Κατέθεσε αγωγή συμπολίτης μας (Ρόδιος)
Στη δικαιοσύνη προσέφυγε συμπολίτης μας ο οποίος πριν από επτά χρόνια πήρε δάνειο σε Ελβετικό φράγκο, και παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για την αποπληρωμή του, εντούτοις φέρεται ότι δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ και παράλληλα οφείλει περισσότερα χρήματα από αυτά που έλαβε!
Η αγωγή κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου διά της δικηγόρου κ. Κατερίνας Βολονάκη, και αφορά μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών που την περίοδο προ κρίσης είχαν λάβει στεγαστικά και άλλα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 32χρονος έλαβε το 2007 το ποσό των 650.000 ευρώ ως στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα και ως εγγυητές ήταν οι γονείς του.
Έκτοτε ο 32χρονος καταβάλλει κάθε μήνα περίπου το ποσό των 3000 ευρώ ωστόσο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προκύπτει ότι οφείλει ακόμη 720.000 ευρώ!
Και αυτό διότι με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια το ευρώ δεν έχει την ισοτιμία που είχε κατά την περίοδο εκταμίευσης του δανείου, με το ελβετικό φράγκο!
Ως εκ τούτου ο 32χρονος κανονικά θα όφειλε ποσό 518.000 ευρώ και του ζητείται να καταβάλλει τουλάχιστον 200.000 ευρώ περισσότερα!
Με την αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου ο 32χρονος ζητά να μην ισχύσει συγκεκριμένος όρος του δανείου, για τον οποίο υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίων καθώς θεωρείται καταχρηστικός και αντίθετος όρος συνδιαλλαγής και τα χρήματα που καταβάλλει μηνιαίως να ληφθούν με την ισοτιμία που υπήρχε κατά την περίοδο λήψης του δανείου και όχι με την σημερινή τιμή του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.
Αξίζει να σημειωθεί πως δανειολήπτες που τους είχαν χορηγηθεί δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 65.000, και αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να καταθέσουν και μαζικά αγωγές διά μέσο του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο, ζητώντας την επαναφορά των δανείων στην αρχική ισοτιμία και την κατάργηση των καταχρηστικών όρων των συμβάσεων.
Όπως άλλωστε διαπιστώθηκε εκ των υστέρων τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες με πλήρη γνώση των χρηματοοικονομικών δεδομένων στη συγκεκριμένη χρονική-οικονομική συγκυρία 2006-2009.
Οι Τράπεζες πολύ καλά γνώριζαν ότι το Ελβετικό φράγκο είχε κάνει πολύ δρόμο και ήταν στα υψηλότερα όριά του έναντι του ευρώ.
Γι αυτό κερδοσκόπησαν ωθώντας το κόσμο στη σύναψη δανείων σε chf ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια με το «πρόγραμμα προστασίας της δόσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου