Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΣΤΑΤ - Μόλις 1028 οικοδομικές άδειες τον Ιούλιο σε όλη τη χώρα

Μείωση στον αριθμό οικοδομικών αδειών κατέγραψε για τον Ιούλιο η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον συγκεκριμένο μήνα εκδόθηκαν μόλις  1.028 οικοδομικές άδειες σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το μήνα Ιούλιο 2015 τομέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας(Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.028 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 438,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 4.394,1 χιλιάδες m3
όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 31,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 58,2% στην επιφάνεια και κατά 275,0% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο
μήνα του 2014. .
Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά το μήνα Ιούλιο 2015 αντιστοιχούν σε 194,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 870,1 χιλιάδες m3 όγκου παρουσιάζοντας μείωση κατά 29,2% στην επιφάνεια και κατά 25,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Ιούλιο 2015, στο σύνολο της Χώρας,  αντιστοιχούν σε 244,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 3.524,0 χιλιάδες m3
όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Ιούλιο 2015, είναι 80,2%.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Αύγουστο 2014 έως το Ιούλιο 2015, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 13.401 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.854,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 14.860,6 χιλιάδες m3
όγκου.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Αυγούστου 2013 -Ιουλίου 2014 παρατηρήθηκε, αύξηση κατά 3,0% στην επιφάνεια και κατά 27,5% στον όγκο.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Αυγούστου 2014 - Ιουλίου 2015, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 5,0% στην επιφάνεια και κατά 2,2% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Αυγούστου 2013 - Ιουλίου 2014. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 25,1%.
Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας,αύξηση κατά 17,2% στην επιφάνεια και κατά 55,0% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του έτους 2014. 
Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 1,0% στην επιφάνεια και κατά 1,9% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014.

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης «φροντίζει» την Όπερα του Όσλο

Το εργαστήριο υλικών πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δόμησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με διευθύντρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νόνη Μαραβελάκη και βασική ερευνήτρια τη δόκτορα Χρυσή Καπριδάκη, συμμετέχει σε κοινοπραξία που κέρδισε διεθνή διαγωνισμό με θέμα: «Όπερα του Όσλο: ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και προτάσεις για συντήρηση και προστασία του εξωτερικού τμήματος της Όπερας από μάρμαρο της Carrara».
   Η συμμετοχή της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο πρόγραμμα έγινε γνωστή σήμερα με ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης.
   Το Oslo Opera House είναι ένα σύγχρονο διατηρητέο κτίριο. Το έργο για το 2015-2016 υλοποιείται σε συνεργασία με τη νορβηγική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Statsbygg), για περίπου 23000 m² εξωτερικών όψεων και οροφής της Όπερας, διακοσμημένα από μάρμαρο Carrara. Η κοινοπραξία, εκτός από το εργαστήριο του Πολυτεχνείου, περιλαμβάνει τις νορβηγικές εταιρείες Betong Consult AS και Surfa Products Scandinavia AS, την ελληνική εταιρεία NanoPhos SA και το εργαστήριο υλικών και μεθόδων συντήρησης έργων τέχνης του τμήματος χημείας του Πολυτεχνείου του Μιλάνο.
   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολυτεχνείου, στο έργο, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν επίσης ο καθηγητής Ν. Καλλίθρακας-Κόντος, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Σοφία Τζανάκη και Καλή Καπετανάκη και ο επί πτυχίω φοιτητής της Σχολής Αντώνης Θεολογίτης.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες του προγράμματος χειμερινού τουρισμού

Ξεκίνησε χτες το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού στη Ρόδο, με την επίσκεψη στο νησί μας των πρώτων Ευρωπαίων τουριστών που θα κάνουν διακοπές σε Ελλάδα και Τουρκία.
Χτες έφτασαν συνολικά στο λιμάνι περίπου 540 άτομα, προερχόμενα από την Τουρκία που τους υποδέχτηκαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου μαζί με στελέχη της διεύθυνσης τουρισμού του δήμου Ρόδου.

Όπως είναι γνωστό πρόκειται για περίπου 70.000 άτομα συνολικά που θα κάνουν διακοπές στο νησί μας, το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, εκτός σεζόν δηλαδή, ερχόμενοι ακτοπλοϊκώς μέσω Τουρκίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή μας με τέτοια μεγέθη, κατόπιν πρωτοβουλίας της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και της αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Μαριέττας Παπαβασιλείου.

Ένα ΜΕΓΑΛΟ Μπράβο για αυτή την συλλογική προσπάθεια.

Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που στοχεύουν να ενταχθούν σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αναζητήσουν λεπτομέρειες για το θέμα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας (www.espa.gr), καθώς εκδόθηκε προδημοσίευση του προγράμματος "Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές" από το Επιχειρησιακό Πρόγράμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την προδημοσίευση, θα ενισχύσει υφιστάμενες (που έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους 8 στρατηγικούς τομείς: Αγροδιατροφή, ενέργεια, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), υγεία-φάρμακα, υλικά-κατασκευές. Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40%, με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10 μονάδες στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού και μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.
Συγκεκριμένα, σημειώνονται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας για το ΕΣΠΑ (www.espa.gr) τα εξής:
- Πρόκειται για προδημοσίευση του προγράμματος, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων από τη συλλογή απόψεων και παρατηρήσεων.
- Όταν πραγματοποιηθεί η οριστική προκήρυξη του προγράμματος, η πρόσκληση που θα περιέχει τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία στο διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr.
- Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.
- Στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων.
- Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, εφόσον πραγματοποιηθούν, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Επιλέξιμες επιχειρήσεις
Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν πρόταση: Υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ.
Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/2013, άρθρο 3 παρ.2) και τον Κανονισμό για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας-De minimis (ΕΚ.1407/2013, άρθρο 1), καθώς, επίσης και οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό.
Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της δράσης θα ορισθούν στην πρόσκληση του προγράμματος.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες:
- Να δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση σε συγκεκριμένη Περιφέρεια.
- Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: Επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία και Ι.Κ.Ε) και ατομικές επιχειρήσεις.
- Να μην βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
- Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων.
- Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης.
- Να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης, κλπ).
- Να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
- Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα 2 προηγούμενα οικονομικά έτη), πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές.
Προϋπολογισμός έργων και γεωγραφική κανανομή
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 130.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και θα υλοποιηθεί, μέσω δύο κύκλων προκήρυξης (πρώτος κύκλος 2015: 40% και δεύτερος κύκλος 2016: 60%).
Το παρόν πρόγραμμα του 1ου κύκλου χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 52 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα 32.560.000 ευρώ, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη 4.800.000 ευρώ, Αττική 11.200.000 ευρώ, Στερεά Ελλάδα 2.000.000 ευρώ και Νότιο Αιγαίο 1.440.000 ευρώ.
Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ειδικότερα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με εφαρμογή της ρήτρας ευελιξίας για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο ενίσχυσης του ΕΚΤ.
Καθεστώς ενίσχυσης
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ενισχύονται, σύμφωνα με τον υπ' αριθμ. ΕΕ 1407/2013 Κανονισμό (De Minimis), έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.
Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής προερχόμενης από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο σε ένα εκ των κρατών μελών της ΕΕ.
Διάρκεια έργων
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.
Επιλέξιμες δαπάνες
Αναλυτικά, οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας προδημοσίευσης, θα ορισθούν στην πρόσκληση του προγράμματος.
Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:
- Ο εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών,
- η απλοποίηση/αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της εισαγωγής ή/και αύξηση της χρήσης ΤΠΕ,
- ο επανασχεδιασμός και πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων των επιχειρήσεων, μέσω τεχνικών οργανωτικής καινοτομίας, ενεργειών αναδιάρθρωσης, επαναπροσδιορισμού προϊόντος / υπηρεσίας με την αξιοποίηση μεθοδολογιών Design,
- η απόκτηση τεχνογνωσίας για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, συνέδρια, κ.α,
- η μετεγκατάσταση σε υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ), επιχειρηματικά πάρκα και τεχνολογικά πάρκα,
- οι αμοιβές τρίτων.
Σημειώνεται ότι είναι επιλέξιμο και το μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού που θα απασχοληθεί στο συγκεκριμένο έργο, με εφαρμογή της ρήτρας ευελιξίας.
Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί προδημοσίευση.
Υποβολή, αξιολόγηση, ένταξη, υλοποίηση
Για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή προς αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου με βάση τη διαδικασία που θα καθοριστεί στην πρόσκληση του προγράμματος.
Οι αναλυτικές προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, τα κριτήρια αξιολόγησης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του προγράμματος, θα περιγραφούν αναλυτικά στην πρόσκληση του προγράμματος, (καθώς και στο σύνολο των εγγράφων που την συνοδεύουν). Σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο και την αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνουν αυστηρές διασταυρώσεις δεδομένων, ώστε να επαληθευθεί η ακρίβεια των στοιχείων που περιέχονται στις επενδυτικές προτάσεις και να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης σε βάρος του ενωσιακού προϋπολογισμού.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι συγκριτική, βάσει των κριτηρίων που θα ορισθούν στην πρόσκληση του προγράμματος.
Η προδημοσίευση θα παραμείνει σε διαβούλευση για έναν μήνα.

ΣτΕ: Ακύρωσε τον Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό



Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και ακύρωσε την από 9.12.2013 απόφαση της επιτροπής συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής για την έγκριση τροποποίησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΕΠΧΣΑΑΤ) λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Rhodes New link-Copenhagen Summer 2016

Flights will be performed every Thursday with A320 aircraft and will be activated on April 28, 2016, as follows ... Aegean: 
Rhodes New link-Copenhagen Summer 2016
Aegean: Νέα σύνδεση Ρόδος-Κοπεγχάγη το καλοκαίρι του 2016
To new seasonal route Rhodes-Copenhagen introduces the summer schedule 2016 the Aegean. 
A3464 RHO1550 - 1845CPH 320 4
A3465 CPH1930 - 0015 + 1RHO 320 4

Aegean: Νέα σύνδεση Ρόδος-Κοπεγχάγη το καλοκαίρι του 2016


Οι πτήσεις θα εκτελούνται κάθε Πέμπτη με αεροσκάφος A320 και θα ενεργοποιηθούν στις 28 Απριλίου του 2016, ως εξής…
Aegean: Νέα σύνδεση Ρόδος-Κοπεγχάγη το καλοκαίρι του 2016
Το νέο εποχιακό δρομολόγιο Ρόδος-Κοπεγχάγη εισάγει στο θερινό πρόγραμμα του 2016 η Aegean.                  
A3464 RHO1550 – 1845CPH 320 4
A3465 CPH1930 – 0015+1RHO 320 4

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Luxury Hotel Conference & Hospitality Wellness Expo 2015

ADVANCE YOUR HOTEL AND CAREER 


The premier insider event for the both the luxury hospitality & wellness travel industries. 

Presented by the International Luxury Hotel Association and co-located with the Medical Tourism Congress and EHBC at the Orange County Convention Center 

A unique opportunity to network with and learn from hospitality groups, hoteliers, developers, investors, wellness travel agents, hospitality wellness companies and key decision makers from the luxury hotel and wellness travel industries. 

Discover the luxury hospitality & wellness travel plus medical tourism, employee wellness and more. Learn from the industry's thought leaders. 

Registration includes access to the ILHA Fast Forward leadership conference & the luxury hospitality & wellness expo and all co-located events. 

The conference & expo are integrated and agenda times are optimized to ensure attendees will be able to experience both the conference and expo. 

Full access to networking platform - Connect and meet with up to 2000 participants at all co-located events. 

We are proud to be the host for the North American Guest Experience Awards 2015 presented by the ILHA & TrustYou 

Αυστραλία: Ρομπότ χτίζει σπίτι μέσα σε 2 μέρες!


Με την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη παγκόσμια ρομποτική μηχανή, χτίστηκε σπίτι σε μόλις δύο μέρες, όπως ανέφερε πρόσφατα ο μηχανικός από το Περθ της Αυστραλίας, Μάρκ Ρίβας.

Πρόκειται για το δημιούργημά του Μαρκ Ρίβας, «το Hadrian», το οποίο έχει τη δυνατότητα να στρώνει 1000 τούβλα την ώρα και μπορεί να δουλεύει σχεδόν ακατάπαυστα. Ακόμη η μηχανή αυτή, χτίζει μέχρι και 150 σπίτια τον χρόνο.
Ο κατασκευαστής της μηχανής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι στρώνουν τούβλα εδώ και περίπου 6000 χρόνια, ενώ από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης αναζητούν τρόπους αυτοματοποίησης της διαδικασίας. Τώρα όμως έχουμε στη διάθεσή μας τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να το επιτύχουμε».
Και συνέχισε λέγοντας ότι το λογισμικό του Hadrian φορτώνει ένα τρισδιάστατο σχέδιο του σπιτιού ή της κατασκευής (CAD), στη συνέχεια υπολογίζει την ακριβή τοποθεσία κάθε τούβλου και δημιουργεί ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο που θα ακολουθηθεί για την κοπή και την τοποθέτηση των τούβλων.
«Ένας τηλεσκοπικός βραχίονας 28 μέτρων επικαλύπτει με κονίαμα ή κόλλα τα τούβλα και τα τοποθετεί στις προϋπολογισμένες θέσεις. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί αυτόματα τον ποιοτικό έλεγχο των τούβλων που τοποθετούνται, ώστε να μην υπάρχουν σπασμένα ή κακοτεχνίες. Στη συνέχεια δημιουργεί τους απαραίτητους διαδρόμους για να περάσουν οι σωλήνες ύδρευσης και τα καλώδια ρεύματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο ίδιος προανήγγειλε ότι «σύντομα αναμένεται να αρχίσουν οι εμπορικές χρήσεις στη Δυτική Αυστραλία και αν όλα πάνε καλά, θα προωθηθεί αυτή η μηχανή σε όλο τον κόσμο».

Μουσείο Ακρόπολης: Στα 25 καλύτερα Μουσεία του κόσμου

Το Μουσείο της Ακρόπολης συγκαταλέγεται στα 25 καλύτερα Μουσεία παγκοσμίως, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Tripadvisor.
Η λίστα του διαδικτυακού ταξιδιωτικού οδηγού – η οποία βασίζεται στις κριτικές εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας - δημιουργήθηκε βάσει ενός αλγορίθμου που μετρά την ποιότητα και την ποσότητα των αξιολογήσεων για τη χρονική περίοδο ενός έτους.
Το Μουσείο της Ακρόπολης κατέλαβε την 11η θέση στη λίστα με τα 25 κορυφαία Μουσεία στον κόσμο, την 8η θέση στην αντίστοιχη λίστα της Ευρώπης και την 1η θέση στη λίστα με τα 10 κορυφαία Μουσεία στην Ελλάδα.
Την 1η θέση στη λίστα με τα κορυφαία Μουσεία στον κόσμο κατέλαβε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Αντίστοιχα, την 1η θέση στη λίστα με τα 25 κορυφαία Μουσεία στην Ευρώπη κατέλαβε το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι.
Το Tripadvisor δημοσιοποίησε και λίστα με τα δέκα κορυφαία Μουσεία στην Ελλάδα, την οποία μετά το Μουσείο της Ακρόπολης συμπληρώνουν κατά σειρά κατάταξης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Ελαιοτριβείο των Εγγαρών Νάξου, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο βαθύτερος σταθμός μετρό στον κόσμο

Η κάθοδος από τις κυλιόμενες σκάλες σε αυτόν τον σταθμό του μετρό, στο Κίεβο της Ουκρανίας, μοιάζει με ένα ταξίδι τεσσάρων λεπτών στο… κέντρο της Γης.
Ο σταθμός Arsenalna θεωρείται ο βαθύτερος στον πλανήτη, καθώς είναι χτισμένος 105,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με το atlasobscura.com.
Με τον ποταμό Δνείπερο να διασχίζει την πόλη, ο σταθμός κατασκευάστηκε σε πολύ μεγάλο βάθος και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1960.
Περνώντας τόσο χρόνο σε αυτές τις κυλιόμενες σκάλες, το σίγουρο είναι ότι χιλιάδες σκέψεις προλαβαίνουν να κατακλύσουν το μυαλό όσων κατεβαίνουν καθημερινά στον σταθμό…

Η φορητή ανεμογεννήτρια Trinity μεγάλωσε και τροφοδοτεί σπίτια

Η καμπάνια εξασφάλισης «μικροχρηματοδότησης» μέσω της πλατφόρμας Kickstarter αποδείχθηκε επιτυχημένη και οι πρώτοι «Φορητοί Σταθμοί Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας» (Portable Wind Turbine Power Station) Trinity απεστάλησαν στους ιδιοκτήτες τους αυτό το μήνα.
Η εταιρεία Janulus πλέον αναζητά επιπλέον μικροχρηματοδότηση για να αναπτύξει αναβαθμισμένες και μεγαλύτερης κλίμακας εκδόσεις της Trinity, που θα περιλαμβάνουν μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και ενσωματωμένους αντιστροφείς για να τροφοδοτούν απευθείας συσκευές με εναλλασσόμενο ρεύμα.
Το μεγαλύτερο από τα νέα μοντέλα, μια γεννήτρια ισχύος 2.500 Βατ με μπαταρία 300.000 μιλιαμπερωρών (mAh) θεωρείται επαρκής για να τροφοδοτήσει ένα μικρό σπίτι, ένα τροχόσπιτο, ακόμα και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Οι νέες φορητές ανεμογεννήτριες Trinity κυμαίνονται σε ισχύ από τα 50 Βατ στα 2.500 Βατ.
Οι μονάδες μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγή ενέργειας με ταχύτητες ανέμων της τάξης των δύο μέτρων ανά δευτερόλεπτο και οι έλικες μπορούν να ρυθμιστούν σε κάθετο προσανατολισμό για να εκμεταλλευτούν τους ισχυρούς ανέμους.
Τα μεγάλα μοντέλα των 1.000 W και των 2.500 W έχουν έναν ενσωματωμένο αντιστροφέα ώστε να μπορούν να συνδέονται απευθείας με το κεντρικό δίκτυο και να μπορούν να τροφοδοτούν κατοικίες δίχως επιπρόσθετες καλωδιώσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες.
Η εταιρεία παρουσιάζει ως πλεονεκτήματα το μικρό βάρος και τη φορητότητα, αφού το μεγαλύτερο μοντέλο ζυγίζει μόλις 19 κιλά.
Η μπαταρία ιόντων-λιθίου που συνοδεύει τις ανεμογεννήτριες έρχεται με εγγύηση δύο μηνών και μπορεί να αντικατασταθεί.
Υπάρχει επίσης μια εφαρμογή για smartphone που επιτρέπει στο χρήστη να βλέπει την απόδοση σε πραγματικό χρόνο και να έχει πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα σχετικά με τις ταχύτητες των ανέμων και την ηλεκτροπαραγωγή.

Άσφαλτος απορροφά 4.000 λίτρα νερό σε 1 λεπτό

Έχουμε συνηθίσει με την πρώτη μεγάλη βροχή οι δρόμοι να μετατρέπονται σε ποτάμια και να προκαλούνται συχνά ανυπολόγιστες ζημιές.
Αν και η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί βασικό λόγο για τη συχνότητα του φαινομένου στην Ελλάδα, σίγουρα και τα ίδια τα υλικό των δρόμων, που είναι στρωμένοι με απλή άσφαλτο, οδηγούν σε εικόνες σαν και αυτή:
Τι θα γινόταν όμως αν η ίδια η άσφαλτος απορροφούσε το νερό;
Η βρετανική εταιρεία Lafarge Tarmac έχει αναπτύξει μια νέα άσφαλτο που μπορεί να απορροφήσει γρήγορα μεγάλες ποσότητες νερού, αποφεύγοντας την ολισθηρότητα. Η εταιρεία επισημαίνει τα προβλήματα των ευαίσθητων περιοχών με ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Για αυτό το σκοπό, ανέπτυξαν αυτή την πίσσα που διαθέτει σύστημα αποστράγγισης και απορροφά 4000 λίτρα νερού σε 1 λεπτό.

Financial Times: To Σκάνδαλο Volkswagen Απειλεί να Αφανίσει τα IX με Diesel

Οι φόβοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργούν στην Ευρώπη κύμα αντιδράσεων κατά των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων και η ευνοϊκή αντιμετώπιση των αρχών. Ποιοι κατασκευαστές είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.
Το σκάνδαλο της Volkswagen στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε χειρότερη στιγμή για τους κατασκευαστές πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, καθώς στην Ευρώπη, την μεγαλύτερη αγορά τους, μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για την ρύπανση που προκαλούν.
Από την γαλλική πρωτεύουσα ως το Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας, οι φωνές για λήψη μέτρων κατά των πετρελαιοκινητήρων -ακόμα και απαγόρευσης τους- έχουν πληθύνει τον τελευταίο χρόνο, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν την ρύπανση από τους κινητήρες με πρόωρων θανάτους.
Πολλοί αναλυτές περιμένουν ότι το σκάνδαλο θα οδηγήσει σε πιο σκληρές, υψηλότερου κόστους ρυθμίσεις και ορισμένοι φτάνουν ακόμα να θέσουν ένα ερώτημα που θα ήταν αδιανόητο ακόμα και πριν από ένα χρόνο: είναι το πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο στο νεκροκρέβατο του;
«Η κίνηση κατά της VW θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επιτάχυνση της πτώσης του μεριδίου αγοράς των πετρελαιοκινητήρων στην Ευρώπη και στο πάγωμα του στις ΗΠΑ» υποστηρίζει ο Max Warburton, αναλυτής στην Bernstein Research.«Οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι πολύ πιο συντηρητικές για το τι θα επιτρέπουν και τα πολύ πιο αυστηρά τεστ μπορεί να αποδειχθούν είτε πολύ δύσκολα, είτε πολύ ακριβά για τους πετρελαιοκινητήρες».
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην τεχνολογία diesel τα τελευταία 15 χρόνια. Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο αγκάλιασαν τα αυτοκίνητα diesel για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι πετρελαιοκινητήρες καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα ανά χιλιόμετρο σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες που κάποτε κυριαρχούσαν στους δρόμους της Ευρώπης και για το λόγο αυτό παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, το πιο διαδεδομένο αέριο του θερμοκηπίου.
Ήταν γνωστό ότι τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρήγαγαν πιο επιβλαβείς ρύπους που μπορούν να κάνουν κακό στα πνευμόνια αν τα εισπνεύσει κανείς. Αλλά υποτίθεται ότι τα πιο αυστηρά κριτήρια για τους ελέγχους στις εκπομπές ρύπων που άρχισαν να επιβάλλονται σταδιακά από το 1992, θα διασφάλιζαν ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα έφτιαχναν καθαρούς κινητήρες που θα εγκλώβιζαν τα αέρια αυτά.
Καθώς οι κυβερνήσεις εισήγαγαν περικοπές φόρων και άλλα κίνητρα για να ενθαρρύνουν την αγορά πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, όπως οι χαμηλότερες χρεώσεις για parking, η βιομηχανία απάντησε με την παραγωγή περισσότερων μοντέλων. Με το diesel να κοστίζει λιγότερο από την βενζίνη σε πολλές χώρες, ο τομέας γνώρισε τρελή ανάπτυξη.
Από τα 10 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2014, τα τρία τέταρτα από αυτά αγοράστηκαν στην Ευρώπη.Το diesel αντιπροσωπεύει επίσης ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος των εγχώριων πωλήσεων των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Σύμφωνα με αναλυτές της Exane BNP Paribas, περισσότερο εκτεθειμένες είναι οι BMW και Daimler, οι Γερμανοί κατασκευαστές που το ποσοστό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις συνολικές τους πωλήσεις στην Ευρώπη είναι 81% και 71% αντίστοιχα. To ποσοστό της σουηδικής Volvo είναι ακόμα ψηλότερο, στο 90%. Για τις γαλλικές Renault και Peugeot, το νούμερο είναι πάνω από 50%.
Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είναι ακόμα ένα προϊόν πολυτέλειας στις ΗΠΑ και αντιστοιχούν σε λιγότερο από 4% των πωλήσεων.
Το σκάνδαλο της VW φανέρωσε την πρόθεση των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ να διερευνήσουν πιθανές παραβιάσεις των ελέγχων, μια πρόθεση που δεν υπάρχει και στην Ευρώπη. Η πιο χαλαρή προσέγγιση της Ε.Ε. μπορεί αρχικά να βοήθησε την βιομηχανία diesel να ανθήσει στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται πως περιελάμβανε και τον σπόρο των σημερινών προβλημάτων.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) με έδρα την Ουάσιγκτον ανέλαβε δράση κατά της VW όταν το Διεθνές Συμβούλιο για την Καθαρή Μετακίνηση (ICCT), μια περιβαλλοντική ερευνητική ομάδα, έδειξε ότι οι πραγματικές εκπομπές οξειδίου του αζώτου από ένα VW Jetta ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια στις ΗΠΑ κατά 35 φόρες, ενώ ένα Passat ήταν «μόλις» 20 φορές πάνω από τα όρια.
«Η ανακολουθία ανάμεσα στην πραγματική επίδοση των αυτοκινήτων με πετρελαιοκινητήρα και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων θεωρούνταν εδώ και καιρό σαν μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και οι αποκαλύψεις για την χειραγώγηση από την VW έφεραν το ζήτημα στο επίκεντρο» σημειώνει ο Richard Gane, ειδικός στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και διευθυντής στην Vendigital.Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς diesel στην Ευρώπη μπορεί να γυρίσει στην βενζίνη «ουσιαστικά εν μία νυκτί».
Οι αρχές της Ε.Ε. αναμένεται να αρχίσουν τους πραγματικούς ελέγχους στην εκπομπή ρύπων των αυτοκινήτων το 2017, αλλά είναι πολύ αργά, υποστηρίζει ο Nick Molden, CEO της Emissions Analytics, μιας ιδιωτικής εταιρείας που ελέγχει την οικονομία καυσίμων και την παραγωγή ρύπων των αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. «Έχουμε ελέγξει 250 ευρωπαϊκά αυτοκίνητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μόνο πέντε πληρούσαν τα κριτήρια» προσθέτει.
Ένα από τα πέντε ήταν VW, που σύμφωνα με τον κ. Molden παράγει «ορισμένα από τα πιο καθαρά αυτοκίνητα στην Ευρώπη».
Οι έλεγχοι του δείχνουν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τεχνικά την δυνατότητα να κατασκευάσουν καθαρά πετρελαιοκίνητα οχήματα. Η έρευνα της ICCT που βοήθησε να ξεκινήσει η EPA τους ελέγχους στην VW έδειξε επίσης ότι ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο της BMW πληρούσε τα κριτήρια.
Αλλά ο Philippe Houchois, αναλυτής της UBS, λέει πως αυτό δείχνει μια αγορά δύο ταχυτήτων για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Πιστεύει ότι ως επιλογή καυσίμου είναι πιθανό να εξαφανιστεί για τα μικρότερα οχήματα -από το GW Golf ως τα μικρά οχήματα των πόλεων- γιατί το κόστος της τεχνολογίας για τον καθαρισμό των ρύπων τους σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσε να είναι πολύ ισχνά. Αυτό εξηγεί γιατί οι BMW και Daimler επιτυγχάνουν γενικά καλύτερα αποτελέσματα στους ελέγχους για την εκπομπή οξειδίων του αζώτου, από την στιγμή που τα αυτοκίνητα τους έχουν υψηλότερη τιμή πώλησης.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων πρέπει τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει οχήματα που δεν προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, λέει ο Frank Kelly, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο King's College, London, η έρευνα του οποίου βοήθησε να υποδειχθούν οι κίνδυνοι.
«Αν η βιομηχανία καταφέρει να δείξει ότι μπορεί πραγματικά να μας δώσει ένα πετρελαιοκίνητο όχημα με πολύ χαμηλή εκπομπή ρύπων, τότε πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα όταν κοπάσει όλο αυτό να σταματήσουμε να ανησυχούμε» προσθέτει. «Αλλά αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, πιστεύω ότι θα χάσουν την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων και των καταναλωτών και πιστεύω θα δούμε τον αργό θάνατο των οχημάτων αυτών».

Η έλλειψη δασικών χαρτών προκαλεί αλαλούμ με άδειες

Οσο η χώρα παραμένει χωρίς δασικούς χάρτες και η δασική νομοθεσία είναι τόσο περίπλοκη, τόσο το ξεκαθάρισμα (και συνεπώς η προστασία) των δασικών εκτάσεων θα παραμένει... κάτι σχετικό. Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που έγινε αποδεκτή προ ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οδηγεί στην ακύρωση οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε πριν από 38 χρόνια, καθώς φαίνεται ότι βασίστηκε σε ανίσχυρα από νομικής άποψης έγγραφα.
Η υπόθεση επί της οποίας γνωμοδότησε το ΝΣΚ αφορά χωριό της Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα. Το 1976, ένας ιδιώτης είχε λάβει πληροφοριακό (κατά την άποψη του δασαρχείου, δεδομένου ότι η διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων είναι διαφορετική) έγγραφο ότι η έκταση που κατείχε είναι μη δασική. Με βάση το έγγραφο αυτό, εξέδωσε οικοδομική άδεια το 1977 για την ανέγερση λυόμενου. Αρκετά χρόνια αργότερα, η εταιρεία «Μεταλλεία Αταλάντης» έκανε εξώδικη καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα 2 στρέμματα του ιδιώτη ήταν τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, η οποία κηρύχθηκε αναδασωτέα το 2009 από το δασαρχείο Αταλάντης, καθώς και ότι το 2006 είχε δηλωθεί από το Δημόσιο κατά την κτηματογράφηση της περιοχής. Ετσι το 2013 ο διευθυντής Δασών Φθιώτιδας ανακάλεσε το «πληροφοριακό έγγραφο» του 1976 και κατόπιν την οικοδομική άδεια του 1977.
Οι ιδιώτες προσέφυγαν κατά της απόφασης, επικαλούμενοι την αρχή της ίσης μεταχείρισης και απόφαση της διεύθυνσης Δασών Φθιώτιδας να δεχθεί ανάλογο «πληροφοριακό έγγραφο», με βάση το οποίο είχε κτιστεί στην περιοχή γηροκομείο με οικοδομική άδεια του 1979.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οπως έκρινε το τελευταίο, με βάση τη νομοθεσία (νόμος 998/79, που τροποποιήθηκε με τον 3208/03 και πρόσφατα με τον 4280/14, η συνταγματικότητα του οποίου δεν έχει ακόμα κριθεί), οι βεβαιώσεις που κάποτε εξέδιδαν τα δασαρχεία δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και αποτελούν απλά πληροφοριακά έγγραφα. Σημειώνει δε ότι η ανάκληση της οικοδομικής άδειας πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρόνο, εκτός αν αυτό επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία του δάσους (οπότε δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός). «Εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα μετά το 1975 και πριν από το 1979, λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με βάση διοικητική πράξη, δύνανται να χαρακτηρίζονται αναδασωτέες», καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι με άλλη γνωμοδότηση, η οποία επίσης έγινε δεκτή από το υπουργείο, το ΝΣΚ έκρινε υπέρ της προστασίας της νησίδας Κιτριανή στη Σίφνο, η οποία έχει χαρακτηριστεί δασική και διεκδικείται από το Δημόσιο και μια ξενοδοχειακή εταιρεία.

Κίνα: Ηλιακό Πάρκο - Γίγας στην Έρημο Γκόμπι

Η ηλιακή ενέργεια είναι ο νέος τομέας στον οποίο αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει η Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, ηλιακά πάνελ έχουν καλύψει τεράστιες εκτάσεις, ακόμη και στην έρημο Γκόμπι.
Όταν ολοκληρωθεί εκεί το ηλιακό πάρκο Γκάι Τάι, θα καλύπτει 319 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή τρεις φορές το μέγεθος του Παρισιού. Θα υπάρχουν συνολικά 80.000 ηλιακοί συλλέκτες, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
«Αυτή ήταν η έρημος Γκόμπι. Δεν υπήρχε τίποτε εδώ. Μόνο πέτρες και αέρας. Δεν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε τη γη. Δεν μας απέφερε κανένα κέρδος. Τώρα είναι ένας πραγματικός θησαυρός» επισημαίνει ο Γουέι Λιάνγκ, διευθυντής του ηλιακού πάρκου.
Η Κίνα γνωρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στον άνθρακα, καθώς οι βιομηχανίες που στηρίζονται σ’ αυτή την πηγή, μολύνουν την περιοχή που βρίσκονται και κάνουν τον αέρα στις πόλεις πνιγηρό και πολύ επικίνδυνο. Οι αντιδράσεις των πολιτών μάλιστα ολοένα αυξάνονται.
«Δεν έχουμε πάντα αυτόν τον καιρό. Έχουμε περισσότερες από 280 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Οι χειμώνες είναι κρύοι, αλλά επειδή ο ουρανός είναι καθαρός, αυτό μας προσφέρει αύξηση της αποδοτικότητας» τόνισε ο Ντονγκ Ζεν Κιανγκ, διευθυντής του κέντρου ηλιακής ενέργειας.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι τα ηλιακά πάνελ απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 25 χρόνια. Το θέμα είναι ότι στην έρημο, δε υπάρχουν ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια. Άρα αυτό σημαίνει ότι αυτή πρέπει να μεταφερθεί στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας.

Και εκεί έγκειται το πρόβλημα. Οι υποδομές της Κίνας δεν έχουν φτάσει στο αντίστοιχο επίπεδο με αποτέλεσμα το ηλιακό πάρκο να λειτουργεί στο ήμισυ των δυνατοτήτων του, καθώς η ενέργεια που παράγεται δεν μπορεί να μεταφερθεί τώρα εκεί που την έχουν ανάγκη.

Μια Πρωτότυπη Ενεργειακή Επανάσταση

Μήπως ζούμε στην εποχή της αποθήκευσης ενέργειας; Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρισμού, θα μπορούσαν να αλλάξουν την οικονομική πορεία του 21ου αιώνα.
Και αυτό διότι η αποθηκευμένη ενέργεια θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, να επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και να αυξήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλα θα μπορούσε να διεξόδους τα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να προσφέρει μία σχετικά σταθερότητα στα επίπεδα των τιμών.
Κλειδί για όλα αυτά θα είναι ...οι μπαταρίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς στα επόμενα δέκα έως 15 χρόνια, οι μπαταρίες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την ικανότητα αποθήκευσης, καθώς επίσης να μειώσουν το κόστος και να επεκτείνουν τη ζωή των επαναφορτιζόμενων μπαταριών, γεγονός που καθιστά πιο πρακτικό τη χρήση αποθηκευμένης ενέργειας. Τα περισσότερα από τα οικονομικά οφέλη από τις βελτιωμένες μπαταρίες, θα έρθουν μέσα από τη χρήση τους στα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα.
Το μερίδιο των υβριδικών οχημάτων στις ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων, θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 3% σήμερα σε 20% έως 40% το 2025 και η εξοικονόμηση απο τη λιγότερη χρήση ορυκτών καυσίμων, θα μπορούσε να φτάσει ως τα 415 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2025.
Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες υποφέρουν από δύο προβλήματα.
Το πρώτο είναι η αναξιοπιστία των ηλεκτρικών παροχών. Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες επενδύουν σε εφεδρική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά τα εκατομμύρια των μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται στο έλεος των απρόσμενων διακοπών ηλεκτρικού. Οι μπαταρίες στο ηλεκτρικό σύστημα που θα παρέχουν ενέργεια όταν οι γεννήτριες σταματούν, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο από 25 δισ. δολάρια ως 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.
Το δεύτερο πρόβλημα στις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες είναι να φθάσει η ηλεκτρική ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές πέρα από εκεί που υπάρχει ήδη το ηλεκτρικό δίκτυο.Ακόμη πιο ενδιαφέρον θέμα από τα αυτοκίνητα και τη χρήση ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι η αποθήκευση ενέργειας. Σήμερα, αν μια ηλεκτρική εταιρεία χρησιμοποιεί αποκλειστικά πράσινες μεθόδους, έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι διακοπτόμενες. Με τις μπαταρίες όμως, η ηλεκτρική ενέργεια από τις πηγές αυτές μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, όχι μόνο μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και από ηλιακούς συλλέκτες οροφής που χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες σπίτια και κτίρια γραφείων.Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες θα επιτρέψει στις κοινωφελείς επιχειρήσεις να υποδεχθούν το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές τις πηγές, όποτε αυτό υπάρχει και να το δαπανούν όποτε χρειάζεται. Οι μπαταρίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν επίσης στους καταναλωτές -τους πλούσιους, τουλάχιστον- να αποθηκεύουν την δική τους πλεονάζουσα ενέργεια και να ζουν εκτός δικτύου.

Τελικά, η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βελτιώσουν την ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν υπάρχουν ξαφνικές αιχμές ή πτώσεις της ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο, το φορτίο στο σύστημα μπορεί να βγει εκτός ισορροπίας, με αποτέλεσμα η τάση να πέσει. Για να αποτρέψουν αυτές τις διακυμάνσεις, οι οποίες μπορεί να σπείρουν τον όλεθρο σε βιομηχανικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικές συσκευές, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν το 1% με 4% της πρόσθετης ικανότητας παραγωγής, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται όπως απαιτείται για τη ρύθμιση της μεταβλητότητας.

Ενέργεια από το φρενάρισμα των τραίνων του Μετρό – Αναγεννητική πέδηση

Ορισμένα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με σύστημα πέδησης που συλλέγει τη θερμική ενέργεια που παράγεται στο φρενάρισμα και την τροφοδοτεί στη μπαταρία αυξάνοντας την αυτονομία του οχήματος.
Μια παρόμοια τεχνολογία αναγεννητικής πέδησης δοκιμάστηκε στους συρμούς του Μετρό στο Λονδίνο.
Βασισμένο σε μια τεχνολογία δέσμευσης και αντιστροφής της ενέργειας που παράγεται κατά την πέδηση, το σύστημα τροφοδοτεί το τραίνο με ηλεκτρική ενέργεια που διαφορετικά θα παρέμενε ανεκμετάλλευτη. Σε ένα δίκτυο Μετρό τόσο διευρυμένο και πυκνό όσο αυτό του Λονδίνου, η εξοικονόμηση ενέργειας από ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να φτάσει σε εντυπωσιακά επίπεδα.
Οι πρώτες δοκιμές της τεχνολογίας έγιναν στον υποσταθμό Κλάουντσλυ Ρόουντ πάνω στη γραμμή Βικτώρια. Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι το σύστημα μπορεί να δεσμεύσει μια Μεγαβατώρα ηλεκτρισμού κάθε μέρα, ενέργεια που επαρκεί για να τροφοδοτήσει 104 νοικοκυριά ετησίως.
Σε οικονομικό επίπεδο, η εξοικονόμηση μεταφράζεται σε μείωση των λογαριασμών ενέργειας του London Underground κατά πέντε τοις εκατό ή έξι εκατομμύρια στερλίνες ετησίως.
Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων δοκιμών, το σύστημα δέσμευσε αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του σταθμού Χόμπορν για τις δύο από τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Υπάρχουν όμως και έμμεσα οφέλη πέρα από τα προφανή. Εφόσον το σύστημα δεσμεύει θερμική ενέργεια που διαφορετικά θα πήγαινε χαμένη, τα τραίνα θα εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα και έτσι τα κλιματιστικά συστήματα των σταθμών του Μετρό θα λειτουργούν λιγότερο.
Η νέα τεχνολογία αναπτύσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος ενεργειακά αποδοτικών μεταφορών με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που υλοποιεί ο φορέας Transport for London.

Model X από την Tesla: Φουτουριστικός σχεδιασμός, πόρτες που ανοίγουν κάθετα και... σύστημα προστασίας από βιολογικά όπλα

Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας γενικότερα το λανσάρισμα του πολυαναμενόμενου ηλεκτροκίνητου Model X από την Tesla Motors του Έλον Μασκ. Το επταθέσιο SUV εντυπωσιάζει με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του, που περιλαμβάνει «falcon» πόρτες, οι οποίες ανοίγουν κάθετα (προς τα πάνω), και σύστημα «προστασίας από βιολογικά όπλα».
Πρόκειται για το τρίτο όχημα το οποίο κατασκευάζει η εταιρεία, και αποκαλύπτεται δύο χρόνια αργότερα από ό,τι αναμενόταν. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εταιρεία υποστηρίζει πως περίπου 25.000 πελάτες έχουν προβεί σε προπαραγγελίες, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το Model X θα γίνει επιτυχία, καθώς θα θεωρείται σύμβολο status.
Ο ίδιος ο Μασκ, κατά την παρουσίαση στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια είπε ότι «παρασυρθήκαμε λίγο με το Model X», καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που είναι απαραίτητα για να πωληθεί ένα αυτοκίνητο. «Και κάποια από αυτά είναι τόσο δύσκολα, που κάνουν το αυτοκίνητο καλύτερο, αλλά η μηχανολογική δυσκολία αυτών των τμημάτων είναι τόσο υψηλή».
Οι «falcon-wing» πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω και χρησιμοποιούν αισθητήρες για την αποφυγή χτυπημάτων σε εμπόδια (όπως η οροφή ενός γκαράζ). Επίσης, το σύστημα βιολογικής προστασίας ενεργοποιεί σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, γεμίζοντας την καμπίνα με αέρα «ιατρικής ποιότητας». Ακόμη, υπάρχει πανοραμικό παρμπρίζ το οποίο επεκτείνεται και στον ουρανό του αυτοκινήτου, με τον Μασκ να υπογραμμίζει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι τζαμιού που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο.
Το Model X διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες και μπορεί να ταξιδέψει 400 χλμ με μία φόρτιση. Διαθέτει ακόμα αυτόματες λειτουργίες, που του προσδίδουν χαρακτηριστικά αυτόνομης λειτουργίας. Επίσης, η εταιρεία πάει ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι το όχημα θα βελτιώνεται συνεχώς, μέσω λογισμικού που θα μεταδίδεται/ αναβαθμίζεται ασύρματα (!): update που αναμένεται τον επόμενο μήνα θα προσδώσει μια λειτουργία αυτόματου πιλότου.
Το κόστος του ανέρχεται στα 144.000 δολάρια και η εταιρεία αναμένει οι προπαραγγελίες να χρειαστούν μεταξύ οκτώ μηνών και ενός έτους για να καλυφθούν. Επίσης, στο κοντινό μέλλον αναμένεται να κυκλοφορήσει και μια φθηνότερη έκδοση.

Όσον αφορά στις επιδόσεις του, το 4x4 της Tesla μπορεί να πάει από το 0 στα 96 χλμ/ ώρα μέσα σε 3,2 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του είναι 250 χλμ ώρα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι αισθητήρες του περιλαμβάνουν κάμερες, ραντάρ και σόναρ, προς εξυπηρέτηση των αυτομάτων συστημάτων του (οδήγηση, φρενάρισμα). Οι πόρτες του μπορούν να ανοίξουν με κενό μόλις 30 εκατοστών σε κάθε πλευρά, ενώ υπάρχει οθόνη αφής 17 ιντσών για τον έλεγχο των συστημάτων του.

Το μυστήριο με τον τάφο της Νεφερτίτης φτάνει στο τέλος του; Βρήκαν άγνωστες αίθουσες πίσω από το μαυσωλείο του Τουταγχαμών και τώρα εικάζουν ότι εκεί βρίσκονται τα λείψανα της διάσημης βασίλισσας..

Σαρώσεις υψηλής ανάλυσης υποδηλώνουν ότι ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών περιλαμβάνει διόδους προς δύο «κρυφές» αίθουσες, στη μία από τις οποίες ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι είναι θαμμένη η βασίλισσα Νεφερτίτη. Αν αποδειχτεί ότι κάποια από αυτές τις αίθουσες είναι η τελευταία κατοικία της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, τότε θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως επίσης να ρίξει λίγο φως σε μια περίοδο που, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τις έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει τυλιγμένη σε μυστήριο. Η Νεφερτίτη, η προτομή της οποίας, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε ένα μουσείο του Βερολίνου, πέθανε τον 14ο αιώνα π.Χ. Τα δύο μυστικά δωμάτια που μπορεί να κρύβουν τον τάφο της Νεφερτίτι Ο Ριβς είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι πιστεύει πως το μαυσωλείο του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για τη Νεφερτίτη.
Τα δύο μυστικά δωμάτια που μπορεί να κρύβουν τον τάφο της Νεφερτίτι  Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι η βασίλισσα ήταν μητριά του έφηβου φαραώ και ότι συνεχίζει εδώ και 3.000 χρόνια τον αιώνιο ύπνο της, κρυμμένη πίσω από έναν τοίχο. «Αν αληθεύει, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ανακάλυψη που θα επισκιάσει την ανακάλυψη του ίδιου του Τουταγχαμών» είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Νταμάτι, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θα ήταν η σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα», πρόσθεσε. Η προτομή της Νεφερτίτη Η θερμική απεικόνιση και οι έρευνες με ραδιοανιχνευτές μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί αν υπάρχουν όντως μυστικές αίθουσες πίσω από τον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών αλλά και να δείξουν τι μπορεί να περιέχουν. Ο Νταμάτι είπε ότι οι έρευνες με ραδιοεντοπιστές στο χώρο μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους 1-3 μήνες. Ο Τουταγχαμών πέθανε γύρω στα 1.323 π.Χ. Ο ασύλητος τάφος του, με την περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα, βρέθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Οι ειδικοί ανέκαθεν προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ο τάφος του ήταν μικρότερος από των άλλων φαραώ και γιατί το σχήμα του ταίριαζε περισσότερο με εκείνο των τάφων των βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου. Ο αρχαιολόγος Κάρτερ όταν ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών Διαβάστε ακόμα: Στην ανδροκρατούμενη αρχαία Αίγυπτο επιτρεπόταν η πολυγαμία, αλλά τιμωρούσαν τους μοιχούς. Γιατί «εξαφάνισαν» τα ίχνη της μοναδικής γυναίκας Φαραώ. Οι αιγυπτιολόγοι εκφράζουν αμφιβολίες για το πού ενταφιάστηκε η Νεφερτίτη όταν πέθανε. Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της, κάτι που θα σήμαινε ότι τάφηκε στην Αμάρνα, εκεί δηλαδή όπου βρέθηκε η πασίγνωστη προτομή της το 1912. Πρόσφατα όμως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ριβς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έζησε περισσότερο από τον Ακενατόν (ή Αμένοφις Δ΄) αλλά μετά τον θάνατό του άλλαξε το όνομά της σε Νεφερνεφερουατέν και ίσως να κυβέρνησε για μικρό διάστημα την Αίγυπτο. Ο Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι ο ένας από τους κρυφούς θαλάμους είναι ένας αποθηκευτικός χώρος ενώ ο άλλος ίσως να περιέχει τα λείψανα της βασίλισσας. Άλλοι αρχαιολόγοι πάντως κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση γιατί οι αποδείξεις είναι ελάχιστες και γιατί πιστεύουν ότι η μούμια της Νεφερτίτης έχει βρεθεί από το 1898 και φυλάσσεται στο Αιγυπτιολογικό Μουσείο. Το εσωτερικό του τάφου του Τουταγχαμών «Η ιδέα ότι ένα δωμάτια μπορεί να οδηγεί σε έναν παλαιότερο ταφικό θάλαμο και μάλιστα της Νεφερτίτης είναι μια απλή εικασία» είπε ο Έινταν Ντόντσον, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Ο Νταμάτι, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια περιοδεία στην Κοιλάδα των Βασιλέων μαζί με τον Ριβς και άλλους ειδικούς, είπε ότι πιστεύει πως υπήρχε ένας κρυφός θάλαμος που μπορεί να περιέχει τα λείψανα μιας γυναίκας της βασιλικής οικογένειας, όπως θεωρεί ότι πρόκειται πιθανότατα για τη μητέρα του Τουταγχαμών. Η Νεφερτίτη ήταν η πρώτη σύζυγος του φαραώ Ακενατόν ο οποίος εισήγαγε μια μορφή μονοθεϊστικής θρησκείας στην Αίγυπτο τον 14ο αιώνα. Πολλοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι ο Τουταγχαμών ήταν γιος του Ακενατόν και της συζύγου-αδελφής του, της Κία. Ο ίδιος ο Τουταγχαμών παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του, μια από τις κόρες που απέκτησε ο πατέρας του με τη Νεφερτίτη.... 

Βιετνάμ: «Πράσινοι» ουρανοξύστες ενώνονται με γέφυρες!



Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας Ho Chi Minh του Βιετνάμ έχει μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών. Στο πρόβλημα της κατοίκησης λοιπόν απαντούν οι ουρανοξύστες που δημιουργούνται συνεχώς στην πόλη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αρχιτεκτονική εταιρεία Vo Trong Nghia με έδρα το Βιετνάμ παρουσίασε τα σχέδιά της για έναν ακόμη ουρανοξύστη.

Ωστόσο, αυτός θα έχει διαφορετική εμφάνιση τους άλλους: Αποτελείται από τρία κτήρια που καλύπτονται από μπαμπού φυτά και συνδέονται με γέφυρες πάνω στις οποίες θα φυτευτούν δέντρα.
Ο ουρανοξύστης θα μπορεί να φιλοξενήσει 720 κατοικίες, όλές με πρόσβαση στον κοινόχρηστο κήπο στον τελευταίο όροφο.
Τα μπαλκόνια θα είναι γεμάτα φυτά, ενώ η διαδρομή από το ένα κτήριο στο άλλο θα είναι ιδανική για περίπατο, αφού ολόγυρα θα υπάρχουν δέντρα, λιμνούλες και παγκάκια.

Σκοπός της πρότασης αυτής είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ποιότητα ζωής των κατοίκων στις μεγάλες δομές της πόλης που ολοένα και πληθαίνουν.