Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πώς το Ντίζελ Από Ευλογία Τείνει να Γίνει Κατάρα



Και ξαφνικά, εκεί που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε την πετρελαιοκίνηση ως ευλογία, με την παροχή μάλιστα και φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση πετρελαιοκίνητου ΙΧ αντί για βενζινοκίνητο, κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν ότι «τελικά» πρόκειται για... κατάρα!
Ότι μπορεί μεν οι πετρελαιοκινητήρες νέας τεχνολογίας να μην εκπέμπουν τους ρύπους των βενζινοκινητήρων και κυρίως διοξείδιο του άνθρακα που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εκπέμπουν όμως άλλους, εξίσου φονικούς ρύπους. Με πρώτο και επικινδυνότερο τα νανοσωματίδια άνθρακος που εισέρχονται πολύ βαθιά στα πνευμόνια των ανθρώπων προκαλώντας τις χειρότερες αναπνευστικές νόσους.
Η μεγάλη αμφισβήτηση της ντιζελοκίνησης έρχεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από το Παρίσι. Η δήμαρχος της Πόλης του Φωτός, που αρκετές ημέρες του χρόνου χάνει τη λάμψη της εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2011. Η Αν Ινταλγκό θα εξοστρακίσει τμηματικά τα ντιζελοκίνητα ως τα τέλη της δεκαετίας. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο ως το 2020 να εξοστρακίσει από το Παρίσι όλους τους ντιζελοκινητήρες και να παράσχει κίνητρα για την κυκλοφορία αποκλειστικά ηλεκτρικών ή έστω υβριδικών αυτοκινήτων στην πόλη.
Η καμπάνια της δημαρχίνας του Παρισιού κατά των ντιζελοκίνητων κινητήρων δεν αποτελεί εξαιρετική περίπτωση. Ο συνάδελφός της του Λονδίνου Μπορίς Τζόνσον σχεδιάζει να δημιουργήσει στην πόλη του «ζώνες πολύ χαμηλής εκπομπής ρύπων» στις οποίες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία ντίζελ. Εν τω μεταξύ οι τοπικές αρχές του βορείου προαστίου του Λονδίνου Aϊλινγκτον ξεκίνησαν ήδη από τον μήνα που διανύουμε να επιβάλλουν μια επιπλέον χρέωση 96 στερλινών (150 ευρώ) στις άδειες στάθμευσης που χορηγούν εφόσον το αυτοκίνητο που την εφοδιάζεται έχει ντιζελοκινητήρα. Επιπλέον οι αρχές του Βερολίνου, της Βιέννης και του Μιλάνου δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων παλαιότερης τεχνολογίας (δίχως τεχνολογικά εξελιγμένα φίλτρα συγκράτησης των μικροσωματιδίων άνθρακος, δηλαδή) στο κέντρο των πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου