Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Πράσινο φως» σε TAP, υδρογονάνθρακες, εν αναμονή απόφασης Ε.Ε. για ΔΕΣΦΑ

H νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τον αγωγό TΑΡ, θα επιδιώξει όμως, με κάθε πρόσφορο μέσο, να βελτιώσει τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου για τη χώρα. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Δ.Σ. της SOCAR Energy Greece, Ανάρ Μαμάντοφ. «Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από τη χώρα μας, όσον αφορά στα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα μας. Στηρίζουμε, λοιπόν, τον TAP και τη διέλευσή του από την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Για το ΔΕΣΦΑ και την πώληση στη Socar, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.
«Κοινή αντίληψη για τη συνεργασία των δύο χωρών και κοινή πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυσή της» διαπίστωσε -σύμφωνα με δηλώσεις του- στη συνάντηση ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν.
 
Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο και χθες για «πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες ενεργειακές εξωτερικές σχέσεις».
 
Σε ό,τι αφορά στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και κατατίθενται οι προσφορές στις 6 Φεβρουαρίου. «Θα προχωρήσει κανονικά και ελπίζουμε να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «στην πορεία μετά την εκδήλωση των διαπραγματεύσεων, θα κάνουμε ασφαλώς ό,τι το δυνατόν καλύτερο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το εθνικό μας συμφέρον και βεβαίως οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να επανακαθοριστούν πάρα πολλά θέματα, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο παράτασης του διαγωνισμού.
 
Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ. Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο, ο υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία της εταιρείας και, με δηλώσεις του μετά το πέρας αυτής, επανέλαβε ότι το 35% των μετοχών που κατέχει το «αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ» θα επιστρέψει στο Δημόσιο, το οποίο θα αξιοποιήσει το κρίσιμο και στρατηγικό αυτό ποσοστό για να παίξει θετικό ρόλο στα ΕΛ.ΠΕ. «Θα στηρίξουμε τα ΕΛ.ΠΕ. και τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
 
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών αλλά και του λαθρεμπορίου, τονίζοντας ότι το υπουργείο θα συνδράμει, με την ευθύνη που έχει στον ενεργειακό τομέα, στο έργο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξή του και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις για πιο συγκεκριμένα μέτρα.
 
Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης όσον αφορά μείωση των τιμών στο πετρέλαιο, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται προς το παρόν μείωση των φόρων. Ειδικά για την τιμή του φυσικού αερίου, ο υπουργός τόνισε ότι τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει μείωση των τιμών κατά 20% σε δύο δόσεις, ως φυσιολογικό αποτέλεσμα της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου