Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πλήρωνε τις δόσεις του δανείου αλλά φαίνεται ότι δεν έδωσε... ευρώ

Κατέθεσε αγωγή συμπολίτης μας (Ρόδιος)
Στη δικαιοσύνη προσέφυγε συμπολίτης μας ο οποίος πριν από επτά χρόνια πήρε δάνειο σε Ελβετικό φράγκο, και παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για την αποπληρωμή του, εντούτοις φέρεται ότι δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ και παράλληλα οφείλει περισσότερα χρήματα από αυτά που έλαβε!

Πλήρωνε τις δόσεις του δανείου αλλά φαίνεται ότι δεν έδωσε... ευρώ

Η αγωγή κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου διά της δικηγόρου κ. Κατερίνας Βολονάκη, και αφορά μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών που την περίοδο προ κρίσης είχαν λάβει στεγαστικά και άλλα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 32χρονος έλαβε το 2007 το ποσό των 650.000 ευρώ ως στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα και ως εγγυητές ήταν οι γονείς του.

Έκτοτε ο 32χρονος καταβάλλει κάθε μήνα περίπου το ποσό των 3000 ευρώ ωστόσο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προκύπτει ότι οφείλει ακόμη 720.000 ευρώ!

Και αυτό διότι με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια το ευρώ δεν έχει την ισοτιμία που είχε κατά την περίοδο εκταμίευσης του δανείου, με το ελβετικό φράγκο!

Ως εκ τούτου ο 32χρονος κανονικά θα όφειλε ποσό 518.000 ευρώ και του ζητείται να καταβάλλει τουλάχιστον 200.000 ευρώ περισσότερα!

Με την αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου ο 32χρονος ζητά να μην ισχύσει συγκεκριμένος όρος του δανείου, για τον οποίο υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίων καθώς θεωρείται καταχρηστικός και αντίθετος όρος συνδιαλλαγής και τα χρήματα που καταβάλλει μηνιαίως να ληφθούν με την ισοτιμία που υπήρχε κατά την περίοδο λήψης του δανείου και όχι με την σημερινή τιμή του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως δανειολήπτες που τους είχαν χορηγηθεί δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 65.000, και αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να καταθέσουν και μαζικά αγωγές διά μέσο του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο, ζητώντας την επαναφορά των δανείων στην αρχική ισοτιμία και την κατάργηση των καταχρηστικών όρων των συμβάσεων.

Όπως άλλωστε διαπιστώθηκε εκ των υστέρων τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες με πλήρη γνώση των χρηματοοικονομικών δεδομένων στη συγκεκριμένη χρονική-οικονομική συγκυρία 2006-2009.

Οι Τράπεζες πολύ καλά γνώριζαν ότι το Ελβετικό φράγκο  είχε κάνει πολύ δρόμο και ήταν στα υψηλότερα όριά του έναντι του ευρώ. 

Γι αυτό κερδοσκόπησαν ωθώντας  το κόσμο στη σύναψη δανείων σε chf ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια με το «πρόγραμμα προστασίας της δόσης».

νέα αγωγή για δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγκου απο δύο κατοίκους στην Ρόδο

Δεσμίδες λεφτά
Κατηγορούν τις τράπεζες για παραβίαση των συναλλακτικών ηθών και για κατάχρηση εμπιστοσύνης

Ακόμη μια αγωγή με την οποία ζητείται η αποπληρωμή δανείου βάσει της ισοτιμίας euro – ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά το χρόνο που υπεγράφη η σύμβαση, υποβλήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου από δύο κατοίκους του νησιού κατά της Εθνικής Τράπεζας ως διαδόχου της FBB Bank.
Όπως έγραψε ξανά η «δημοκρατική», δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, κατηγορώντας τις τράπεζες για παραβίαση συναλλακτικών ηθών και κατάχρηση της εμπιστοσύνης τους.
Οπως καταγγέλλουν, οι τράπεζες, κυρίως στο διάστημα 2007-2010 τους πρότειναν ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, δηλαδή δάνειο σε ελβετικά φράγκα, «αποσιωπώντας ουσιαστικές πληροφορίες».
Σήμερα οι δανειολήπτες αυτοί βρίσκονται με διαταγές πληρωμών και απειλούνται με κατασχέσεις, καθώς βρέθηκαν να χρωστούν σχεδόν όσα είχαν αρχικά δανειστεί!
Η πρώτη αγωγή στα Δωδεκάνησα έχει υποβληθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Εν πάση περιπτώσει στις 27 Μαρτίου 2007, ο πρώτος εκ των εναγόντων ως «οφειλέτης», και η δεύτερη ως «εγγυητής» μαζί με τον αποβιώσαντα πατέρα του πρώτου και σύζυγο της δεύτερης, συνήψαν με την FBB Bank, σύμβαση στεγαστικού δανείου σε συνάλλαγμα (Ελβετικό Φράγκο CHF), ποσού 409.456,83 ελβετικών φράγκων για τη συμπλήρωση του τιμήματος αγοράς ακινήτου (οικοπέδου).
Tην ίδια μέρα οι ίδιοι συνήψαν και έτερο δάνειο σε συνάλλαγμα ποσού 656.543,17 ελβετικών φράγκων για την αποπεράτωση των εκτελούμενων επισκευών ή μεταρρυθμίσεων κύριας κατοικίας, με ταυτόχρονη εγγραφή προσημείωσης υποθήκης επί του ακινήτου.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2009 συμφώνησαν για την άρση της προσημείωσης υποθήκης ύψους 491.348,20 ελβετικών φράγκων επί του ακινήτου.
Σε αντικατάσταση της υπό άρση προσημείωσης υποθήκης, ανέλαβαν την υποχρέωση να εγγράψουν προσημείωση υποθήκης πρώτης τάξης ύψους 491.348,20 ελβετικών φράγκων επί ανεγερθησόμενης οικοδομής επί του τμήματος εκτάσεως 2.002,50 τ.μ..
Ακολούθησε κι άλλη τροποποίηση με την οποία συμφώνησαν την άρση της προσημείωσης υποθήκης ύψους 787.851,80 ελβετικών φράγκων επί του ακινήτου.
Επισημαίνουν ότι ενώ, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του ανωτέρω δανείου, την 30 Μαρτίου 2007, ήταν 1,64, στη συνέχεια, διαφοροποιήθηκε, με αποτέλεσμα, την 1η Οκτωβρίου 2012, να ανέλθει στο 1,1833 αφού το ελβετικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ.
Υποστηρίζουν ότι έχουν καταβάλει σε ελβετικά φράγκα 365.088,51  και συνολικά σε ευρώ 260.667,61.
Κατά την 5η Οκτωβρίου 2014, το συνολικό οφειλόμενο υπόλοιπο είναι 850.839,25 ελβετικά φράγκα, που αν υπολογιστεί με την ισοτιμία της ημερομηνίας 5-10-2014, ήτοι 1,186, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε 717.402,40 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το αρχικό ποσό, που εκταμιεύθηκε, ήτοι 650.000 ευρώ, παρότι έχουν γίνει καταβολές ύψους 260.667,61 ευρώ.
Ζητούν με την αγωγή τους να κηρυχθεί άκυρος ο όρος στο άρθρο 4.05 των από 27-03-2007 δανειακών συμβάσεων, σύμφωνα με τον οποίο «η εξόφληση του δανείου από μας θα γινόταν είτε με αυτούσιο συνάλλαγμα είτε με το σε ευρώ ισάξιο (αντίτιμο) του συναλλάγματος Ελβετικών Φράγκων, υπολογιζόμενο κατά την ημερομηνία πληρωμής της δόσης με βάση την τρέχουσα τιμή, που η Τράπεζα πωλεί το Ελβετικό Φράγκο κατά την ημέρα αυτή και η οποία εμφανίζεται στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Συναλλάγματος της Τράπεζας», δανείου, λόγω  της καταχρηστικότητάς  του, με συνέπεια οι καταβολές, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν σε ευρώ προς εκπλήρωση των απορρεουσών από τις ανωτέρω συμβάσεις υποχρεώσεών τους, να πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση τη μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία (1,64), που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου, ήτοι 30 Μαρτίου 2007.
Ζητούν επιπλέον να αναγνωρισθεί, ότι το οφειλόμενο την 5/10/2014 υπόλοιπο των συμβάσεων δανείου ανέρχεται σε 350.302,96 και σε 512.495,31 Ελβετικά φράγκα αντίστοιχα και ότι για κάθε αποπληρωμή δόσεως ή και του τυχόν ληξιπροθέσμου οφειλομένου ποσού  έκτοτε και στο εξής  θα εφαρμόζεται ως  μόνη ρήτρα  για  την  μετατροπή των  οφειλόμενων  σε  ελβετικά  φράγκα  ποσών σε ευρώ, η συναλλακτική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, όπως αυτή εφαρμόστηκε κατά την ημέρα εκταμίευσης και πίστωσης του δανεισθέντος ποσού την 30/03/2007 , ήτοι συναλλαγματική ισοτιμία 1,64.
Την αγωγή υπέβαλε η δικηγόρος κ. Κατερίνα Βολονάκη.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μεσογειακό Πάρκο στη Ρόδο

ΦΡΑΓΜΑ-ΓΑΔΟΥΡΑ
Πριν ένα χρόνο περίπου, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός Μεσογειακού Πάρκου-Δάσους στο φράγμα του Γαδουρά. Ενα ελκυστικό και μεγαλεπήβολο έργο που θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του  Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και του ΥΠΕΚΑ. Σε έναν μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπο, που η παρουσία του υγρού στοιχείου τον κάνει ακόμη πιο ελκυστικό , οι προϋποθέσεις να γίνει ένας  « νέος πόλος έλξης  που σήμερα δεν υπάρχει στο νησί και να συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη δίνοντας στον επισκέπτη ένα νέο στοιχείο τουριστικού ενδιαφέροντος το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει όχι μόνο επίσκεψη αλλά και δραστηριότητες» μας λέει ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο οποίος μιλά στην «δ» ξεδιπλώνοντας τα σχέδια του Πάρκου-Δάσους, τα  οφέλη στην τοπική κοινωνία και για τις δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η βιωσιμότητά του.
• Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί  η δημιουργία ενός Μεσογειακού δάσους – πάρκου, δίπλα ακριβώς στο Φράγμα Γαδουρά. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή του;
Όπως ίσως γνωρίζετε, λόγω έλλειψης πιστώσεων και προσωπικού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Α.Δ.Α.), το έργο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από την Δασική Υπηρεσία. Έτσι, μετά από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.Α.) και αποδοχή της από την Α.Δ.Α., αποφασίστηκε, στις αρχές του 2013, να πραγματοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση από την Π.Ν.Α. Για το λόγο αυτό είχε ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της τότε Γενικής Γραμματέως  της Α.Δ.Α,. κ. Χ. Καλογήρου,  του τότε Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Ι. Μαχαιρίδη και του Διευθυντή του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων). Μετά την επιτόπια αυτοψία των ενδιαφερομένων μερών (της Σύμβασης) και πριν από το σχεδιασμό της προκαταρκτικής μελέτης, είδαμε ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός περιοχής «NATURA 2000». Έτσι το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης θα πρέπει να υπογραφεί και από τον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. Αυτή τη στιγμή η προγραμματική σύμβαση, η οποία έχει υιοθετηθεί και από τη νέα ηγεσία της Α.Δ.Α. (κ. Σπύρο Σπυρίδωνα) και της Π.Ν.Α. (κ. Γ. Χατζημάρκο & Χ. Κόκκινο), νομίζω ότι έχει σταλεί από την Π.Ν.Α. για υπογραφή στον αρμόδιο Υπουργό για να ξεκινήσει, μετά την υπογραφή της, η σύνταξη της μελέτης από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων. Ο σχεδιασμός θα γίνει από τους ίδιους επιστήμονες που είχαν αναλάβει τον Κρόνιο λόφο της Ολυμπίας μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά.
• Ο φορέας υλοποίησης θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση ή θα εμπλακεί και ιδιώτης ή ιδιώτες;
Ο φορέας υλοποίησης θα είναι η Π.Ν.Α.
• Θα μας πείτε πως ακριβώς το σκέπτεστε αυτό το πάρκο-δάσος ως ο ειδικότερος;
Με δεδομένο τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής και την ανάγκη υδρολογικής προστασίας αυτής, βασικό στοιχείο ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να είναι η δημιουργία δασικής αναψυχής σε επιλεγμένες θέσεις, σε συνδυασμό με την αναγέννηση του δάσους. Για το σκοπό αυτό ως κύριο στοιχείο ανάπτυξης προτείνεται η δημιουργία ενός Μεσογειακού δάσους-πάρκου το οποίο θα περιλαμβάνει μια κατά το δυνατό πλήρη συλλογή των Μεσογειακών δασικών ειδών της χλωρίδας της Ρόδου (ποώδη, θαμνώδη, δενδρώδη) καθώς ίσως και διαφόρων άλλων ειδών που ευδοκιμούν σε άλλα μέρη της Ελλάδας με αντίστοιχες συνθήκες. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία, στο πλαίσιο του πάρκου και τμήματος με καλλιεργούμενα στο νησί μας δενδροκομικά είδη. Ο στόχος θα είναι να μπορεί ο επισκέπτης (από τον τοπικό μαθητή έως τον ξένο τουρίστα) να γνωρίσει την Μεσογειακή χλωρίδα σε έναν εύκολα προσβάσιμο χώρο, στον οποίο θα υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ξενάγησης, περιήγησης, αθλητισμού, απόλαυσης του τοπίου και των τοπικών προϊόντων καθώς και έμπνευσης. Βασικό στόχο θα αποτελέσει η επισήμανση των ειδών με ξενάγηση και βιωματική προσέγγιση.
Ο χώρος του πάρκου θα είναι έκτασης τουλάχιστον 500 στρεμμάτων και θα είναι χωροθετημένος κατάλληλα ώστε να συνδυάζονται από κοινού επισκέψεις και στο πάρκο αλλά και στο φράγμα  που θα αποτελεί το έτερο στοιχείο ενδιαφέροντος. Επίσης, η επιλογή του θα εξασφαλίζει την ύπαρξη θέσης θέας προς τη λίμνη και τη γύρω περιοχή, χώρο στάθμευσης και χώρο εκδρομικού γεύματος (πικ-νικ). Ο σχεδιασμός του χώρου, εκτός από την κατάλληλη παράθεση των δασικών ειδών (αισθητική, σχεδιασμός, σήμανση, κλπ.) θα ακολουθεί τις γενικότερες αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου για την επίτευξη ενός ιδιαίτερα εκπαιδευτικού, βιωματικού  και αισθητικού αποτελέσματος.
• Τι νομίζετε ότι μπορεί να αποφέρει στην τοπική κοινωνία;
Η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των τουριστικών παραγόντων του νησιού αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και επίτευξη αειφορικής διαχείρισης του πάρκου. Επειδή έχουμε την άποψη ότι η λειτουργία του Μεσογειακού δάσους-πάρκου δεν μπορεί να εξασφαλισθεί στο διηνεκές αν δεν εξασφαλισθεί η φύλαξη και συντήρηση του χώρου και επειδή η εμπειρία στην Ελλάδα από αντίστοιχα έργα που κατασκευάστηκαν και αναμενόταν να φυλαχθούν από δημόσιους φορείς είναι γενικά αρνητική, προτείνεται παράλληλη ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής της λίμνης, υπό ένα σχήμα διαχείρισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως για παράδειγμα μια αναπτυξιακή εταιρεία ή κάποιος φορέας διαχείρισης, που θα λειτουργεί μεν με οικονομικά κριτήρια βιωσιμότητας, αλλά παράλληλα θα συμβουλεύεται μια επιστημονική επιτροπή, που θα σταθμίζει τις αμφίδρομες σχέσεις με το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά παράλληλα με την εποπτεία της Δασική Αρχής και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.
Επίσης, η ουσιαστική αξιοποίηση του πάρκου απαιτεί δράσεις ενεργού προώθησης. Για τον σκοπό αυτό, η επιστημονική επιτροπή θα μπορεί να συνεργάζεται με ειδικούς ερευνητές και πανεπιστήμια και να φιλοξενεί για το σκοπό αυτό ερευνητικές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζονται τα έσοδα από ένα σύνολο συμβατών δραστηριοτήτων και θα προστατεύεται αποτελεσματικότερα η περιοχή. Επίσης, η ανάπτυξη και αειφορική διαχείριση του πάρκου θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλα συμπληρωματικά στοιχεία ανάπτυξης και με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζονται τα έσοδα από ένα σύνολο συμβατών δραστηριοτήτων και θα προστατεύεται αποτελεσματικότερα η περιοχή.  Ενδεικτικά μερικές πηγές εσόδων θα μπορούσαν να είναι:
Εισιτήριο εισόδου το οποίο μπορεί να εισπράττεται στις δύο οδικές εισόδους προς την περιοχή της λίμνης.
Ενοικίαση δικαιωμάτων σε ιδιώτες επαγγελματίες που θα αναπτύξουν (υπό αυστηρές προϋποθέσεις ποιότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος) διάφορες συμβατές τουριστικές δραστηριότητες.
Η δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης που σήμερα δεν υπάρχει στο νησί μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη δίνοντας στον επισκέπτη ένα νέο στοιχείο τουριστικού ενδιαφέροντος το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει όχι μόνο επίσκεψη, αλλά και δραστηριότητες. Από όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο πως θα προκύψουν ωφέλειες για την τοπική κοινωνία και σε θέσεις εργασίας, σε προώθηση τοπικών προϊόντων και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορέσουν να αναπτύξουν.
• Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν αυτές οι «κόκκινες» γραμμές που θα προστατεύσουν το οικοσύστημα της περιοχής από την ανθρώπινη παρουσία; Πώς αυτό θα γίνει όταν υπάρχουν σκέψεις για canoe, kayak, raft στη λίμνη, βόλτα με «θαλάσσιο» ποδήλατο;
Ναι, οι προτεινόμενες από εμάς δραστηριότητες, οι οποίες δίνονται για εξέταση συμβατότητας και βιωσιμότητας είναι οι παρακάτω:
• Πάρκο θέασης ελαφιών και αγριοκάτσικων σε μεγάλο περιφραγμένο χώρο κοντά στη λίμνη.
• Κολύμβηση.
• Κωπηλασία (βάρκα, canoe, kayak, raft) στη λίμνη.
• Βόλτα με «θαλάσσιο» ποδήλατο.
• Ελεγχόμενο ψάρεμα στη λίμνη (απαιτείται διαχείριση, εμπλουτισμός με κατάλληλα ψάρια).
• Σκάφος-εξέδρα περιήγησης-φαγητού στη λίμνη.
• Περπάτημα (trekking) περί τη λίμνη.
• Ποδηλασία off-road σε κατάλληλο μονοπάτι
• Ποιοτική εστίαση (τοπική κουζίνα).
• Διαμονή σε μικρό αριθμό από καμπίνες (κτισμένων είτε εντός  δημόσιας έκτασης είτε σε πλησίον ιδιωτικές εκτάσεις).
• Πώληση τοπικών προϊόντων (γλυκά, ξηρούς καρπούς, μέλι, σουμάδα κ.λπ.) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκθεσης, πιθανώς πλησίον του χώρου στάθμευσης για το δάσος-πάρκο.
• Πώληση οδηγών, αναμνηστικών (souvenirs), καπέλων,  T-shirts, σάκων ταξιδίου με διαφημιστικά για το πάρκο στοιχεία, κέρατα ελαφιών κλπ.
• Προβολή της περιοχής με διοργάνωση φεστιβάλ για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της παράδοσης
• Δημιουργία παράλληλης με τις καλλιέργειες μονάδας συσκευασίας των προϊόντων του πάρκου (λάδι, ελιές, αιθέρια έλαια από τα αρωματικά φυτά, χαρούπια, σύκα κ.λπ.)
• Σε επίπεδο βιοποικιλότητας ειδών μπορούν να γίνουν οργανωμένες επισκέψεις ειδικών επιστημόνων (βοτανολόγων, φυσικών, βιολόγων) ή και άλλων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την βοτανική, την φωτογραφία, την ζωγραφική, κ.λπ., σε θέσεις (φρυγανικά οικοσυστήματα, δάση, θαμνώνες γκρεμνούς, κ.λπ.) όπου υπάρχουν σπάνια είδη φυτών (ορχιδέες, φυτιλάριες, καμπανούλες, σιλένε, χασμόφυτα, κ.λ.π.), για μελέτη, συλλογή για φυτολόγια (μετά από ειδική άδεια), φωτογράφηση, ζωγραφική, κ.λπ.
• Επίσης οργάνωση εκδρομών για παρατήρηση και φωτογράφιση των ειδών, όλο το χρόνο αλλά κυρίως την περίοδο της ανθοφορίας τους. Επειδή η άνθιση των περισσότερων φυτών αρχίζει αργά το χειμώνα ή ενωρίς την άνοιξη, παρατείνεται και η τουριστική σεζόν κάποιους μήνες. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προηγηθεί επισταμένη μελέτη και παρακολούθηση για την ανεύρεση των στοιχείων εκείνων ή των καταστάσεων που συνετέλεσαν στην δημιουργία και διατήρηση του συγκεκριμένου είδους και να παρθούν αυστηρά μέτρα διατήρησής τους, προκειμένου να μη διαταραχτούν λόγω των επισκέψεων.
Η τοπική κοινωνία, η Δασική και οι περιβαλλοντικές Υπηρεσίες θα εκτιμήσουν αν κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να αποκλειστούν. Σας θυμίζω την περίπτωση της λίμνης Κερκίνης, όπου παρόμοιες δραστηριότητες αλλά ακόμη το ψάρεμα στη λίμνη, η βουβαλοτροφία, περιηγήσεις με βάρκες ντόπιων ψαράδων, θεωρούνται συμβατές δραστηριότητες και συνυπάρχουν χωρίς να βλάπτεται ή να ενοχλείται η πτηνοπανίδα της περιοχής η οποία δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς ότι είναι πολύ πλούσια.
Πιστεύετε κύριε Θεοδωρίδη πως οι έχοντες το πρόσταγμα αρμόδιοι, αλλά κι εμείς οι πολίτες , θα μπορέσουμε να διαχειρισθούμε ένα τέτοιο πραγματικά ελκυστικό αλλά μεγάλο έργο, όταν δεν μπορούμε να διαχειρισθούμε πολύ πιο μικρά, όπως ένα πάρκο στο Ροδίνι που ρημάζει ή ένα πάρκο ελαφιών που πεθαίνουν ελάφια ή τις περιπατητικές διαδρομές που η υπηρεσία σας έφτιαξε και παρέδωσε στους πρώην Δήμους και έχουν εξαφανιστεί από τα αγριόχορτα;
Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο. Πιστεύω ότι μπορούν τα παραπάνω να επιτευχθούν όταν υπάρχει καλή διάθεση και θέληση για δουλειά. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρεστε δεν υπάρχει η σύνδεση με την οικονομική και την αειφόρο διαχείριση που προσπαθούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτά είναι τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκα παραπάνω και αναφερθήκατε και εσείς και εξ αιτίας αυτών προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις συνδέοντας το πάρκο με παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες έτσι που να γίνει βιώσιμο και αειφορικά διαχειρίσιμο. Βεβαίως υπάρχει και η μηδενική λύση. Η λύση του να μην κάνουμε τίποτε και να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν! Αυτό βέβαια θα πρέπει να αποφασίσουμε αν μας αρέσει ή όχι.Για μένα αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά αποφυγή εύρεσης λύσης και στασιμότητα.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ - Αριθμός 561/2014 ΑΠ ( 625170)

561/2014 ΑΠ ( 625170) 
  

(Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Γενικοί Όροι Συναλλαγών (ΓΟΣ). Προϋποθέσεις της καταχρηστικότητας αυτών. Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο του κύρους του περιεχομένου ενός ΓΟΣ. Η αρχή της διαφάνειας. Έννοια. Κατάρτιση ασφαλιστικής σύμβασης από το ενάγον σωματείο. Ισχυρισμοί αυτού ότι ο ενσωματωμένος και προδιατυπωμένος στα ασφαλιστήρια συμβόλαια της εναγόμενης «Πίνακας Αξιών», ο οποίος δεν είχε καταστεί αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης ήταν καταχρηστικός ως αδιαφανής, καθόσον αφενός δεν γινόταν σ` αυτόν καμιά αναφορά στο ότι τα ασφάλιστρα των δύο πρώτων ετών δεν αποταμιεύονταν στο σύνολο τους και δεν εκτίθετο η αιτία της μη αποταμίευσης τους, αφετέρου ότι δεν εκτίθετο σ` αυτόν ποια η φύση και το ύψος των εξόδων τα οποία παρακρατούσε η εναγομένη. Το δικαστήριο απορρίπτει την αναίρεση της υπ` αριθ. 3880/2010 απόφασης του Εφετείου Αθηνών.
  
Αριθμός 561/2014

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Δ` Πολιτικό Τμήμα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Νικόλαο Λεοντή, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Δημητρούλα Υφαντή, Ιωάννα Πετροπούλου και Γεώργιο Σακκά, Αρεοπαγίτες.

ΣΥΝΗΛΘΕ σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του, στις 6 Δεκεμβρίου 2013, με την παρουσία και της Γραμματέως Ελένης Τσιουρή, για να δικάσει μεταξύ:

Του αναιρεσείοντος: Του Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "......" το οποίο εδρεύει στην . και εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Δημήτρη Σπυράκο και κατέθεσε προτάσεις.

Των αναιρεσιβλήτων: 1. Της εταιρίας με την επωνυμία "...................." (...........) και το διακριτικό τίτλο "................." που εδρεύει στο ....... . νομίμως εκπροσωπούμενης και εγκατεστημένης στην Ελλάδα, στο . η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Γεώργιο Μπούρα και κατέθεσε προτάσεις, και 2. του σωματείου με την επωνυμία "............." που εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Χρήστο Θεοδώρου και κατέθεσε προτάσεις.

Η ένδικη διαφορά άρχισε με την από 6-3-2008 αγωγή του ήδη αναιρεσείοντος, που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 840/2008 οριστική του ίδιου Δικαστηρίου και 3880/2010 του Εφετείου Αθηνών. Την αναίρεση της τελευταίας απόφασης ζητεί το αναιρεσείον με την από 19-3-2013 αίτησή του. Κατά τη συζήτηση της αίτησης αυτής, που εκφωνήθηκε από το πινάκιο, οι διάδικοι παραστάθηκαν, όπως σημειώνεται πιο πάνω. Η Εισηγήτρια Αρεοπαγίτης, Δημητρούλα Υφαντή, ανέγνωσε την από 26-11-2013 έκθεσή της, με την οποία εισηγήθηκε την απόρριψη της αιτήσεως αναιρέσεως.

Ο πληρεξούσιος του αναιρεσείοντος ζήτησε την παραδοχή της αιτήσεως, οι πληρεξούσιοι των αναιρεσιβλήτων την απόρριψή της και καθένας την καταδίκη του αντιδίκου μέρους στη δικαστική δαπάνη.

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

I. Κατά την διάταξη του άρθρου 559 αριθ. 1 του ΚΠολΔ, αναίρεση επιτρέπεται μόνον αν παραβιάστηκε κανόνας του ουσιαστικού δικαίου, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι ερμηνευτικοί κανόνες των δικαιοπραξιών. Ο κανόνας δικαίου παραβιάζεται, αν δεν εφαρμοστεί ενώ συνέτρεχαν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του, ή αν εφαρμοστεί ενώ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτές, καθώς και αν εφαρμοστεί εσφαλμένα, η δε παραβίαση εκδηλώνεται είτε με ψευδή ερμηνεία, είτε με κακή εφαρμογή, δηλαδή με εσφαλμένη υπαγωγή (Ολ. ΑΠ 7/2006, 4/2005). Με το λόγο αναίρεσης από τον αριθμό 1 του άρθρου 559 ΚΠολΔ (παραβίαση κανόνα του ουσιαστικού δικαίου) ελέγχονται τα σφάλματα του δικαστηρίου κατά την εκτίμηση του νόμω βάσιμου της αγωγής ή των ισχυρισμών των διαδίκων, καθώς και τα νομικά σφάλματα κατά την έρευνα της ουσίας της διαφοράς. Ελέγχεται, δηλαδή, αν η αγωγή, ένσταση κ.λπ. ορθώς απορρίφθηκε ως μη νόμιμη ή αν κατά παράβαση ουσιαστικού κανόνα δικαίου, έγινε δεκτή ως νόμιμη ή απορρίφθηκε ή έγινε δεκτή κατ` ουσίαν (Ολ. ΑΠ 27 και 28/1998). Περαιτέρω, κατά τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 6 του ν.2251/1994 "Προστασία Καταναλωτών", όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του με το ν. 3587/2007 οι γενικοί όροι των συναλλαγών (ΓΟΣ) δηλαδή οι όροι που έχουν διατυπωθεί εκ των προτέρων για μελλοντικές συμβάσεις απαγορεύονται και είναι άκυροι αν έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή. Με τη διάταξη αυτή απαλείφθηκε η προηγούμενη ρύθμιση που απαιτούσε απεριόριστο αριθμό μελλοντικών συμβάσεων. Ο ν.2251/1994 αποτελεί ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 5-4-1993 "σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με τους καταναλωτές". Στο άρθρο 3 παρ. 1 της εν λόγω Οδηγίας ορίζεται ότι "ρήτρα σύμβασης που δεν αποτέλεσε αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης θεωρείται καταχρηστική, όταν παρά την απαίτηση καλής πίστης, δημιουργεί σε βάρος του καταναλωτή σημαντική ανισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των μερών, τα απορρέοντα από τη σύμβαση", ενώ κατά τη διάταξη του άρθρου 8 της ίδιας Οδηγίας "Τα Κράτη - Μέλη μπορούν να θεσπίζουν ή να διατηρούν, στον τομέα που διέπεται από την παρούσα Οδηγία, αυστηρότερες διατάξεις, σύμφωνες προς τη Συνθήκη, για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη προστασία στον καταναλωτή". Η ρύθμιση της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 2251/1994 αποτελεί εξειδίκευση της γενικής αρχής του άρθρου 281 του ΑΚ, κατά την οποία απαγορεύεται η καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος ή η κατάχρηση ενός θεσμού, όπως είναι η συμβατική ελευθερία. Η παραπάνω παράγραφος στην αρχική της διατύπωση χρησιμοποιούσε τον όρο "υπέρμετρη διατάραξη" της ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων αποκλίνοντας φραστικά από τη διατύπωση του άρθρου 3 παρ. 1 της ανωτέρω Οδηγίας, η οποία ομιλεί για σημαντική ανισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Με τους ΓΟΣ είτε επιχειρείται απόκλιση από ρυθμίσεις του ενδοτικού δικαίου είτε ρυθμίζονται πρόσθετα στοιχεία που δεν αντιμετωπίζονται από διατάξεις ενδοτικού δικαίου. Δεν απαγορεύεται όμως η απόκλιση από οποιαδήποτε διάταξη του ενδοτικού δικαίου αλλά (μόνο από εκείνες που φέρουν καθοδηγητικό χαρακτήρα ή σε περίπτωση άτυπων συναλλακτικών μορφών, από τα ουσιώδη, για την επίτευξη του σκοπού και της διατήρησης της φύσης της σύμβασης, δικαιώματα και υποχρεώσεις των μερών που απηχούν πράγματι δικαιολογημένες προσδοκίες του πελάτη για το συγκεκριμένο είδος συναλλαγής. Καταχρηστικός και συνεπώς άκυρος είναι κάθε ΓΟΣ, ο οποίος χωρίς επαρκή και εύλογη αιτία αποκλίνει από ουσιώδεις βασικές αξιολογήσεις του ενδοτικού δικαίου, δηλαδή από τυπικές και συναλλακτικά δικαιολογημένες προσδοκίες του πελάτη. Η καθοδηγητική λειτουργία διαταράσσεται όταν με το περιεχόμενο του Γ.Ο.Σ αλλάζει η εικόνα που έχει διαμορφωθεί με βάση τους κανόνες του ενδοτικού δικαίου για τη συγκεκριμένη συμβατική μορφή. Ελέγχεται, επίσης, για καταχρηστικότητα η ρύθμιση ενός ΓΟΣ, με τον οποίο επέρχεται περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη φύση της σύμβασης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να απειλείται η ματαίωση του σκοπού της. Για να κριθεί αν ένας ΓΟΣ διαταράσσει τη συμβατική ισορροπία και συνεπώς είναι άκυρος ως καταχρηστικός γίνεται αξιολογική στάθμιση των εκατέρωθεν συμφερόντων και εκτιμώνται οι ειδικές συνθήκες της συγκεκριμένης περίπτωσης. Λαμβάνονται υπόψη, εκτός από την ανάγκη προστασίας του κατά τεκμήριο ασθενέστερου καταναλωτή, η φύση των αγαθών ή υπηρεσιών που αφορά η σύμβαση, ο σκοπός της, το σύνολο των ειδικών συνθηκών κατά τη σύναψη της, όπως ο εξειδικευμένος ή μη χαρακτήρας της συναλλαγής, η εξοικείωση του πελάτη με τις σχετικές συναλλαγές, το μορφωτικό και πνευματικό του επίπεδο, οι κίνδυνοι που αναλαμβάνονται και η δυνατότητα αντιμετώπισης τους, καθώς επίσης και όλες οι υπόλοιπες ρήτρες της σύμβασης ή άλλης σύμβασης από την οποία αυτή εξαρτάται. (ΑΠ 1495/2006). Ετσι κατά τον έλεγχο του κύρους του περιεχομένου ενός ΓΟΣ, εξετάζεται σε πρώτη φάση αν αυτός είναι αντίθετος με κάποια απαγορευτική ρήτρα που περιλαμβάνεται στην ενδεικτική απαρίθμηση συγκεκριμένων ΓΟΣ που θεωρούνται "PER SE" καταχρηστικοί και άρα άκυροι, δηλαδή χωρίς να απαιτείται ως προς αυτούς η ύπαρξη των προαναφερόμενων προϋποθέσεων της γενικής ρήτρας και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ελέγχεται κατά πόσο ο συγκεκριμένος ΓΟΣ περιέχει απόκλιση από ουσιώδεις αξιολογήσεις καθοδηγητικού χαρακτήρα του ενδοτικού δικαίου δηλαδή η καταχρηστικότητα θα κριθεί με βάση τα κριτήρια των εδαφίων α και β της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν.2251/1994 (ΑΠ 1219/2001, ΑΠ296/2001). Περαιτέρω το δίκαιο των ΓΟΣ διέπεται από την αρχή της διαφάνειας, η οποία διατυπώνεται ρητά και στο άρθρο 5 της Οδηγίας, σύμφωνα με την οποία οι ΓΟΣ πρέπει να είναι διατυπωμένοι κατά τρόπο σαφή και κατανοητό, ώστε ο καταναλωτής να είναι σε θέση να διαγνώσει εκ των προτέρων κρίσιμα στοιχεία ή μεγέθη της σύμβασης όπως η διάρκεια της και τα μεγέθη που περικλείονται στη βασική σχέση παροχής και αντιπαροχής. Η σχέση αυτή παροχής και αντιπαροχής, ενώ καταρχήν δεν λαμβάνεται υπόψη για την εκτίμηση του καταχρηστικού χαρακτήρα κάποιου ΓΟΣ, εντούτοις, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 της Οδηγίας, ελέγχεται εάν ο σχετικός όρος δεν είναι διατυπωμένος κατά τρόπο σαφή και κατανοητό, εάν δηλαδή έχει παραβιασθεί η αρχή της διαφάνειας, (ΑΠ 430/2005).Στην προκειμένη περίπτωση με την προσβαλλομένη απόφαση έγιναν δεκτά τα ακόλουθα όσο αφορούν τον εδώ ερευνώμενο αναιρετικό λόγο και κατά τα τρία μέρη του: "To ενάγον είναι νομίμως αναγνωρισμένο σωματείο κατά το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 2251/1994. Η εναγομένη είναι ασφαλιστική εταιρία που ασχολείται με ασφαλίσεις του κλάδου ζωής και ατυχημάτων. Στα πλαίσια της δραστηριότητας της αυτής κατά την κατάρτιση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής εφαρμόζει "Πίνακα Αξιών" που βρίσκεται πριν από το τμήμα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που περιέχουν τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών, ο οποίος δεν αποτελεί γενικό όρο συναλλαγών αλλά είναι προδιατυπωμένος, δεν έχει καταστεί αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης και υπόκειται στον ίδιο έλεγχο καταχρηστικότητας και αδιαφάνειας όπως και οι ΓΟΣ. Ο εν λόγω πίνακας χωρίζεται σε πέντε στήλες, στην πρώτη στήλη αναφέρονται τα συμπληρωμένα έτη ισχύος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, με έναρξη από το τρίτο έτος ισχύος του, στη δεύτερη η εγγυημένη αξία. εξαγοράς που θα αποδοθεί αν ο ασφαλισμένος ασκήσει το σχετικό δικαίωμα του, στην τρίτη στήλη το Μειωμένο Κεφάλαιο ασφαλίσεως ελεύθερης άλλων καταβολών και στην τέταρτη στήλη το δικαίωμα του κάθε συμβαλλόμενου στο προϊόν υπεραπόδοσης των μαθηματικών αποθεμάτων. Συσσωρευμένα ποσά με ετήσια ενδεικτική συνολική απόδοση της εναγομένης εταιρίας 4% και 6%. Δεν γίνεται καμιά αναφορά για τα δύο πρώτα έτη της ασφάλισης. Το ενάγον ισχυρίζεται ότι ο πίνακας είναι καταχρηστικός ως αδιαφανής, καθόσον αφενός μεν δεν γίνεται σ` αυτόν καμιά αναφορά στο ότι τα ασφάλιστρα των δύο πρώτων ετών δεν αποταμιεύονται στο σύνολο τους και δεν εκτίθεται η αιτία της μη αποταμίευσης τους, αφετέρου δε ότι δεν εκτίθεται σ` αυτόν ποια η φύση και το ύψος των εξόδων τα οποία παρακρατεί η εναγομένη, η οποία παρακρατεί τα ασφάλιστρα για να καλύψει λειτουργικά της έξοδα και ουσιαστικά αφαιρεί από τα ασφάλιστρα των πρώτων ετών τα έξοδα για όλη τη -διάρκεια της ασφάλισης, τα οποία ο λήπτης της ασφάλισης προκαταβάλλει χωρίς να το γνωρίζει, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια τα δύο πρώτα έτη ισχύος της ασφάλισης να μην έχουν καμιά αξία εξαγοράς. Επ` αυτών πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Το άρθρο 29 παρ. 3 και 4 του ν. 2496/1997 για την ασφαλιστική σύμβαση προβλέπει τα εξής σχετικά με το δικαίωμα εξαγοράς στις ασφαλίσεις ζωής: "3. Στην ατομική ασφάλιση ο λήπτης της ασφάλισης έχει δικαίωμα να ζητήσει από την ασφαλιστή την εξαγορά της ασφάλισης μετά πάροδο χρονικού διαστήματος που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο και το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των τριών ετών. 4. Ο ασφαλιστής αποδίδει στο λήπτη της ασφάλισης την αξία εξαγοράς που συμφωνήθηκε. Ως βάση υπολογισμού της αξίας εξαγοράς λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα του ασφαλιστή που βαρύνουν τη συγκεκριμένη σύμβαση και τα καταβληθέντα ασφάλιστρα αποταμίευσης. Την ίδια υποχρέωση έχει ο ασφαλιστής και σε κάθε περίπτωση ασφαλιστικής σύμβασης". Με τις παραπάνω διατάξεις που προβλέφθηκε το δικαίωμα του λήπτη της ασφάλισης περί εξαγοράς του ασφαλιστηρίου συμβολαίου προβλέφθηκε και ότι η δυνατότητα εξαγοράς δεν γεννάται αμέσως αλλά μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος, το οποίο θα προβλέπεται στην ατομική σύμβαση και δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τρία έτη. Επίσης κατά το νόμο για τον υπολογισμό της αξίας εξαγοράς ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου ο ασφαλιστής λαμβάνει υπόψη και τα έξοδα που τον βαρύνουν. Στις μακροχρόνιες δε ασφαλίσεις ζωής η ασφαλιστική κάλυψη συνίσταται στα ποσά που έχουν συμφωνηθεί να καταβληθούν στη λήξη της σύμβασης ή στην περίπτωση θανάτου ή στην περίπτωση εξαγοράς του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Τα ποσά αυτά αποτελούν το μαθηματικό απόθεμα. Το μαθηματικό απόθεμα υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κ3-4382/2001 Υπουργική Απόφαση (πριν απ` αυτή υπολογιζόταν σύμφωνα με την ΥΑ Κ4-4381/1979). Ειδικά για τον υπολογισμό της αξίας εξαγοράς ορίζεται στο άρθρο 6 παρ. 1 Δ ότι υπολογίζεται με βάση το μαθηματικό απόθεμα, τα μεταφερόμενα (αναπόσβεστα) έξοδα πρόσκτησης και το συντελεστή ποινής εξαγοράς ανάλογα με τα έτη της ασφάλισης. Ήτοι από το μαθηματικό απόθεμα αφαιρούνται τα μεταφερόμενα έξοδα πρόσκτησης (προμήθειες, αμοιβές εκπαιδεύσεως των παραγωγών ασφαλειών, επιδόματα και λοιπά πέραν των προμηθειών ποσά που πραγματοποιούνται για τη σύναψη και την απόκτηση των πρωτασφαλίσεων), που έχουν καταβληθεί ή πιστωθεί κατά το κλείσιμο των οικονομικών καταστάσεων και αφορούν επόμενες οικονομικές χρήσεις. Για κάθε συμβόλαιο τα παραπάνω καταβαλλόμενα έξοδα πρόσκτησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα από το 6% του ετήσιου εμπορικού ασφαλίστρου (ασφάλιστρο κινδύνου + έξοδα διαχείρισης (διοίκησης) + έξοδα πρόσκτησης) επί τα έτη πληρωμής των εμπορικών ασφαλίστρων με ανώτατο όριο 1,5 (ενάμισυ) ετήσιο εμπορικό ασφάλιστρο (άρθρο 6 παρ.1 Γ της παραπάνω Υ.Α). Συνάγεται, επομένως, κατά τα προαναφερόμενα, ότι νομίμως το ασφαλιστικό κεφάλαιο δεν σχηματίζεται από το σύνολο των καταβληθέντων ασφαλίστρων αλλά μόνο από το ασφάλιστρο κινδύνου, ήτοι χωρίς τα έξοδα πρόσκτησης και διαχείρισης και επί πλέον ότι νομίμως δεν συνυπολογίζονται τα μεταφερόμενα έξοδα πρόσκτησης στο ασφαλιστικό κεφάλαιο, καθόσον μέρος των ασφαλίστρων αναλώνεται στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου"," οπότε ο ασφαλιστής θα πρέπει, κατά την ασφαλιστική σύμβαση, να-καταβάλει άμεσα ολόκληρο το συμφωνημένο ασφαλιστικό κεφάλαιο (και στο τριπλάσιο αν πρόκειται για ατύχημα) και ότι νομίμως επιβάλλεται ποινή εξαγοράς που επιβαρύνει το ασφαλιστικό κεφάλαιο όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει την πρόωρη λήξη της σύμβασης ασφάλισης. Εξάλλου οι μακροχρόνιες ασφαλίσεις ζωής δεν έχουν χαρακτήρα αποκλειστικά αποταμιευτικό/επενδυτικό, καθόσον σ` αυτές, κατά τα προαναφερθέντα, περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος θανάτου και δεν μπορούν να συγκριθούν με επιχειρήσεις αποκλειστικά χρηματοοικονομικού τομέα δεν μπορεί δε ο καταναλωτής να προσδοκά από μία τέτοια ασφάλιση ότι το σύνολο των ασφαλίστρων που καταβάλει θα αποταμιεύεται. Περαιτέρω κατά τον γενικό όρο 13 των ασφαλιστηρίων συμβολαίων "...Αμέσως μετά την συμπλήρωση του πρώτου έτους ισχύος του και σε όλο το χρονικό διάστημα που ακολουθεί, το ασφαλιστήριο αυτό παρέχει στον αντισυμβαλλόμενο δικαίωμα στο προϊόν της Υπεραπόδοσης από την επένδυση των Μαθηματικών Αποθεμάτων (Π.Υ.Μ.Α). Το Π.Υ.Μ.Α υπολογίζεται στο τέλος κάθε χρήσης, εφόσον το ασφαλιστήριο παρέμεινε σε ισχύ σε όλη τη χρήση και ισούται με το γινόμενο του επενδυόμενου Μαθηματικού Αποθέματος που υπήρχε στο τέλος της προηγούμενης χρήσης με το ποσοστό που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της επιταχυνόμενης απόδοσης της εταιρίας και του τεχνικού επιτοκίου που αναφέρεται στη σελίδα Ειδικών Στοιχείων, αφού πολλαπλασιασθεί με τη συμμετοχή του αντισυμβαλλομένου που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 85%. Το πρώτο Μαθηματικό απόθεμα που χρησιμοποιείται είναι εκείνο που σχηματίζεται στο τέλος της χρήσης που ακολουθεί την πρώτη επέτειο του συμβολαίου". Από τον παραπάνω όρο προκύπτει ότι ο λήπτης της ασφάλισης συμμετέχει στο σχηματισμό του μαθηματικού αποθέματος, το ασφάλιστρο του επενδύεται το δεύτερο έτος της ασφάλισης και στο τρίτο έτος αναγνωρίζεται σ` αυτόν δικαίωμα στο προϊόν υπεραπόδοσης (Π.Υ.Μ.Α). Προκύπτει, επομένως σαφώς ότι τμήμα του αποταμιευτικού ασφαλίστρου επενδύεται υποχρεωτικά. Νόμιμα συνεπώς δεν γίνεται μνεία αξίας εξαγoράς για τα δύο πρώτα έτη διάρκειας της ασφαλίσεως, εφόσον κατά το νόμο o ασφαλιστής έχει δικαίωμα να μην προβλέψει τη σχετική δυνατότητα (άρθρο 29 παρ. 3 του ν. 2496/97). Νόμιμα επίσης, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δεν αποταμιεύονται όλα τα ασφάλιστρα κατά τα πρώτα έτη εφόσον διατίθενται ως έξοδα που επιβαρύνουν νομίμως τα ασφάλιστρα και ο λήπτης της ασφάλισης πληροφορείται από τον πίνακα ότι τα δύο πρώτα έτη ισχύος της ασφάλισης το συμβόλαιο του δεν έχει καμιά αξία εξαγοράς. Τούτο δε δεν διαταράσσει σημαντικά την ισορροπία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών εις βάρος του καταναλωτή, δεδομένου ότι ο ασφαλιστής φέρει αμέσως τον κίνδυνο θανάτου του ασφαλισμένου. Κατά συνέπεια η αγωγή κατά το μέρος που πλήττεται ο πίνακας αξιών ως καταχρηστικός λόγω αδιαφάνειας διότι δεν αναφέρεται σ` αυτόν ότι τα ασφάλιστρα των δύο πρώτων ετών δεν αποταμιεύονται στο σύνολο τους, δεν αναφέρεται η αιτία της μη αποταμίευσής τους και η αιτία και το ύψος των εξόδων ώστε τα δύο πρώτα έτη τα ασφαλιστήρια συμβόλαια να μην έχουν καμιά αξία εξαγοράς είναι απορριπτέα ως αβάσιμη, όπως έκρινε ορθά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και κατά συνέπεια ο σχετικός λόγος εφέσεως με τον οποίο το εκκαλούν παραπονείται για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και κακή εκτίμηση των αποδείξεων είναι απορριπτέος ως αβάσιμος. Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι η εναγομένη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Γενικοί Όροι ασφαλιστηρίου Εγγυημένης Σύνταξης /Αποταμίευσης με τον τίτλο "ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ" περιλαμβάνει και τον όρο 16, ο οποίος ορίζει τα εξής: "16. ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ. Αυτό το Ασφαλιστήριο, ύστερα από γραπτή αίτηση που γίνεται σε έντυπο της Εταιρίας και που θα υποβληθεί σε αυτή, μαζί με το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο από τον Αντισυμβαλλόμενο ή άλλο πρόσωπο που έχει ορίσει ο Αντισυμβαλλόμενος, μπορεί να εξαγοραστεί σε περίπτωση που έχει παραμείνει σε ισχύ επί τρία πλήρη συνεχή έτη. Η αξία εξαγοράς υπολογίζεται σύμφωνα με τους όρους που αναγράφονται στην σελίδα με τους πίνακες αξιών. Από την αξία εξαγοράς αφαιρείται κάθε οφειλή στην εταιρεία που έχει σχέση με αυτό το Ασφαλιστήριο. Η καταβολή της αξίας εξαγοράς μπορεί, σύμφωνα με την κρίση της εταιρείας, να αναβληθεί μέχρι έξι μήνες από την λήψη της σχετικής αίτησης από την εταιρεία". Εφαρμόζει, επίσης και τον γενικό όρο 15, o οποίος περιέχεται στο ίδιο έντυπο ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής με τον τίτλο "ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ". Ο όρος αυτός, στη δεύτερη παράγραφο του ορίζει τα εξής: "...15... β) Ασφάλιση χωρίς άλλη καταβολή Ασφαλίστρων - Ελευθεροποίηση: Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν ζητήσει αυτόματο δανεισμό για την εξόφληση ασφαλίστρων ή εξαγορά του Ασφαλιστηρίου του, αυτό μετατρέπεται αυτόματα σε ασφάλιση χωρίς άλλη καταβολή ασφαλίστρων και παραμένει σε ισχύ αλλά με Μειωμένο Κεφάλαιο Θανάτου και σύνταξης. Το μειωμένο κεφάλαιο θανάτου θα είναι ίσο με το σύνολο των καθαρών ασφαλίστρων αυτού του Βασικού Ασφαλιστηρίου που έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία διακοπής καταβολής ασφαλίστρων. Το Μειωμένο ποσό σύνταξης υπολογίζεται με βάση την αξία εξαγοράς που έχει αποκτήσει το Ασφαλιστήριο κατά το χρόνο διακοπής καταβολής ασφαλίστρων αφού αφαιρεθεί οποιαδήποτε οφειλή από το Ασφαλιστήριο και η οποία θεωρείται σαν εφάπαξ ασφάλιστρο, για τύπο ασφάλισης όμοιο με τον τύπο αυτού του Ασφαλιστηρίου. Σαν ηλικία του ασφαλισμένου για τον καθορισμό του Μειωμένου Ποσού Σύνταξης θα λαμβάνεται η ηλικία του την ημερομηνία, διακοπής καταβολής ασφαλίστρων. Το Μειωμένο Ποσό Σύνταξης θα καταβάλλεται από την εταιρεία σύμφωνα με τους όρους ασφάλισης που καθορίζονται από αυτό το Ασφαλιστήριο για την καταβολή του αρχικού ποσού σύνταξης. Σε περίπτωση που η μηνιαία συνταξιοδοτική παροχή είναι μικρότερη από το ποσό των 60 ευρώ, θα καταβάλλεται το ποσό της εξαγοράς. Το ασφαλιστήριο αυτό μπορεί να εξαγορασθεί ή να ελευθεροποιηθεί πριν από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης συνταξιοδοτικής παροχής". Κατά το περιεχόμενο των εν λόγω δύο όρων η αξία εξαγοράς των συμβολαίων καθώς και του κεφαλαίου που απομένει σε περίπτωση που η ασφάλιση καταστεί ελεύθερη πληρωμής ασφαλίστρων, υπολογίζεται σύμφωνα με τους όρους που αναγράφονται στη σελίδα με τους πίνακες αξιών. Αναφέρθηκε ήδη σχετικά με τον πίνακα αξιών εξαγοράς ότι δεν είναι καταχρηστικός, δεν αντίκειται στην αρχή της διαφάνειας και δεν διαταράσσει σημαντικά την ισορροπία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Αναφέρθηκε επίσης ότι κατά νόμο (άρθρο 29 παρ. 3 και 4 του ν. 2496/1997) ο λήπτης της ασφάλισης έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον ασφαλιστή την εξαγορά μετά πάροδο χρονικού διαστήματος που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των τριών ετών. Ο ασφαλιστής αποδίδει την αξία εξαγοράς που συμφωνήθηκε. Ο όρος 16 ως προς τις προϋποθέσεις εξαγοράς βασικά περιέχει ό,τι αναφέρεται στην παραπάνω διάταξη, ήτοι επιτρέπει το δικαίωμα εξαγοράς μετά πάροδο τριών ετών. Ο όρος επίσης 15 των Γενικών Όρων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αποτελεί εφαρμογή των οριζόμενων στην Υ.Α Κ3-4381/1979 κατά την οποία "Το ελαττωμένο κεφάλαιο ελευθέρου συμβολαίου περαιτέρω καταβολής ασφαλίστρων, θα υπολογίζεται από την αντίστοιχη αξία εξαγοράς που Θα λαμβάνεται ως εφάπαξ καθαρό ασφάλιστρο, για την αντίστοιχη κατά τον χρόνο της εξαγοράς ηλικία του ασφαλιζομένου και για την διάρκεια υπολειπόμενη από τον χρόνο εξαγοράς μέχρι τη λήξη της ασφαλίσεως". Για τις περιπτώσεις εξαγοράς και ελευθεροποίησης συμβολαίου σι σχετικοί όροι παραπέμπουν στον πίνακα εξαγοράς, που ήδη κρίθηκε ότι δεν είναι καταχρηστικός. Από την παραπομπή αυτή οι παραπάνω όροι δεν καθίστανται αδιαφανείς διότι μπορεί ο καταναλωτής ανά πάσα στιγμή να πληροφορηθεί, κατά τρόπο απλό και κατανοητό από τον πίνακα εξαγοράς την τρέχουσα αξία της ασφάλισης του, και να επιλέξει ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του. Ειδικότερα από τον πίνακα θα διαπιστώσει τα ποσά που έχει καταβάλει ως ασφάλιστρα και τις αξίες εξαγοράς διαπιστώνοντας ταυτόχρονα, για τους λόγους που ήδη έχουν αναφερθεί παραπάνω, ότι τα δύο πρώτα έτη της ασφάλισης το συμβόλαιο του δεν θα έχει αξία εξαγοράς, ώστε να μην είναι απαραίτητη περαιτέρω διευκρίνιση.

Από την παραπομπή δε αυτή δεν υπάρχει ούτε σημαντική διατάραξη της ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, μεταξύ των συμβαλλομένων εις βάρος του ασφαλισμένου. Το πρωτοβάθμιο, επομένως, δικαστήριο που έκρινε διαφορετικά και έκρινε άκυρους ως καταχρηστικούς ως αντικείμενους στην αρχή της διαφάνειας και ότι διαταράσσουν σημαντικά την ισορροπία μεταξύ των συμβαλλομένων εις βάρος του καταναλωτή έσφαλε στην κρίση του αυτή και κατά συνέπειαν ο σχετικός λόγος εφέσεως της εναγομένης πρέπει να γίνει δεκτός και η εκκαλουμένη να εξαφανιστεί τόσο ως προς το μέρος κατά το οποίο έκρινε ως καταχρηστικούς τους σχετικούς όρους, απαγόρευσε τη χρήση τους και απείλησε χρηματική ποινή για κάθε μελλοντική παράβαση, όσο και ως προς το μέρος που έκανε δεκτή εν μέρει την αγωγή επιδικάζοντας χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης διότι, εφόσον δεν αποδείχθηκε ότι οι συμβάσεις της εναγομένης περιέχουν καταχρηστικούς όρους δεν στοιχειοθετείται και υποχρέωση αυτής να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση. Το Εφετείο με το να δεχθεί με τις ανωτέρω σκέψεις τους αντίστοιχους λόγους της έφεσης της πρώτης αναιρεσίβλητης, κατά της αντιθέτως κρίνασας πρωτόδικης απόφασης, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή που είχε ασκήσει το αναιρεσείον Σωματείο σε σχέση με την καταχρηστικότητα και την αδιαφάνεια των υπ` αριθ 15 και 16 γενικών όρων της ασφάλισης για την εξαγορά του ασφαλιστηρίου και την ελευθεροποίηση του συμβολαίου από την καταβολή ασφαλίστρου, όπως και με το ν` απορρίψει την έφεση του αναιρεσείοντος σωματείου κατά της πρωτόδικης απόφασης κατά το μέρος της που έκρινε τον πίνακα εξαγοράς όχι αδιαφανή, ούτε καταχρηστικό ορθά ερμήνευσε και εφάρμοσε και δεν παραβίασε, τις εφαρμοσθείσες ως άνω ουσιαστικές διατάξεις του άρθρου 2 παρ του ν. 2251/1997 καθόσον τα ανελέγκτως πιο πάνω δεκτά γενόμενα ως αποδειχθέντα πραγματικά περιστατικά δεν εμφανίζουν τους προαναφερθέντες γενικούς όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων καταχρηστικούς και αδιαφανείς ούτε μέσω αυτών διαταράσσεται σημαντικά η ισορροπία μεταξύ των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή ύστερα από αξιολογική στάθμιση των εκατέρωθεν συμφερόντων και των ειδικών συνθηκών της συγκεκριμένης περίπτωσης. Επομένως, τα όσα αντίθετα υποστηρίζει τo αναιρεσείον με τον μοναδικό λόγο του αναιρετηρίου, και κατά τα τρία μέρη του, με τον οποίο αποδίδεται στην προβαλλόμενη απόφαση η πλημμέλεια από τον αριθ.1 του αρθρ. 559 του ΚΠολΔ κρίνονται αβάσιμα και απορριπτέα, όπως και ο αντίστοιχος λόγος αναίρεσης.

Μετά τα παραπάνω πρέπει να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης, διαταχθεί η εισαγωγή των κατατεθέντων παραβόλων στο Δημόσιο Ταμείο (ΚΠολΔ 495 παρ. 4 εδ. 4), και να καταδικασθεί το αναιρεσείον Σωματείο στα δικαστικά έξοδα των αναιρεσιβλήτων (άρθρ. 183 ΚΠολΔ) που κατέθεσαν και προτάσεις, τα οποία ορίζει στο ποσό των 2.700,00 ευρώ, για έκαστο των αυτοτελώς παραστάντων αναιρεσίβλητων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Απορρίπτει την από 19-3-2013 αίτηση αναίρεσης για αναίρεση της υπ` αριθ. 3880/2010 απόφασης του Εφετείου Αθηνών.

Διατάσσει την εισαγωγή των κατατεθέντων παραβόλων (1566656, 1566657, 1566658, 23727, 23728 και 23729 διπλ. εισπράξεως ΤΥΠΟΥ Α) στο Δημόσιο Ταμείο.

Καταδικάζει το αναιρεσείον Σωματείο στη δικαστική δαπάνη των αναιρεσιβλήτων την οποία ορίζει στο ποσό των δύο χιλιάδων επτακοσίων (2.700,00) ευρώ για έκαστο των αυτοτελώς παραστάντων αναιρεσίβλητων.

Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου 2014.

Δημοσιεύθηκε στην Αθήνα σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στις 7 Μαρτίου 2014.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ρ.Κ.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Αντιμέτωπες με τους πιστωτές

Το Βερολίνο με τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 ευεργετήθηκε για τα χρέη του. Σήμερα που η Αθήνα βρίσκεται στην ίδια θέση, η Μέρκελ, την «πυροβολεί».

Η Γερμανία είναι σήμερα ο αναμφισβήτητος οικονομικός ηγέτης της ηπείρου, σε σημείο που πολλοί μιλούν πλέον για μια γερμανική Ευρώπη, ενώ κάθε αναφορά στη μεταπολεμική της ανάπτυξη περιλαμβάνει το στερεότυπο περί «γερμανικού θαύματος».

Ωστόσο, η οικονομική απογείωση βασίστηκε στη γεωπολιτική απόφαση των Δυτικών Συμμάχων (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) να μην «τιμωρήσουν» τον ηττημένο, όπως έγινε στον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά, αντίθετα, να τον βοηθήσουν ουσιαστικά για να ορθοποδήσει, αφού αποτελούσε βασικό συστατικό του δυτικού έναντι του κομμουνιστικού συνασπισμού.

Κορυφαία στιγμή αυτής της στρατηγικής υπήρξε η Συμφωνία του Λονδίνου το 1953, την οποία επικαλείται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος. Μια σύγκριση αυτής της συμφωνίας και του τρόπου που μεταχειρίστηκαν οι τότε διεθνείς πιστωτές τη Γερμανία με τον τρόπο που σήμερα το Βερολίνο αντιμετωπίζει την Ελλάδα (και άλλες χρεωμένες χώρες) αποδεικνύεται καταλυτική.

Η προκαταρκτική συμφωνία

Το 1950 η Δυτική Γερμανία και οι τρεις προαναφερθείσες χώρες έκαναν μια προκαταρκτική συμφωνία, με την οποία η πρώτη αναγνώριζε τα διεθνή χρέη που είχε πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτή προέβλεπε ότι «η ικανοποίηση των απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας, δεν θα τη θέτει σε κίνδυνο μέσω ανεπιθύμητων επιπτώσεων, ούτε θα έχει υπερβολική επίδραση στα πιθανά νομισματικά της αποθέματα». Επίσης, ότι «οι διαπραγματεύσεις για το γερμανικό χρέος είναι δίκαιες για όλους τους συμμετέχοντες».

Με βάση αυτά υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου (27 Φεβρουαρίου του 1953), στη βάση της οποίας υπήρχε η φιλοσοφία ότι η Γερμανία θα αποπληρώσει τα χρέη της διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και βελτίωσης του επιπέδου ζωής του πληθυσμού. Δηλαδή «θα αποπληρώνει, χωρίς να γίνεται φτωχότερη».

Βασικά σημεία της ήταν:

1. Για κάθε διαφορά της Γερμανίας με τους πιστωτές της αρμόδια ορίζονται τα γερμανικά δικαστήρια. Μάλιστα, αυτά μπορούν να αρνηθούν την εφαρμογή αποφάσεων ξένων δικαστηρίων ή διαιτητικών οργάνων, σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις είναι αντίθετες με την ασκούμενη δημόσια πολιτική.

2. Συνολική μείωση κατά 62,6% τόσο του προπολεμικού χρέους (22,6 δισ. μάρκα συμπεριλαμβανομένων των τόκων) όσο και του μεταπολεμικού (16,2 δισ. μάρκα), με το νέο χρέος να γίνεται 7,5 και 7 δισ. αντίστοιχα.

3. Ρήτρα «παγώματος» των πληρωμών και αναδιαπραγμάτευσης των όρων σε περίπτωση ουσιώδους αλλαγής των συνθηκών, οι οποίες θα περιορίζουν τις πηγές ρευστότητας.

4. Η αποπληρωμή των χρεών θα γίνεται στο εθνικό της νόμισμα (μάρκο) και όχι σε «σκληρά» νομίσματα όπως το δολάριο, η στερλίνα ή το ελβετικό φράγκο.

5. Στον βαθμό που η αποπληρωμή του χρέους γίνεται σε γερμανικά μάρκα, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας μπορεί να τυπώνει χρήμα.

6. Δεδομένου του αρνητικού εμπορικού της ισοζυγίου (μεγαλύτερες εισαγωγές από εξαγωγές), η χώρα θα μειώσει τις εισαγωγές της και θα παράγει η ίδια τα εισαγόμενα προϊόντα. Οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας και Ελβετίας, θα μειώσουν τις εξαγωγές τους προς τη Γερμανία.

7. Η εξυπηρέτηση του χρέους εξαρτάται από τη δυνατότητα της γερμανικής οικονομίας να πληρώνει, λαμβάνοντας υπόψη την ανοικοδόμηση της χώρας και τα έσοδα από τις εξαγωγές. Ο δείκτης εξυπηρέτησης του χρέους/εσόδων από τις εξαγωγές δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%.

8. Το άρθρο 5 της Συμφωνίας αναβάλλει την πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων του Α′ και του Β′ Παγκόσμιου Πολέμου προς τις χώρες στις οποίες η Γερμανία επιτέθηκε, κατέλαβε ή προσάρτησε, καθώς και προς τους πολίτες τους.

Το σχέδιο Μάρσαλ

Επιπρόσθετα, βάσει του σχεδίου Μάρσαλ, η Γερμανία έλαβε: 1,17 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 12,5 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές) από το 1948 έως το 1952 και 200 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 2 δισ. σημερινά δολάρια) από το 1954 έως το 1961, κυρίως μέσω της USAID.

Αυτή η ειδική μεταχείριση έδωσε τη δυνατότητα στη Δυτική Γερμανία να ανακάμψει πολύ γρήγορα μετά τον πόλεμο και να ενσωματώσει την Ανατολική Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η σημερινή άρνηση των πιστωτών και κυρίως της Γερμανίας να κάνουν παρόμοιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα και σε άλλα υπερχρεωμένα κράτη καταδεικνύει ότι αυτοί δεν επιθυμούν πραγματικά την απαλλαγή των χρεωστριών χωρών από τα χρέη τους, αλλά την παραμονή τους σε μια συνεχή κατάσταση ομηρίας μέσω του δανεισμού.

Φυσικά, οι σημερινές ιστορικές και γεωπολιτικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, ωστόσο πολλές από τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Λονδίνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Αναγκαίος όρος βέβαια θα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση με την απαραίτητη πολιτική βούληση, αλλά και ένα λαϊκό κίνημα στήριξης και διεκδίκησης μιας καλύτερης μεταχείρισης της Ελλάδας από τις διεθνείς οικονομικές ολιγαρχίες, σε συνεργασία με τις χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

………………………………………………………………………………………………………..

Βασικές διαφορές των δανειακών συμβάσεων με την Ελλάδα

Η απομείωση του ελληνικού χρέους το 2012 είναι συγκριτικά πολύ μικρότερη απ’ αυτή της Γερμανίας το 1953.

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα ευνοούσαν την Ελλάδα να ανακάμψει. Ουσιαστικά δηλαδή δεν υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης.

Επιβάλλεται στην Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος του δημόσιου πλούτου, προς όφελος κυρίως των διεθνών κεφαλαίων, ενώ στη Γερμανία αφέθηκε ο πλήρης έλεγχος των βασικών οικονομικών τομέων, παράλληλα με έναν διευρυνόμενο δημόσιο τομέα.

Η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος σε ευρώ, τη στιγμή που το εμπορικό της ισοζύγιο με τους Ευρωπαίους είναι αρνητικό, ενώ η Γερμανία αποπλήρωνε το δικό της με σημαντικά υποτιμημένα μάρκα. Επίσης, η ελληνική Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα.

Δεν έχει τεθεί για την Ελλάδα όριο εσόδων από τις εξαγωγές, όπως για τη Γερμανία, προκειμένου να αποπληρώνει το χρέος.

Οι νέες διασφαλίσεις για το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον στη δικαιοδοσία των ελληνικών, αλλά δικαστηρίων του Λουξεμβούργου και της Αγγλίας. Τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αρνηθούν την εφαρμογή διεθνών αποφάσεων.

Δεν υπάρχει δυνατότητα αναστολής αποπληρωμής του χρέους, ακόμα και σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών, όπως η σημερινή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.
! Σημείωση: Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από την CADTM (Επιτροπή για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου) και τις εργασίες του Βέλγου οικονομολόγου Ερίκ Τουσέν. Τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» μπορείτε να τη βρείτε στον σύνδεσμο http://www.efsyn.gr/?p=25897


Συνεχίζονται οι ακυρώσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο από τα ελληνικά δικαστήρια

Τα Ελληνικά Δικαστήρια συνεχίζουν να δικαιώνουν  τους δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο σε ελβετικό φράγκο
με αποτέλεσμα  ακόμα κι αν καταβάλουν κανονικά τις δόσεις τους, να χρωστούν ακόμα και μεγαλύτερο ποσό από το αρχικώς ληφθέν.
Τα δικαστήρια υποχρεώνουν  τις τράπεζες να ρυθμίσουν τις δόσεις του δανείου  με την αρχική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου αντί της ισοτιμίας που έχουν τα δύο νομίσματα την ημέρα καταβολής της μηνιαίας δόσης. 

Ένα ακόμα βήμα προς την καλύτερη προστασία των δανειοληπτών έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης που δίκασε κατά την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και υποχρέωσε την τράπεζα να δεχθεί την αρχική ισοτιμία  για τις δόσεις που θα καταβληθούν μέχρι την συζήτηση της κύριας αγωγής και εν συνεχεία μέχρι την έκδοση της απόφασης επ’αυτής.

Η υπόθεση της Κοζάνης αφορά στεγαστικό δάνειο σε ευρώ το 2006, που μετατράπηκε  με παρότρυνση της τράπεζας, σε ελβετικό φράγκο.

Το δάνειο ξεκίνησε με  δόση τα 1.140 ευρώ το μήνα και με τις ανατιμήσεις έφτασε  1.800 ευρώ.

Όταν η τράπεζα κατήγγειλε το δάνειο, ζητώντας την καταβολή του ποσού των 155.000 ευρώ, μετέτρεψε  το υπόλοιπο του δανείου με ισοτιμία 1,215 .

Οι υπολογισμοί της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα ο δανειολήπτης, που για ένα δάνειο 141.000 ευρώ είχε πληρώσει 63.000 ευρώ, να βρεθεί να χρωστάει το αρχικό ποσό της εκταμίευσης επιβαρημένο επιπλέον κατά 14.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τόσο τα ενήμερα όσο και τα κόκκινα δάνεια .

ΠΗΓΗ :Αναστασία Μήλιου --- http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=20751:2014-10-04-04-14-59&catid=13&Itemid=86

Η έκθεση του εισαγγελέα για την κατάργηση της εισφοράς γης σε χρήμα

Σε Πταισματοδίκη των Αθηνών διαβιβάστηκαν αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε κατά παντός υπευθύνου, εμπλεκόμενου στην υπόθεση της κατάργησης της υποχρέωσης για την καταβολή εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Φαληρακίου με φωτογραφική διάταξη και στην μη είσπραξη εισέτι των οφειλομένων αρμοδίως.
Η όλη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» την 9η Αυγούστου 2013.
Ο πρώην Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ι. Μητσιόπουλος, υπέβαλε αρμοδίως την 12η Σεπτεμβρίου 2014, πορισματική έκθεση για την υπόθεση, το περιεχόμενο της οποίας συμπλέει με όσα απεκάλυψε η «δημοκρατική» στην πορεία.
Ο κ. Αντεισαγγελέας, έκρινε συγκεκριμένα ότι προκύπτουν επαρκείς αποχρώσες ενδείξεις για την άσκηση ποινικής διώξεως για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, που το όφελος που πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, κατά παντός υπευθύνου της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου της περιόδου 2005 – 2011 εξαιτίας της μη είσπραξης των οφειλομένων, ενώ θεωρεί παραπέρα ότι το γεγονός ότι με τη «φωτογραφική διάταξη» διεγράφησαν οι οφειλές δεν οδηγεί σε παραγραφή του αδικήματος που φέρεται να τελέστηκε.
Η πρόταση του κ. Αντεισαγγελέα, συνοδεύεται με εισήγηση για τη διενέργεια παράλληλης έρευνας σε βάρος υπηρεσιακών οργάνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που μετέχουν στην επιτροπή που συνέταξε την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης για τα άρθρα του νέου νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η «φωτογραφική διάταξη» καθώς, όπως προέκυψε, παρέστησαν αναληθώς στους βουλευτές, που την ψήφισαν ότι επρόκειτο για καθολική απαίτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αντεισαγγελέας κρίνει ότι η διάταξη στον νέο νόμο για την «αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε από τη Βουλή, με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή εισφοράς γης σε χρήμα όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν ανεγερθεί στο Φαληράκι και στην Ιξιά και συγκεκριμένα σε περιοχές που ισχύουν ειδικοί συντελεστές δόμησης δυνάμει Προεδρικών Διαταγμάτων των ετών 1972, 1979 και 1986 εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από τους ΟΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα στην παραγρ. 8 του Ν. 4178/2013, ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, η ακόλουθη διάταξη:
«Οι διατάξεις της περίπτωσης 7 της παρ. Ε` του άρθρου 8 του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ` 538), ως ισχύει, περί παραχώρησης έκτασης στον οικείο Δήμο δεν έχουν εφαρμογή στις ανεγερθείσες ή προς ανέγερση τουριστικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις των ειδικών προεδρικών διαταγμάτων από 31.1.1972 (Δ` 40), 26.1.1979 (Δ` 132) και 26.7.1986 (Δ` 639). Τυχόν βεβαιωθέντα πρόστιμα παραγράφονται και τυχόν καταβληθέντα δεν αναζητούνται. Σε κάθε περίπτωση με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύνανται να καθορίζονται ειδικές διατάξεις υποχρέωσης παραχώρησης έκτασης ή καταβολής αποζημίωσης για την ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων στις ως άνω περιοχές».
Τα ειδικά προεδρικά διατάγματα στα οποία αναφέρεται η παραπάνω διάταξη είναι:
– Το από 30-1-1972 (Δ40) «περί καθορισμού περιοχών Νήσου Ρόδου δια την εφαρμογή του συστήματος ελευθέρας δομήσεως».
– Το από 26-1-1979 (Δ132) «περί καθορισμού συντελεστών δομήσεως και όρων δομήσεως εις την εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχήν Ρόδου».
– Το από 26-7-1986 (Δ 639) «περί καθορισμού χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής Ιξιάς της Κοινότητας Ιαλυσού της νήσου Ρόδου (Δωδεκανήσου).
Με το από 31.1.1972 (Δ ́ 40) Βασιλικό Διάταγμα καθορίζονται περιοχές της Ρόδου για την εφαρμογή του συστήματος ελεύθερης δομήσεως σε περιοχές των Αφάντου και του Φαληρακίου. Με το από 26.1.1979 (Δ ́ 132) Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι συντελεστές δόμησης και οι όροι δόμησης εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στη Ρόδο και με το τρίτο Προεδρικό Διάταγμα 26.7.1986 (Δ ́ 639) οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής της Ιξιάς της τότε κοινότητας Ιαλυσού.
Η έννοια της παραπάνω διάταξης της παραγρ. 8 του Ν. 4178/2013, είναι ότι φωτογραγικά και κατ’ εξαίρεση απ’ όλες τις τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας και βέβαια της Νήσου – Δήμου Ρόδου («Καλλικράτης») και όλης της Δωδεκανήσου και του Νοτίου Αιγαίου, μόνο δηλαδή για τα ξενοδοχεία των τριών (3) παραπάνω περιοχών από την όλη περιφέρεια της Νήσου – Δήμου Ρόδου, που δεν έχουν καταβάλει και οφείλουν την εισφορά σε γη ή χρήμα της περιπτ. 7 της παρ. Ε’ του άρθρου 8 του από 6-10-1978 προεδρικού διατάγματος.
Οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη παραγράφονται και δεν αναζητούνται δηλαδή χαρίζονται επί ζημία του οικείου δικαιούχου φορέα, δηλαδή του Δήμου Ρόδου, αποκλειστικά και μόνο, ανάμεσα στους Δήμους όλης της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα καθίστανται νόμιμες οι παρανόμως εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, χωρίς την καταβολή της εισφοράς σε γή ή χρήμα αν και συνιστούν ουσιώδη όρο εκδόσεως των αδειών.
Σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, που από την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποβλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, επί του Σχεδίου Νόμου που περιελάμβανε την παραπάνω διάταξη, βεβαιώνονται προς την Βουλή των Ελλήνων τα εξής:
«Αρθρο 51 Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλήφθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καθώς αφορούν πάγια αιτήματα πολιτών, δημοτικών αρχών και λοιπών φορέων για διευθέτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκτιμήθηκε η επίλυση των ειδικών αυτών θεμάτων ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας».
Από την έρευνα του Αντεισαγγελέα προέκυψε ότι τέτοια αιτήματα δεν έχουν υποβληθεί από τις δημοτικές αρχές.
Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Νίκη Φούντα, εξήγησε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο, τονίζοντας τα εξής:
“Το άρθρο 51, δυστυχώς, περιέχει ειδικές περιπτώσεις και ειδικές διατάξεις τις οποίες δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε”.
Ο πρώην Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, κλήθηκε να επιληφθεί του θέματος και την Πέμπτη προχώρησε στην άσκηση της προαναφερόμενης ποινικής διώξεως, διαβιβάζοντας τη δικογραφία στην τακτική Ανακρίτρια Ρόδου.
Η ουσία της δικαστικής έρευνας ωστόσο βρίσκεται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Αθήνα.
Η μη είσπραξη των οφειλομένων από το 2005 έως και σήμερα, ενέχει σίγουρα σοβαρές ποινικές ευθύνες για αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες πλην όμως η υπόθεση έγινε «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δύσκολα θα προκύψει δόλος.
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, που είχε καταθέσει πρώτος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, έχει αξιώσει εξάλλου τον ποινικό έλεγχο των υπηρεσιακών οργάνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που μετέχουν στην επιτροπή που συνέταξε την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης καθώς τους θεωρεί υπαίτιους για την κατάργηση της υποχρέωσης για την καταβολή εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Φαληρακίου με φωτογραφική διάταξη.
Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον Μάιο του έτους 2005 ότι στις περιοχές, που είχαν θεσπιστεί ειδικοί όροι δόμησης για ξενοδοχεία, έπρεπε πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας, οι ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν ανάλογη γη ή να καταβάλουν την αξία της σε χρήμα μετά την πάροδο τριετίας από τη λειτουργία τους.
Πέραν όμως των ανωτέρω ευθυνών, που προφανώς θα αναζητηθούν, θόρυβο είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι ευνοούνται δύο φορές και με αυξημένη δόμηση μέσω των ειδικών όρων που είχαν θεσπιστεί και με απαλλαγή από την καταβολή της εισφοράς γής σε χρήμα.
Οι εισφορές αυτές, με τη φωτογραφική διάταξη, παραγράφονται και δεν αναζητούνται, ενώ ταυτόχρονα καθίστανται νόμιμες οι παρανόμως εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, χωρίς την καταβολή της εισφοράς σε γή ή χρήμα αν και συνιστούν ουσιώδη όρο εκδόσεως των αδειών.
Η δημοτική αρχή (και κατ’ επέκταση οι πολίτες του νησιού) ζημιώθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ, όση υπολογίζεται και η εισφορά που επρόκειτο να βεβαιωθεί προς καταβολή σε 63 ξενοδοχειακές μονάδες.