Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Το λογισμικό που θα «σώσει» τους μηχανικούς

Eχουν στους υπολογιστές τους την πρώτη έκδοση του πρωτοπόρου, παγκοσμίως, λογισμικού ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδίασης Geomiso. Η αξία του εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για κέρδη από την εμπορική του διάθεση έως το 2019 φτάνει συνολικά στα 51 εκατ. ευρώ.
Αυτή η προοπτική, όμως, δεν είναι η πιο σημαντική για τη δεκαμελή ερευνητική ομάδα Geomiso, που από το γραφείο της στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει βάλει στόχο τη δημιουργία και την κυριαρχία σε μια νέα παγκόσμια αγορά σχεδιασμού και ανάλυσης φορέων μηχανικού, δηλαδή προϊόντων και κατασκευών.

Μέχρι σήμερα οι σχεδιαστές χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο λογισμικό για το σχεδιασμό ενός προϊόντος και έπειτα παρέδιδαν το σχέδιο στους μηχανικούς. Το Geomiso ενοποιεί τα δύο στάδια σε ένα λογισμικό, το οποίο υπερτερεί και στο κομμάτι του σχεδιασμού, γιατί ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα εργαλεία computer aided design (CAD), και στο κομμάτι της ανάλυσης, γιατί χρησιμοποιεί την ισογεωμετρική ανάλυση, η οποία αυξάνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, μηδενίζει το γεωμετρικό λάθος και μειώνει τον υπολογιστικό χρόνο, έναντι της κυρίαρχης μέχρι σήμερα μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων. Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται disruptive innovation, καινοτομία που διαταράσσει την υπάρχουσα αγορά και δημιουργεί μια νέα.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και συντονιστής της ομάδας κ. Παναγιώτης Καρακίτσιος είναι ο πρώτος Ελληνας ερευνητής που ασχολήθηκε με την ισογεωμετρική ανάλυση. Η πρώτη έκδοση του Geomiso βρίσκεται σε στάδιο δοκιμαστικής χρήσης, η οποία θα γίνει από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ. «Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 700.000 ευρώ, ώστε το προϊόν να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά για πρώτη φορά, από Ελληνες επιχειρηματίες». Θα απευθύνεται σε μηχανολόγους, αεροναυπηγούς και ναυπηγούς. Οι πελάτες θα μπορούν να το αγοράσουν ή να το χρησιμοποιούν μπαίνοντας στον σέρβερ της Geomiso με χρέωση ανάλογα με το χρόνο χρήσης.

«Φιλοδοξία μας είναι να ηγηθούμε της νέας ενοποιημένης αγοράς και να δημιουργήσουμε συν τοις άλλοις θέσεις εργασίας για Ελληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου», επιμένει ο κύριος Καρακίτσιος. «Είμαστε υπερήφανοι που δεν εγκαταλείψαμε τη χώρα μας στην πιο δύσκολη περίοδο, πήγαμε αντίθετα στο ρεύμα, επιλέξαμε να μείνουμε εδώ και τα καταφέραμε».

Την Απόκτηση του 51% του Μεριδίου της ΔΕΗ στον EuroAsia Interconnector Εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ

Στο στάδιο της αξιολόγησης είναι οι προσφορές για τρεις κρίσιμες μελέτες, που θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα του project «EuroAsia Interconnector». Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξετάζει την προοπτική να αποκτήσει το 51% της συμμετοχής της ΔΕΗ στην εταιρία «ΔΕΗ Quantum Energy», που προωθεί το συγκεκριμένο έργο, καθώς κρίνεται ως παράλληλο με τη διασύνδεση της Κρήτης, project που έχει εντάξει ο Διαχειριστής της Μεταφοράς στο 10ετές πλάνο επενδύσεων του.
Η κοινοπραξία της ΔΕΗ, της κυπριακής Quantum Energy και της ισραηλινής IEC προκήρυξαν τον περασμένο Φεβρουάριο τρεις διαγωνισμούς για ισάριθμες μελέτες, που αφορούν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, τη βυθομετρική για την όδευση του έργου και την τεχνική μελέτη. Και οι τρεις χρηματοδοτούνται κατά 50% από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility ( CEF) της Ε.Ε., καθώς το EuroAsia Interconnector έχει χαρακτηρισθεί έργο PCI. Σε αυτή τη φάση η κοινοπραξία αξιολογεί τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και σύντομα θα ανακοινώσει τους αναδόχους. Καθώς το έργο διατηρεί την υποστήριξη των τριών εμπλεκομένων χωρών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το 2019. Το EuroAsia Interconnector προβλέπει την κατασκευή υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου, ισχύος 400 KV, που θα συνδέει τα ελληνικά, τα κυπριακά και τα ισραηλινά δίκτυα μεταφοράς, με δυνατότητα αμφίδρομης ροής. Θα έχει χωρητικότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περί τα 820 ναυτικά μίλια, δηλαδή, 1.518 χλμ, από τα οποία τα 329 χλμ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τα 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και τα 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής.
Με το σκεπτικό, συνεπώς, ότι το EuroAsia Interconnector είναι έργο μεταφοράς, για τα οποία αρμοδιότητα έχει ο ΑΔΜΗΕ και επιπλέον, εμπλέκει και τη διασύνδεση της Κρήτης, project το οποίο σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Διαχειριστής, «ζεσταίνεται» ξανά η προοπτική το 51% της ΔΕΗ στην εταιρία ΔΕΗ Quantum Energy να μεταβιβασθεί στον ΑΔΜΗΕ. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε αποφασίσει ομόφωνα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, στις 10/11/2014, τη μεταβίβαση αυτή, με τίμημα 1 ευρώ ανά μεταβιβαζόμενη μετοχή. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση, καθώς μεσολάβησαν και οι εκλογές και τώρα η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξετάζει εκ νέου το όλο θέμα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, πέρα από το γεγονός ότι το EuroAsia Interconnector κρίνεται ως έργο παράλληλο ή και συμπληρωματικό με τη διασύνδεση της Κρήτης, για το οποίο ήδη δουλεύει ο Διαχειριστής της Μεταφοράς, επιδίωξη είναι να υπάρξει και εξοικονόμηση δαπανών από τις αναγκαίες μελέτες. Αφού λοιπόν το EuroAsia Interconnector βρίσκεται ήδη στη φάση ολοκλήρωσης της ανάθεσης των τριών προαναφερόμενων μελετών, που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αξιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών και για το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης, ώστε να μην χρειασθεί να κάνει τις ίδιες πολυδάπανες μελέτες.
Απόφαση προς το παρόν δεν έχει ληφθεί για το θέμα της απόκτησης από τον ΑΔΜΗΕ του ποσοστού της ΔΕΗ στην κυπριακή εταιρία του φιλόδοξου έργου που θα διασυνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς τριών χωρών, ωστόσο, θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι το ΥΠΑΠΕΝ έχει τοποθετηθεί ευνοϊκά υπέρ της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Στην Ιαπωνία η Μεγαλύτερη Υπεράκτια Ανεμογεννήτρια στον Κόσμο

Μία τεράστια πλωτή υπεράκτια ανεμογεννήτρια παραδόθηκε τη Δευτέρα σε πειραματική μονάδα που βρίσκεται στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.
Πρόκειται για μία ανεμογεννήτρια με παραγωγική ισχύ 7 MW, την υψηλότερη στον κόσμο.
Με αυτό το σχέδιο το οποίο ξεκίνησε το 2011, η ιαπωνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να προωθήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο για να τονώσει τις εξαγωγές εξοπλισμού αιολικών πάρκων.
Η νέα ανεμογεννήτρια, ύψους 220 μέτρων περίπου, μαζί με την πλωτή βάση, θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Σεπτέμβριο, σε μία περιοχή 20 χιλιομέτρων από τις ακτές της Φουκουσίμα.
Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά θα γίνεται με υποβρύχια καλώδια.
Στην περιοχή ήδη λειτουργεί μία ανεμογεννήτρια ισχύος 2 MW, ενώ μέχρι τις αρχές του 2016 θα εγκατασταθεί και μία τρίτη, ισχύος 5 MW.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

«Το δάκρυ της Αφροδίτης». Η φυσική πισίνα που τη χωρίζουν μερικά εκατοστά από την θάλασσα ...


1355234051_552Μια μαγευτική φυσική πισίνα και γαλαζοπράσινα νερά αποτελεί πόλο έλξης κάθε χρόνο για τους τουρίστες της Θάσου. Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο, όπου το νερό της θάλασσας εγκλωβίζεται σε μια «πισίνα» που δημιουργείται από ένα κυκλικό βράχο. Μόλις λίγα εκατοστά τη χωρίζουν από τη θάλασσα, με το νερό της να ανανεώνεται με κάθε κύμα της θάλασσας. 
giolaΗ Γκιόλα, όπως ονομάζεται, σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν. Οι κάτοικοι του νησιού τη χαρακτηρίζουν ως δώρο της φύσης. Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας. 
Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Σύμφωνα με έναν θρύλο η βραχώδης πισίνα της Θάσου δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία, με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του. Αυτό το θαύμα της φύσης υπάγεται στον οικισμό της Αστρίδας που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θάσου και βρίσκεται 16 χλμ. από τον Ποτό και 6 χλμ. από την Ψιλή Άμμο.
1355233967_6228  Απέναντί της βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, ακατοίκητο και άγονο, που το λένε Αστιριώτικο, αλλά και Παναγία. Ο μύθος λέει ότι πρόκειται για το νησάκι των Σειρήνων, που μάγευαν με τη φωνή τους τους ταξιδιώτες κατά τον Όμηρο. Για την πρόσβαση θέλει προσοχή, αλλά αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε θα απολαύσετε μια υπέροχη διαδρομή, πάνω σε σχιστόλιθους, μικρές παραλίες και απίστευτη θέα. Φτάνοντας στην Γκιόλα μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία στα πλατιά βράχια ή να τα χρησιμοποιήσετε ως “σκαλοπάτια” για να κάνετε τις βουτιές στα σμαραγδένια νερά....







Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας


Η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας έφτασε επίπεδα ρεκόρ το 2014, επιτρέποντας στην οικονομία να αναπτυχθεί χωρίς την αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο Πολιτικής Ανανεώσιμης Ενέργειας 21 (REN21), η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα που τέθηκαν από χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. 164 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον σε εφαρμογή πολιτικές για την πράσινη ενέργεια, είκοσι παραπάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η παραγωγική ικανότητα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική, αυξήθηκε κατά 8,5 τοις εκατό το περασμένο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία του REN21, αυτή η αύξηση επέτρεψε στις εκπομπές άνθρακα να παραμείνουν στα επίπεδα του 2013, παρά την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,5 τοις εκατό και την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3 τοις εκατό.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για σχεδόν το 28 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας το 2014, καλύπτοντας το 23 τοις εκατό της ζήτησης ηλεκτρισμού, αναφέρει η έκθεση.
Οι επενδύσεις πράσινης ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκαν κατά 36 τοις εκατό το 2014, φθάνοντας τα 131 δισεκατομμύρια δολάρια και πλησιάζοντας πιο κοντά από ποτέ τις επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ανήλθαν στα 139 δις.
Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 63 τοις εκατό των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι Χιλή, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Νότια Αφρική και Τουρκία επένδυσαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια η κάθε μία.
Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό, κυρίως λόγως της ραγδαίας πτώσης του κόστους, ενώ ακολούθησε η αιολική ενέργεια, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρεμποδίζεται εν μέρει λόγω των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, που διατίθενται ακόμα σε πολλές χώρες. Οι επιδοτήσεις αυτές διατηρούν τις τιμές των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα, καταλήγει η έκθεση.

«Πνοή ζωής» παίρνει σταθμός-φάντασμα στο Λονδίνο


Κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου υπάρχουν δεκάδες σταθμοί του μετρό που έχουν πέσει σε αχρηστία και εγκατάλειψη. Στα πλαίσια της ανακαίνισης, το Transport for London, θα δώσει ζωή σε κάποιους από αυτούς τους σταθμούς-φάντασμα».

Ο σταθμός Down Street ή όπως τον αποκαλούν οι Άγγλοι, ο σταθμός του Τσώρτσιλ, κάτω από αυτήν την οδό έκλεισε το 1932 γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί επιβάτες που χρησιμοποιούσαν αυτό τον σταθμό γιατί ήταν πολύ κοντά σε δύο άλλους σταθμούς του μετρό πολύ πιο κεντρικούς.
Όμως ο σταθμός αυτός έχει ιστορική αξία για το Λονδίνο, καθώς χρησιμοποιήθηκε, αφού ήταν εκτός λειτουργία, ως ένα από τα μυστικά καταφύγια του Ουίστον Τσώρτσιλ και των υπουργών του κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Οργανισμός Μεταφορών του Λονδίνου θέλει να «ξαναγεννηθεί» ο σταθμός αυτός και να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο, γκαλερί ενώ θα υπάρξουν εστιατόρια και θέατρο!
Η Down Street, βρίσκεται στην γραμμή Piccadilly ανάμεσα στο Hyde Park Corner και το Green Park, όπου βρίσκεται το Mayfair, μια από τις πλουσιότερες συνοικίες του Λονδίνου.
Το Bloomberg εισέβαλε ενδότερα για να μάθουμε περισσότερα. Στο βίντεο που ακολουθεί, θαυμάστε αυτόν τον ιστορικό σταθμό.


Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ο σεισμός του Νεπάλ μετακίνησε το όρος Έβερεστ

Η κορυφή του όρους Έβερεστ, το υψηλότερο σημείο του πλανήτη, μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά, λόγω του σεισμού στο Νεπάλ που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στη χώρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναφορές από κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντέστρεψε τη σταδιακή βορειοανατολική πορεία του βουνού, αναφέρουν τα κινεζικά μέσα, επικαλούμενα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Τοπογραφίας, Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής.
Πριν το σεισμό, το Έβερεστ είχε μετακινηθεί 40 εκατοστά προς τα βορειοανατολικά κατά την τελευταία δεκαετία, με ταχύτητα τεσσάρων εκατοστών το χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Το ύψος του βουνού αυξήθηκε επίσης κατά τρία εκατοστά την ίδια χρονική περίοδο.
Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδα στο Everest, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της κατασκήνωσης βάσης. Μετά από τα τραγικά γεγονότα οι αρχές τόσο στην Κίνα όσο και στο Νεπάλ αποφάσισαν να ακυρώσουν όλες τις αναβάσεις για το τρέχον έτος. Το βουνό βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο σεισμοί, που έλαβαν χώρα στις 25 Απριλίου και τις 12 Μαΐου, προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 8.700 ανθρώπων στο Νεπάλ, καθώς και κατολισθήσεις που κατέστρεψαν μισό εκατομμύριο σπίτια, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις βροχές των μουσώνων.
Ο δεύτερος σεισμός, που είχε μέγεθος 7,3 στην κλίμακα Ρίχτερ, δε μετακίνησε το βουνό, σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους.
Εξάλλου, ο πρώτος σεισμός μετακίνησε το έδαφος κάτω από το Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, κατά περίπου τρία μέτρα προς τα νότια, σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.

Πώς το Ντίζελ Από Ευλογία Τείνει να Γίνει Κατάρα



Και ξαφνικά, εκεί που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε την πετρελαιοκίνηση ως ευλογία, με την παροχή μάλιστα και φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση πετρελαιοκίνητου ΙΧ αντί για βενζινοκίνητο, κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν ότι «τελικά» πρόκειται για... κατάρα!
Ότι μπορεί μεν οι πετρελαιοκινητήρες νέας τεχνολογίας να μην εκπέμπουν τους ρύπους των βενζινοκινητήρων και κυρίως διοξείδιο του άνθρακα που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εκπέμπουν όμως άλλους, εξίσου φονικούς ρύπους. Με πρώτο και επικινδυνότερο τα νανοσωματίδια άνθρακος που εισέρχονται πολύ βαθιά στα πνευμόνια των ανθρώπων προκαλώντας τις χειρότερες αναπνευστικές νόσους.
Η μεγάλη αμφισβήτηση της ντιζελοκίνησης έρχεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από το Παρίσι. Η δήμαρχος της Πόλης του Φωτός, που αρκετές ημέρες του χρόνου χάνει τη λάμψη της εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2011. Η Αν Ινταλγκό θα εξοστρακίσει τμηματικά τα ντιζελοκίνητα ως τα τέλη της δεκαετίας. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο ως το 2020 να εξοστρακίσει από το Παρίσι όλους τους ντιζελοκινητήρες και να παράσχει κίνητρα για την κυκλοφορία αποκλειστικά ηλεκτρικών ή έστω υβριδικών αυτοκινήτων στην πόλη.
Η καμπάνια της δημαρχίνας του Παρισιού κατά των ντιζελοκίνητων κινητήρων δεν αποτελεί εξαιρετική περίπτωση. Ο συνάδελφός της του Λονδίνου Μπορίς Τζόνσον σχεδιάζει να δημιουργήσει στην πόλη του «ζώνες πολύ χαμηλής εκπομπής ρύπων» στις οποίες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία ντίζελ. Εν τω μεταξύ οι τοπικές αρχές του βορείου προαστίου του Λονδίνου Aϊλινγκτον ξεκίνησαν ήδη από τον μήνα που διανύουμε να επιβάλλουν μια επιπλέον χρέωση 96 στερλινών (150 ευρώ) στις άδειες στάθμευσης που χορηγούν εφόσον το αυτοκίνητο που την εφοδιάζεται έχει ντιζελοκινητήρα. Επιπλέον οι αρχές του Βερολίνου, της Βιέννης και του Μιλάνου δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων παλαιότερης τεχνολογίας (δίχως τεχνολογικά εξελιγμένα φίλτρα συγκράτησης των μικροσωματιδίων άνθρακος, δηλαδή) στο κέντρο των πόλεων.

Πράσινο φως για ενεργειακή αναβάθμιση και στατική ενίσχυση των αυθαιρέτων

Στην ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική ενίσχυση των κτιρίων τους μπορούν πλέον να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, επενδύοντας για τον σκοπό αυτό το 50% του προστίμου που πρέπει να καταβάλουν για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Η ρύθμιση για την ενεργειακή αναβάθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως το 2003, αλλά και τα λιθόκτιστα κτίρια που κτίστηκαν πριν από τις 28 Ιουλίου 2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του τελευταίου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Για τις πράσινες παρεμβάσεις στα αυθαίρετα υπήρχε από τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2014 και η σχετική πρόβλεψη. Το μέτρο, ωστόσο, παρέμενε ανενεργό, αλλά από το απόγευμα της Τρίτης τέθηκε σε ισχύ, αφού πλέον ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και το πληροφορικό σύστημα του ΤΕΕ μπορεί πλέον να δέχεται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τυχεροί είναι όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν έχουν αποπληρώσει όλο το πρόστιμο τακτοποίησης και άτυχοι όσοι το έχουν ήδη εξοφλήσει. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις. Το μέτρο αναμένεται να αποτελέσει τονωτική ένεση για την οικοδομή, αφού μπορούν να ενισχυθούν κλάδοι που αφορούν, για παράδειγμα, την αγορά και την τοποθέτηση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης κ.ά.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών για δάνειο σε ελβετικά φράγκα διά της δικηγόρου του κ. Κατερίνας Βολονάκη.

Δεκτή  έγινε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 36χρονου δανειολήπτη ελβετικού φράγκου κατά τράπεζας, που κατατέθηκε και εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με την κατάθεση της αίτησης του 36χρονου, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, διά  της δικηγόρου του κ. Κατερίνας Βολονάκη.
Το δικαστήριο εξέδωσε προχθές την απόφαση (312/2015) ασφαλιστικών βάση της οποίας διατάσσεται η τράπεζα να δεχτεί την καταβολή των δόσεων με την αρχική ισοτιμία, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής του.
Πιο συγκεκριμένα ο 36χρονος μόνιμος κάτοικος Εξωτερικού  έλαβε  το  έτος 2004  στεγαστικό  δάνειο  σε  ευρώ (180.000 ευρώ), το οποίο κατά παρότρυνση της τράπεζας το έτος  2007  μετέτρεψε σε  ελβετικό  φράγκο και  έλαβε  και  έτερο  δάνειο σε ελβετικό φράγκο. 
Το συνολικό  ποσό  του δανείου  ανέρχεται σε  165.216,78  ευρώ  με  ισοτιμία 1,6305.  Η δόση  του  ήταν  περί τα  893,06 ευρώ  μηνιαίως. Στην πορεία όμως λόγω της σοβαρής ανατιμήσεως του ελβετικού φράγκου η δόση του αυξανόταν σταδιακά , και το 2014  ανήλθε εν τέλει  σε 1.408,52 ευρώ  Το  δάνειο  εξυπηρετούνταν  κανονικά μέχρι και το 2010, οπότε  και  μειώθηκαν  δραματικά  τα  εισοδήματα  του,  με αποτέλεσμα να γίνουν  ρυθμίσεις  προκειμένου  να  αποπληρώνει  το  ήμισυ  των δόσεων .
Το  έτος  2015  δεν  έλαβε  χώρα  άλλη  ρύθμιση   και  ήταν ανέφικτο να  καταβάλλει  τις  δόσεις  του. Οι  καταβολές  του  δανειολήπτη από  την  χρονική  στιγμή  που  έλαβε  τα  δάνεια  σε  ελβετικό  φράγκο  μέχρι  το Μάρτιο του 2015 ανέρχονταν σε  87.868,59 €.  Δηλαδή ουσιαστικά  για  ένα  δάνειο  165.216,78  ευρώ  καταβλήθηκαν  σε  8  χρόνια  87.868,59 € και  το  δάνειο  μειώθηκε  μόλις  κατά  14.928,25 ευρώ.
Για  την  αποκατάσταση  της  αδικίας  ο δανειολήπτης  άσκησε αγωγή  για  να  κριθεί  σχετικός άκυρος όρος της σύμβασης,  ως  καταχρηστικός,  να αναγνωριστεί το άληκτο κεφάλαιο σε ισοτιμία 1,6114 και  να  καταβάλλει  πλέον  τις  δόσεις   με  την  αρχική ισοτιμία . Επίσης  άσκησε ασφαλιστικά  μέτρα  και  ζήτησε μέχρι  να  εκδικαστεί  η  αγωγή του   να  ανέχεται  η  τράπεζα  την  καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία. Ήδη  ο  Δικαστής  του  Μονομελούς  Πρωτοδικείου  έκανε  δεκτή  την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δανειολήπτη  και  υποχρέωσε την τράπεζα  ν΄ ανέχεται  την  καταβολή των μηνιαίων  δόσεων  με  την  αρχική ισοτιμία  μέχρι  την εκδίκαση της  υπόθεσης.
Πηγή : Δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών για δάνειο σε ελβετικά φράγκα | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/313405/dekth-h-aithsh-asfalistikwn-gia-daneio-se-elbetika-fragka#ixzz3dddLkjvY 

Δεκτή η αίτηση δανειολήπτη σε ελβετικά φράγκα-Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Κατερίνα Βολονάκη

Mε απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δανειολήπτη, βάσει της οποίας εντέλλεται η τράπεζα να ανέχεται την καταβολή των δόσεων του δανείου του με την ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την σύναψή του, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής του.
Πιο συγκεκριμένα ένας Ροδίτης, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, έλαβε το έτος 2004 στεγαστικό δάνειο ύψους 180.000 ευρώ, το οποίο μετά από παρότρυνση της τράπεζας το έτος 2007 το μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο. Το δάνειο ήταν ύψους 165.216,78 ευρώ και η ισοτιμία που ίσχυε 1,6305.
Η δόση του δανείου ήταν περί τα 893,06 ευρώ μηνιαίως.
Στην πορεία λόγω της σοβαρής ανατιμήσεως του ελβετικού φράγκου η δόση του αυξανόταν σταδιακά, ότε το 2014 ανήλθε εν τέλει σε 1.408,52 ευρώ .
Το δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και το 2010. Στην πορεία μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα του δανειολήπτη και προχώρησε σε ρυθμίσεις προκειμένου να αποπληρώνει το ήμισυ των δόσεων.
Το έτος 2015 δεν έλαβε χώρα άλλη ρύθμιση και κατέστη ανέφικτο να καταβάλλει τις δόσεις του.
Οι καταβολές του δανειολήπτη από την χρονική στιγμή που έλαβε το δάνειο σε ελβετικό φράγκο μέχρι το Μάρτιο του 2015 ανέρχονταν σε 87.868,59 €.
Για δάνειο ύψους 165.216,78 ευρώ καταβλήθηκαν σε 8 μόλις έτη 87.868,59 € και το δάνειο μειώθηκε μόλις κατά 14.928,25 ευρώ.
Για την αποκατάσταση της αδικίας ο δανειολήπτης άσκησε αγωγή για να κριθεί άκυρος ο σχετικός όρος της σύμβασης, ως καταχρηστικός, να αναγνωριστεί το άληκτο κεφάλαιο σε ισοτιμία 1,6114 και να καταβάλλει πλέον τις δόσεις με την αρχική ισοτιμία.
Επίσης άσκησε ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησε μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή του να ανέχεται η τράπεζα την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία.
Ηδη ο Δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δανειολήπτη και υποχρέωσε την τράπεζα ν΄ ανέχεται την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Κατερίνα Βολονάκη.
 Πηγή:www.dimokratiki.gr


Νανοσωματίδια σε δομικά υλικά για την αύξηση ενεργειακής απόδοσης κτηρίων


Νορβηγοί ερευνητές δοκιμάζουν μικροσκοπικά νανοσωματίδια μέσα σε δομικά υλικά για να αυξήσουν την ενεργειακή τους απόδοση, καθώς και ηλιακά κύτταρα για την αποτροπή συσσώρευσης χιονιού στις οροφές και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ομάδα του SINTEF, του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού στη Σκανδιναβία, ενσωμάτωσε συστήματα υψηλής τεχνολογίας στη δομή κτηρίων ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και να παράγουν λιγότερες επιβλαβείς εκπομπές. Εξάλλου, τα κτήρια είναι υπεύθυνα για σχεδόν το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά νανοσωματίδια ως μονωτικά υλικά, εφαρμόζοντας τάση στα παράθυρα και τις προσόψεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και ηλιακά κύτταρα στις στέγες για να αποτρέπουν τη συσσώρευση χιονιού.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα υλικό με χαμηλή θερμική αγωγιμότητα», δήλωσε η Μπέντε Τίλσετ του SINTEF.
«Όταν τα μόρια των αερίων συγκρούονται, η ενέργεια μεταφέρεται μεταξύ τους. Εάν οι πόροι σε ένα υλικό είναι αρκετά μικροί, για παράδειγμα με διάμετρο μικρότερη από 100 νανόμετρα, τότε ένα μόριο θα συγκρούεται πιο συχνά με τους πόρους και τα τοιχώματα από ό,τι με τα άλλα μόρια του αερίου. Αυτό θα μειώσει αποτελεσματικά την θερμική αγωγιμότητα του αερίου. Σσυνεπώς, όσο μικρότεροι είναι οι πόροι, τόσο χαμηλότερη είναι η αγωγιμότητα του αερίου», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα ηλιακά κύτταρα, οι ερευνητές προσπαθούν να τα ενσωματώσουν στα κεραμίδια και τους εξωτερικούς τοίχους, αντί για τα παραδοσιακά πάνελ, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστα δομικά στοιχεία της κατασκευής. Ωστόσο, τα κύτταρα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Επεσαν οι υπογραφές Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

Υπεγράφη σήμερα η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream. Σύμφωνα με όσα είπε μετά την υπογραφή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, η χρηματοδότηση κατασκευής από τη Μόσχα θα είναι στο 100% μέσω δανείου. Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα λάβει προκαταβολή ύψους 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.
Σε λίγες ώρες θα συναντηθούν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, που γίνεται κάθε χρόνο στη ρωσική πόλη.
Είναι η δεύτερη φορά που συναντώνται οι δυο ηγέτες σε διάστημα τριών μηνών και είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν όλοι στο ραντεβού, ότι ο κ. Τσίπρας είναι το τιμώμενο πρόσωπο, καθώς πρόκειται για τον μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη, που μετέχει στο φόρουμ.
Ο κ. Πούτιν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές και μάλιστα πρόσφατα δήλωσε ότι οι έλληνες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους – και προφανώς όχι οι πιστωτές, εννοούσε, αφήνοντας αιχμές για τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός ο οποιος βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη, θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Οικονομικού Αγίας Πετρούπολης Φόρουμ, πριν τη συνάντηση, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου.
Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, καθώς στόχος της αποστολής είναι η ανάπτυξη των οικονομικών συνεργασιών σε όλους τους το τομείς.
Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες». «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.» αναγκάστηκε να κηρύξει στάση πληρωμών

Η εταιρεία, που ολοκληρώνει τα ασφαλτικά του έργου και ευελπιστούσε να το λειτουργήσει άμεσα, προχώρησε χθες σε στάση πληρωμών!
Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε αντιδράσεις και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι οφειλές της εταιρείας είναι εξασφαλισμένες στις τράπεζες, ούτως ή άλλως, δυνάμει εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης του έργου.
Η εταιρεία έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές της, που προέρχονται από μισθώματα που «τρέχουν» από πέρσι και σκόπευε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που λήγει την 26η Ιουνίου 2015. Σημειώνεται δε ότι πρόκειται για εργοτάξιο και όχι για μια λειτουργική επιχείρηση, που έχει έσοδα, ώστε να μπορεί να τακτοποιησει άμεσα τις οφειλές της.
Η νέα μαρίνα της Ρόδου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που θα δώσει  στη Ρόδο ένα σοβαρό πλεονέκτημα στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.
Έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι εργασίες κατασκευής των λιμενικών υποδομών. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι παρεμβάσεις και για την ολοκλήρωση των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα έπρεπε να τελειώσει από τον περασμένο Ιούνιο. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όμως, δημιουργήθηκαν προβλήματα, που ανάγκασαν την τεχνική εταιρεία να ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τις οποίες καθορίστηκε ο χρόνος διάρκειας της μίσθωσης και το ύψος του προϋπολογισμού των έργων, έχει ανατραπεί ολοσχερώς, αφού ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 15.000.000 ευρώ και μέχρι σήμερα έχει φθάσει στα 45.000.000 ευρώ και θα ανέλθει τελικά μέχρι τα 52.500.000 ευρώ.
Το έργο ολοκληρώνεται με αυτοχρηματοδότηση και άρα η Ρόδος και η Χώρα γενικά αποκτούν ένα υψηλής στάθμης τουριστικό προϊόν.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr