Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς κανονιστικού πλαισίου σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε το οποίο να διασφαλίζει τα συμφέροντα των καταναλωτών-δανειοληπτών και ουσιαστικά ομολογεί την «άναρχη» χορήγηση των εν λόγω δανείων. Η κατάσταση αυτή  επιτρέπει και τη διαμεσολάβηση συμβούλων ως «μεσιτών πίστωσης» οι οποίοι εναντι προμήθειας από  πιστώτριες τράπεζες κατευθύνουν τους δανειολήπτες ώστε να λάβουν δάνεια σε ξένο νόμισμα (π.χ. σε ελβετικό φράγκο).

Η έκδοση της υπ’ αριθμ. 2014/17/ΕΕ οδηγίας  σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης καταναλωτών για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία με ειδική αναφορά μεταξύ άλλων για τη χορήγηση δανείων σε ξένο νόμισμα, αποδεικνύει  την έλλειψη επαρκούς κανονιστικού πλαισίου σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ειδικότερα η οδηγία αναφέρει ότι θα έχει ισχύ για τις συμβάσεις πιστώσεων που θα υπογραφούν από 21-3-2016, ενώ η εσωτερική νομοθεσία των κρατών μελών μπορεί να προβλέπει  περαιτέρω ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις με την προϋπόθεση ότι οι ρυθμίσεις αυτές να μην έχουν αναδρομική ισχύ.

Η έκδοση της ανωτέρω οδηγίας ενσωματώνει επί της ουσίας τις συστάσεις (Α και Β) σχετικά με το δανεισμό σε ξένο νόμισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) από το Σεπτέμβριο του 2011. Οι συστάσεις αυτές απευθύνονταν προς τις εθνικές εποπτικές αρχές, τα κράτη μέλη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι ανωτέρω συστάσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα μολονότι τους γνωστοποιήθηκαν. Δεν ελήφθη εγκαίρως κανένα μέτρο όπως αυτά που περιγράφονται ενδελεχώς από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και εν συνεχεία από την κοινοτική οδηγία. 
Μετά την άρση του «πλαφόν» της σταθερής συναλλαγματική ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου (1,2 €) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας οι επιπτώσεις είναι  ανυπολόγιστες για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.
Γεγονός είναι ότι σήμερα στην χώρες της ΕΕ έχουν δοθεί εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Μόνο στην Ελλάδα 65.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δύο επιλογές: Είτε να επιλέξουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις από τις πιστώτριες τράπεζές τους, υπογράφοντας νέες δανειακές συμβάσεις, είτε να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη με αίτημα να αποπληρώσουν το δάνειο τους με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσής του μέχρι και την ολοσχερή εξόφλησή του. 
Ερωτάσθε με ποιο τρόπο προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό.
Πηγή:  http://www.cretalive.gr/