Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Κατασκευάζεται ο πρώτος σταθμός μόνιμης απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων στον κόσμο

Η Φινλανδία ενέκρινε την κατασκευή του πρώτου σταθμού με δυνατότητα μόνιμης απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων στον κόσμο, ο οποίος θα είναι σε θέση να αποθηκεύει απόβλητα για 100.000 χρόνια. Η εγκατάσταση θα χτιστεί εντός βράχων και θα αποτελείται από υπόγειες σήραγγες σε βάθη μεταξύ 400 και 450 μέτρων, οι οποίες έχουν ήδη κατασκευαστεί.
Εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί, η εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί 6.500 τόνους αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας. Πυρηνικά απόβλητα χωρίζονται σε χαμηλής, μέσης και υψηλής ραδιενέργειας. Τα απόβλητα χαμηλής ραδιενέργειας περιέχουν ως επί το πλείστον βραχύβια ραδιενέργεια που προέρχεται από μέρη όπως νοσοκομεία, και αποτελούνται συνήθως από χαρτί, ρούχα, ή εργαλεία. Τα απόβλητα αυτής της κατηγορίας συνήθως θάβονται.
Τα απόβλητα μέσης περιεκτικότητας είναι συνήθως ρητίνες και χημικά, καθώς και υλικά από παροπλισμό αντιδραστήρων, και συνήθως στερεοποιούνται σε σκυρόδεμα ή άσφαλτο.
Τα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας είναι τα υπολείμματα της καύσης του ουρανίου, και λόγω της θερμότητας από την αποσύνθεση, συνήθως απαιτούν ψύξη και θωράκιση. Σήμερα υπάρχουν περίπου 240.000 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας σε αποθήκευση, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη στην τοποθεσία όπου παράχθηκαν.
Περίπου το 90% των αποβλήτων βρίσκεται στο κάτω μέρος δεξαμενών αποθήκευσης που καλύπτονται από επτά έως και 12 μέτρα νερού. Οι νέες εγκαταστάσεις στη Φινλανδία θα ενσωματώνουν τα καύσιμα σε δοχεία με επένδυση χαλκού, και στη συνέχεια θα τα περνούν μέσα από τις σήραγγες, όπου θα σφραγίζονται με μπεντονίτη, μια ηφαιστειακή τέφρα που διαστέλλεται όταν αναμειγνύεται με νερό.
Η Φινλανδία διαθέτει επί του παρόντος τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, οι οποίοι καλύπτουν το 30% της ενέργειας της χώρας, με το υπόλοιπο της ζήτησης να καλύπτεται από άνθρακα και φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Πολωνία.

Νέους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης προαναγγέλλει ο υπουργός Υποδομών

Νέους κανονισμούς στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας προανήγγειλε την Τέταρτη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως ανέφερε, στον υφιστάμενο Αντισεισμικό Κανονισμό, δεν υπάρχουν προβλέψεις για τον έλεγχο και τον τρόπο κατασκευής για τα δίκτυα ενέργειας, αποχέτευσης, καθώς και για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα κτίρια.
Προς την κατεύθυνση αυτή - στη μεγαλύτερη δηλαδή ανάπτυξη της δομής του κράτους για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τους σεισμούς - σχεδιάζεται σε πρώτη φάση η συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να υπάρξει καλύτερη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από τους σεισμούς, και στη συνέχεια η διεύρυνση των υπηρεσιών. Επιπλέον, όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών, θα υπάρξει συντονισμός όλων των εργαστηρίων των Πολυτεχνικών Σχολών.
Στο μεταξύ, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα και ποια όχι στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι στιγμής, υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα. Γι' αυτό και όλοι κρατούν επιφυλακτική στάση. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται η απαιτουμένη εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Βασίλη Καρασταθη, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σημειώθηκαν έξι σεισμοί μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 45 σεισμοί πάνω από τρεις βαθμούς και 80 σεισμοί πάνω από 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο ίδιος πάντως σκέπτεται στο θέμα των πτώσεων των βράχων, που έχουν δημιουργήσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα, λέγοντας πως δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες μετά τον σεισμό τού 2003 όπου είχε «μπαζωθεί» από τις πτώσεις των βράχων όλη η δυτική πλευρά του νησιού και ο δρόμος προς τον Αγ. Νικήτα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι οι σημαντικότερες ζημιές έχουν γίνει στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού στο χωριό Αθάνι και τις γύρω από αυτό περιοχές. Η εκτίμηση του είναι ότι έχει εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια στα μέρη που πλήγωσαν ιδιαίτερα από το σεισμό. «Η μετασεισμική δραστηριότητα φαίνεται ότι εξελίσσεται σχεδόν κανονικά», συμπλήρωσε.

ΣΤΕΑΤ: Πώς το Δημόσιο πληρώνει πανάκριβα τα... «φθηνά» έργα!

Τα φθηνά δημόσια έργα, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρουν οι ανάδοχοι, είναι ενίοτε τα ακριβότερα, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων), που παρουσιάστηκε χθες.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε από τον οικονομολόγο Γ. Γιάνναρο, περιλαμβάνει και πλήθος περιπτώσεων οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων έργων που ξεκίνησαν με προϋπολογισμό π.χ. 100 εκατ., ανατέθηκαν με έκπτωση 50%, δηλαδή για 50 εκατ. ευρώ, και τελικά κόστισαν 200 και 300 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα είναι ακόμα σε εξέλιξη, μολονότι έχουν μεσολαβήσει 4 και 5 χρόνια από την ημερομηνία ολοκλήρωσης!
Τα στοιχεία προέρχονται από δείγμα 706 έργων που δημοπρατήθηκαν την τελευταία 15ετία, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, και δείχνουν πως ένα στα τρία έργα ανατίθεται με έκπτωση μεταξύ 40% και 60%. Ακριβώς σε αυτά τα έργα καταγράφονται και οι μεγαλύτερες υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Ανατέθηκαν δηλαδή στον απόλυτο μειοδότη, ο οποίος υποτίθεται πως θα κατασκεύαζε με πολύ χαμηλότερο κόστος και τελικά το δημόσιο επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερα ποσά. Τα ίδια έργα παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες παραβιάσεις χρονοδιαγραμμάτων όπως προαναφέρθηκε.
Ο κ. Γιάνναρος παρουσίασε το παράδειγμα ομάδας τεσσάρων οδικών έργων προϋπολογισμού δημοπράτησης 526 εκατ. ευρώ, τα οποία ανατέθηκαν με κόστος 384,2 εκατ. ευρώ. Τελικά, μέσω δύο εργολαβιών-«σκούπα» γιατί είχαν μείνει στη μέση, το τελικό κόστος για το δημόσιο εκτοξεύθηκε στα 555,7 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί και το επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος για το δημόσιο, τότε η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 600 εκατομμύρια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο.
Στην περίπτωση ενός σιδηροδρομικού έργου, το δημόσιο πάλι «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο». Προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε με τεράστια έκπτωση και κόστος μόλις 110 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα το δημόσιο έχει πληρώσει 348 εκατ. ευρώ, χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί!
Σύμφωνα με τη μελέτη, «το Σύστημα Παραγωγής ΔΕ παρουσιάζει διαρθρωτικά προβλήματα, οι αλλαγές των συστημάτων δημοπράτησης δεν εξομάλυναν τη συνολική διαδικασία, αφού ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός (μελέτες - χρονοπρογραμματισμός - παρακολούθηση έργων) δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις».
Επιπλέον, «δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς η έλλειψη ορθολογικού σχεδιασμού (στοχοθεσία - προδιαγραφές - τιμές - μελέτες) και οι Αναθέτουσες Αρχές δεν είχαν επαρκή τεκμηρίωση του κόστους».
«Η Μειοδοσία, χωρίς υποστήριξη με κατάλληλα εργαλεία, επιδείνωσε το πρόβλημα. Η αυξημένη εγγυοδοσία δεν αντιμετώπισε της υπέρμετρες εκπτώσεις, αντίθετα παρουσιάστηκαν: υπερβάσεις κόστους - συμπληρωματικές συμβάσεις που χρησιμοποιούνταν για να καλυφθούν ατέλειες - προβλήματα σχεδιασμού (απαλλοτριώσεις, γεωτεχνικές - αρχαιολογικές έρευνες, αδειοδότηση χώρων εναπόθεσης προϊόντων, καθαιρέσεων & εκσκαφών, κ.λπ.)».
Τέλος, «η μη ολοκλήρωση εργολαβιών σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε νέες συμβάσεις τύπου «σκούπα», με σημαντικές αυξήσεις στο τελικό κόστος, ξεπερνώντας συνήθως τον προϋπολογισμό, και με χρόνους υλοποίησης σημαντικά μεγαλύτερους από τους προγραμματισμένους. Η διάρθρωση του ΜΕΕΠ και ο τρόπος ελέγχου - διατήρησης των εταιρειών δεν εκσυγχρονίστηκε. Πλήθος εταιρειών κατέληξε με προβλήματα οικονομικά μέχρι διάλυσής τους».
Σ. Λαμπρόπουλος: Πολιτικές ευθύνες για τη μη εξυγίανση της αγοράς
Σε αρκετά αιχμηρές επισημάνσεις προχώρησε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ και τέως καθηγητής του ΕΜΠ Σέργιος Λαμπρόπουλος, ο οποίος είπε πως πρέπει «να επανεξεταστεί η όλη διαδικασία υλοποίησης των ΔΕ με βάση τα ιστορικά δεδομένα, τη διεθνή πρακτική, την επιστημονική έρευνα και την εξέλιξη της κοινοτικής νομοθεσίας, να διεξαχθεί δημόσιος διάλογος ήσυχα και απλά». Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν από καθέδρας σοφοί, ούτε πολιτικοί σωτήρες. Κατατίθενται προτάσεις και κρίνονται» και πως πρέπει «να νομοθετηθούν το ταχύτερο τομές στο υφιστάμενο παραγωγικό πλαίσιο».
Η πολιτική που θα εφαρμοστεί πρέπει, κατά τον κ. Λαμπρόπουλο, να αυξήσει την απασχόληση στον τεχνικό κλάδο, να ενισχύσει τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διευκολύνει τις λίγες εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα ανάληψης έργων στο εξωτερικό λόγω μεγέθους, τεχνογνωσίας, οικονομικής επιφάνειας και πιστοποιητικών εκτέλεσης μεγάλων έργων.
Ο ίδιος όμως εμφανίστηκε να υποστηρίζει εμμέσως τον περίφημο μαθηματικό τύπο επιλογής αναδόχου που εφαρμόστηκε επί σχεδόν μια πενταετία, δήθεν για «αντικειμενικό» προσδιορισμό του αναδόχου. Ο μαθηματικός τύπος, με τα κατάλληλα προγράμματα λογισμικού, επέτρεπε επί χρόνια στους εργολάβους να προκαθορίζουν το αποτέλεσμα των διαγωνισμών δημοσίων έργων! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι προσφορές γράφονταν από το ίδιο χέρι, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από την αναθέτουσα αρχή!
Ο κ. Λαμπρόπουλος υποστήριξε πως ακόμα και σήμερα «πολλές φορές, ο μειοδότης κατά τον υπολογισμό της προσφοράς του όχι μόνο έχει μηδενίσει το κέρδος του, αλλά ούτε καν έχει προβλέψει την πλήρη κάλυψη των γενικών εξόδων του (προσφορά κάτω του κόστους). Απλώς ελπίζει ότι θα μεταβληθεί το αντικείμενο της σύμβασης και ότι με τη «διαπραγμάτευση» που ακολουθεί, θα επιτύχει βελτίωση των οικονομικών δεδομένων. Η ύπαρξη των συνθηκών αυτών μακροχρόνια οδηγεί σε μη υγιή κατασκευαστικό κλάδο, ημιτελή έργα και μη απορρόφηση πόρων. Όλα αυτά οφείλονται στη μη ανάληψη του «πολιτικού» κόστους εξυγίανσης της αγοράς από τις διαδοχικές κυβερνήσεις».

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Μόλις 769 οι οικοδομικές άδειες τον Αύγουστο

«Πάγωσε» ο κλάδος της οικοδομής τον Αύγουστο, καθώς εκδόθηκαν μόλις 769 άδειες. Πτώση 11,4% στον αριθμό των αδειών και 21,9% στην επιφάνεια, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά τον μήνα Αύγουστο 2015 το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 769 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 131,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 543,7 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 11,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 21,9% στην επιφάνεια και κατά 28,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας κατά τον μήνα Αύγουστο 2015 αντιστοιχούν σε 131,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 543,2 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 20,8% στην επιφάνεια και κατά 27,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Αύγουστο 2015, στο σύνολο της χώρας, αντιστοιχούν σε 0,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 0,5 χιλιάδες m3 όγκου.
Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο για τον μήνα Αύγουστο 2015 είναι 0,1%.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Αύγουστο 2015, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 13.302 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.817,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 14.644,1 χιλιάδες m3 όγκου.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2013-Αυγούστου 2014 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 3,2% στην επιφάνεια και κατά 26,3% στον όγκο.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Σεπτεμβρίου 2014-Αυγούστου 2015, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 5,0% στην επιφάνεια και κατά 3,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2013-Αυγούστου 2014.
Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 25,5%.
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 13,3% στην επιφάνεια και κατά 46,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2014.
Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 1,2% στην επιφάνεια και κατά 1,1% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014.
Για την αποφυγή έμμεσης αποκάλυψης ατομικών στοιχείων οικοδομικών αδειών, η ΕΛΣΤΑΤ δεν θα δημοσιεύει στο εξής στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εκδοθεισών αδειών σε επίπεδο Περιφέρειας.

Πείραμα στα Έγκατα της Γης: Ο Μεγαλύτερος Ανιχνευτής για τον Εντοπισμό της Σκοτεινής Ύλης



Ο μεγαλύτερος και πιο ευαίσθητος ανιχνευτής για τον εντοπισμό της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης μόλις εγκαινιάσθηκε στην κεντρική Ιταλία. Το πείραμα ΧΕΝΟΝ1Τ, που διεξάγεται σε βάθος 1.400 μέτρων στο Εθνικό Εργαστήριο κάτω από το όρος Γκραν Σάσο, ασφαλώς θα γράψει ιστορία, αν πετύχει τον φιλόδοξο στόχο του.
Αν όμως αποτύχει, όπως έχουν αποτύχει έως τώρα και άλλα ανάλογα πειράματα, τότε οι επιστήμονες θα πρέπει μάλλον να ξεγράψουν μία από τις προσφιλείς επιστημονικές θεωρίες τους: ότι πιθανώς η σκοτεινή ύλη - που αποτελεί περίπου το 85% της ύλης του σύμπαντος - αποτελείται από τα λεγόμενα «ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια με μάζα» (WIMPs), τα οποία προβλέπονται από την θεωρία της υπερσυμμετρίας, την κυριότερη -αλλά αναπόδεικτη ακόμη- πρόταση για να συμπληρωθεί το «Κυρίαρχο Πρότυπο» της σωματιδιακής Φυσικής. 'Αρα μια αποτυχία για τη σκοτεινή ύλη θα αποτελεί αποτυχία και για την υπερσυμμετρία γενικότερα.
Η προσπάθεια εντοπισμού αυτών των υποθετικών υπερσυμμετρικών σωματιδίων της σκοτεινής ύλης γίνεται επίσης στο CERN, καθώς και σε δύο υπόγεια ορυχεία στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ (πείραμα LUX - το πιο ευαίσθητο πείραμα μέχρι σήμερα) και στη Μινεσότα (πείραμα CoGeNT). Υπάρχουν και άλλα παρεμφερή πειράματα σε εξέλιξη, όπως τα CRESST-II και DAMA/LIBRA επίσης κάτω από το Γκραν Σάσο, το XMASS-I σε ορυχείο της Ιαπωνίας και το PICO-60 σε ορυχείο του Καναδά.
Ο ανιχνευτής ΧΕΝΟΝ1Τ αναμένεται να είναι έτοιμος να συλλέξει δεδομένα τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με το "Nature". Οι 125 ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας ΧΕΝΟΝ θα παρακολουθούν 3,5 τόνους υγρού ξένον, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα παρατηρήσουν την ασθενή αλληλεπίδραση του υγρού με τα προερχόμενα από το διάστημα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, τα οποία αναμένεται να αφήσουν ένα αμυδρό φωτεινό ίχνος.
Το υγρόν ξένον θα βρίσκεται σε θερμοκρασία μείον 100 βαθμών Κελσίου και θα περιβάλλεται από μια δεξαμενή με 700 τόνους καθαρού νερού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της φυσικής ραδιενέργειας από τα βάθη της Γης.
Η σκοτεινή ύλη ούτε εκπέμπει, ούτε απορροφά το φως, γι' αυτό λέγεται και «σκοτεινή». Όμως ασκεί βαρυτικές επιδράσεις στα άστρα και στους γαλαξίες, πράγμα που την καθιστά έτσι έμμεσα αντιληπτή. Το θέμα είναι πλέον να παρατηρηθεί και άμεσα.

Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι σε 4 ώρες με την ολοκλήρωση του Πανευρωπαϊκού Άξονα

Ταχύτερες μετακινήσεις και μεταφορές ελληνικών εμπορευμάτων προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπόσχεται η ολοκλήρωση του Πανευρωπαϊκού Άξονα στην επόμενη πενταετία, μειώνοντας το ταξίδι Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου κατά δύο ώρες (από έξι σε τέσσερις ώρες), ενώ θα δώσει τη δυνατότητα άφιξης στη Βιέννη σε 12 ώρες. Στην παρούσα φάση, έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου το 85% του αυτοκινητοδρόμου, το οποίο ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και διαπερνώντας τα Βαλκάνια, φτάνει ως την Αυστρία.
Τμήμα του συγκεκριμένου οδικού άξονα αποτελεί και το έργο κατασκευής νέου αυτοκινητοδρόμου μήκους 28,2 χιλιομέτρων από το Ντεμίρ Καπίγιε έως τη Σμόκβιτσα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου προϋπολογισμού 210 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Είναι μάλιστα το τελευταίο και πιο δύσκολο υπό κατασκευή τμήμα του άξονα 10 στην πΓΔΜ.
Με την ολοκλήρωσή του η μετακίνηση από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια θα μειωθεί κατά 20-30 λεπτά τόσο εξαιτίας της μικρότερης διαδρομής κατά 7 χιλιόμετρα από τη νέα χάραξη, όσο και επειδή θα επιτρέπονται μεγαλύτερες ταχύτητες κυκλοφορίας (120 από 80 χιλιόμετρα).
Διεθνής παρουσία
Το έργο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης με δύο λωρίδες, λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα, 6 κύριες γέφυρες με δύο κλάδους, 5 άνω διαβάσεις, 7 κάτω διαβάσεις, δύο σήραγγες και χωματουργικά ανοικτής οδοποιίας. Το συγκεκριμένο είναι μόνο ένα από τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στα Βαλκάνια, γεγονός, το οποίο καταδεικνύει τόσο την ισχυρή διεθνή της παρουσία όσο και την εξωστρέφεια του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου. Άλλωστε από το σύνολο των 15.000 εργαζομένων της εταιρείας, οι περισσότεροι απασχολούνται στο εξωτερικό.

Προγράμματα ΟΑΕΔ μέσω ΕΣΠΑ για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Στις 23 Νοεμβρίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ με την ονομασία "Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης" για τη στήριξη 12.700 εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Με το πρόγραμμα αυτό κόστους 65 εκατ. ευρώ πέφτει η αυλαία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.
Η δράση αποτελείται από δύο διαφορετικά προγράμματα, που απευθύνονται σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας και συνδυαστικά καλύπτουν όλη την επικράτεια. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:
* τη Δευτέρα 23/11 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων
* την Τρίτη 1/12 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται:
(α) σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014
(β) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.

Η δράση προβλέπει την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού) και την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του 2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για ισόποσο χρονικό διάστημα.

Νέο video από τα έργα στην Ιόνια Οδό



H Νέα Οδός, η εταιρία που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση της Ιόνιας Οδού έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο από τα έργα στον αυτοκινητόδρομο.
Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τέλος Σεπτεμβρίου άγγιζε το 62,68%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:
-0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου
-76,6 χλμ. – 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή Συκουλα. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.
-145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας

-170 χλμ.- 196 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού
Σχεδόν 2.000 άτομα εργάζονται στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνται (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ξεπερνά τα 1.500.

Ο μηχανικός που έφερε το μπετόν αρμέ στην Αθήνα

Oταν πριν από έναν αιώνα κτιζόταν στην καρδιά της Aθήνας το πρώτο κτίριο, με μπετόν αρμέ, ο βασιλιάς Γεώργιος A' ρωτούσε:
-Nα περνώ από το πεζοδρόμιον της οικοδομής ή από το απέναντι (των βασιλικών στάβλων);
Tο περιστατικό, βεβαίως, απηχεί μια παραδοσιακή καχυποψία απέναντι στην καινοτομία. Tην ίδια πάνω κάτω εποχή παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρούνται στη νεοελληνική κοινωνία με τον εξηλεκτρισμό, το αυτοκίνήτο, το τηλέφωνο...
Oπως και άλλες νέες τεχνολογίες για τις αρχές του 20ού αιώνα, το «σιδηροπαγές σκυροκονίαμα» εισέβαλε και καθιερώθηκε ταχύτατα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η ριζική αλλαγή στον τρόπο κατασκευής των οικοδομών δεν συνιστούσε απλώς μια επανάσταση στην τεχνική, με ό,τι πολλαπλά σύνθετο συνεπάγεται η συγκεκριμένη. Aποδείχτηκε καθοριστική συνολικά για τη ζωή, τις κοινωνικές και ατομικές, ακόμη, σχέσεις. Mε τη χρήση του νέου μέσου και, κυρίως, με την κατάχρηση, άλλαξε η βίωση της πραγματικότητας και η καθημερινή ζωή τόσο ώστε το νέο μέσο να ονοματοθετήσει την εποχή («εποχή του τσιμέντου»)...
Mεταξύ των πρωταγωνιστών στην εισαγωγή, διάδοση και επικράτηση του σιδηρού σκυροκονιάματος (σκύρον, δηλαδή χαλίκια, σπασμένη πέτρα και κονίαμα, δηλαδή πολτώδες μείγμα) ξεχωρίζει ο Hλίας Aγγελόπουλος. Aυτός ήταν ο μηχανικός που το έφερε στην Eλλάδα και το εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία. Eφτιαξε με τσιμέντο και σίδερο πρώτα δυο γέφυρες στον Kηφισό το 1902. O ίδιος, όμως, ήταν και ο πρώτος που κατασκεύασε την πρώτη τσιμεντένια πολυκατοικία, πέντε χρόνια αργότερα στην Aθήνα. Eκανε κι άλλα πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα με τον ίδιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φέρει και ευθύνη για ό,τι αρνητικό σημαίνει η πρακτική του... τσιμέντο να γίνει.
Ο πρώτος...
Παραδόξως, το όνομά του απουσιάζει από τα περισσότερα βιογραφικά λεξικά ή σπανίως αναφέρεται και λακωνικά. Tο επώνυμό του παραπέμπει στη βαριά βιομηχανία, αλλά ο ίδιος δεν είχε σχέση με τη χαλυβουργία. Για πολλούς και διάφορους λόγους τη θέση που του ανήκει στην ιστορία, μάλλον, την έχουν καταλάβει άλλοι (Λ. Oικονομίδης, A. Zαχαρίου, A. Xατζηκυριάκος, N. Kανελλόπουλος), σημαντικοί κατά τ άλλα. Aυτός, όμως, ήταν ο πρώτος...
Tα πρώτα έργα που κατασκεύασε ο Aγγελόπουλος με μπετόν αρμέ ήταν δύο γέφυρες στον Kηφισό, στις οδούς Πειραιώς και Φαλήρου.
H ανέγερσή τους, λόγω των συχνών καταστροφικών και πολύνεκρων πλημμύρων, είχε καταστεί επείγουσα καθώς οι ξύλινες γέφυρες που υπήρχαν ήταν παντελώς ακατάλληλες. Tις μελέτες έκανε ο γαλλικός οίκος Hennebique (ο Aγγελόπουλος ήταν αντιπρόσωπός του στην Eλλάδα, ο μηχανικός που τελειοποίησε τη μέθοδο και την έκανε εμπορικά εκμεταλλεύσιμη). H κατασκευή ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δυο μήνες (Oκτώβριος-Nοέμβριος 1902). Kόστισαν στο κράτος το μισό ακριβώς ποσό από εκείνο που θ απαιτούνταν αν κατασκευάζονταν σιδερένιες, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. H οικονομία και η ταχύτητα ήταν τα δύο βασικά επιχειρήματα για να πειστούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ν αποδεχτούν τις τσιμεντένιες γέφυρες.
H πρώτη ήταν τρίτοξη, 36 μέτρα μήκος και 10 πλάτος. H άλλη, επίσης , τρίτοξη 25 μ. μήκος, 15 πλάτος, με πεζοδρόμια και σιδηροτροχιές για να περνά το τρένο (τροχιόδρομος).
Oι δοκιμές για την αντοχή τους προκαλούν σήμερα χαμόγελα, αλλά ήταν «σκληρές»:
Φορτώθηκαν με σάκους άμμου, που αντιστοιχούσαν σε βάρος από 600 μέχρι 1.000 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο...
O οδοστρωτήρας του δήμου της Aθήνας πηγαινοερχόταν μπρος πίσω...
Tοποθετήθηκαν 26 άμαξες, που η καθεμιά ζύγιζε 1.800 κιλά...
Πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις προστέθηκαν κι άλλα βάρη πάνω τους, ενώ γινόταν σχετικές μετρήσεις για την αντοχή. «Mηδέν επιπτώσεις» σημειώνει ενθουσιασμένος ο κατασκευαστής, περιγράφοντας λίγο αργότερα το έργο στο περιοδικό των μηχανικών «Aρχιμήδης». Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι οι δύο εκείνες ιστορικές γέφυρες «έζησαν» ένα ολόκληρο αιώνα. Στην Πειραιώς αντικαταστάθηκε πρόσφατα, επειδή πια δεν ανταποκρινόταν στις σημερινές ανάγκες κι όχι λόγω φθοράς. Σε πείσμα της τρέχουσας κυρίαρχης αντίληψης ότι η εφαρμογή των νέων μέσων αρχίζει πάντα καθυστερημένα στη χώρα μας, οι γέφυρες στον Kηφισό κατασκευάστηκαν μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη οδογέφυρα από σκυρόδεμα στην Aγγλία...
Μακριά από τα πάθη της πολιτικής
Yπάρχουν δύο καίριες παρεμβάσεις του Aγγελόπουλου, που δίνουν το «στίγμα» του.
H μία όταν αναλάμβανε πρόεδρος του TEE (1925). Tότε σκιαγραφούσε τον ρόλο του επιστήμονα-μηχανικού. Πρώτα έρχεται η κοινωνική προσφορά του στα έργα υποδομής κι ύστερα τα επαγγελματικά συμφέροντα. O μηχανικός είναι ο φυσικός ηγέτης του κόσμου της εργασίας και καλούνταν να παρακινεί σε δημιουργικότητα τους εργαζομένους για απάλειψη των κοινωνικών εντάσεων. Zητούσε αποστασιοποίηση από τα πολιτικά πάθη και από το κράτος ν αφήσει τα Eπιμελητήρια ακομμάτιστα. Yποστήριζε ότι αν συμβεί αυτό «ουδόλως αμφιβάλλομεν ότι (το TEE) θα δυνηθή, μετά των άλλων εργαζομένων τάξεων, να εύρη το αρχιμήδειον πα στω και κινήσω την Eλλάδα εις πρόοδον...»
Σε μια κοινωνία βαθιά ταξική και στη σκιά του εθνικού διχασμού της, όπως η Eλλάδα της δεκαετίας του 1920-30, ότι οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι μακριά από την πολιτική θα «κινούσαν τη γη» ήταν τουλάχιστον εξωπραγματικό...
H άλλη παρέμβασή του έγινε αργότερα, όταν αποχωρούσε απογοητευμένος από την προεδρία (το TEE, ως σύμβουλος του κράτους κατηγορήθηκε για ενδοτικότητα στις αποικιακές συμβάσεις, που υπογράφτηκαν εκείνη την εποχή). Σε ομιλία του με πάθος για τα δημόσια έργα θα ασκήσει δριμύτατη κριτική στην κρατική πολιτική.
Aυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς προέρχεται από ένα διανοούμενο μηχανικό, που είχε καταλάβει ανώτερες κρατικές θέσεις κι ανήκε στην κυρίαρχη τάξη του Mεσοπολέμου. Θα διεκτραγωδήσει τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις, την προχειρότητα, την αναβλητικότητα... Oπως τεκμηριώνει ο ιστορικός των μηχανικών Γ. Aντωνίου (στο πρόσφατο βιβλίο «Oι Eλληνες μηχανικοί...»), η «απάντηση του Aγγελόπουλου στον ανορθολογισμό του κράτους ήταν να γίνει ο ορθολογισμός της επιστήμης και των τεχνικών κυρίαρχος τρόπος σκέψης στην κοινωνία».
Η αρχή έγινε στη γωνία Σταδίου και Κολοκοτρώνη
H «οικία Aφεντούλη» σηματοδοτεί την έναρξη της τσιμεντοποίησης της Aθήνας. Aν και τσιμέντο στην πρωτεύουσα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά γύρω στο 1890 σε δάπεδα στάβλων της Σχολής Eυελπίδων, το μπετόν αρμέ θ αρχίσει να εξαπλώνεται από την οδό Σταδίου και την Πλατεία Kολοκοτρώνη, καθώς τελειώνει το 1907.
Θα χρειαστούν, όμως, άλλα δώδεκα χρόνια για ν ανεγερθεί η πρώτη επταώροφη πολυκατοικία στο Σύνταγμα κι αμέσως μετά η κατασκευή πολυώροφων κατοικιών (4-7 όροφοι). Kαταρχήν για ενοικίαση και μάλιστα στους ξένους κι όχι λύση του οξύτατου στεγαστικού.
«Πληγή»
Eίναι εκπληκτικό ότι από τη δεκαετία ακόμη του 1920, όπως επισημαίνει ο αρχιτέκτονας E. Kριεζής κατάντησε «η λέξις πολυκατοικία να σημαίνη πληγήν, ήτις παντί σθένει πρέπει να καταπολεμηθή»!
O Aφεντούλης, μέλος της οικογένειας Eλλήνων της Tεργέστης, ήθελε να ανεγείρει ξενοδοχείο στο οικόπεδό του στη Σταδίου-Kολοκοτρώνη, με ισόγεια καταστήματα, ακολουθώντας την παραδοσιακή τεχνική (λιθοδομές κ.λπ.). Tα σχέδια έφτιαξε Γάλλος αρχιτέκτονας, ενώ τη μελέτη για την πρόσοψη του κτιρίου έκανε ο Aρ. Mπαλάνος. Πείστηκε, όμως, από τον Aγγελόπουλο να το κτίσει με μπετόν αρμέ.
Tα σχέδια στάλθηκαν στο Παρίσι, όπου έγιναν οι σχετικές μελέτες και ο Aγγελόπουλος άρχισε την κατασκευή. Aν και τεράστια για τα μέτρα της εποχής αποπερατώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Γράφει ο ίδιος απευθυνόμενους στους μηχανικούς για την ταχύτητα του έργου: «Aφαιρουμένων 174 ημερών καθ ας διεκόπησαν αι εργασίαι εντολή του ιδιοκτήτου (για να γίνουν αλλαγές στο εσωτερικό του κτιρίου) , επερατώθη εντός 7 μηνών το κτίριο τούτο εκ 5 ορόφων και υπογείων το καταλαμβάνον οικόπεδον 1.700 πήχεων (περίπου 1000 τ.μ.)»
Ασφάλεια
O Aγγελόπουλος υπερηφανευόταν και δικαίως ότι είναι «το πρώτον υπό έποψιν αντοχής και ασφαλείας μεταξύ των αθηναϊκών οικοδομών... Eντελώς άφλεκτο (εκτός από την ξύλινη στέγη που ήταν επιλογή ιδιοκτήτη) και παρουσιάζει πλείστα άλλα πλεονεκτήματα ως π.χ. συνοχήν τελείαν, στερεότητα μεγάλην, οικονομίαν εν τη ολική δαπάνη ανερχομένην εις 20% (σε σχέση με πέτρα και σίδερο), οικονομίαν χώρου ένεκα των λεπτοτάτων τοίχων, διάρκειαν απεριόριστον και ανέξοδον σχεδόν συντήρησιν, ως και αντοχήν εις πάσαν σεισμικήν δόνησιν».
Tο κτίριο θα λειτουργήσει αμέσως ως ξενοδοχείο «Γεώργιος», για να μετονομαστεί αργότερα στο πολύ γνωστό «Iλιον», στο ακόμη γνωστότερο μετά «Aτενέ Παλάς» και να καταλήξει στη δεκαετία του 1980 σε γραφεία της αγγλικής τράπεζας Mπέρκλεϊ. Oσο για το ισόγειο θα γνωρίσει δόξες ως κινηματογράφος «Σπλέντιντ» και ως «Eσπερος». O τελευταίος μάλιστα, μαζί με τις ταινίες του, θα διαφημίζει στον πόλεμο του 1940-41, ότι είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς...
Τα ένδεκα επιχειρήματα
«Τσιμέντο-σίδερο» ανθίστανται από κοινού στις πιέσεις...
H επιχειρηματολογία του Aγγελόπουλου για τα πλεονεκτήματα του μπετόν αρμέ (συστηματικά άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1892) αναπτύσσεται διεξοδικά το 1902 με έντεκα επιχειρήματα:
1) O σίδηρος μέσα στο τσιμέντο δεν οξειδώνεται. 2) Yπάρχει «συνοχή τελεία» (τσιμέντου-σίδερου), «ανθίστανται από κοινού» στις πιέσεις. 3) Eχουν την ίδια διαστολή και «ουδείς υπάρχει φόβος διαρρήξεως ή σχηματισμού ρωγμών εξ ανομίας διαστολής». 4) Eίναι οικονομικότερη 20-40% από τις άλλες κατασκευές. 5)Eντελώς άφλεκτο (η ιδιότητα αυτή ήταν ο πρώτος λόγος που το σίδερο περιβλήθηκε με τσιμέντο). 6)Δεν χρειάζεται συντήρηση, με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει και διαρκεί απεριόριστα. 7) Eπιταχύνει τον χρόνο κατασκευής. 8) Πρόκειται για «υγιεινό σύστημα» (καθαρίζεται-απολυμαίνεται εύκολα, δεν αλλοιώνεται από νερά και οξέα, δεν επιτρέπει την είσοδο μικροβίων στο εσωτερικό του κ.λπ.). 9) Kακός αγωγός του ήχου. 10) Eίναι το πιο δύσκαμπτο υλικό (150% περισσότερο από το σίδηρο). 11) Eχει μεγάλη αντοχή, που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου «ένεκα της στερεοποιήσεως του τσιμέντου».

Σταθμοί στη ζωή και το έργο του
1859
Γέννηση στην Tρίπολη. Kαταγωγή από την οικογένεια Aγγελόπουλων της Δημητσάνας, πατέρας του ο Iωάννης εκδότης της εφημερίδας «Παλιγγενεσία».
1886
Aποφοίτηση από τη σχολή γεφυροποιών Ecole des Ponts et Chaussees της Γαλλίας.
1886-1900
Διορισμός στην υπηρεσία Δημοσίων Eργων, διευθυντής έργων του Δήμου Aθήνας, νομομηχανικός Aττικο-βοιωτίας, διευθυντής της Λιμενικής Eπιτροπής κ.λπ.
1886-88
Eκδίδει τη «Mηχανική Eπιθεώρηση», το πρώτο ελληνικό περιοδικό με τεχνικο-επιστημονικό περιεχόμενο.
1888-90 & 1897-98
Kαθηγητής στο Σχολείο Bιομηχανικών Tεχνών (Πολυτεχνείο).
1889
Mελέτες και προτάσεις για την υδροδότηση της Aθήνας από τη Στυμφαλία.
1892
Συμμετοχή στη συγκρότηση της Eλληνικής Bιοτεχνικής Eταιρείας (Διπλάρειος Σχολή) κι αργότερα γραμματέας και αντιπρόεδρος.
1898
Eκ των πρωταγωνιστών στην ίδρυση του Πολυτεχνικού Συλλόγου, αντιπρόεδρος και γραμματέας για μεγάλο διάστημα.
1899-1905
Eκδότης του περιοδικού των μηχανικών «Aρχιμήδης».
1900
Iδρυση τεχνικού γραφείου. Mελέτη και κατασκευή πολλών μεγάλων έργων: γέφυρες Kηφισού, δεξαμενές Πειραιά, ύδρευση Λάρισας, διοχέτευση υδάτων Mέλανα ποταμού, Aρεταίειο νοσοκομείο, λιμάνι Bόλου, τελωνεία Πάτρας, πηγή Yπάτης, δρόμος Bόλου-Πορταριάς κ.ά.
1902
Eφαρμογή της τεχνικής του μπετόν αρμέ.
1907
H πρώτη αθηναϊκή πολυκατοικία με οπλισμένο σκυρόδεμα.
1910-1932
Mέλος διοικητικών συμβουλίων πολλών εταιρειών και τραπεζών (Διώρυγα Kορίνθου, Eθνική και Kτηματική Tράπεζα, Eλληνικοί Hλεκτρικοί Σιδηρόδρόμων, Γενικές Aποθήκες Eλλάδος κ.α.)
1916
Στυλοβάτης της Λέσχης Eπιστημόνων.
1925-1927
Iδρυτικό μέλος του TEE και πρώτος πρόεδρος.
1932
Θάνατος στην Aθήνα.

Τέσσερα λεωφορεία χωρίς οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων

Ξεχωριστή ημέρα ήταν για τα Τρίκαλα η σημερινή, καθώς για πρώτη φορά, τέσσερα λεωφορεία χωρίς οδηγό κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα στην πόλη, αλλάζοντας μια για πάντα τον χάρτη των μεταφορών, της αυτοκίνησης, της βιώσιμης κινητικότητας και της ποδηλατικής και οδηγικής συμπεριφοράς των κατοίκων της πόλης.
Από σήμερα και στο εξής, ο παγκόσμιος χάρτης της τεχνολογίας περιλαμβάνει τα Τρίκαλα, ως την πρώτη πόλη στον κόσμο στην οποία υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το εγχείρημα του μέλλοντος: Τα αυτοματοποιημένα πλήρως φιλικά στο περιβάλλον λεωφορεία.
Προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου, ημερίδα και ακολούθησε περιήγηση των επισήμων προσκεκλημένων απ’ όλη την Ευρώπη, και των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, στη διαδρομή που ήδη απολαμβάνουν μικροί μαθητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τατόι: Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων



Σε Μουσείο θα μετατραπεί το πιο σημαντικό κτίριο του Τατοΐου, το θερινό ανάκτορο, με την αποκατάσταση και ανάδειξη των αυθεντικών αρχιτεκτονικών του στοιχείων, όπως προβλέπει σχετική μελέτη. Αντιδράσεις ωστόσο πυροδοτεί το σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος με «ασύμφορες χρήσεις που απειλούν να το μετατρέψουν σε απέραντη ταβέρνα».
Πολιτιστικό τοπόσημο που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό το φυσικό κάλλος, την αρχιτεκτονική και την ιστορία, το Τατόι και η σχεδιαζόμενη αξιοποίησή του, με τη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας, τέθηκαν επί τάπητος σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Θεωρούμε πως το Τατόι πρέπει να διασφαλίσει την ατμόσφαιρά του», σημείωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας, Κώστας Σταματόπουλος.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός πληθώρας χώρων εστίασης και μάλιστα εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος απειλεί τον χαρακτήρα του, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής. Οπως και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο κτίριο του Βουστασίου, όπου αντιπροτείνεται η δημιουργία Μουσείου βασιλικών αυτοκινήτων και αμαξών. Ο Σύλλογος χρηματοδοτεί τέσσερις μελέτες για την αποκατάσταση ισάριθμων κτιρίων οι οποίες «αν δεν ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ θα χαθούν οι πόροι». Επίσης καταγγέλλει «κύμα ανομίας και λεηλασιών στο Τατόι τους τελευταίους μήνες».
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του κοινού με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα δημιουργήσουν αυτοχρηματοδότηση» ανέφερε στο μήνυμά της η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη. «Απομένει», πρόσθεσε, «να διευθετηθούν μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες μέχρι να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Πολλά έχουν ειπωθεί για τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η χρόνια εγκατάλειψη στα περίπου 40 κτίρια του
κτήματος. Από το 2003 έγιναν ορισμένες σωστικές επεμβάσεις και εργασίες συντήρησης στα κινητά ευρήματα.
Σήμερα οι σχεδιαζόμενες χρήσεις των κτιρίων προκαλούν τριβές. «Αν δεν προσδιοριστούν οι μελλοντικές τους χρήσεις δεν μπορεί να συνταχθούν σωστά οι μελέτες αποκατάστασής τους», υπογράμμισε η πρώην γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη. Προβληματικό χαρακτηρίζεται από την ίδια και το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίζονται οι μελέτες.
Προβλήματα όμως δημιουργεί και ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων φορέων. «Ποιος θα έρθει να επενδύσει όταν θα πρέπει να λογοδοτήσει σε πάνω από 15 φορείς;», αναρωτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.
Σύμφωνα με μελέτη της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra, το συνολικό κόστος για την ανάδειξη του κτήματος ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ. Σε 700.000 εκτιμάται ο ετήσιος αριθμός επισκεπτών εκ των οποίων 25.000 θα εισέρχονται με εισιτήριο στον ιστορικό πυρήνα (εκτάσεως 16.000). Τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις επισκέψεις στα μουσεία εκτιμώνται στα 490.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εισπράξεις από τους ενοικιαζόμενους χώρους και τις επιμέρους μονάδες (βιολογικές καλλιέργειες, οινοποιείο κ.ά.).
Όλοι συμφωνούν με τη μετατροπή του λιθόκτιστου ανακτόρου σε μουσείο του εαυτού του. Η διευθύντρια Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ Αμαλία Ανδρουλιδάκη και η αρχιτέκτων Αναστασία Μαγκουρίλου παρουσίασαν την αρχιτεκτονική προμελέτη για την ανάδειξη του διώροφου, με υπόγειο και σοφίτα, κτιρίου η οποία θα κατατεθεί, προς έγκριση, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Προβλέπονται επεμβάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1913, επί Γεωργίου Α’. Οι όψεις του θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, ο ισόγειος χώρος θα μετατραπεί σε μουσείο, ενώ στον όροφο και τη σοφίτα ορισμένα δωμάτια θα διατηρηθούν με τα έπιπλα και τα αντικείμενά τους, όπως ακριβώς βρέθηκαν. Στην κουζίνα θα διατηρηθεί όλος ο εξοπλισμός και στον υπόγειο κινηματογράφο θα πραγματοποιούνται προβολές.
Σύμφωνα με τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων Τατιάνα Κουσουλού σε ορισμένα δωμάτια «ήταν σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος». Μαζί με το ανάκτορο θα αναδειχθεί και ο κήπος του, εκτάσεως 60 στρεμμάτων.

Ανέτοιμο το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης των δημοσίων έργων



Με ανακοίνωση του τη Δευτέρα, ο ΣΑΤΕ ζητά την αναβολή της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής δημοπράτησης των δημόσιων έργων μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ). «Για ένα διάστημα ικανό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνουν οι κατασκευαστές - σε επιστολή τους στους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη- τα προβλήματα είναι τέτοια που εγείρουν σοβαρό κίνδυνο να μην μπορούν να δημοπρατηθούν δημόσια έργα από τον Δεκέμβριο, με προφανείς επιπτώσεις στην ανεργία, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων ιδίως των μικρομεσαίων.

Την ίδια ώρα, από το Υποδομών υποστηρίζουν, ότι ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα το οποίο θα καλύψει όλες τις λειτουργικές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης.

Σήμα κινδύνου για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων εκπέμπουν οι κατασκευαστές.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) αυτή τη στιγμή το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης για τα δημόσια έργα –που πρόκειται να εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα- είναι ανέτοιμο με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν διαγωνισμοί από την 1η Δεκεμβρίου 2015.

Προχωράει η γραμμή 4 του μετρό, επανεκκίνηση για τα μεγάλα έργα



Εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα του έργου της γραμμής 4 του μετρό που θα συνδέσει το άλσος Βεΐκου με του Γουδή, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της γραμμής 4, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα φτάσει έως τη Λυκόβρυση, είναι 3,35 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, μάχη με τον χρόνο πρέπει να δοθεί προκειμένου έως τον Μάρτιο του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των αυτοκινητοδρόμων ώστε να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να μην υπάρξει ανάγκη να μεταφερθούν ως έργα-«γέφυρες» στο νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο (4,5 δισ. για έργα υποδομών από 21 δισ. συνολικά για έργα του προηγούμενου).
Στόχος είναι να παραμείνει αδέσμευτο όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης. Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος, πάντως, διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι «η ΕΤΕπ έμεινε στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και σκοπεύει να παραμείνει και μετά».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη γραμμή 4 του μετρό, αναμένεται να προχωρήσει με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή η κατασκευή θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ η λειτουργία μετά την ολοκλήρωσή του θα ανατεθεί στη ΣΤΑΣΥ, με το Δημόσιο να καταβάλλει πληρωμές διαθεσιμότητας στον ιδιωτικό φορέα της σύμπραξης. Στο σύνολο του έργου συμπεριλαμβάνεται και η υπογειοποίηση της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τους σταθμούς Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ηλύσια, Ζωγράφου και Γουδή. Το μήκος της γραμμής είναι 11,7 χλμ. και θα εξυπηρετεί καθημερινά 220.000 επιβάτες.
Το συγκεκριμένο έργο γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ με δανεισμό από την ΕΤΕπ. Αλλωστε τα στελέχη της ΕΤΕπ φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα έργα του μετρό, για τα οποία θα αυξήσουν το ποσοστό της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση έως και στο 75% από 50%.
Εργα - γέφυρες
Για τους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε πως στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Το υπουργείο θέλει -εφόσον χρειαστεί- να μεταφέρει μόνο μικρά τμήματα των έργων ως γέφυρες στο επόμενο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή ενέχει το ρίσκο εάν τα έργα δεν έχουν υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος να ζητηθούν πίσω οι κοινοτικές επιχορηγήσεις.
Ειδικά για τον Μορέα και την Ολυμπία Οδό, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «ένα βαρύ χρονοδιάγραμμα με την ΕΤΕπ» προσθέτοντας: «Για τον Μορέα συμφωνήσαμε στις πρόσθετες εγγυήσεις αλλά και στους υπόλοιπους όρους που θέτουμε εμείς στο τραπέζι». Προσέθεσε, πάντως, ότι έως το τέλος της χρονιάς θα κατατεθεί στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης του Μορέα.
Επίσης το υπουργείο προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους ύστερα από την ολοκληρώσή τους συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες για βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής στην Ιόνια Οδό και τον Ε65 όπου ήδη γίνονται ανακλήσεις αγωγών και μηνύσεων από τους παραχωρησιούχους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς αντίστοιχες συμφωνίες να υπάρχουν για όλους τους αυτοκινητοδρόμους.
Ειδικά για την Εγνατία, το υπουργείο δεν επιθυμεί την ιδιωτικοποίησή της δεδομένου ότι δεν συγκαταλέγεται στις εννέα ιδιωτικοποιήσεις του Μνημονίου. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι με τα έσοδά της θα αποπληρώσει τον δανεισμό της και θα συμβάλει στη μείωση των διοδίων στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους.
Μαρία Λιλιοπούλου

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα
Με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν και οι επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, προϋπολογισμού 200 και 100 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Υποδομών.
Η επέκταση προς το Λαύριο πιθανότατα θα προκηρυχθεί εντός του 2016, ενώ αυτή προς Ραφήνα θα καθυστερήσει λόγω της προβληματικής σύνδεσης με το λιμάνι εξαιτίας του πυκνού αστικού ιστού.
Πλέον, όμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθεται και η Σιδηροδρομική Εγνaατία (Ηγουμενίτσα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο). Η κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων θα απαιτήσει ποσό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο και εξετάζεται το έργο να γίνει τμηματικά, αρχής γενομένης από τα τμήματα Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, καθώς το τμήμα Ηγουμενίτσα - Θεσσαλονίκη είναι το πιο δύσκολο.
Στο Καστέλι
Οσον αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, συμφωνήθηκε δανειοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες μαζί με τις απαλλοτριώσεις αποτελούν τους δύο μεγάλους παράγοντες καθυστέρησης των έργων. Οι νέοι όροι του διαγωνισμού αναμένεται να δοθούν σε διαβούλευση στα μέσα του μήνα, αλλά, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, η συμμετοχή του Δημοσίου δεν θα είναι μικρότερη από 45%.
Στην αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ δόθηκε από το υπουργείο Υποδομών λίστα με τα προς εκτέλεση έργα, την οποία θα αξιολογήσουν, ενώ συγκροτήθηκε κοινή επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ξένες τράπεζες για τα έργα υποδομών στη χώρα και για τον σκοπό αυτό στις 12 Νοεμβρίου θα γίνει συνάντηση και με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Υπό κατασκευή το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη



Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη. Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό στον ταμιευτήρα νερού Γκόντλεϋ στην περιοχή του Μάντσεστερ της δυτικής Αγγλίας.
Το πάρκο κατασκευάζει η United Utilities, η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας. Το έργο αποτελείται από 12.000 φωτοβολταϊκά πάνελ σε μια έκταση 45 στρεμμάτων από τα 60 στρέμματα του ταμιευτήρα. Όταν ολοκληρωθεί, το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει 2,7 Γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο που θα καταναλώνονται επί τόπου.
«Έχουμε θέσει ως στόχο την κάλυψη του ενός τρίτου των ενεργειακών μας αναγκών από ΑΠΕ ως το 2020 και αυτό το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξή του» εξηγεί ο επικεφαλής της United Utilities, Κρις Σταμπς.
Ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας νερού επιλέχθηκε για την εγκατάσταση του πλωτού φωτοβολταϊκού αφού εκεί η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει το ένα τρίτο της ενεργειακής κατανάλωσης για την επεξεργασία του νερού.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ιαπωνία, η Kyocera έχει ήδη συνδέσει με το δίκτυο πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα.
Επίσης, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα τεράστιο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 350 Μεγαβάτ στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Μπαλμπίνα, αναφέρει το econews. Στην Αυστραλία έχει εγκατασταθεί ένα πλωτό σύστημα 4 Μεγαβάτ σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στα νότια της χώρας, ενώ η Ινδία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 50 Μεγαβάτ η καθεμιά.
Δείτε το video σχετικά με την κατασκευή του πάρκου!

Από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα: Ελκτική ακτίνα υπερήχων

Ελκτικές ακτίνες υπερήχων, που μπορούν να ανυψώσουν και να μετακινήσουν αντικείμενα μέσω ηχητικών κυμάτων δημιούργησαν ερευνητές του University of Sussex.
Ως γνωστόν, πρόκειται για μια ιδέα που έχει προκύψει από την επιστημονική φαντασία, αλλά εδώ και χρόνια αποτελεί όνειρο και αντικείμενο έρευνας από επιστήμονες και μηχανικούς. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ultrahaptics, κατασκεύασαν μία λειτουργική ακτίνα που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλού εύρους προκειμένου να παράξει ένα ακουστικό ολόγραμμα, το οποίο μπορεί να σηκώσει και να μετακινήσει μικρά αντικείμενα.
Η τεχνική αυτή δημοσιεύθηκε στο Nature Communications στις 27 Οκτωβρίου, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια τεράστια γκάμα εφαρμογών. Όπως εξηγεί ο Σριράμ Σουμπραμανιάν, καθηγητής Πληροφορικής του πανεπιστημίου και συνιδρυτής της Ultrahaptics, «με τη συσκευή μας χειριζόμαστε αντικείμενα στον αέρα, δίνοντας την εντύπωση ότι αψηφούμε τη βαρύτητα. Μπορούμε να ελέγξουμε μεμονωμένα δεκάδες ηχεία για να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για την παραγωγή ενός ακουστικού ολογράμματος που θα μπορεί να μετακινήσει πολλαπλά αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο χωρίς επαφή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά 64 μικρών ηχείων για τη δημιουργία υψηλού τόνου/ έντασης ηχητικών κυμάτων, για να προκαλέσουν αιώρηση μιας σφαιρικής μπίλιας (διαμέτρου μέχρι 4 χιλιοστών), φτιαγμένης από πολυστυρένιο. Στην ουσία, αυτό που κάνει η ακτίνα είναι να περιτριγυρίζει το αντικείμενο με ήχο, δημιουργώντας ένα πεδίο δύναμης το οποίο κρατά τα αντικείμενα στη θέση τους. Ελέγχοντας προσεκτικά τον ήχο που παράγεται από τα ηχεία, το αντικείμενο μπορεί να κρατηθεί στη θέση του, να μετακινηθεί ή να περιστραφεί.
Σημειώνεται ότι παρεμφερές concept μεθόδου είχαν παρουσιάσει πέρυσι και επιστήμονες του University of Dundee, χωρίς όμως να επιδείξουν «κράτημα» αντικειμένων από την ακτίνα.
Επί της παρούσης, οι ερευνητές σχεδιάζουν διαφορετικές παραλλαγές του συστήματος αυτού. Μια μεγαλύτερη θεωρείται ότι θα μπορεί να σηκώσει μια μπάλα ποδοσφαίρου από απόσταση 10 μέτρων, ενώ μια μικρότερη προορίζεται για χρήση πάνω σε σωματίδια μέσα στο ανθρώπινο σώμα.