Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ζημία 2,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα λόγω της Ελβετίας

Πάνω από 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημίες που υπέστη σε πρώτη το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις εξελίξεις στο ελβετικό φράγκο (αποσύνδεση της ιστοιμίας του από τη σταθερά του με το ευρώ).
Picture 0 for Ζημία 2,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα λόγω της ΕλβετίαςΣύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτιμάται ότι κυμαίνονται στα 2,2 δις ευρώ και προέρχονται από τα ανοίγματα που καλύφθηκαν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας στα dealing rooms.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε μία από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες, το 39% του συνόλου του χαρτοφυλακίου της στα στεγαστικά δάνεια είναι σε ελβετικό φράγκο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μετά την τελευταία διαμόρφωση των ισοτιμιών.
Η συγκεκριμένη τράπεζα, λοιπόν, σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, εν μέσω μιας πολύ αρνητικής συγκυρίας, από πλευράς ρευστότητας στην αγορά.

Για όλα τα παραπάνω, που αποτελούν εν πολλοίς «άγνωστη γη» για τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα επαφές στο ΣΥΡΙΖΑ, σε κορυφαίο επίπεδο, με τραπεζίτες, αλλά και επιχειρηματίες.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μάλιστα - πέραν από τα τραπεζικά θέματα - φέρεται να έχει στο συρτάρι του φακέλους με μεγάλα projects τα οποία θα επανεξετασθούν, όπως αφήνονταν να εννοηθεί και σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει συναντηθεί, στο πρόσφατο παρελθόν, και με διαχειριστές μεγάλων ξένων επενδυτικών funds, ενώ ανάλογες τέτοιες επαφές - σε πολύ πιο τακτικό επίπεδο - έχουν άμεσοι συνεργάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου