Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αγωγή σε βάρος τράπεζας για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Αγωγή ενώπιον του μονομελούς πρωτοδικείου κατά τράπεζας, κατέθεσε χθες το μεσημέρι 32χρονος Ροδίτης  που διαμένει στο Βέλγιο, μέσω της δικηγόρου του κας Κατερίνας Βολονάκη, ζητώντας έτσι από την δικαιοσύνη να τον απαλλάξει από χρέη που καταλογίστηκαν αδίκως και παρατύπως σε βάρος του.


Πρόκειται για τον Γ. Κ του Ε., κάτοικο Βελγίου, ο οποίος το 2004 είχε πάρει δάνειο της τάξης των 180.000 ευρώ για την αποπεράτωση του ακινήτου του.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2007,  ύστερα από αίτησή του  και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της 537/20-12-1993 αποφάσεως της Επιτροπής Νομισματικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας Ελλάδος το οφειλόμενο ποσό, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί κατά την ημέρα, την, οποία θα συντελεστεί η μετατροπή, η Τράπεζα δέχθηκε να το μετατρέψει σε ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ (το «Δάνειο»)

Σύμφωνα με την πρόσθετη πράξη τροποποίησης, ο ίδιος δέχθηκε  την υποχρέωση και υποσχέθηκε να αποπληρώσει στην Τράπεζα το Δάνειο σε διακόσιες δέκα (210) συνεχείς μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, που θα λογίζονταν και θα καταβάλλονταν την πρώτη (1η) εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το μήνα Μάρτιο του έτους 2007.

Στην  πορεία  άρχισε  να  μεταβάλλεται  σοβαρότατα  η  ισοτιμία του  ελβετικού  φράγκου  εις βάρος του ευρώ. 

Η Ευρώπη βυθίζονταν στην «ελληνική κρίση», που στην πραγματικότητα ήταν ευρωπαϊκή κρίση, το Ευρώ βυθίζονταν έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του ελβετικού φράγκου και οι δόσεις των δανειοληπτών σε συνάλλαγμα και ελβετικό φράγκο αυξάνονταν υπέρογκα  (αύξηση  κατά μέσο  όρο  σήμερα 65% περίπου).

Το  γεγονός  αυτό  προκάλεσε  την  παρέμβαση  της  Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2011, η  οποία  προκειμένου  να  αναχαιτίσει  την  δραματική  ανατίμηση  του  ελβετικού  φράγκου  έθεσε   ανώτατη τιμή στην ισοτιμία του νομίσματός τους στο 1,20  έναντι  του  ευρώ .

Ήδη δε, την 15 Ιανουαρίου 2015 άρθηκε ο ως άνω περιορισμός της ισοτιμίας με αποτέλεσμα την πρώτη κιόλας ημέρα η ισοτιμία ελβετικού φράγκου να κατακρημνιστεί στο 0,805 έναντι του ευρώ και έκτοτε η διακύμανση της είναι ελεύθερη.   

Απόρροια  όλων  των  ανωτέρω,  ήταν  και  εξακολουθεί  να  είναι,  οι  δανειολήπτες  να  επιβαρυνθούν  σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην εν λόγω αγωγή, έχει καταβάλει σε ελβετικά φράγκα 147.320,04 και συνολικά σε ευρώ 111.424,36 €. Κατά την 2 Μαρτίου 2015 το υπόλοιπο οφειλόμενο  ποσό ανέρχεται στα 155.368,28 ελβετικά φράγκα.

Η μεταβολή αυτή στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε ως αποτέλεσμα να έχουν εξανεμιστεί όλες οι καταβολές, που πραγματοποίησε (σε ευρώ) έναντι του παραπάνω δανείου, με συνέπεια το αρχικό του κεφάλαιο, υπολογιζόμενο σε ελβετικά φράγκα, να έχει μεν ελαττωθεί κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, υπολογιζόμενο, όμως, σε ευρώ, αλλά όχι τόσο όσο θα είχε ελαττωθεί, αν η ισοτιμία παρέμενε σταθερή στα 1,6305.

Κατά τη σύναψη της ανωτέρω αναφερόμενης στο ιστορικό συμβάσεως – σημειώνει ο ίδιος- στεγαστικού δανείου και της πράξης τροποποίησης αυτής, δεν ενημερώθηκα από τους υπαλλήλους της Τράπεζας Σας για τον συναλλαγματικό κίνδυνο, που αναλάμβανε κατά τη μετατροπή του επίμαχου δανείου σε ελβετικό φράγκο, αλλά ούτε και για τις επιπτώσεις, που θα μπορούσε να έχει μία σοβαρή υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος στο ύψος τόσο των εξοφλητικών δόσεων, όσο και του κεφαλαίου του ανωτέρω δανείου.

Για τον λόγο αυτό, δια της δικηγόρου του κας Κατερίνας Βολονάκη ο δανειολήπτης ζητά να αρθούν οι αδικίες και οι παρατυπίες που εφαρμόστηκαν σε βάρος του και να τροποποιηθεί το οφειλόμενο ποσό στα πραγματικά επίπεδα.

H αγωγή προσδιορίστηκε να εξεταστεί στις 22 Μαρτίου 2018.

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/306202/agwgh-se-baros-trapezas-gia-daneia-se-elbetiko-fragko#ixzz3VBy72lNQ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου