Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Στα δικαστήρια για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι αγωγές και οι προτάσεις συμβιβασμού


Την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε την πρώτη αγωγή ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου κατά της τράπεζας Eurobank και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και οι αγωγές στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank. Στόχος των μαζικών αγωγών είναι να διασώσουν τις κατοικίες τους, εφόσον αναγνωριστεί (όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ) ότι τα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, πριν υπογράψουν τη σύμβαση μακροπρόθεσμου χρέους με την τράπεζα, δεν πήραν από τα στελέχη της τράπεζας τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση.

Στα δικαστήρια για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι αγωγές και οι προτάσεις συμβιβασμού 
Μάλιστα, εν όψει των αγωγών, οι τράπεζες με αφορμή την άρση του ελάχιστου ορίου που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για τις συναλλαγές του νομίσματος της (1,20 ελβετικά φράγκα για κάθε ευρώ) κάλεσαν τους δανειολήπτες να προσέλθουν στα γκισέ τους για να ρυθμίσουν τα στεγαστικά τους προκειμένου να καταβάλουν για ένα έτος μειωμένες δόσεις -ακόμα και κατά 60%.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Την παγίδα που ενείχε η αποδοχή μιας τέτοιας κίνησης επισήμανε αμέσως ο Σύλλογος Δανειοληπτών και προειδοποίησε έγκαιρα τους δανειολήπτες που έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε αγωγή και τους σύστησε να μην υπογράψουν τη ρύθμιση διότι με τη συμπληρωματική σύμβαση, η τράπεζα τους εξαναγκάζει να αναγνωρίσουν το ύψος του υπολειπόμενου ποσού που προκύπτει από την ισοτιμία ελβετικού φράγκου με το ευρώ. Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι αγωγές αφορούν την αρχική σύμβαση και οι δικηγόροι του Συλλόγου θα ισχυριστούν ότι οι πρόσθετες πράξεις με την τράπεζα έγιναν από ανάγκη.
Συγκεκριμένα, η επιστολή του δικηγόρου του Συλλόγου ανέφερε ότι εάν αναγνωρίσεις με πρόσθετη πράξη την οφειλή σου π.χ. από ένα δάνειο, δεν μπορείς να προσβάλεις τα αρχικά ελαττώματα της σύμβασης καθώς και το αναγνωρισμένο δυνάμει της πρόσθετης πράξης ποσό.
Η εποχή όπου στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα χορηγούνταν αφειδώς ήταν η διετία 2006-2007, ενώ κινητικότητα στα εν λόγω προϊόντα υπήρχε έως το 2009. Υπολογίζεται ότι περί τους 65.000-70.000 νοικοκυριά έχουν λάβει στεγαστικό σε συνάλλαγμα, με τις συνολικές εκταμιεύσεις από τις τράπεζες να ανέρχονται σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο 2014. Από αυτά, τη μερίδα του λέοντος, της τάξης των 4 δισ. ευρώ έχει η Eurobank, περί τα 260 εκατ. ευρώ η Alpha, έως 750 εκατ. το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής και περίπου 2,2 δισ. ευρώ η Πειραιώς. Ο μέσος όρος ποσού στα στεγαστικά αυτά ανερχόταν σε περίπου 130.000 ευρώ και χορηγήθηκαν με μεσοσταθμικό περιθώριο προσαύξησης στο επιτόκιο 1,60%.
ΣΤΟ 1,55. Οι δανειολήπτες τότε προτίμησαν τα στεγαστικά σε συνάλλαγμα λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας (έως και 1,60) και του χαμηλού επιτοκίου, που δεν ξεπερνούσε το 2%, όταν τα δάνεια σε ευρώ είχαν επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Για παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων το 2009 με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικό στο 1,48 ήταν 338.000 ευρώ. Μάλιστα υπήρξε περίοδος όπου η ισοτιμία είχε φτάσει και το 1,55. Μέχρι χθες, το ίδιο δάνειο αν και πληρώνεται επί πέντε και πλέον χρόνια ήταν 750.000 ελβετικά φράγκα, δηλαδή 625.000 ευρώ. Και αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα με την κρίση στην ευρωζώνη η ισοτιμία διαμορφώθηκε και κάτω από το 1,15, κάτι που ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το 2011 να βάλει πλαφόν στο 1,20 (ευρώ/ελβετικό). Σήμερα, με ισοτιμία στο 1 ευρώ, τα 750.000 φράγκα αντιστοιχούν σε χρέος 750.00 ευρώ.
πηγη: http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου