Η ηλιακή ενέργεια είναι ο νέος τομέας στον οποίο αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει η Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, ηλιακά πάνελ έχουν καλύψει τεράστιες εκτάσεις, ακόμη και στην έρημο Γκόμπι.
Όταν ολοκληρωθεί εκεί το ηλιακό πάρκο Γκάι Τάι, θα καλύπτει 319 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή τρεις φορές το μέγεθος του Παρισιού. Θα υπάρχουν συνολικά 80.000 ηλιακοί συλλέκτες, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
«Αυτή ήταν η έρημος Γκόμπι. Δεν υπήρχε τίποτε εδώ. Μόνο πέτρες και αέρας. Δεν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε τη γη. Δεν μας απέφερε κανένα κέρδος. Τώρα είναι ένας πραγματικός θησαυρός» επισημαίνει ο Γουέι Λιάνγκ, διευθυντής του ηλιακού πάρκου.
Η Κίνα γνωρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στον άνθρακα, καθώς οι βιομηχανίες που στηρίζονται σ’ αυτή την πηγή, μολύνουν την περιοχή που βρίσκονται και κάνουν τον αέρα στις πόλεις πνιγηρό και πολύ επικίνδυνο. Οι αντιδράσεις των πολιτών μάλιστα ολοένα αυξάνονται.
«Δεν έχουμε πάντα αυτόν τον καιρό. Έχουμε περισσότερες από 280 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Οι χειμώνες είναι κρύοι, αλλά επειδή ο ουρανός είναι καθαρός, αυτό μας προσφέρει αύξηση της αποδοτικότητας» τόνισε ο Ντονγκ Ζεν Κιανγκ, διευθυντής του κέντρου ηλιακής ενέργειας.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι τα ηλιακά πάνελ απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 25 χρόνια. Το θέμα είναι ότι στην έρημο, δε υπάρχουν ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια. Άρα αυτό σημαίνει ότι αυτή πρέπει να μεταφερθεί στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας.
Και εκεί έγκειται το πρόβλημα. Οι υποδομές της Κίνας δεν έχουν φτάσει στο αντίστοιχο επίπεδο με αποτέλεσμα το ηλιακό πάρκο να λειτουργεί στο ήμισυ των δυνατοτήτων του, καθώς η ενέργεια που παράγεται δεν μπορεί να μεταφερθεί τώρα εκεί που την έχουν ανάγκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου