Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το πάθημα του κέντρου που δεν έγινε μάθημα στα ανατολικά

Στα εννέα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης η αγορά του κέντρου έχει πληρώσει πανάκριβο τίμημα. Στη Μοναστηρίου, την Εγνατία, τη Δελφών και τη Μακεδονίας πολλά καταστήματα έκλεισαν και πολλά φυτοζωούν, μέχρι οι ιδιοκτήτες τους να συμπληρώσουν τα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Φυσικά όταν κάποτε το έργο τελειώσει και λειτουργήσει τα συγκεκριμένα σημεία, στα οποία θα βρίσκονται οι σταθμοί, θα αποκτήσουν ιδιαίτερη αξία, αλλά μέχρι τότε η καταστροφή προβλέπεται τόσο μεγάλη, που ίσως δεν αξίζει ο κόπος. Πολύ περισσότερο που οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη την ημερομηνία –για την ακρίβεια τη χρονιά- της πιθανής ολοκλήρωσης του έργου, οπότε δεν υπάρχει πραγματική βάση συζήτησης για κέρδη και ζημίες.
Από χθες, όμως, ξεκίνησε η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά κι άρχισαν να στήνονται τα εργοτάξια, ώστε να διευθετηθούν τα υπόγεια δίκτυα υποδομής (φως, νερό, τηλέφωνο, αέριο). Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι: μάλλον δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο, στην οποία να ξεκινά η επέκταση ενός τέτοιου μεγέθους έργου, χωρίς να είναι βέβαιη η ολοκλήρωση της κύριας γραμμής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές και άλλες ρυθμίσεις στην Καλαμαριά, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το πάθημα του κέντρου έγινε μάθημα για τα ανατολικά. Στα σημεία των εργοταξίων υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για την ταλαιπωρία που θα υποστούν και τη ζημία που θα πάθουν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι με αφορμή τη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων με υπουργούς, Επιμελητήρια, αυτοδιοίκηση και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου κι έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις, χωρίς να εφαρμοστεί καμία.

Από απαλλαγή δημοτικών τελών και ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι χρηματοδότηση μετακόμισης για κάποια επιχείρηση που ίσως να ενδιαφέρεται. Πρόκειται για τραυματική εμπειρία, που –ως φαίνεται- θα παραμείνει ανεκμετάλλευτη.

Η κατασκευή μετρό σε μια πόλη πλήρως ανοικοδομημένη και πλήρως λειτουργούσα συνιστά τεράστιο έργο, όχι μόνο για τους μηχανικούς, αλλά για το γενικότερο σύστημα. Δυστυχώς, όμως, οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα δεν αποτέλεσαν ποτέ στην κρατικοδίαιτη Ελλάδα θέμα άξιο συζητήσεως και προσοχής. Μήπως τους τελευταίους μήνες, που η επιχειρηματικότητα στη χώρα έχει σχεδόν παραλύσει ενδιαφέρεται κανείς; Αν –λέμε αν και μακάρι να μην- χαθεί στην Καλαμαριά έστω και μία θέση εργασίας εξαιτίας της κατασκευής του μετρό θα... στεναχωρηθεί κανείς; Κι αν στεναχωρηθεί θα κάνει κάτι; Κι αν πρόκειται να κάνει κάτι γιατί δε φροντίζει από νωρίς, ώστε να μην... τρέχει πίσω από τις εξελίξεις; Πρόκειται για ερωτήματα ρητορικά, αφού στην Ελλάδα μας απαντήσεις δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν ίσως η χώρα να μην έφτανε τόσο χαμηλά...

Kατοικία στα Μέγαρα διεκδικεί το Ευρωπαικό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής

Με ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ, μία τριγωνική κατοικία στα Μέγαρα, το ελληνικό γραφείο Tense Architecture Network "ΤΑΝ", διεκδικεί το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Mies van der Rohe 2015.



Πρόκειται για μία "eco-friendly" κατοικία, περιτριγυρισμένη από ελιές και θέα στα Γεράνεια Όρη και στον κάμπο των Μεγάρων.




Οπως αναφέρει το wallpaper.com, οι πελάτες, ένα ενεργό και οικολογικά σκεφτόμενο ζευγάρι, πλησίασαν τους αρχιτέκτονες για να δημιουργήσουν ένα σπίτι μέσα σε οικόπεδο τους, το οποίο ήδη περιείχε 300 ελαιόδεντρα. 


Το σχέδιό τους ήταν να το κάνουν δεύτερο σπίτι τους και να μοιράσουν το χρόνο τους ανάμεσα στην Αθήνα (το διαμέρισμά τους στην ελληνική πρωτεύουσα έχει επίσης σχεδιαστεί από το ΤΑΝ) και σε αυτό, το πιο ήρεμο σκηνικό.


Το τριγωνικό σχέδιο της κατασκευής χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: δύο κλειστούς χώρους και δύο ανοικτές αυλές.



Η νέα παραλία Θεσσαλονίκης στους φιναλίστ για Βραβείο Αρχιτεκτονική




Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης βρίσκεται στους φιναλίστ για το βραβείο Mies Van Der Rohe.

Πρόκειται για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική που αρχικά είχε 420 υποψηφιότητες.

Η Νέα Παραλία έχει ήδη αποσπάσει βραβεία από τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτονικής αλλά και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ως το καλύτερο έργο διαμόρφωσης δημόσιου χώρου της τελευταίας τετραετίας.
Πηγή: Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» σε TAP, υδρογονάνθρακες, εν αναμονή απόφασης Ε.Ε. για ΔΕΣΦΑ

H νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τον αγωγό TΑΡ, θα επιδιώξει όμως, με κάθε πρόσφορο μέσο, να βελτιώσει τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου για τη χώρα. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Δ.Σ. της SOCAR Energy Greece, Ανάρ Μαμάντοφ. «Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από τη χώρα μας, όσον αφορά στα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα μας. Στηρίζουμε, λοιπόν, τον TAP και τη διέλευσή του από την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Για το ΔΕΣΦΑ και την πώληση στη Socar, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.
«Κοινή αντίληψη για τη συνεργασία των δύο χωρών και κοινή πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυσή της» διαπίστωσε -σύμφωνα με δηλώσεις του- στη συνάντηση ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν.
 
Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο και χθες για «πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες ενεργειακές εξωτερικές σχέσεις».
 
Σε ό,τι αφορά στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και κατατίθενται οι προσφορές στις 6 Φεβρουαρίου. «Θα προχωρήσει κανονικά και ελπίζουμε να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «στην πορεία μετά την εκδήλωση των διαπραγματεύσεων, θα κάνουμε ασφαλώς ό,τι το δυνατόν καλύτερο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το εθνικό μας συμφέρον και βεβαίως οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να επανακαθοριστούν πάρα πολλά θέματα, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο παράτασης του διαγωνισμού.
 
Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ. Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο, ο υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία της εταιρείας και, με δηλώσεις του μετά το πέρας αυτής, επανέλαβε ότι το 35% των μετοχών που κατέχει το «αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ» θα επιστρέψει στο Δημόσιο, το οποίο θα αξιοποιήσει το κρίσιμο και στρατηγικό αυτό ποσοστό για να παίξει θετικό ρόλο στα ΕΛ.ΠΕ. «Θα στηρίξουμε τα ΕΛ.ΠΕ. και τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
 
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών αλλά και του λαθρεμπορίου, τονίζοντας ότι το υπουργείο θα συνδράμει, με την ευθύνη που έχει στον ενεργειακό τομέα, στο έργο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξή του και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις για πιο συγκεκριμένα μέτρα.
 
Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης όσον αφορά μείωση των τιμών στο πετρέλαιο, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται προς το παρόν μείωση των φόρων. Ειδικά για την τιμή του φυσικού αερίου, ο υπουργός τόνισε ότι τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει μείωση των τιμών κατά 20% σε δύο δόσεις, ως φυσιολογικό αποτέλεσμα της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Εντονο παραμένει το ενδιαφέρον της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά

Εντονο παρασκήνιο έχει πυροδοτήσει η εξαγγελία της κυβέρνησης για ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, καθώς το κινεζικό ενδιαφέρον για την επέκταση της δραστηριότητας της Cosco παραμένει αμείωτο, ενώ οι Δανοί της APM Terminals εμφανίζονται να προσπαθούν να προλάβουν εξελίξεις. Οι δύο αυτές εταιρείες ήταν, και όπως φαίνεται παραμένουν, οι βασικοί διεκδικητές του 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα θέλουν την Cosco να είναι ικανοποιημένη με την πρόσφατη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και εκμετάλλευση του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ, την οποία και έχουν εξασφαλίσει χωρίς μάλιστα αυτή να αμφισβητείται από τη νέα κυβέρνηση.
Τώρα κύκλοι της Cosco με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» διαψεύδουν κατηγορηματικά «τα περί αδιαφορίας για την ιδιωτικοποίηση του 67% των μέτοχων της ΟΛΠ Α.Ε.» και εκτιμούν ότι «άλλοι λόγοι μπορεί να οδηγούν κάποιους να δηλώνουν κάτι τέτοιο». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο ανάλογων επίσημων ανακοινώσεων του Πεκίνου την προηγούμενη εβδομάδα για την εμπλοκή εταιρειών συμφερόντων του στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την «ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνισε ότι αναμένει πως οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας, που χαρακτήρισε υπόδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς.
 
Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές από το Λονδίνο επικαλούμενοι επικοινωνία τους με την APM Terminals μεταφέρουν στην «Κ» πως η θυγατρική της Maersk εκφράζει την ανησυχία της ότι ο ΟΛΠ θα παραχωρηθεί ενδεχομένως με διακρατική συμφωνία σε κινεζική διαχείριση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
 
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για το πώς θα προχωρήσει με την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και έχει απλώς αποκλείσει την πώληση μετοχών και την εκχώρηση του δημόσιου ελέγχου του.
 
Τώρα η Cosco έρχεται να δηλώσει πως θέλει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα με συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους «win-win» και ότι έχει ήδη «σε συνεργασία με ομάδα ειδικών και με υψηλό κόστος καταρτίσει επενδυτική στρατηγική για την κάθετη ανάπτυξη κάθε business unit του ΟΛΠ που θα οδηγήσει στην άμεση αξιοποίηση των επενδύσεων».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το έργο του συμβούλου της Cosco στην προσπάθεια διεκδίκησης του 67,77% της ΟΛΠ Α.Ε. έχει αναλάβει η Lazard, που προσελήφθη και ως σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου.
 
Οι ίδιοι κύκλοι της Cosco σημειώνουν πως «υπάρχει και θέληση να επενδύσει με win-win όρους και επενδυτικό σχέδιο άμεσης υλοποίησης με εγγυημένη χρηματοδότηση και όραμα να γίνει ο Πειραιάς αυτό που δικαιούται: Το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης».
 
Κληθέντες δε να σχολιάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μοντέλο επιμέρους παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, απαντούν πως «το λιμάνι πρέπει να το δούμε ολιστικά. Το κομμάτιασμα και μοίρασμα μπορεί να συμφέρει κάποιους. Ομως μόνον αν όλες οι δραστηριότητες, κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα, car terminal και ναυπηγοεπισκευή, κινηθούν με τους ρυθμούς ανάπτυξης του container terminal της Cosco θα μπορέσουν να δώσουν στον Πειραιά προστιθέμενη αξία που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για όλες τις επιμέρους δραστηριότητες».
 
Με την προσέγγιση αυτή για το μοντέλο αξιοποίησης συνάγεται ότι συμπλέει και ο έτερος μνηστήρας του λιμανιού, η APM Terminals, που αποτελεί το αντίπαλο δέος των Κινέζων, αναφέρουν χρηματοοικονομικές πηγές σε επαφή με τις διαδικασίες.

Frost & Sullivan: Κορυφαία Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κτηριακών Τεχνολογιών για το 2014 το Τμήμα Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens

Η εταιρεία συμβούλων Frost & Sullivan τίμησε το Τμήμα Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens με το βραβείο “European Building Technologies Company of the Year Award” για το 2014, αναγνωρίζοντας ότι το Τμήμα Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, μέσω λύσεων και υπηρεσιών που βασίζονται στο σύστημα διαχείρισης κτηρίων Desigo.
Η Frost & Sullivan απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο σε ετήσια βάση, σε εταιρείες που διακρίθηκαν για τα εξαιρετικά κατορθώματα τους στην αγορά. Η ανάλυση της Frost & Sullivan ανέδειξε το Τμήμα Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens ως τον ηγέτη στην Ευρωπαϊκή αγορά λύσεων και υπηρεσιών διαχείρισης κτηρίων. Η τελετή για τη απονομή του βραβείου στο Τμήμα Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Φρανκφούρτη.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της Frost & Sullivan έδωσε έμφαση στα παρακάτω σημεία:
  • Βέλτιστη πρακτική: την παροχή υπηρεσιών από το Τμήμα Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens για την αποδοτικότητα των κτηρίων, όπως η αξιολόγηση της απόδοσης των κτηρίων, η ανάλυση και η σύγκριση με συγκεκριμένους δείκτες, που διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση των επενδύσεων των διαχειριστών κτηρίων
  • Την ολοκληρωμένη προσέγγιση κτηριακής διαχείρισης του Τμήματος Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens, η οποία βοηθά τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να επιτύχουν τους στόχους τους για τη βιωσιμότητα, καθώς και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και των αυστηρών ρυθμιστικών πλαισίων.
  • Το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της εταιρείας προσφέρει επιτόπιες και εξ αποστάσεως δυνατότητες παρακολούθησης των συστημάτων αυτοματισμού και των λύσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής διαχείρισης ενός κτηρίου.
  • Το αναγνωρισμένο ιστορικό της εταιρείας στην ανάπτυξη και την παρουσίαση ρηξικέλευθων καινοτομιών, οι οποίες προσφέρουν σημαντική αξία στους τελικούς χρήστες. Παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, το Τμήμα Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens έχει καταφέρει να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της εταιρείας.

Βασικό παράδειγμα των καινοτομιών της Siemens στον τομέα των κτηριακών τεχνολογιών είναι το σύστημα Desigo CC. Πρόκειται για ένα ανοικτό σύστημα κτηριακής διαχείρισης, το οποίο βασίζεται σε πρότυπα και ενοποιεί ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών, όπως την θέρμανση, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό, την ασφάλεια, πυρασφάλεια, τον φωτισμό, την σκίαση και την ενεργειακή διαχείριση. Ο έλεγχος όλων των παραπάνω λειτουργιών γίνεται κεντρικά. «Το εύρος της ενοποίησης και τα αυξημένα οφέλη που προκύπτουν για τους χρήστες απ’ αυτήν, είναι μοναδικά στην αγορά», σχολίασε ο Martin à Porta, Επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens για την περιοχή της Ευρώπης.

Ο αρθρωτός σχεδιασμός του Desigo CC επιτρέπει στους διαχειριστές κτηρίων να ξεκινήσουν με σχετικά μικρές επενδύσεις που καλύπτουν ένα ήπιο εύρος λειτουργιών, προσθέτοντας όσες παραπάνω επιθυμούν, όσο μεγαλώνουν οι ανάγκες τους.

«Με μια ματιά, το Desigo CC προσφέρει ορατότητα σε όλες τις διασυνδεδεμένες λειτουργίες, βοηθώντας τις εταιρείες να λάβουν οικονομικές αποφάσεις για τη λειτουργία των κτηρίων τους βάσει όλων των πληροφοριών, και να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους», συμπλήρωσε ο κύριος à Porta.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Frost & Sullivan αναγνώρισε με αυτό το βραβείο τις καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες κτηριακών αυτοματισμών που διαθέτουμε», δήλωσε ο Riekert Holger επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens για την περιοχή της Ελλάδας.

Με ελληνική υπογραφή το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ρωσίας


Το παρών στην τελετή των εγκαινίων έδωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, καθώς ο Όμιλος μαζί με τη γερμανική εταιρεία Fraport και τη ρωσική VTB Capital ανέλαβαν από τον Απρίλιο του 2010 και για 30 χρόνια την ανάπτυξη, ανακατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου. 

Με τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του αεροδρομίου Pulkovo στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο φέρει και ελληνική υπογραφή.
Η συνολική επένδυση ήταν της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Το έργο περιελάβανε την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού, τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και την κατασκευή οδικού κόμβου, νέων κτηρίων για εμπορική χρήση, όπως εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο 5 αστέρων, χώρους στάθμευσης, κα.
 
 
Με την ολοκλήρωσή και την παράδοσή του, το αεροδρόμιο έχει την ικανότητα να εξυπηρετεί ετησίως 18 εκατομμύρια επιβάτες. Παράλληλα, διατηρήθηκαν οι 3.000 θέσεις εργασίας και δημιουργήθηκαν επιπλέον άλλες 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό της περιοχής.
 
 
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του νέου αεροδρομίου Pulkovo στην Αγία Πετρούπολη. Το νέο σύγχρονο και υψηλού επιπέδου αεροδρόμιο είναι πύλη εισόδου αντάξια των αναγκών και της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομίας της Αγίας Πετρούπολης. Το αεροδρόμιο θα συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί το επιστέγασμά της άψογης συνεργασίας των τριών εταιρειών που ανέλαβαν την υλοποίησή του», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου και αντιπρόεδρος της Horizon Air Investment, Δημήτρης Κοπελούζος.

Νέα προθεσμία για την αδειοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Νέα προθεσμία δόθηκε από την κυβέρνηση για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2015. 
Η ανακοίνωση:   
«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η προθεσμία για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων θα παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2015.

Η σχετική ΚΥΑ θα συνυπογραφεί από τους Υπουργούς Οικονομικών Ιωάννη Βαρουφάκη, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαο Βούτση και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά». 

Ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ για του Ενεργειακούς Επιθεωρητές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης


Ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ για του Ενεργειακούς Επιθεωρητές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για τα δικαιώματα διενέργειας επιθεωρήσεων κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν.4111/2012 (ΦΕΚ Α 18), οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που έχουν συμπληρώσει δικαιώματα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων τεσσάρων ετών από την ημερομηνία εγγραφής τους στο Μητρώο των ΕΕ, θα αποκτούν τα δικαιώματα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων αυτόματα από το buildingcert.gr και ως εκ τούτου δεν απαιτείται να υποβάλλουν αίτηση στα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος για την απόκτηση πλήρων δικαιωμάτων. 

Από το γραφένιο στο πυριτένιο

Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του γραφενίου, αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και επιστήμονες από το ιταλικό Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής και Μικροσυστημάτων ανέπτυξαν το πυριτένιο. Μια κρυσταλλοτρίοδο (κοινώς τρανζίστορ) από πυριτένιο παρουσίασε μια διεθνής ερευνητική ομάδα ερευνητών. Το νέο δισδιάστατο υλικό σχηματίζεται με τη μορφή φύλλων πάχους ενός μόλις ατόμου πυριτίου και θα μπορούσε να αντικαταστήσει το συμβατικό πυρίτιο για τα μικροτσίπ των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Όσον αφορά στα δισδιάστατα υλικά, είναι το γραφένιο, μια παραλλαγή του γραφίτη αποτελούμενη από μονοατομικά φύλλα άνθρακα, που θεωρείται ως το ανθεκτικότερο υλικό που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, αλλά και ως άριστος αγωγός του ηλεκτρισμού.
 
Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν έχει το λεγόμενο «ενεργειακό διάκενο», ένα ενεργειακό εμπόδιο το οποίο πρέπει να υπερβούν τα ηλεκτρόνια για να δημιουργήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ και η διάδοση της χρήσης του σε βιομηχανικές εφαρμογές θα απαιτούσε εκτεταμένες αλλαγές στους εξοπλισμούς παραγωγής ημιαγωγών.
 
Το ενεργειακό διάκενο επιτρέπει στους ημιαγωγούς να ανοιγοκλείνουν και να εκτελούν “λογικές” διεργασίες με βάση τις στοιχειώδεις μονάδες πληροφορίας (bits).
 
—Λύση το πυριτένιο;
 
Βασικό μειονέκτημα του νέου υλικού είναι η ευαισθησία του στον αέρα καθώς μετά από δύο λεπτά έκθεσης στην ατμόσφαιρα διαλύεται.
 
Πρωταρχικός στόχος ήταν η μέτρηση των ιδιοτήτων του υλικού. Για αυτό το λόγο η ερευνητική ομάδα δημιούργησε πυριτένιο αφήνοντας ατμό πυριτίου να επικαθίσει σε ένα λεπτό φύλλο αργύρου μέσα σε θάλαμο κενού. Τα φύλλα πυριτένιου καλύφθηκαν στη συνέχεια με ένα στρώμα αλουμίνας και τοποθετήθηκαν σε μια βάση από οξειδωμένο πυρίτιο. Το τελικό βήμα της διαδικασίας ήταν η προσεκτική αφαίρεση ενός μέρους του αργύρου έτσι ώστε να μείνει εκτεθειμένη μια λωρίδα από πυριτένιο.
 
Στα δύο λεπτά που λειτούργησε η συσκευή μέχρι το πυριτένιο να διαλυθεί από τον αέρα, οι ερευνητές πρόλαβαν να μετρήσουν τις ιδιότητές του.
 
Επιβεβαίωσαν ότι το νέο υλικό δεν είναι τόσο καλός αγωγός του ηλεκτρισμού όσο το γραφένιο, διαθέτει όμως το απαραίτητο ενεργειακό διάκενο.
 
Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα δούμε σύντομα το πυριτένιο να χρησιμοποιείται σε πρακτικές εφαρμογές.
 
Νέα πειράματα θα αποδείξουν εάν είναι δυνατή η κάλυψη του πυριτένιου με άλλα υλικά προκειμένου να λειτουργεί προστατευμένο από την ατμόσφαιρα.
 
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Nanotechnology.

H Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων για την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στην Ήπειρο

Δελτίο Τύπου: Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων εκφράζει την λύπη του για την μεγάλη απώλεια της κατάρρευσης του γεφυριού της Πλάκας στην Ήπειρο.
Το ιστορικό αυτό γεφύρι, στα όρια των νομών Άρτας και Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων στον Άραχθο, ήταν από τα μεγαλύτερα, ωραιότερα και πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, που χτίστηκε το 1868, από μαστόρους, τεχνίτες της πέτρας με πρωτομάστορα τον Κωνσταντίνο Μπέκα.
Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου «σημείου αναφοράς» για τον τόπο και τη χώρα, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι μέσω της προστασίας της καταγράφεται και εξελίσσεται η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ενός λαού και δηλώνει:
  • Την αμέριστη συμπαράστασή του σε όποια προσπάθεια αποκατάστασης δρομολογηθεί,
  • Τη διάθεση ενεργούς συμμετοχής και παρέμβασης όπου αυτό κριθεί αναγκαίο,
  • Τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς της επιστημονικής κοινότητας ώστε η αποκατάσταση να είναι ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη.
Την πρόθεσή του εν τέλει, να συνεισφέρει άμεσα και έμπρακτα υπηρεσίες μέσω του επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού του.

Τα αναμενόμενα μεγάλα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

Εδώ και 30 χρόνια όλα τα μεγάλα έργα γίνονται με την οικονομική στήριξη του ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 κυμαίνεται περίπου στα 26 δις ευρώ και θα είναι επίσης ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια της χώρας τα επόμενα χρόνια. Μέσα από αυτό το εργαλείο θα δούμε να υλοποιούνται πολύ σημαντικά έργα που σήμερα είναι απλά μακέτες. Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα;

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ

Τα έργα Μετρό στην Αθήνα θα τα δούμε με την δημοπράτησης του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 από το Άλσος Βείκου μέχρι το Γουδή με 14 σταθμούς. Επίσης θα δούμε την επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη μέχρι το Ίλιον με 3 σταθμούς. Αμφίβολο είναι αν θα δούμε την υπογειοποίηση της γραμμής 1 από το Φάληρο στον Πειραιά με 1 νέο σταθμό.

Στην Θεσσαλονίκη δυστυχώς λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των 2 πρώτων έργων για τη βασική γραμμή και την επέκταση προς Καλαμαριά, δύσκολα θα δούμε την επέκταση Δημοκρατίας-Σταυρούπολη-Ευκαρπία, με 5 σταθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ελπίζουν σε κάποια μελλοντική αναθεώρηση του ΕΣΠΑ...

ΕΡΓΑ ΤΡΑΜ

Στην Αθήνα θα δούμε την επέκταση του μέσου από το κέντρο προς Πατησίων και ένα μικρό έργο προς στο σταθμό Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ. Αίνιγμα παραμένει η ανάπτυξη Τραμ στην Θεσσαλονίκη

ΕΡΓΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

Θα ολοκληρωθεί πλήρως ο βασικός διάδρομςο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το τμήμα Κιάτο-Ψαθόπυργος.-Ρίο. Στην Αθήνα θα δούμε το έργο  της επέκτασης από το Κορωπί μέχρι το Λαύριο για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Το νέο μεγάλο έργο θα είναι όμως ο εκσυγχρονισμός του τμήματος Προμαχώνας-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο που θα αποκτήσει και ηλεκτροκίνηση.

Στη Θεσσαλία θα δούμε να ηλεκτροκινείται και το τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος ενώ θα ολοκληρωθούν τα έργα στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας και οι συνδέσεις με τα λιμάνια Καβάλας και πιθανότατα Βόλου.

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

Δεν προβλέπονται πολύ μεγάλα έργα καθώς οι βασικες ανάγκες της χώρας καλύφθηκαν πλην μίας (του ΒΟΑΚ). Ωστόσο θα δούμε έργα στην Εύβοια (παράκαμψη Χαλκίδας), των κάθετων αξόνων Ξάνθη-Εχίνος και Ιωάννινα-Κακαβιά αλλά και του οδικού άξονα Σέρρες-Δράμα-Καβάλα. Έργα περιμένουμε στους οδικούς άξονες Αγρίνιο-Καρπενήσι, Τρίκαλα-Άρτα, Κόρινθος-Επίδαυρος, Κολύμπια-Λίνδος.

Γέφυρα... αρχιτεκτονικής συνεργασίας με την Ελλάδα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Νέας Υόρκης (σ.σ.: στα αγγλικά έχει τα αρχικά GIANY), μετά την πετυχημένη έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, σκοπεύει να πραγματοποιήσει και άλλες εκδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας παράλληλα μια «γέφυρα συνεργασίας» με την Ελλάδα.
Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, «στο άμεσο μέλλον, το GIANY θα διοργανώσει εκδήλωση με ομιλία στη Νέα Υόρκη του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Ηλία Ζέγγελη».

«Τον Απρίλιο», προσθέτουν, «θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στην Βοστόνη».

Νέες εκδηλώσεις

Επίσης, τόνισαν ότι επιδιώκουν να έχουν «μελλοντικές συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων με φορείς και από την Ελλάδα, ξεκινώντας έτσι ένα διαρκή διάλογο μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελλάδας και μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και τεχνογνωσίας».

Δεκάδες Έλληνες νέοι αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται, αλλά και αρκετοί που σπουδάζουν στη Νέα Υόρκη, μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Νέας Υόρκης συμμετείχαν στην πρώτη έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στο Μανχάταν.

Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός από τα μέλη του Ινστιτούτου, παρέστησαν ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και πολλοί μη ελληνικής καταγωγής, καθώς και εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών φορέων.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, τους διοργανωτές και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος,

Μέλη της οργανωτικής επιτροπής και επιμελητές της έκθεσης είναι οι: Ηλέκτρα Κοντορούπη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ιωάννης Οικονόμου, Φωτεινός Σούλος, Δήμητρα Τσαχρέλια και Εβίτα Φανού, οι οποίοι με τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητά τους στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την Ελλάδα και τον κόσμο της.

Οι δηλώσεις των «πρωταγωνιστών»

Κωνσταντίνος Μπούρας (σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αστικό Σχεδιασμό στην Αρχιτεκτονική Σχόλη του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ):

«Η επιμέλεια της έκθεσης GRE>NYC ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση λόγω του εύρους των εκτιθέμενων προτάσεων που περιλαμβάνουν κτισμένα έργα και ουτοπίες, ερευνητικά θέματα και διαγωνισμούς ιδεών, έργα που κυμαίνονται σε όλες τις κλίμακες – από τον σχεδιασμό επίπλου έως τον επαναπροσδιορισμό της πόλης, και σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη».

Εβίτα Φανού (απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια):

«Αυτό που πραγματικά έκανε την έκθεση να ξεχωρίσει είναι η συμμετοχή του κόσμου, από τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με τη υποβολή της δουλειάς τους, μέχρι την προσέλευση τη μέρα των εγκαινίων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό κύκλο της Νέας Υόρκης, την έκθεση αγκάλιασαν πολλοί Έλληνες της Ομογένειας και βέβαια το Ελληνικό Προξενείο το οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη στο GIANY».

Ηλέκτρα Κοντορούπη (απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια):

«Αυτό που ήταν αρκετά ενδιαφέρον ήταν ότι στην έκθεση συμμετείχαν απόφοιτοι πλείστων Ελληνικών Αρχιτεκτονικών Σχολών, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Βόλου αποδεικνύοντας τις γερές βάσεις που προσφέρει η Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Δήμητρα Τσαχρέλια (απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια):

«Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί η δουλειά νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και να αναπτυχθεί ένας διάλογος σε θέματα πολιτισμού, νέων ιδεών και δραστηριοτήτων μεταξύ συναδέλφων σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη. Από τη μια ανταλλάζουμε και μοιραζόμαστε σκέψεις και συγκινήσεις και από την άλλη δείχνουμε κατ’ αυτό τον τρόπο ότι εμείς είμαστε εδώ και δεν ξεχνάμε από πού ερχόμαστε».

Φωτεινός Σούλος (απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια):

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με αγάπη για την αρχιτεκτονική και την κοινή μας κληρονομιά. Είμαστε σε διαρκή επαφή με φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι και εκεί γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα».

Ιωάννης Οικονόμου (απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον τομέα της Πολεοδομίας και Χωροταξίας):

«Για μένα, η πιο σημαντική πτυχή της παρούσας προσπάθειας ήταν η ανάδειξη μιας ακόμη ευκαιρίας για να συναντηθούμε όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με τον κόσμο που θέλει να μας γνωρίσει. Εάν πράγματι η αρχιτεκτονική, πέρα από μια εργασία γεμάτη προκλήσεις, δύναται να αποτελέσει και την αφορμή ευχάριστων συναντήσεων, τόσο το καλύτερο».

Το δημόσιο διεκδικεί εκτάσεις στις οποίες κτίσθηκαν χιλιάδες κατοικίες

Ειδοποιητήρια σε πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχει αρχίσει να αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας εκτάσεις που ήταν δασικές, κτίστηκαν νόμιμα, αλλά δεν έχασαν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που κάποτε - ακόμη και 100 χρόνια πριν - ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές και σε πολλές περιπτώσεις θέτει ακόμη θέμα τίτλων και χρησικτησίας, αναφέρουν Τα Νέα.

Πρόκειται, όμως και για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, κτίσθηκαν νόμιμα, πλην όμως έχουν χάσει μόνο τον δασικό και όχι τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, έχουν σταλεί γύρω στα 19.000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γαλάτσι, στην Αγ. Βαρβάρα, στη Νέα Ιωνία, στο Ηράκλειο, στο Περιστέρι και στο Χαϊδάρι.

Ανεμογεννήτρια-πολυκατοικία λειτουργεί με ηλεκτροψεκασμό, ανακυκλώνει νερό


Πώς θα σας φαινόταν να κατοικείτε εντός μιας ανεμογεννήτριας; Η Dutch Windwheel χωράει 72 διαμερίσματα σε ένα πλαίσιο από μέταλλο και γυαλί, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως αθόρυβη ανεμογεννήτρια.


Η δομή δεν εκμεταλλεύεται μόνο την ενέργεια του ανέμου, αλλά είναι εξοπλισμένη με υποδομές συγκέντρωσης των ομβρίων υδάτων, ανακύκλωσης του νερού χρήσης και παραγωγής βιοαερίου από τα οργανικά απόβλητα των ενοίκων.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τους Γιόχαν Σμιτ και Ντιράντι Τζαϊράμ του Πολυτεχνείου του Ντελφτ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Βαγκενίνγκεν και στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος καινοτομιών και προορίζεται για το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

Η ανεμογεννήτρια-κτήριο Windwheel αποτελείται από δύο δακτυλίους που στηρίζονται σε υπόγεια θεμέλια και περιβάλλεται από υγροτόπους δίνοντας έτσι την αίσθηση του πλεούμενου. Ο εξωτερικός δακτύλιος φιλοξενεί 40 περιστρεφόμενες καμπίνες με εκπληκτική θέα στο Ρότερνταμτ -μοιάζοντας με το London Eye στη βρετανική πρωτεύουσα- ενώ το εσωτερικό δακτυλίδι φιλοξενούνται 72 διαμερίσματα, 160 δωμάτια ξενοδοχείου, εμπορικά καταστήματα και ένα εστιατόριο στον τελευταίο όροφο.

Την ανεμογεννήτρια που περιγράφεται ως ηλεκτροστατικός μετατροπέας αιολικής ενέργειας (EWICON) ανέπτυξε το Πολυτεχνείο του Ντελφτ (TU Delft). Το σύστημα “μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική εντός ενός πλαισίου χαλύβδινων σωλήνων χωρίς κινητά μηχανικά μέρη” αναφέρουν οι μηχανικοί. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο θόρυβο και μικρότερες ανάγκες συντήρησης.

Η ενέργεια παράγεται μέσω της μετατόπισης φορτισμένων σωματιδίων από τον άνεμο προς την αντίθετη κατεύθυνση ενός ηλεκτρικού πεδίου.

Οι χαλύβδινοι σωλήνες που διαπερνούν το κέντρο του τροχού διαθέτουν ηλεκτρόδια και ακροφύσια που απελευθερώνουν θετικά ιόντα νερού στον αέρα, μέσω μίας διαδικασίας που έχει ονομαστεί «ηλεκτροψεκασμός».

Η Windwheel περιλαμβάνει ακόμα φωτοβολταϊκά και μια κλιματική πρόσοψη για να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους φυσικούς πόρους. Τα όμβρια ύδατα συλλέγονται από την οροφή, ενώ το νερό χρήσης διοχετεύεται στους περιβάλλοντες υγροτόπους.

Την κατασκευή της ανεμογεννήτριας έχει αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών (BLOC, DoepelStrijkers, Meysters και NBTC Holland Marketing) με έδρα το Ρότερνταμ, οι εκπρόσωποι των οποίων ελπίζουν πως οι επιλογές που θα προσφέρει το εμπορικό κομμάτι του έργου θα προσελκύει ετησίως περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες












Αδεια στο κτίριο Χυτήρογλου για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο


Αδεια για τη μετατροπή του Μεγάρου Καλλιμασιώτη σε ξενοδοχείο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή και στο μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του στεγάζει φίρμες υφασμάτων, με ιδιοκτήτη τα τελευταία 40 χρόνια την οικογένεια Χυτήρογλου. Πρόκειται για το δεύτερο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως, μετά το παλαιό υπουργείο Παιδείας, που επιτράπηκε κατά παρέκκλιση να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.


Οι διαθέσιμες πηγές σχετικά με την ιστορία του κτιρίου είναι λίγες. Σύμφωνα με το portal «Η Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών», το Μέγαρο Καλλιμασιώτη, στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας, οικοδομήθηκε το έτος 1925, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού. Σύμφωνα με την έκθεση του μηχανικού, που υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, το κτίριο ήταν αρχικά γερμανικών συμφερόντων και «μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εδόθη στο ελληνικό κράτος ως πολεμική αποζημίωση, το δε ελληνικό κράτος το μεταβίβασε σε ιδιώτες».

Από την εποχή του Μεσοπολέμου έως σήμερα, το κτίριο στεγάζει φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν» (μαρτυρείται το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και, έκτοτε, τον οίκο Χυτήρογλου. «Η εταιρεία Χυτήρογλου Α.Ε. ξεκίνησε να αγοράζει τμηματικά το εν λόγω ακίνητο από το 1975, όπου έως τότε είχε από το τρίτο υπόγειο έως και τον δεύτερο όροφο καταστήματα εμπορικής χρήσης και ο τρίτος και τέταρτος όροφος λειτουργούσε ως βιοτεχνικός χώρος και καταστήματα», αναφέρει η έκθεση του μηχανικού. «Η αγορά του ακινήτου ολοκληρώθηκε το 1997 και έκτοτε χρησιμοποιείται ως εμπορικό κατάστημα της εταιρείας». Τη δεκαετία του ’70, το κτίριο ενισχύθηκε εξωτερικά με σιδερένιες δοκούς, πίσω από τις οποίες κρύβεται ένας υπέροχος διάκοσμος.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία Χυτήρογλου Α.Ε. κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας άδεια για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου. Η πλευρά αυτή της οδού Μητροπόλεως βρίσκεται μέσα στα όρια του διατάγματος για την προστασία της Πλάκας, σε ζώνη όπου απαγορεύονται τα ξενοδοχεία. Με τροπολογία που θέσπισε πέρυσι το υπουργείο Περιβάλλοντος (Ν. 4280/14), επετράπη η χρήση ξενοδοχείου στη συγκεκριμένη περιοχή και μάλιστα σχετικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί για το παλαιό υπουργείο Παιδείας, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (βλ. «Κ» 25/9/14). Η «Κ» επικοινώνησε με την οικογένεια Χυτήρογλου, που διευκρίνισε ότι επί του παρόντος βρίσκεται υπό ανακαίνιση μόνο το ομώνυμο κατάστημα και πως η μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο δεν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας.

Περαιτέρω μείωση 2% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο εφέτος

Περαιτέρω μείωση 2% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο εφέτος, λόγω τόσο της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όσο και της «συρρίκνωσης» της οικοδομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε πετρέλαιο κίνησης- Diesel (19,3%), σωλήνες χαλκού (7,3%), αγωγούς χάλκινους (4,9%), παράθυρα (4,6%), γυψοσανίδες (3,6%), κιγκλιδώµατα σιδερένια (3,3%), ξυλεία οικοδοµών (3,3%), πόρτες ασφαλείας (3,2%), εντοιχισµένα ντουλάπια (3,1%), κιγκλιδώµατα αλουµινίου (2,9%), έτοιµο σκυρόδεµα (2,8%), υαλοπίνακες ενεργειακούς (2,7%), πόρτες εσωτερικές (2,7%), παρκέτα (2,6%), ντουλάπες (2,3%), μαρµαρόπλακες (2,1%), σίδηρο οπλισµού (2,1%), κουφώµατα αλουµινίου (2,1%) και μαρµαρόσκονη (1,9%). Στον αντίποδα, ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε τούβλα (5,7%), ηλεκτρική ενέργεια (4,9%) και μπανιέρες (1,1%).
Συγκεκριμένα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Ο γενικός δείκτης τιµών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε µείωση 2% τον Ιανουάριο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2014, έναντι µείωσης 2,7% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2014 προς το 2013.

Ο γενικός δείκτης, τον Ιανουάριο 2015 σε σύγκριση µε τον δείκτη του ∆εκεµβρίου 2014, παρουσίασε µείωση 0,3% έναντι µείωσης 1% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2014 προς το 2013.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος η εκτός σχεδίου δόμηση εντός τετραετίας

Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση και ορθό χωροταξικό σχεδιασμό εντός της τετραετίας, φιλοδοξεί να θέσει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης
Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», το χωροταξικό μαζί με το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο είναι οι φάκελοι που είναι ανοικτοί από την πρώτη μέρα στο γραφείο του. Τονίζει πως δεν θα ανακαλέσει την παράταση που έδωσε για τη νομιμοποποίηση αυθαιρέτων η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά μελετά, ως αντιστάθμισμα, να μειώσει τους συντελεστές δόμησης σε επιβαρυμένες περιοχές.

Φρανκφούρτη: Η πιο αειφόρος πόλη του κόσμου




Η Φρανκφούρτη της Γερμανίας φημίζεται για πολλούς λόγους: είναι ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, έδρα του γερμανικού χρηματιστηρίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φιλοξενεί το περίφημο Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα (ευρύτερα γνωστό ως Σχολή της Φρανκφούρτης), αλλά και την ποδοσφαιρική ομάδα Άιντραχτ.
Η πόλη της Φρανκφούρτης διακρίνεται όμως και για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, οι οποίες της χάρισαν την κορυφαία θέση στην σχετική κατάταξη του δείκτη Αειφόρων Πόλεων της Arcadis. Στη δεύτερη και την Τρίτη θέση κατετάγησαν το Λονδίνο και η Κοπεγχάγη αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Arcadis, η Φρανκφούρτη κατέκτησε την κορυφή χάρη “στη μακρά λίστα προληπτικών δράσεων βελτίωσης της αειφορίας”.

Το Λονδίνο τα πήγε πολύ καλά, αλλά δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει τις πολύ θετικές επιδόσεις της Φρανκφούρτης στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα κόστισαν οι ελλιπείς υποδομές και η χρόνια έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης.

Η μοναδική κατηγορία στην οποία άλλες πόλεις άφησαν πίσω τους τις τρεις κορυφαίες ήταν η κοινωνική αειφορία όπου το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, και η Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, κατετάγησαν πρώτο και δεύτερη αντίστοιχα.

Τις τελευταίες θέσεις κατέλαβαν ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις της Αφρικής και της Ασίας με το Ναϊρόμπι της Κένυας να έρχεται πεντηκοστό. Η έκθεση προειδοποιεί ότι σε πολλές παγκόσμιες μητροπόλεις, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν εις βάρος των κοινωνικών.

Ο Guardian επισημαίνει ότι το Άμστερνταμ ήταν η πιο “ισορροπημένη” πόλη του πλανήτη με σχετικά υψηλή κατάταξη σε όλες τις υποκατηγορίες. Ο δείκτης κατατάσσει 50 μεγάλες πόλεις του κόσμου με βάση τρία κριτήρια: περιβαλλοντική πρόοδος, ποιότητα ζωής στην πόλη και οικονομική σταθερότητα.

Αυτοί οι παράγοντες εξειδικεύονται σε 20 επιμέρους δείκτες που εκτείνονται από τους χώρους πρασίνου, στην ισότητα των εισοδημάτων και την επιχειρηματικότητα. Η Arcadis προσδιορίζει ως βιώσιμη πόλη αυτή που “εξυπηρετεί τους πολίτες στο παρόν χωρίς να προκαλεί προβλήματα για αυτούς και τον υπόλοιπο πλανήτη στο μέλλον”.

Νέα μορφή χάλυβα είναι σκληρή, ελαφριά και φθηνή


 Το βάρος των αυτοκινήτων και άλλων μηχανών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά χάρη σε μια νέα μορφή ατσαλιού. Ερευνητές στη Νότιο Κορέα βρήκαν τρόπο να μειώσουν την πυκνότητα και παράλληλα να αυξήσουν την αντοχή του χάλυβα στα επίπεδα του τιτανίου.

Η ανάπτυξη ελαφρών και ταυτόχρονα ανθεκτικών κραμάτων είναι μια άσκηση ισορροπίας: τα ελαφρύτερα υλικά τείνουν να είναι λιγότερο σκληρά και ανθεκτικά, ενώ τα βαρύτερα, ή πιο πυκνά, υλικά, είναι μεν σκληρά αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο εύθρυπτα -όπως μια άκαμπτη πλάκα γυαλιού που θρυμματίζεται όταν πέσει στο πάτωμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Ποχάνγκ στη Νότιο Κορέα πέτυχαν μια καλή ισορροπία. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature, δημιούργησαν μια ελαφριά αλλά ανθεκτική μορφή χάλυβα χρησιμοποιώντας αλουμίνιο.

Ο χάλυβας είναι εξ' ορισμού κράμα σιδήρου και άνθρακα. Υπάρχουν ωστόσο χιλιάδες παραλλαγές του που περιέχουν κι άλλα στοιχεία όπως το νικέλιο, το μαγγάνιο ή το αλουμίνιο.

Το αλουμίνιο σχηματίζει εξαιρετικά ανθεκτικά σύμπλοκα με τον σίδηρο, τα οποία όμως τείνουν να διατάσσονται σε μικροσκοπικές φλέβες που κάνουν το κράμα εύθρυπτο. Για να κατατείνουν το αλουμίνιο πιο ομοιόμορφα στο κράμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νικέλιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ομοιόμορφων, μικρότερων συμπλόκων με διαστάσεις στην κλίμακα των νανομέτρων. 

Το κράμα που προέκυψε είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και όλκιμο, μπορεί δηλαδή να παίρνει το επιθυμητό σχήμα. Το μεγαλύτερο ατού του είναι όμως το χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από άλλα ελαφριά αλλά ανθεκτικά μέταλλα όπως το τιτάνιο.

Χάρη στο μειωμένο βάρος, ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο από τον νέο χάλυβα θα εξοικονομούσε 20 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, υπολογίζει η μελέτη.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι ερευνητική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για την αξιοποίηση του κράματος με τη νοτιοκορεατική POSCO, μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες του κόσμου.

Χάρη στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας της, η Νότιος Κορέα αύξησε κατά 50% την παραγωγή χάλυβα από το 2005 έως σήμερα.