Στο στάδιο της αξιολόγησης είναι οι προσφορές για τρεις κρίσιμες μελέτες, που θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα του project «EuroAsia Interconnector». Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξετάζει την προοπτική να αποκτήσει το 51% της συμμετοχής της ΔΕΗ στην εταιρία «ΔΕΗ Quantum Energy», που προωθεί το συγκεκριμένο έργο, καθώς κρίνεται ως παράλληλο με τη διασύνδεση της Κρήτης, project που έχει εντάξει ο Διαχειριστής της Μεταφοράς στο 10ετές πλάνο επενδύσεων του.
Η κοινοπραξία της ΔΕΗ, της κυπριακής Quantum Energy και της ισραηλινής IEC προκήρυξαν τον περασμένο Φεβρουάριο τρεις διαγωνισμούς για ισάριθμες μελέτες, που αφορούν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, τη βυθομετρική για την όδευση του έργου και την τεχνική μελέτη. Και οι τρεις χρηματοδοτούνται κατά 50% από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility ( CEF) της Ε.Ε., καθώς το EuroAsia Interconnector έχει χαρακτηρισθεί έργο PCI. Σε αυτή τη φάση η κοινοπραξία αξιολογεί τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και σύντομα θα ανακοινώσει τους αναδόχους. Καθώς το έργο διατηρεί την υποστήριξη των τριών εμπλεκομένων χωρών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το 2019. Το EuroAsia Interconnector προβλέπει την κατασκευή υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου, ισχύος 400 KV, που θα συνδέει τα ελληνικά, τα κυπριακά και τα ισραηλινά δίκτυα μεταφοράς, με δυνατότητα αμφίδρομης ροής. Θα έχει χωρητικότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περί τα 820 ναυτικά μίλια, δηλαδή, 1.518 χλμ, από τα οποία τα 329 χλμ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τα 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και τα 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής.
Με το σκεπτικό, συνεπώς, ότι το EuroAsia Interconnector είναι έργο μεταφοράς, για τα οποία αρμοδιότητα έχει ο ΑΔΜΗΕ και επιπλέον, εμπλέκει και τη διασύνδεση της Κρήτης, project το οποίο σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Διαχειριστής, «ζεσταίνεται» ξανά η προοπτική το 51% της ΔΕΗ στην εταιρία ΔΕΗ Quantum Energy να μεταβιβασθεί στον ΑΔΜΗΕ. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε αποφασίσει ομόφωνα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, στις 10/11/2014, τη μεταβίβαση αυτή, με τίμημα 1 ευρώ ανά μεταβιβαζόμενη μετοχή. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση, καθώς μεσολάβησαν και οι εκλογές και τώρα η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξετάζει εκ νέου το όλο θέμα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, πέρα από το γεγονός ότι το EuroAsia Interconnector κρίνεται ως έργο παράλληλο ή και συμπληρωματικό με τη διασύνδεση της Κρήτης, για το οποίο ήδη δουλεύει ο Διαχειριστής της Μεταφοράς, επιδίωξη είναι να υπάρξει και εξοικονόμηση δαπανών από τις αναγκαίες μελέτες. Αφού λοιπόν το EuroAsia Interconnector βρίσκεται ήδη στη φάση ολοκλήρωσης της ανάθεσης των τριών προαναφερόμενων μελετών, που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αξιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών και για το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης, ώστε να μην χρειασθεί να κάνει τις ίδιες πολυδάπανες μελέτες.
Απόφαση προς το παρόν δεν έχει ληφθεί για το θέμα της απόκτησης από τον ΑΔΜΗΕ του ποσοστού της ΔΕΗ στην κυπριακή εταιρία του φιλόδοξου έργου που θα διασυνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς τριών χωρών, ωστόσο, θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι το ΥΠΑΠΕΝ έχει τοποθετηθεί ευνοϊκά υπέρ της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου