Η Φινλανδία ενέκρινε την κατασκευή του πρώτου σταθμού με δυνατότητα μόνιμης απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων στον κόσμο, ο οποίος θα είναι σε θέση να αποθηκεύει απόβλητα για 100.000 χρόνια. Η εγκατάσταση θα χτιστεί εντός βράχων και θα αποτελείται από υπόγειες σήραγγες σε βάθη μεταξύ 400 και 450 μέτρων, οι οποίες έχουν ήδη κατασκευαστεί.
Εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί, η εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί 6.500 τόνους αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας. Πυρηνικά απόβλητα χωρίζονται σε χαμηλής, μέσης και υψηλής ραδιενέργειας. Τα απόβλητα χαμηλής ραδιενέργειας περιέχουν ως επί το πλείστον βραχύβια ραδιενέργεια που προέρχεται από μέρη όπως νοσοκομεία, και αποτελούνται συνήθως από χαρτί, ρούχα, ή εργαλεία. Τα απόβλητα αυτής της κατηγορίας συνήθως θάβονται.
Τα απόβλητα μέσης περιεκτικότητας είναι συνήθως ρητίνες και χημικά, καθώς και υλικά από παροπλισμό αντιδραστήρων, και συνήθως στερεοποιούνται σε σκυρόδεμα ή άσφαλτο.
Τα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας είναι τα υπολείμματα της καύσης του ουρανίου, και λόγω της θερμότητας από την αποσύνθεση, συνήθως απαιτούν ψύξη και θωράκιση. Σήμερα υπάρχουν περίπου 240.000 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας σε αποθήκευση, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη στην τοποθεσία όπου παράχθηκαν.
Περίπου το 90% των αποβλήτων βρίσκεται στο κάτω μέρος δεξαμενών αποθήκευσης που καλύπτονται από επτά έως και 12 μέτρα νερού. Οι νέες εγκαταστάσεις στη Φινλανδία θα ενσωματώνουν τα καύσιμα σε δοχεία με επένδυση χαλκού, και στη συνέχεια θα τα περνούν μέσα από τις σήραγγες, όπου θα σφραγίζονται με μπεντονίτη, μια ηφαιστειακή τέφρα που διαστέλλεται όταν αναμειγνύεται με νερό.
Η Φινλανδία διαθέτει επί του παρόντος τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, οι οποίοι καλύπτουν το 30% της ενέργειας της χώρας, με το υπόλοιπο της ζήτησης να καλύπτεται από άνθρακα και φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Πολωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου