Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

κτίρια φτιαγμένα από 3D εκτυπωτές

Αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, αγωνίζονται να χτίσουν τα πρώτα 3D τυπωμένα σπίτια του κόσμου, μια σημαντική ανακάλυψη με βαθιές επιπτώσεις στην οικονομικά προσιτή στέγαση.
Στην Κίνα, μια εταιρεία με την επωνυμία Winsun φέτος είπε ότι έχτισε 10 3D τυπωμένα σπίτια σε μία μόνο ημέρα. Το αναφερόμενο κόστος για κάθε σπίτι, ήταν μόλις 5.000 δολάρια.
Στο Άμστερνταμ, μια ομάδα αρχιτεκτόνων ξεκίνησε την κατασκευή του 3D Canal House, χρησιμοποιώντας βιο-ανανεώσιμα υλικά. Η όψη μοιάζει τόσο σαν εργοτάξιο όσο και σαν δημόσιο μουσείο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν μεταξύ των επισκεπτών φέτος. Ο Hedwig Heinsman, συν-ιδρυτής της DUS αρχιτεκτόνων, της ομάδας που έχει αναλάβει το έργο, είπε στο Business Insider ότι εκτός του ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, «ο κύριος στόχος είναι να πάει ένα βήμα παρακάτω την αρχιτεκτονική».
Το πενταώροφο οίκημα στα περίχωρα της πόλης Σουτσού, στην Ανατολική Κίνα, μοιάζει στις φωτογραφίες τόσο συνηθισμένο, που δύσκολα μπορεί κανείς να υποψιαστεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο έγινε είδηση στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Ωστόσο, ο λόγος που έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας είναι πως πρόκειται για το ψηλότερο «εκτυπωμένο» κτίριο, αφού χτίστηκε από έναν θεόρατο τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ετσι, σύμφωνα με τη WinSun Decoration Design Engineering, την κινεζική εταιρεία που έχει αναπτύξει το μηχάνημα, το κτίριο ολοκληρώθηκε σε μόλις 30 ημέρες και με αρκετά μικρότερο κόστος απ' ό,τι αν είχε κατασκευασθεί με τον παραδοσιακό τρόπο.
Όπως και οι 3D εκτυπωτές του εμπορίου οι οποίοι «τυπώνουν» από παιχνίδια μέχρι κοσμήματα, το μηχάνημα της WinSun δημιούργησε κάθε όροφο τοποθετώντας διαδοχικές στρώσεις από ένα ρευστό υλικό. Οταν το υλικό «στέγνωσε», τα πέντε πατώματα ήταν έτοιμα να συναρμολογηθούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε όροφος κατασκευάσθηκε μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ στη συνέχεια τα συνεργεία χρειάστηκαν άλλες πέντε ημέρες για να συναρμολογήσουν το κτίριο.
Ο εκτυπωτής της WinSun είναι θεόρατος, καθώς έχει ύψος 6,6 μέτρα και μήκος 150 μέτρα. Για «μελάνι» χρησιμοποιεί ένα μείγμα από ανακυκλωμένα οικοδομικά υλικά, ίνες γυαλιού, τσιμέντο, ειδικά πρόσθετα και προσμείξεις ατσαλιού. Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν στερεοποιηθεί, το «μελάνι» αυτό γίνεται αρκετά συμπαγές ώστε να πληροί τους οικοδομικούς κανονισμούς της χώρας. Το γεγονός όμως ότι αρχικά βρίσκεται σε ρευστή μορφή δίνει τη δυνατότητα να «τυπωθούν» οικήματα σε μια μεγάλη ποικιλία από αρχιτεκτονικά σχέδια: δίπλα στο πενταώροφο κτίριο, υπήρχε μια πολυτελής τριώροφη έπαυλη 1.100 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευασμένη από το ίδιο μηχάνημα, με συνέπεια το κόστος της να μην υπερβαίνει τις 160.000 δολάρια.

Η φθηνότερη τιμή των κτιρίων, σε συνδυασμό με τον σημαντικά λιγότερο χρόνο κατασκευής, είναι από τα βασικότερα επιχειρήματα που επικαλούνται οι κατασκευαστές των 3D εκτυπωτών. Με βάση τη WinSun, η εξοικονόμηση σε υλικά θα αγγίζει το 30%-60% και σε εργατικά έξοδα το 50%-80%, ενώ τα οικήματα θα ολοκληρώνονται 50%-70% πιο γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου