλοντικά έργα, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από ιδιώτες. Η αβεβαιότητα στην οικονομία αναστέλλει κάθε επενδυτική διάθεση, με αποτέλεσμα να γενικεύεται το πρόβλημα χαμηλής απορρόφησης των κεφαλαίων που δίνονται μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και αυτών που δίνονται μέσω προγραμμάτων όπως αυτό της ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτός από τα προγράμματα του περιβάλλοντος και της ψηφιακής σύγκλισης, που παραδοσιακά ήταν οι μεγάλοι ασθενείς στο ΕΣΠΑ, σε κίνδυνο μπορεί να βρεθούν και προγράμματα όπως για την ανταγωνιστικότητα, που εμφάνιζε υψηλή απορρόφηση. Το υψηλό ποσοστό απορρόφησης, που εμφανίζεται στο 90%, είναι εν μέρει παραπλανητικό, αφού περιλαμβάνει τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί, ακόμη και αν αυτά δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληρωμές για οριζόντιες δράσεις επιχειρηματικότητας, δηλαδή αυτές που υλοποιούνται μέσα απ’ όλα τα προγράμματα, περιορίζονται στα 3,1 δισ. ευρώ όταν ο συνολικός προϋπολογισμός για τις σχετικές δράσεις φθάνει τα 4,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι πληρωμές για έργα μεταφορών περιορίζονται στα 6,4 δισ. ευρώ, όταν ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13 δισ. ευρώ, οι πληρωμές για δράσεις ψηφιακής σύγκλισης μόλις και φθάνουν τα 695 εκατ. ευρώ σε σύνολο προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για έργα περιβάλλοντος εξαντλούνται σε 1,9 δισ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.
Την υποχρηματοδότηση των έργων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και ο σύλλογος των εργαζομένων στη ΜΟΔ, σημειώνοντας ότι «η ολοκλήρωση των έργων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκαιρη καταβολή των οφειλόμενων δόσεων αποπληρωμής προς τους δικαιούχους». Με αφορμή τη διαφωνία του στην απόφαση του υπουργείου Οικονομίας για τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο «την ανάλυση των παραγόντων που συνέβαλαν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των πόρων», ο σύλλογος των εργαζομένων στη ΜΟΔ σε ανακοίνωσή του υπεραμύνεται του έργου της δημόσιας διοίκησης και υπογραμμίζει ότι όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, αυτές οφείλονται αποκλειστικά σε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των έργων.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η υπερφορολόγηση του τουρισμού και η αύξηση του ΦΠΑ θα έχουν οδυνηρές συνέπειες

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αντ. Καμπουράκη:
• Κύριε Καμπουράκη, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που μας αφορά όλους. Τα σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας και στον τουρισμό που είναι δυστυχώς στην ημερήσια διάταξη. Πως τοποθετείστε απέναντι σε αυτά;
Κοιτάξτε…  δεν θα επιμείνω στα αυτονόητα, πως δηλαδή οι ενδεχόμενες αυτές αυξήσεις θα οδηγήσουν σε λουκέτα. Αυτό είναι αυταπόδεικτο και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το προβλέψει. Όλες οι σχετικές μελέτες και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως μια αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά μας θα φέρει ύφεση, λιγότερες θέσεις εργασίας και λιγότερα εισοδήματα.
Θέλω όμως να επισημάνω και κάτι άλλο, που αφορά στην αφέλεια της σχετικής επιχειρηματολογίας. Προωθούνται τα σενάρια αυτά με μια λογική του τύπου «να πληρώσει ο τουρισμός πολυτελείας, να πληρώσουν η Μύκονος και η Σαντορίνη». Μα έτσι θα πληρώσει και η Ρόδος, και τα ξενοδοχεία της Ρόδου, που έχουν χαμηλότερες τιμές, αλλά τους ίδιους ή και υψηλότερους μισθούς σε σχέση με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Και σαφώς, τιμωρώντας τον επιχειρηματία, τιμωρείς πολλαπλά και τον εργαζόμενο. Εκτός αν ο εργαζόμενος στην Σαντορίνη, πιστεύεται ότι έχει περισσότερα εισοδήματα από τον εργαζόμενο στα Γιάννενα…. Όχι βέβαια! Μικρότερο μισθό λαμβάνει, και επιπλέον υποχρεώσεις αναλαμβάνει.  Συνεπώς, η επιβάρυνση από  τέτοιου τύπου μέτρα για όλους εμάς, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το λέω με πλήρη ειλικρίνεια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της παραμικρής πρόσθετης επιβάρυνσης, κι αν βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα είναι μόνο για να τη σκίσουμε, και τίποτα περισσότερο από αυτό.
•  Θα μπορούσε κάποιος να πει πως πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει η διαπραγμάτευση και να υπάρξει μια συμφωνία. Αν όλοι αντιδρούν, πως θα κλείσει η συμφωνία που έχει ανάγκη η χώρα;
Συμφωνία; Χθες έπρεπε να έχει κλειστεί. Ακούστε… Οι ξενοδόχοι έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον, βάζουμε πλάτη και κρατάμε όρθια την εθνική οικονομία στην πιο δύσκολη στιγμή της. Το πετύχαμε αυτό με την τιμολογιακή μας πολιτική, με τη συλλογική σύμβαση που υπογράψαμε με τους εργαζομένους μας. Το πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε. Από ένα σημείο και πέρα, απλά δεν θα μπορούμε και θα ισχύει το γνωστό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ειλικρινά δεν ξέρω σε ποια μυαλά ευρωπαίων φωστήρων συλλαμβάνονται αυτά τα μέτρα και τι πραγματικά επιδιώκουν με αυτά.
• Υπονοείτε πως μπορεί να υπάρχουν και ανταγωνιστικές σκοπιμότητες σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό;
Γιατί θα το βρίσκατε παράλογο; Υπάρχουν ισχυρότατοι ανταγωνισμοί για «τα καλά και συμφέροντα» του καθενός. Πάνω λοιπόν σε μια γενική αίσθηση πως μόνο ο τουρισμός έχει μείνει όρθιος στην Ελλάδα, μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέτοιου τύπου μέτρα. Όμως το ό,τι ο τουρισμός πάει καλά, δεν είναι αξίωμα. Μπορεί να πάει και πολύ άσχημα, ξέρετε.
• Πάντως αυτή η αίσθηση είναι γενικώς εμπεδωμένη, εντός κι εκτός συνόρων, πως δηλαδή ο τουρισμός «πετάει»….
Το να πηγαίνουν καλά οι αφίξεις, δεν συνεπάγεται αυτόματα πως ο τουρισμός έχει λύσει όλα τα προβλήματά του. Τα σοβαρά μεγάλα προβλήματα για το ελληνικό ξενοδοχείο είναι πολλά και παραμένουν άλυτα. Υπερφορολόγηση, χαράτσια και κλειστή η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Φανταστείτε πως υπάρχουν ξενοδοχεία που «δεν βγαίνουν» και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτός ήταν ο λόγος που ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων διεκδικούμε τη ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ σε 18 δόσεις, με 3,5 % ετήσιο επιτόκιο.
Με τα λόγια χτίζονται ανώγια και κατώγια, αλλά στην πραγματική ζωή η ανάγκη που υπάρχει είναι να στηριχθεί το ελληνικό ξενοδοχείο, που χτίστηκε και λειτουργεί με ιδρώτα. Σε αντίθετη περίπτωση, πολύ φοβούμαι πως θα δούμε κλεισίματα ή αφελληνισμό των ξενοδοχειακών υποδομών της χώρας, κι αυτό δεν θα είναι ευχάριστο για κανέναν, και κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες.
• Αυτή η τελευταία σας παρατήρηση πιστεύετε πως γίνεται, όσο απαιτούν οι συνθήκες,  κατανοητή;
Τι να σας πω; Θέλω να πιστεύω πως όλοι διαθέτουν κοινή λογική. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού ξενοδοχείου είναι η ελληνική αγκαλιά, ο Έλληνας εργαζόμενος, η συνολική φιλοξενία της κάθε τοπικής κοινωνίας. Κι αυτή τη σχέση εμείς την τιμούμε και προσπαθούμε να διασυνδέουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τη δική μας λειτουργία με την καθημερινότητα της τοπικής οικονομίας. Γνωρίζετε άλλωστε πως έχουμε πάρει και μεγάλες πρωτοβουλίες, σε αυτή την κατεύθυνση, όπως το «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ακριβώς για να συσχετίσουμε άμεσα τον τουρισμό και με άλλους τομείς της οικονομίας -εν προκειμένω με την πρωτογενή παραγωγή- , ώστε  να έχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μέρισμα, στην επιτυχία του τουρισμού.
Προφανώς έχουμε περιθώρια να κάνουμε κι άλλα πολλά, προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ένα είναι το σίγουρο. Μαρασμός και απαξίωση του τουρισμού, μεταφράζεται σε μαρασμό και απαξίωση για την οικονομία και την κοινωνία της Ρόδου μας.
• Και κάτι τελευταίο κύριε Πρόεδρε, για να κλείσουμε τη συζήτησή μας. Τι γίνεται με τον εσωτερικό τουρισμό;
Δυστυχώς, ο εσωτερικός τουρισμός υπήρξε ο «μεγάλος ασθενής» της κρίσης. Ο Έλληνας αναγκάστηκε να αναβάλλει, το ένα καλοκαίρι πίσω από το άλλο, τις διακοπές του. Έτσι όμως, εν τω μεταξύ η ζωή περνάει. Αυτό νομίζετε δεν είναι ένα μεγάλο ψυχολογικό κόστος για τον Έλληνα; Δεν έχει σχέση πιστεύετε, με όλη αυτή την κατήφεια και την εθνική κατάθλιψη;
Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα προϋποθέτουν την ανάπαυλα, την ξεκούραση, την εκπλήρωση ενός ονείρου. Γι αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως ο εσωτερικός τουρισμός πρέπει να στηριχθεί με κίνητρα και πολιτικές, διότι όπως λέει και το Ευαγγέλιο «ουκ  επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος…».
Θέλει και η ψυχή την τροφή της, να τραφεί με εντυπώσεις, με παραστάσεις, με εμπειρίες. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί αυτή η αναγκαιότητα από την πολιτεία, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η προσφορά της στην ελληνική κοινωνία, κι εμείς οι ξενοδόχοι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, όπως και όσο μπορούμε, για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των συμπατριωτών μας.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Κλίμακες Φορολογίας για τις φετινές δηλώσεις

Όλοι οι συντελεστές φορολογίας λίγο πριν την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων 2015 (χρήση 2014)
Ανώνυμες, Ε..Π.Ε - Ι.Κ.Ε
ΚατηγορίαΣυντελεστής
Κέρδη26%
Μερίσματα Α.Ε10%
Μερίσματα  ΕΠΕ, ΙΚΕ10%

 

Ομόρρυθμες - Ετερόρρυθμες – Κοινοπραξίες

ΚλιμάκιοΣυντελεστής %Φόρος κλιμακίουΕισόδημαΣύνολο Φόρου
50.0002613.00050.00013.000.00
Άνω των 50.00033   

 

Μισθωτοί– Συνταξιούχοι

ΚλιμάκιοΣυντελεστής %Φόρος κλιμακίουΕισόδημαΣύνολο Φόρου
25.000225.50025.0005.500,00
17.000325.44042.00010.940,00
Άνω των 42.00042   

Από 01/01/2014 τα γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται με 13%.

Ατομικές Επιχειρήσεις – Ελεύθεροι  Επαγγελματίες

ΚλιμάκιοΣυντελεστής %Φόρος κλιμακίουΕισόδημαΣύνολο Φόρου
50.0002613.00050.00013.000.00
Άνω των 50.00033   

 

Εισοδήματα από ακίνητα

ΚλιμάκιοΣυντελεστής %Φόρος κλιμακίουΕισόδημαΣύνολο Φόρου
12.000111.32012.0001.320,00
Άνω των 12.00033  

Δοκιμή του πιο αποδοτικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου

Ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας που χαρακτηρίζεται ως το πιο αποτελεσματικό στον κόσμο, δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες στην έρημο Καλαχάρι της Νοτίου Αφρικής.
Χρησιμοποιώντας στρατιωτική τεχνολογία και μια μηχανή μηδενικών εκπομπών που εφευρέθηκε τον 19ο αιώνα, η σουηδική εταιρεία Ripasso επιδιώκει να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
«Όλη η ομάδα μας στη Νότια Αφρική έχει στελεχωθεί από τοπικούς επαγγελαμτίες, και όλα τα νέα συστημάτά μας έχουν κατασκευαστεί από Νοτιοαφρικανούς εργάτες», δήλωσε ο Γκούναρ Λάρσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και είμαστε έτοιμοι για παραγωγή σε μεγάλη εμπορική κλίμακα», πρόσθεσε.
Το 34 τοις εκατό της ηλιακής ενέργειας που προσλαμβάνεται από τα φωτοβολταϊκά κάτοπτρα της εγκατάστασης μετατρέπεται απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια διαθέσιμη για το τοπικό δίκτυο. Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά συστήματα μετατρέπουν μόνο το 23 τοις εκατό της ηλιακής ενέργειας στην οποία εκτίθενται, και αυτό το ποσοστό πέφτει μόλις στο 15 τοις εκατό πριν να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μία μόνη ηλιακή μονάδα της εταιρείας, η οποία μοιάζει εμφανισιακά με δορυφορικό πιάτο διαμέτρου 30 μέτρων, μπορεί να παράγει 75 με 85 μεγαβατώρες ετησίως, αρκετή ενέργεια για την τροφοδότηση 24 νοικοκυριών. Η παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα σήμαινε την απελευθέρωση περίπου 81 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η τεχνολογία, η οποία αποδίδει μόνο σε περιοχές με σταθερή ηλιοφάνεια, λειτουργεί με τη χρήση κατόπτρων ως γιγαντιαίους φακούς που εστιάζουν την ενέργεια του ήλιου σε ένα μικροσκοπικό καυτό σημείο, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί μία μηχανή Stirling με μηδενικές εκπομπές.
Η μηχανή Stirling αναπτύχθηκε στο Εδιμβούργο το 1816 ως εναλλακτική της ατμομηχανής. Η μηχανή λειτουργεί θερμαίνοντας και ψύχοντας διαδοχικά ένα συμπιεσμένο αέριο για την οδήγηση εμβόλων, που με τη σειρά τους κινούν τον σφόνδυλο ενός κινητήρα. Λόγω των υλικών περιορισμών της εποχής, η μηχανή δεν αναπτύχθηκε εμπορικά έως το 1988, όταν μία σουηδική εταιρεία ξεκίνησε να την κατασκευάζει για χρήση σε υποβρύχια.

ΔΕΠΑ: Ανοίγει την Αγορά Προμήθειας Εκτός Δικτύου

Μια νέα αγορά ανοίγει η ΔΕΠΑ, ύστερα από την άδεια που έλαβε από τη ΡΑΕ, για την πώληση σε καταναλωτές εκτός δικτύου συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, με φορτηγά. Ο πρώτος της πελάτης, σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, είναι η Τέρνα Λευκόλιθοι, του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα, στο Μαντούδι.
Άλλες δύο εταιρίες έχουν εξασφαλίσει άδεια από τη ΡΑΕ για τον ίδιο σκοπό ως τώρα, το 2011, η Enimex Α.Ε., που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Κιλκίς και πέρυσι η Hellas Edil S. A. με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν αναπτύξει ως τώρα σχετική δραστηριότητα. Την επέκταση τους και σε αυτόν τον τομέα φέρονται να επιθυμούν και οι ΕΠΑ, ωστόσο, η ΡΑΕ τους απάντησε ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα, καθώς οι άδειες που διαθέτουν προβλέπουν μόνο την προμήθεια μέσω δικτύων. Φυσικά, αν αλλάξει ο νόμος του αερίου, κάτι τέτοιο θα επιτρέπεται στις νέες εταιρίες προμήθειας που θα προκύψουν.
Η νέα αγορά, που χαρακτηρίζεται «απάτητο χιόνι», δίνει τη δυνατότητα πώλησης συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτές, όπως είναι, για παράδειγμα, η βιομηχανία και οι οποίοι δεν βρίσκονται κοντά σε δίκτυα. Συνεπώς, η διάθεση αυτής της μορφής φυσικού αερίου θεωρείται πολύ πιο φθηνότερη, από την κατασκευή δικτύων, με τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν. Συν τοις άλλοις, δημιουργείται μια ανταγωνιστική νέα αγορά στα λεγόμενα εναλλακτικά καύσιμα.
Για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της η ΔΕΠΑ με συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο θα χρησιμοποιεί φορτηγά με ειδικά δοχεία μεγάλης χωρητικότητας, αξιοποιώντας τους Σταθμούς Εφοδιασμού Λεωφορείων στην Ανθούσα, τα Άνω Λιόσια και την Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η ΡΑΕ, σε μια προσπάθεια περιφρούρησης του ανταγωνισμού στη νέα αγορά που ανοίγει επέβαλε συγκεκριμένους όρους στη ΔΕΠΑ, ώστε να διασφαλισθεί η ισότιμη συμμετοχή και άλλων παικτών σε αυτήν. Καθώς η ΔΕΠΑ θεωρείται ότι έχει δεσπόζουσα θέση στην προμήθεια φυσικού αερίου εντός συστήματος και τώρα αποκτά και το δικαίωμα πώλησης και εκτός δικτύου, ο Ρυθμιστής μερίμνησε για την επί ίσοις όροις πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων στη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, η ΔΕΠΑ, η οποία δεν είχε ως τώρα μετρητικές διατάξεις, ιδιοκτησίας ΔΕΣΦΑ, στους σταθμούς Ανθούσας, Άνω Λιοσίων και Πυλαίας, από όπου τροφοδοτεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο αστικά λεωφορεία και απορριμματοφόρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, υποχρεούται να τις εγκαταστήσει και να καταβάλει στο ΔΕΣΦΑ το αντίστοιχο τέλος σύνδεσης χρήσης. Αυτό θα επιτρέψει σε μελλοντικούς ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την ίδια ακριβώς διαδικασία, χωρίς καμία διάκριση.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ υποχρεούται να ενημερώνει τη ΡΑΕ για οποιαδήποτε εγκατάσταση απόληψης φυσικού αερίου προτίθεται να χρησιμοποιήσει στο μέλλον, προκειμένου να ασκήσει την ίδια δραστηριότητα, ώστε να διασφαλισθεί η ισότιμη μεταχείριση και άλλων εταιριών με αντίστοιχη δραστηριότητα.

Οδηγίες για την φορολογική απόσβεση ανέγερσης ακινήτου

Επεκτάσεις και βελτιώσεις σε μισθωμένα ακίνητα με δαπάνες του μισθωτή
1. Ανέγερση ακινήτου σε έδαφος κυριότητας του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή

Στην περίπτωση ανέγερσης ακινήτου σε έδαφος κυριότητας του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή, αρχικά με την παράγραφο 5δ’ της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1073/31.3.2015 δόθηκαν οι ακόλουθες οδηγίες:

α) Ο εκμισθωτής διενεργεί αποσβέσεις επί της αξίας αυτού, ανεξάρτητα από το χρόνο ανέγερσής του, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4172/2013. Στη συνέχεια με την παράγραφο 8 της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1103/11.5.2015, σε ότι αφορά στη διενέργεια αποσβέσεων από τον εκμισθωτή, όταν αυτός είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο για το οποίο το εισόδημα από ακίνητα συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, διευκρινίσθηκαν τα ακόλουθα:

αα) Στην περίπτωση που η ανέγερση κτίσματος, με δαπάνες του μισθωτή, αποτελούν εισόδημα από ακίνητη περιουσία για τον εκμισθωτή (μίσθωμα σε είδος) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39, θα έχουν εφαρμογή όσα διευκρινίστηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1073/31.3.2015, δηλαδή ο εκμισθωτής θα διενεργεί αποσβέσεις με βάση το άρθρο 24 επί του πραγματοποιηθέντος κόστους ανέγερσης, αρχής γενομένης από το χρόνο ολοκλήρωσης της ανέγερσης.

ββ) στην περίπτωση που η ανέγερση κτίσματος, με δαπάνες του μισθωτή, δεν αποτελούν για τον εκμισθωτή εισόδημα από ακίνητη περιουσία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39, αλλά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτάται κατά τη λήξη της μίσθωσης, τότε ο εκμισθωτής θα διενεργεί αποσβέσεις από το χρόνο λήξης της μίσθωσης, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24, επί της αγοραίας αξίας του κτίσματος κατά το χρόνο αυτό.

γγ) Σε περίπτωση ανέγερσης, με δαπάνες του μισθωτή, όταν ο εκμισθωτής δεν αποκτά εισόδημα από μίσθωμα σε είδος κατά τη διάρκεια της μίσθωσης σύμφωνα με το άρθρο 39 ή από επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τη λήξη της μίσθωσης σύμφωνα με το άρθρο 47 ή 21, δηλαδή το κτίσμα δεν περιέρχεται στην κατοχή του εκμισθωτή, δεν θα διενεργούνται αποσβέσεις από τον εκμισθωτή ούτε κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ούτε μετά τη λήξη αυτής.

β) Ο μισθωτής, εφόσον ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά του, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του Ν. 4172/2013, τις δαπάνες που πραγματοποίησε για την ανέγερση του ακινήτου.

Επισήμανση:

Από την ανωτέρω διατύπωση της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1073/31.3.2015 προέκυπτε ότι οι δαπάνες αυτές θα εξέπιπταν κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, για αυτό το λόγο υπήρχε και η επισήμανση ότι, ειδικά για τις δαπάνες προσθηκών και βελτιώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον μισθωτή πριν την 1.1.2014, καθώς και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τον μισθωτή σε περίπτωση ανέγερσης ακινήτου σε οικόπεδο τρίτου πριν την 1.1.2014, το τυχόν αναπόσβεστο υπόλοιπο αυτών κατά την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής του νόμου, θα εκπίπτει ισόποσα στον εναπομένοντα χρόνο της σύμβασης.
Νέα θέση της Διοίκησης (Ισχύουσα)

Στη συνέχεια όμως και με αφορμή ερωτήματα που είχαν τεθεί, με την παράγραφο 9 της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1103/11.5.2015 διευκρινίσθηκε ότι οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν ισόποσα επιμεριζόμενες στα έτη της μίσθωσης, διότι η ωφέλεια από τη χρήση του μισθίου εκτείνεται σε περισσότερα του ενός έτη.

2. Δαπάνες για βελτιώσεις και επεκτάσεις σε μισθωμένα ακίνητα

Στην περίπτωση βελτιώσεων και επεκτάσεις σε μισθωμένα ακίνητα, οι οποίες προσαυξάνουν την αξία του παγίου που αφορούν, αρχικά με την παράγραφο 5ε’ της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1073/31.3.2015 δόθηκαν οι ακόλουθες οδηγίες:

α) Ο εκμισθωτής (κύριος του παγίου) θα διενεργεί αποσβέσεις με βάση το σχετικό πίνακα της παραγράφου 4 του άρθρου 24.Περαιτέρω με την παράγραφο 8 της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1103/11.5.2015, σε ότι αφορά στη διενέργεια αποσβέσεων από τον εκμισθωτή, όταν αυτός είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο για το οποίο το εισόδημα από ακίνητα συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, διευκρινίσθηκαν τα ακόλουθα:

αα) Στην περίπτωση που οι βελτιώσεις και επεκτάσεις, με δαπάνες του μισθωτή, αποτελούν εισόδημα από ακίνητη περιουσία για τον εκμισθωτή (μίσθωμα σε είδος) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39, θα έχουν εφαρμογή όσα διευκρινίστηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1073/31.3.2015, δηλαδή ο εκμισθωτής θα διενεργεί αποσβέσεις με βάση το άρθρο 24 επί του πραγματοποιηθέντος κόστους βελτιώσεων και επεκτάσεων, αρχής γενομένης από το χρόνο πραγματοποίησης των δαπανών βελτιώσεων και επεκτάσεων.

ββ) Στην περίπτωση που οι βελτιώσεις και επεκτάσεις, με δαπάνες του μισθωτή, δεν αποτελούν για τον εκμισθωτή εισόδημα από ακίνητη περιουσία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39, αλλά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτάται κατά τη λήξη της μίσθωσης, τότε ο εκμισθωτής θα διενεργεί αποσβέσεις από το χρόνο λήξης της μίσθωσης, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24, επί της αγοραίας αξίας των βελτιώσεων και επεκτάσεων κατά το χρόνο αυτό.

γγ) Σε περίπτωση πραγματοποίησης βελτιώσεων και επεκτάσεων, με δαπάνες του μισθωτή, όταν ο εκμισθωτής δεν αποκτά εισόδημα από μίσθωμα σε είδος κατά τη διάρκεια της μίσθωσης σύμφωνα με το άρθρο 39 ή από επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τη λήξη της μίσθωσης σύμφωνα με το άρθρο 47 ή 21 δηλαδή οι βελτιώσεις και επεκτάσεις δεν παραμένουν σε όφελος του ακινήτου, δεν θα διενεργούνται αποσβέσεις από τον εκμισθωτή ούτε κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ούτε μετά τη λήξη αυτής.

β) Ο μισθωτής δεν θα διενεργεί πλέον αποσβέσεις επί των βελτιώσεων και προσθηκών που πραγματοποίησε σε μισθωμένα ακίνητα αλλά θα εκπίπτει τις σχετικές δαπάνες κατά το έτος πραγματοποίησής τους με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του Ν. 4172/2013 και ειδικά για τις δαπάνες προσθηκών και βελτιώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον μισθωτή πριν την 1.1.2014, καθώς και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τον μισθωτή σε περίπτωση ανέγερσης ακινήτου σε οικόπεδο τρίτου πριν την 1.1.2014, το τυχόν αναπόσβεστο υπόλοιπο αυτών κατά την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής του νόμου, θα εκπίπτει ισόποσα στον εναπομένοντα χρόνο της σύμβασης. (Η αρχική αυτή θέση της Διοίκησης ανακλήθηκε με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 9 της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1103/11.5.2015).

Νέα θέση της Διοίκησης (Ισχύουσα)

Περαιτέρω με την παράγραφο 9 της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1103/11.5.2015 και με δεδομένο ότι, οι δαπάνες για την πραγματοποίηση βελτιώσεων ή επεκτάσεων δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τις δαπάνες ανέγερσης κτίσματος, διευκρινίσθηκε ότι οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν ισόποσα επιμεριζόμενες στα έτη της μίσθωσης, διότι η ωφέλεια από τη χρήση του μισθίου εκτείνεται σε περισσότερα του ενός έτη.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σε εξέλιξη βρίσκεται «πόλεμος» μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών, για το θέμα του αεροδρομίου της Ρόδου!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί έχουν ασκήσει βέτο για την παραχώρηση του αεροδρομίου «Διαγόρας» στη γερμανική εταιρεία «Fropost AG» και είναι πιθανόν το αεροδρόμιο να εξαιρεθεί από το πακέτο της συμφωνίας που βρίσκεται στα σκαριά.

Επισήμως το βέτο αφορά στρατηγικά συμφέροντα, είναι όμως πιθανόν να έχει σχέση με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο το αεροδρόμιο της Ρόδου, είτε θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, στον οποίο θα συμμετάσχουν και Αμερικανοί επενδυτές (σ.σ. ή να δοθεί στην αμερικανική εταιρεία που έχει καταθέσει προσφορά).
Οι πληροφορίες μάλιστα αυτές επιβεβαιώθηκαν στην ουσία από το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, ο οποίος μιλώντας προχθές σε κομματική εκδήλωση στην Αθήνα, αναφέρθηκε στο θέμα των αεροδρομίων, επισημαίνοντας συγκεκριμένα τα εξής:
«Από ότι μαθαίνουμε, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα ιδιωτικοποιηθούν. Ήδη έχουν δοθεί σε γερμανική εταιρεία που θα αναλάβει, όχι να τα διαχειριστεί η ίδια όλα, αλλά να διαχειριστεί το ξεπούλημά τους σε άλλες χώρες.

Κι εδώ βέβαια έχουν βγει, χοντρά μαχαίρια: οι Αμερικάνοι βάζουν όρο οπωσδήποτε να πάρουν το αεροδρόμιο των Χανίων και της Ρόδου γιατί είναι σε στρατηγική θέση της χώρας, άλλες επίσης ιμπεριαλιστικές χώρες ζητάνε μερίδιο σε αυτή τη μοιρασιά του πλούτου της Ελλάδας».
Αμερικανικό «βέτο» στην παραχώρηση του αεροδρομίου «Διαγόρας»
Επισήμως πάντως, χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του για το θέμα των αεροδρομίων δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να εξεταστούν ξανά οι όροι, χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, με στόχο «να επιτευχθεί μια συμφωνία προς όφελος του ελληνικού δημοσίου».

Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία «Fraport»/«Slentel Ltd» ανέρχεται σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ και 22,9 εκατ. ετήσιο «εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα», το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος βάσει του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, προσέφερε για την πρώτη ομάδα των περιφερειακών αεροδρομίων (Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας) εφάπαξ τίμημα 609 εκατ. ευρώ και 11,3 εκατ. ετήσιο μίσθωμα και 625 εκατ. και 11,6 εκατ. για τη δεύτερη ομάδα (Ρόδος, Κως, Σκιάθος, Μύκονος, Σαντορίνη, Σάμος και Μυτιλήνη).

Επίσης, έχει δεσμευτεί για υλοποίηση επενδύσεων σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών συνολικού ύψους 330 εκατ., ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης (40 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη μια δεκαετία) σε ποσό περίπου 1,4 δισ.

Πάντως, μία παράμετρος που απασχολεί και τις δύο πλευρές, είναι το πώς θα γίνει κατορθωτό να αναθεωρηθούν οι όροι του διαγωνισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θεωρηθεί ότι ανατρέπονται όροι του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα οι άλλοι δύο υποψήφιοι, δηλαδή οι κοινοπραξίες «Corporation America SA»/«METKA» και «VINCI Airports»/«ΑΚΤOR Παραχωρήσεις», να προχωρήσουν σε δικαστικές προσφυγές...

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΑΣ για την αυθαίρετη δόμηση

Παρατηρήσεις σχετικά με προβλήματα στη λειτουργία και την εφαρμογή του Ν.4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης απέστειλε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Στερεάς Ελλάδας στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.
Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του Τμήματος Αθανάσιος Λυκόπουλος αναφέρονται εκκρεμότητες, ενώ υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «στο ΦΕΚ2440 Τεύχος Β, 15/9/2014, περιγράφεται η διαδικασία συμψηφισμού των ποσών που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτηρίων προ του έτους 2003, με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται από τον Ν.4178/2013. Όμως, η σχετική διαδικασία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα».
Επίσης σημειώνεται ότι «έπρεπε ήδη να έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ αεροφωτογραφίες για όλη την Επικράτεια, αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία του νόμου, δηλαδή την 28/7/2011».
Επιπλέον, τονίζεται ότι με τη λήξη της πρώτης προθεσμίας του Ν.4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, το Φεβρουάριο του 2015, σταμάτησε και η λειτουργία του helpdesk, που αποτελούσε τη μόνη πρακτική βοήθεια για τους μηχανικούς, με το ΤΕΕ/ΤΑΣ να ζητεί για τον σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του.
Σημειώνεται ακόμη, με αποδέκτη το υπουργείο ότι «θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την εργασία των συναδέλφων που ασχολούνται με τα αυθαίρετα, η σύνταξη ενημερωτικού τεύχους, το οποίο θα περιλάμβανε τις διευκρινήσεις - απαντήσεις ανά άρθρο του Ν. 4178/2013 στα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί κατά καιρούς. Έως σήμερα, οι συγκεκριμένες απαντήσεις κυκλοφορούν χωρίς αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο το οποίο επεξηγούν και το πλήθος τους είναι τόσο μεγάλο που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη μελέτη τους».