Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Δικαίωση σε όσους δανειστηκαν σε CHF

Απόφαση μεγάλης σημασίας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία αφορά όλους τους δανειολήπτες που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο.
Δηλαδή όσοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο έπρεπε να αποπληρώσουν το δάνειο τους, με βάση την ισοτιμία που ίσχυε την ημέρα εκταμίευσης του δανείου και όχι την ισοτιμία που ισχύει σήμερα. 
Με την ως άνω απόφαση «απεγκλωβίζονται» οι δανειστές, που ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειο τους, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και περισσότερα απ’ όσα έχουν δανειστεί. 
Παράδειγμα: Ένας δανειολήπτης που έλαβε δάνειο CHF 200,000 το 2008 με ισοτιμία προς το ευρώ 1,65 δηλαδή €121212 το δάνειο του με ισοτιμία που ισχύει σήμερα 1.22 το δάνειο του ανέρχεται στο ποσό των €163.934.
Η ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος τα τελευταία χρόνια είχε, ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των δανείων τους να αυξάνονται αντί να μειώνονται και ενώ καταβάλλοντο κανονικά οι δόσεις τους να βρίσκονται σήμερα οι δανειολήπτες αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμών και κατασχέσεις των περιουσίων τους.  
Παρόμοια απόφαση εξεδόθη και από Ελληνικό Δικαστήριο, όπου δικαιώθει Έλληνας δανειολήπτης εις το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης το οποίο απεφάνθη, ότι το δάνειο του έπρεπε να αποπληρωθεί με την ισοτιμία της ημερομηνίας σύμβασης του δανείου και όχι με την ισοτιμία που ίσχυε την ημέρα καταβολής των δόσεων του.   

Από: Ερρίκος Νεοφύτου Ημερομηνία: Ιούλιος 10, 2014 19:03 - See more at: http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/142934#sthash.qQ0tb3YL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου