Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Θύμα νομισματικού πολέμου και η Δανία


Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Δανίας παρά τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας να αποθαρρύνει τη συσσώρευση κεφαλαίων στην κορώνα Δανίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια, αποφεύγοντας το υψηλό ρίσκο στις τοποθετήσεις τους. Μετά μια δεκαετία χαμηλών διακυμάνσεων έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος στις αγορές νομισμάτων όπου τελευταίο «θύμα» της είναι η Δανία, όπως επισημαίνει ο Μαρκ Γκίλμπερτ, αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Η Κοπεγχάγη (φωτ.) προσπαθεί να περιορίσει τη μαζική εισροή κεφαλαίων, καθως οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια σε ασφαλείς οικονομίες.

Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα Δανίας μειώθηκαν στο 0,16% από το 0,36%, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους γερμανικούς και ιαπωνικούς τίτλους. H κεντρική τράπεζα της Δανίας αγωνίζεται να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να αναχαιτίσει την άνοδο της κορώνας, ενώ τα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ισχυρές οικονομίες με σταθερά νομίσματα, με αποτέλεσμα να οδηγούν το κόστος δανεισμού της χώρας κοντά στο μηδέν.

Το προηγούμενο 15νθήμερο προχώρησε τρεις φορές σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο -0,5% που σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος καταθέτης πληρώνει για το προνόμιο να διατηρήσει κεφάλαια στην κορώνα Δανίας. Επιπλέον, εκτιμάται να έχει δαπανήσει περί τις 100 δισ. κορώνες ή 13,22 δισ. ευρώ για να διατηρήσει την ισοτιμία της στις 7,44 κορώνες ως προς το ευρώ που είναι η επίσημη συναλλαγματική τους σχέση. Το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, την ύφεση στην Ιαπωνία και τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τη Ρωσία ωθούν τους επενδυτές σε καταφύγια όπως το ελβετικό φράγκο και πρόσφατα την κορώνα Δανίας. Τον προηγούμενο μήνα, η Τράπεζα της Ελβετίας εγκατέλειψε τριετές πλαφόν στην άνοδο του ελβετικού φράγκου ως προς το ευρώ, διότι οι αξιωματούχοι της συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν άλλο την ενίσχυση του νομίσματός τους μετά την απόφαση της ΕΚΤ να υιοθετήσει μια επεκτατική νομισματική πολιτική. Τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν ήδη οδηγήσει το ευρώ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ως προς το ελβετικό φράγκο, το δολάριο και τη στερλίνα.

Τα επενδυτικά κεφάλαια άρχισαν να αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές και να πορεύονται στον ανεπτυγμένο κόσμο μετά την αλλαγή πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου