Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η τραπεζίτης που πληρώνει τόκους σε όσους δανείστηκαν σε φράγκο

ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΛΟΡΕΣ ΝΤΑΝΚΑΟΥΖΑ

Η τραπεζίτης που πληρώνει τόκους σε όσους δανείστηκαν σε φράγκο

Η διευθύνουσα σύμβουλος της 7ης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας Bankinter, η Μαρία Ντολόρες Ντανκάουζα, έχει πάρει μια νόμιμη αλλά και δύσκολη απόφαση που αφορά τους πελάτες της που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο: Να πληρώνει τόκο στους δανειολήπτες, αφού το διατραπεζικό επιτόκιο του Libor είναι αρνητικό.

Καθώς το Libor είναι αρνητικό, η διευθύνουσα σύμβουλος της Bankinter αφαιρεί τα ποσά από το υπόλοιπο του κεφαλαίου
Καθώς το Libor είναι αρνητικό, η διευθύνουσα σύμβουλος της Bankinter αφαιρεί τα ποσά από το υπόλοιπο του κεφαλαίου
Η κυρία Μαρία Ντολόρες δεν επιστρέφει τα χρήματα σε ρευστό, ούτε μειώνει το ποσό της μηνιαίας υποχρέωσης του δανειολήπτη. Τα αφαιρεί από το υπόλοιπο του κεφαλαίου του κάθε δανειολήπτη.
Η ισπανική τράπεζα υποχρεώθηκε μάλιστα να αναπροσαρμόσει όλα τα μηχανογραφικά της συστήματα για να μπορέσει να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία και να αφαιρούνται τα χρήματα από το υπόλοιπο του κεφαλαίου του δανειολήπτη.
Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Μετά την κατάρρευση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, οι τράπεζες χρωστούν στους δανειολήπτες τους»! Οι δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ τονίζουν ότι, εν μέσω αυτής της ευρωπαϊκής συγκυρίας στην οποία τα επιτόκια έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, έχουν φέρει στη δύσκολη θέση τις τράπεζες να χρωστούν λεφτά στους δανειολήπτες.
Η εφημερίδα αναφέρει το παράδειγμα της ισπανικής εμπορικής τράπεζας Bankinter SA, η οποία δημιουργήθηκε
το 1965 από τους κολοσσούς Banco Santander και Bank of America. Το 1972, δηλαδή 7 χρόνια μετά, εισήχθη στο χρηματιστήριο και έγινε πολυμετοχική. Καμία από τις δύο τράπεζες δεν κατέχει πλέον ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Bankinter. Από το 2007, ο πιο μεγάλος μέτοχός της είναι η γαλλική Credit Agricole με ποσοστό 20%.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Τα επιτόκια έχουν πέσει απότομα και σε μερικές περιπτώσεις έχουν φτάσει σε αρνητικά επίπεδα, αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ της WSJ, το οποίο επίσης εξηγεί τους λόγους της κατάρρευσης των επιτοκίων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, το βασικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται από τις εμπορικές τράπεζες για δανεισμό είναι το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ (Euribor).
Πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας πήρε την απόφαση ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλλουν τους τόκους στους δανειολήπτες, όταν το Euribor πλέον του περιθωρίου (Spread) είναι κάτω από το μηδέν, δηλαδή αρνητικό.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα γνωμοδότησε ότι οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, αλλά μόνο για μελλοντικές συμβάσεις. Στην Ιταλία είπαν ότι περιμένουν καθοδήγηση από την τοπική Ενωση Τραπεζών, καθώς οι δανειακές συμβάσεις δεν περιλαμβάνουν κάποια ρήτρα σχετικά με το τι θα συμβεί εάν τα επιτόκια αναφοράς πάνε σε αρνητικά επίπεδα.
Η Μαρία Ντολόρες βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας από το 2010, δηλαδή τη χρονιά που ξεκίνησε η κρίση στην Ισπανία λόγω των υπέρογκων (όπως αποδείχθηκε) δανείων που είχαν δοθεί για την ανέγερση οικοδομών σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου οδηγούνταν από τη φούσκα ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο τραπεζικός κλάδος ενέγραψε σημαντικές ζημιές και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να δανειστεί ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ωστόσο, από το κονδύλι των 100 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από τους ευρωπαϊκούς κόλπους, οι τράπεζες χρησιμοποίησαν μόνο τα 41 δισ.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Ντορίν Ντραγκουτάνου
Ο κεντρικός τραπεζίτης που «έχασε» 1 δισ. δολ.
Ενα τραπεζικό σκάνδαλο απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο το πιστωτικό σύστημα της Μολδαβίας, αλλά και το μέλλον της χώρας στην «οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την Κεντρική Τράπεζα ότι τρεις τράπεζες της χώρας προχώρησαν σε χορήγηση δανείων ύψους 1 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας.
Πρόκειται για πράξεις που έγιναν πριν από περίπου... πέντε μήνες (στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου), λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα επικράτησαν οριακά των φιλορωσικών. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα ονόματα των δανειοληπτών παραμένουν άγνωστα, ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια καταβολή δόσης για τα δάνεια αυτά. Αμερικανοί εισαγγελείς, ο γενικός εισαγγελέας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας και αρκετοί ελεγκτές έχουν αποδυθεί σε εντατικούς ελέγχους στις τρεις τράπεζες (Banca de Economii, Banca Sociala και Unibank) που χορήγησαν τα δάνεια.
Συντάξεις 
Αυτές οι τράπεζες κατέχουν περίπου το 1/3 του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών στη χώρα, περιλαμβανομένων των χρημάτων για την καταβολή συντάξεων, γεγονός που δικαιολογεί και την αντίδραση του κεντρικού τραπεζίτη Ντορίν Ντραγκουτάνου, να αναλάβει τη διοίκησή τους προκειμένου να μην καταρρεύσει σύσσωμο το πιστωτικό σύστημα της Μολδαβίας.
Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Ιγκορ Ντόντον υποψιάζεται ότι «τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς διαφόρων υπεράκτιων εταιρειών», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζιτών Ντουμίτρου Ούρσου δήλωσε βέβαιος ότι «το ποσό δεν θα επιστραφεί και το κενό θα μεταφραστεί σε δημόσιο χρέος», το οποίο ανέρχεται σε 1,7 δισ. δολάρια. Μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει κεντρική τράπεζα, την αρχή δημοσιονομικής εποπτείας της χώρας και εισαγγελέα κατά της διαφθοράς για αμέλεια, καθώς «οι συναλλαγές δεν μπορεί να μην υπέπεσαν στην αντίληψή τους».
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Πρόσωπα & αριθμοί
890 χιλιάδες βαρέλια αυξήθηκε η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο για να φτάσει στα 31,02 εκατ. βαρέλια, καταγρά­φοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και να φτάσει κατά μέσο όρο τα 93,6 εκατ.
-1,2 μετρήθηκε o μεταποιητικός δείκτης Empire State από 6,9 τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους που προέβλεπαν αύξησή του στο 7.
Με 15,6 δισ. ευρώ έκλεισε το deal της Nokia με την Alcatel - Lucent. Η Nokia θα εκδώσει 0,55 μετοχές για καθεμία υφιστάμενη της γαλλικής εταιρείας, οι μέτοχοι της οποίας θα κατέχουν το 33,5% του μεγαλύτερου πλέον παρόχου εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας. Ο τζίρος των δύο εταιρειών το 2014 ήταν26 δισ. €
-0,002% σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η απόδοση στα ομόλογα της Πορτογαλίας που λήγουν τον Οκτώβριο του 2016. Επίσης και η Γαλλία άντλησε 7,994 δισ. στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοπρασίας με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο -0,16% για το 3ετές, στο -0,07% για το 4ετές και στο -0,03% για το 5ετές ομόλογο.
38,7 δισ. ευρώ έφτασε τον Μάρτιο, από 38,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ μέσω του ΕLA το ανώτατο όριο άντλησης ρευστότητας έχει αυξηθεί στα 74 δισ. ευρώ.
πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου