Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για δάνεια σε ελβετικά φράγκα στα Δωδεκάνησα

Ελβετικό Φράγκο
Η πρώτη αγωγή στα Δωδεκάνησα, με την οποία ζητείται η αποπληρωμή δανείου βάσει της ισοτιμίας euro – ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά το χρόνο που υπεγράφη η σύμβαση, υποβλήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω από ξενοδοχειακή εταιρεία και τους 4 εταίρους της.
Όπως έγραψε ξανά η «δημοκρατική», δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, κατηγορώντας τις τράπεζες για παραβίαση συναλλακτικών ηθών και κατάχρηση της εμπιστοσύνης τους.
Οπως καταγγέλλουν, οι τράπεζες, κυρίως στο διάστημα 2007-2010 τους πρότειναν ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, δηλαδή δάνειο σε ελβετικά φράγκα, «αποσιωπώντας ουσιαστικές πληροφορίες».
Σήμερα οι δανειολήπτες αυτοί βρίσκονται με διαταγές πληρωμών και απειλούνται με κατασχέσεις, καθώς βρέθηκαν να χρωστούν σχεδόν όσα είχαν αρχικά δανειστεί!
Η αγωγή που υποβλήθηκε στο δικαστήριο της Κω από τον δικηγόρο κ. Μανώλη Μπακαλούμα, στρέφεται κατά της Τράπεζας Πειραιώς.
Ταυτόχρονα με την αγωγή υποβλήθηκε και ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία, ως οφειλέτρια, και οι εταίροι της, ως εγγυητές συνήψαν, με την τράπεζα, τον Άυγουστο του 2008, σύμβαση (χρεωλυτικού-/τοκοχρεωλυτικού δανείου) στο κατάστημα της Κω, ποσού 748.420 ελβετικών φράγκων, αντίστοιχου ποσού 460.000 €, όπως προκύπτει από την ισοτιμία του νομίσματος κατά την ημέρα της εκταμίευσης, με σκοπό την αποπληρωμή δανείων.
H εξόφληση του δανείου συμφωνήθηκε να γίνει, αρχικά σε 60 συνεχείς τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, κεφαλαίου εκ 7.666,67 € η κάθε μια, η πρώτη από τις υπόλοιπες να καταβληθεί την αντίστοιχη ημερομηνία των τριών μηνών που έπονται της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, με τελικό έτος το 2023.
Στη συνέχεια με πράξη τροποποίησης σύμβασης δανείου, άλλαξε ο πιο πάνω όρος της αρχικής σύμβασης και συμφωνήθηκε η εξόφληση του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου να γίνεται σε 26 συνεχείς εξαμηνιαίες χρεωλυτικές δόσεις κεφαλαίου ποσού 27830,56 ελβετικών φράγκων, με τελική ημερομηνία εξόφλησης το έτος 2023.
Ακολούθησαν κι άλλες τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης.
Όπως εκτίθεται στην αγωγή κατά την ημερομηνία της εκταμίευσης του δανείου στις 14-08-2008, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, ήταν 1,627. Στη συνέχεια, όμως, διαμορφώθηκε η ισοτιμία αυτή, με αποτέλεσμα, την 01-03-2014, να ανέλθει σε 1,22, αφού το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ.
Η μεταβολή αυτή στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων (ευρώ – ελβετικού φράγκου), έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμηστούν όλες οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν (σε ευρώ) έναντι του παραπάνω δανείου, με συνέπεια το αρχικό κεφάλαιο, υπολογιζόμενο σε ελβετικά φράγκα, να έχει μεν ελαττωθεί κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, υπολογιζόμενο όμως σε ευρώ να έχει αυξηθεί από το ποσό των 460.000 €, στις 14-08-2008, στις 543.077,6154 € την 01-03-2014.
Περαιτέρω, το ως άνω ποσό των 748.420 ελβετικών φράγκων, εκταμιεύθηκε 9 ημέρες αργότερα, την 14η Αυγούστου 2008, και ενώ η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου ήταν 1,62700. Ισούτο, δηλαδή, αυτό με 460.000 ευρώ. Προς εξυπηρέτηση, άλλωστε, του επίμαχου δανείου τηρήθηκε και εξακολουθεί να τηρείται λογαριασμός, στον οποίο καταχωρούνται – σε ελβετικά φράγκα – τόσο οι δεδουλευμένοι τόκοι, που, κατά διαστήματα, βαρύνουν το δάνειο, όσο και οι διάφορες καταβολές, στις οποίες προέβαιναν προς εξόφλησή του δανείου.
Οι τελευταίες, ωστόσο, στην πραγματικότητα, γίνονται σε ευρώ, αφού η δανειολήπτρια, είναι ιδιοκτήτρια μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης, οικογενειακής μορφής (με τη συμμετοχή όλων των υπολοίπων), που δραστηριοποιείται στην Κω, πραγματοποιώντας όλες τις συναλλαγές της σε ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, σε ελβετικά φράγκα υπολογίζεται κάθε μία από τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Περαιτέρω, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η δανειολήπτρια οφείλει να καταβάλει στην εναγόμενη, ακριβόχρονα τις προς εξόφληση του δανείου δόσεις.
Εφόσον δε το δάνειο χορηγήθηκε σε συνάλλαγμα προς την πρώτη ενάγουσα, αυτή υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις της προς την εναγόμενη, είτε στο νόμισμα της χορήγησης (αυτούσιο συνάλλαγμα), είτε σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής. Περαιτέρω, ενώ η ισοτιμία του ευρώ προς το ελβετικό φράγκο ανερχόταν, όπως προεκτέθηκε, κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου στις 14-08-2008 (1,627) στη συνέχεια, διαφοροποιήθηκε, δηλαδή μειώθηκε σταδιακά, αφού το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ, η δε ισοτιμία αυτή ανήλθε την 1-3-2014 στο 1,22.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου