Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Οι δανειολήπτες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 65.000

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν μαζικά κατά των τραπεζών χιλιάδες δανειολήπτες που τους είχαν χορηγηθεί δάνεια σε ελβετικό φράγκο σε μία προσπάθεια να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Μαζικές προσφυγές για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο


Οι δανειολήπτες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 65.000, και αποφάσισαν να καταθέσουν μαζικά αγωγές δια μέσου του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο, ζητώντας την επαναφορά των δανείων στην αρχική ισοτιμία και την κατάργηση των καταχρηστικών όρων των συμβάσεων.
Τα  δάνεια σε συνάλλαγμα (chf) χορηγήθηκαν με παρότρυνση των τραπεζών σε ελλιπέστατα ενημερωμένους δανειολήπτες  σαν να ήταν  προϊόντα παραδοσιακής στεγαστικής πίστης.

Οι τράπεζες με ζήλο προέβαλαν  το «κερασάκι» του χαμηλού επιτοκίου στο δάνειο με ρήτρα Ελβετικού φράγκου, τη χαμηλή δόση, αλλά δεν  ανέφεραν στους δανειολήπτες ότι σε μακροχρόνια βάση (20-30 χρόνια) πέφτουν χωρίς σωσίβιο στη τρικυμισμένη και γεμάτη θύελλες νομισματική αγορά.
Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι  τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες με πλήρη γνώση των χρηματοοικονομικών δεδομένων στη συγκεκριμένη χρονική-οικονομική συγκυρία 2006-2009. Οι Τράπεζες πολύ καλά γνώριζαν ότι το Ελβετικό φράγκο  είχε κάνει πολύ δρόμο και ήταν στα υψηλότερα όριά του έναντι του Ευρώ.  Γι αυτό κερδοσκόπησαν ωθώντας  το κόσμο στη σύναψη δανείων σε chf ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια με το «πρόγραμμα προστασίας της δόσης».

Σήμερα κινδυνεύουν να εκπλειστηριαστούν οι πρώτες κατοικίες με διογκωμένες (λόγω ισοτιμίας) οφειλές πάνω από το χορηγηθέν ποσό δανείου. Η τράπεζα δηλ. στη διαταγή πληρωμής απαιτεί ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δάνεισε (εκταμίευσε!.)
Την επίμαχη περίοδο 2006-09 τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν στην πρώτη γραμμή των στεγαστικών δανείων των τραπεζών. Έμπαινες στην τράπεζα για δάνειο και σού έλεγαν «Ελβετικό φράγκο».
Αν είχες κι άλλο δάνειο σε €, το μετέτρεπαν κι αυτό.
Εξ ού και το γνωστό διαφημιστικό γνωστού πρωτοστατήσαντος  πιστωτικού ιδρύματος: «Ονειρεύεσαι ένα δικό σου σπίτι…[..] Το ευέλικτο Στεγαστικό swiss σας εξασφαλίζει χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο με τη σιγουριά του Ελβετικού νομίσματος..»
Οι τράπεζες είναι υπόλογες στη δικαιοσύνη γιατί:

1. κερδοσκόπησαν ωθώντας  το κόσμο στη σύναψη δανείων σε chf  ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια με το «πρόγραμμα προστασίας της δόσης» αντί να δώσουν μέτρα, κόστος και μεθόδους αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.

2. Δεν έδωσαν ως όφειλαν, ειδική, επαρκή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το μέγεθος και τις συνέπειες του νομισματικού κινδύνου σε μακροχρόνια βάση, ούτε τις μεθόδους και το κόστος αντιμετώπισής του (ΠΔ ΤτΕ 2501/2002).

3. Δεν τήρησαν κατά την παροχή των συγκεκριμένων δανείων τις προβλεπόμενες από το κανονιστικό πλαίσιο υποχρεώσεις τους. Ουδείς δανειολήπτης  θα επέλεγε να συνάψει δάνειο σε chf αν είχε ενημερωθεί πλήρως, ειδικώς και εμπεριστατωμένως για τους κινδύνους από τους αρμόδιους πιστοποιημένους υπαλλήλους. Την επίμαχη όμως περίοδο οι τράπεζες  δεν διέθεταν  υπαλλήλους με επαγγελματική επάρκεια τύπου Β1.

4. Καρπώνονται σήμερα εκτός από τους νόμιμους τόκους, τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας ισοτιμίας με την οποία οι δανειολήπτες καταβάλλουν τη μηνιαία δόση, και της ισοτιμίας με την οποία οι ίδιες ασφάλισαν με χρηματοπιστωτικά μέσα τα ποσά αυτών των δανείων  κατά το χρόνο εκταμίευσής τους.

5. Επιπρόσθετα οι τράπεζες εξακολουθούν  να καρπώνονται τη προμήθεια αγοράς του ελβετικού φράγκου σε κάθε μηνιαία καταβολή της δόσης. Και η διαφορά : υψηλή τιμή αγοράς- χαμηλή τιμή πώλησης επιβαρύνει τον δανειολήπτη.
Οι νέες ρυθμίσεις διαπραγμάτευσης δανειοληπτών με τις τράπεζες δεν θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα αφού πρόκειται για ρυθμίσεις προς όφελος των τραπεζών.
Κι ενώ η πολιτεία επιλέγει το δρόμο της εκκωφαντικής  σιωπής, μοναδικός δρόμος προστασίας των δανειοληπτών-καταναλωτών απομένει η προσφυγή στα δικαστήρια.

Ο Σύλλογος δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο καλεί τους δανειολήπτες να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας στο Σύλλογο και να συμμετέχουν στη δικαστική διεκδίκηση για τη νόμιμη αποπληρωμή των δανείων τους, να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και να μην παραδώσουν «εθελοντικά» τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής στην κερδοσκοπία των τραπεζών.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ)
www.daneia-chf.gr

Πηγή : Μαζικές προσφυγές για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο | Rodiaki.gr http://www.rodiaki.gr/article/284818/mazikes-prosfyges-gia-ta-daneia-se-elbetiko-fragko#ixzz39OpWqmFy 

1 σχόλιο: