Με το ελβετικό φράγκο να συνεχίζει να ενισχύει τη θέση του έναντι του ευρώ, ύστερα από την προχθεσινή απόφαση των Αρχών της χώρας να τερματίσουν σύνδεση του νομίσματος με το ευρωπαϊκό νόμισμα, επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα όσων έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα. Ήδη στην Ευρώπη έχουν κερδηθεί προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που υποχρεώνουν τράπεζες να εφαρμόζουν την ισοτιμία την ημέρα υπογραφής της δανειακής σύμβασης του εθνικού νομίσματος με το φράγκο, καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης. Στην Κύπρο, όμως, οι τράπεζες συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο. Χρεώνουν ανάλογα της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αυτό σημαίνει δάνεισαν όταν αγόρασαν το φράγκο φθηνά και σήμερα χρεώνουν πιο ακριβά, εκμεταλλευόμενες τη διαφορά στην αξία του νομίσματος. Φυσικά, μπορούσε να συμβεί και το αντίθετο. Η νέα ισοτιμία να ήταν υπέρ του δανειολήπτη. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, όμως, υπάρχει πρόβλημα. Διότι και τα δύο μέρη, τράπεζα και πελάτης, αγοράζουν συνάλλαγμα την ίδια μέρα, με συγκεκριμένη ισοτιμία, που πρέπει να ισχύει και στη μια και στην άλλη περίπτωση καθόλη τη διάρκεια του δανείου. Οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε εύνοια του ενός σε βάρος του άλλου, για να μην πω και κλοπή.
Κι ενώ το θέμα είναι ξεκάθαρο, και από νομικής και από οικονομικής άποψης, στην Κύπρο συνεχίζουμε ωσάν να μην έχει προηγηθεί τίποτε. Η μεν αρμόδια εποπτική Αρχή, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα, δηλώνει ότι «απλώς παρακολουθεί το θέμα». «Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, απλώς παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφερε εκπρόσωπος της Τράπεζας, το δε Κράτος ούτε μιλιά ούτε ακρόαση.
Διότι συνήθως, δυστυχώς, ό,τι έχει να κάνει με τις τράπεζες εύκολα και γρήγορα διευθετείται, ενώ με τους καταναλωτές δύσκολα και πολύ αργά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου