Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Κροατία: Σύγκρουση με τις τράπεζες για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Κροατία: Σύγκρουση με τις τράπεζες για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκοΣε αντιπαράθεση οδηγούνται η κροατική κυβέρνηση και οι τράπεζες, μετά την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για το «πάγωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου σε 6,39 κούνα για ένα έτος, για τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό νόμισμα.

Η έγκριση της πρότασης «πυροδότησε» την αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών της Κροατίας (HUB) με τον πρόεδρό της Ζόραν Μπόχατσεκ να προειδοποιεί ότι, εάν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη θέση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να μηνύσουν το κράτος, όχι μόνο για τις τελευταίες τροποποιήσεις στο νόμο περί καταναλωτικών δανείων, αλλά και για αυτές που εγκρίθηκαν στον ίδιο νόμο και εισήγαγαν ένα επιτόκιο 3,23% επί των δανείων, συνδεδεμένων με το ελβετικό νόμισμα.

Ο κ. Μπόχατσεκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όλες οι διατάξεις του σχετικού νόμου να τεθούν υπό αμφισβήτηση, αν και, όπως υπενθύμισε, ένα χρόνο πριν οι τράπεζες είχαν διαβεβαιώσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς ότι δεν θα αμφισβητήσουν τις τροπολογίες που πέρασαν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπόχατσεκ επισήμανε ότι, δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση των τραπεζών, ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος. Κι΄ αυτό διότι, όπως είπε, «η λεπτομερής ανάλυση που μόλις κυκλοφόρησε από την Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Κροατίας (ΗΝΒ) αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτή (η κυβερνητική πρόταση) είναι ίσως μία από τις χειρότερες επιλογές».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος πριν από την ψηφοφορία (στη Βουλή), την Παρασκευή, για την κυβέρνηση να τροποποιήσει την πρότασή της και να μην κάνει αυτή την νομοθετική λύση, αλλά μια εθελοντική απόφαση, η οποία θα είναι πιο βιώσιμη».

Ο πρόεδρος της HUB υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν επεξεργάστηκε σε σωστή βάση, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι «αυτό έγινε αρκετά γρήγορα και αδέξια. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να το κάνουμε σωστά, οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν».

Επίσης, ζήτησε να προσδιοριστεί η κοινωνική κατάσταση των οφειλετών, καθώς, όπως τόνισε, δεν μπορούν όλοι οι δανειολήπτες να μπουν στο ίδιο «καλάθι» με τα ίδια μέτρα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που πήραν στεγαστικό δάνειο για ένα ακίνητο και σε εκείνους που πήραν πέντε δάνεια για να χτίσουν ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Μαρτίνα Ντάλιτς, μέλος της Επιτροπής, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) ψήφισε κατά της πρότασης. Η ίδια δήλωσε ότι, η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να ανοίξει το «οικονομικό κουτί της Πανδώρας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του HDZ Ιβάν Σούκερ ψήφισε υπέρ της πρότασης και ανακοίνωσε ότι και άλλοι βουλευτές του κόμματος θα την στηρίξουν. Όμως, επεσήμανε ότι, ίσως μια λογική λύση να ήταν ένα μορατόριουμ λίγων μηνών, στη διάρκεια του οποίου, θα μπορούσε να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:07

Σε αντιπαράθεση οδηγούνται η κροατική κυβέρνηση και οι τράπεζες, μετά την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για το "πάγωμα" της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου σε 6,39 κούνα για ένα έτος, για τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό νόμισμα.

Η έγκριση της πρότασης "πυροδότησε" την αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών της Κροατίας (HUB) με τον πρόεδρό της Ζόραν Μπόχατσεκ να προειδοποιεί ότι, εάν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη θέση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να μηνύσουν το κράτος, όχι μόνο για τις τελευταίες τροποποιήσεις στο νόμο περί καταναλωτικών δανείων, αλλά και για αυτές που εγκρίθηκαν στον ίδιο νόμο και εισήγαγαν ένα επιτόκιο 3,23% επί των δανείων, συνδεδεμένων με το ελβετικό νόμισμα.

Ο κ. Μπόχατσεκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όλες οι διατάξεις του σχετικού νόμου να τεθούν υπό αμφισβήτηση, αν και, όπως υπενθύμισε, ένα χρόνο πριν οι τράπεζες είχαν διαβεβαιώσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς ότι δεν θα αμφισβητήσουν τις τροπολογίες που πέρασαν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπόχατσεκ επισήμανε ότι, δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση των τραπεζών, ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος. Κι΄ αυτό διότι, όπως είπε, "η λεπτομερής ανάλυση που μόλις κυκλοφόρησε από την Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Κροατίας (ΗΝΒ) αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτή (η κυβερνητική πρόταση) είναι ίσως μία από τις χειρότερες επιλογές".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι "υπάρχει ακόμα χρόνος πριν από την ψηφοφορία (στη Βουλή), την Παρασκευή, για την κυβέρνηση να τροποποιήσει την πρότασή της και να μην κάνει αυτή την νομοθετική λύση, αλλά μια εθελοντική απόφαση, η οποία θα είναι πιο βιώσιμη".

Ο πρόεδρος της HUB υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν επεξεργάστηκε σε σωστή βάση, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι "αυτό έγινε αρκετά γρήγορα και αδέξια. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να το κάνουμε σωστά, οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν".

Επίσης, ζήτησε να προσδιοριστεί η κοινωνική κατάσταση των οφειλετών, καθώς, όπως τόνισε, δεν μπορούν όλοι οι δανειολήπτες να μπουν στο ίδιο "καλάθι" με τα ίδια μέτρα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που πήραν στεγαστικό δάνειο για ένα ακίνητο και σε εκείνους που πήραν πέντε δάνεια για να χτίσουν ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Μαρτίνα Ντάλιτς, μέλος της Επιτροπής, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) ψήφισε κατά της πρότασης. Η ίδια δήλωσε ότι, η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να ανοίξει το "οικονομικό κουτί της Πανδώρας".

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του HDZ Ιβάν Σούκερ ψήφισε υπέρ της πρότασης και ανακοίνωσε ότι και άλλοι βουλευτές του κόμματος θα την στηρίξουν. Όμως, επεσήμανε ότι, ίσως μια λογική λύση να ήταν ένα μορατόριουμ λίγων μηνών, στη διάρκεια του οποίου, θα μπορούσε να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Η ανάλυση της ΚΤ


Το ουγγρικό "μοντέλο" μετατροπής των στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα σε δάνεια συνδεδεμένα με το εθνικό νόμισμα, θα μειώσει τα διεθνή αποθεματικά της Κροατίας κατά περισσότερο από 70%, υπογραμμίζεται στην ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (ΗΝΒ), που δόθηκε στη δημοσιότητα, με αφορμή τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξεύρεση λύσης για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

"Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και θα ήταν καλό, εάν οι τράπεζες και οι πελάτες τους με δάνεια, υπογράψουν νέες συμφωνίες βασισμένες στην τρέχουσα αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε οφειλέτη και την πιστοληπτική τους ικανότητα" επισημαίνεται στην ανάλυση της ΗΝΒ.

Σύμφωνα με την ΗΝΒ, η λύση αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις στις σχέσεις μεταξύ τραπεζών και οφειλετών, μέσω μιας δέσμης ρυθμιστικών και φορολογικών μέτρων που θα θα παρακινήσει τις τράπεζες να επιλύσουν τις σχέσεις με οικονομικά αδύναμους πελάτες, με βάση την τρέχουσα αξία της περιουσίας τους και την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Το ουγγρικό μοντέλο ή η μετατροπή όλων των στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων σε ξένα νομίσματα (ελβετικό φράγκο και ευρώ) σε δάνεια σε κούνα ανάλογα με τα επιτόκια της αγοράς, θα έχουν "ακραίες συνέπειες για την επάρκεια των διεθνών αποθεματικών της Κροατίας", με όλες τις σχετικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, μία εκ των οποίων είναι η πλήρης απώλεια της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, προστίθεται στην ίδια ανάλυση.

Μιλώντας μετά την παρουσίαση της ανάλυσης, ο διοικητής της HNB Μπόρις Βούισιτς είπε ότι η ανάλυση έδειξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να "παγώσει" τη συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου με το κούνα (στα 6,39 κούνα το ένα φράγκο) θα κοστίσει στις τράπεζες περίπου 400 εκατομμύρια κούνα, αλλά, την ίδια στιγμή, θα αποτρέψει οποιαδήποτε σημαντική ανάπτυξη των επισφαλών δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λιγότερο επώδυνη οικονομικά λύση για όλες τις πλευρές που εμπλέκονται θα είναι για τις τράπεζες και τους πελάτες τους με τα δάνεια, να υπογράψουν νέες συμφωνίες δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία της ακίνητης περιουσία του κάθε οφειλέτη και την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Αν όλα αποτύχουν, η ιδιοκτησία θα μπορούσε να μεταφερθεί στην τράπεζα με την επιλογή της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στον οφειλέτη με το δικαίωμα προτίμησης, η οποία θα σήμαινε μείωση του κόστους για τον πελάτη και πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτή η εξέλιξη -σύμφωνα με την HNB- θα είναι επίσης προς το συμφέρον των τραπεζών, θα ήταν μια εναλλακτική λύση για τις εξώσεις και θα απέτρεπε τη συσσώρευση των ακινήτων στην τρέχουσα αγορά.

Στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι δεν ανήκουν όλοι οι κάτοχοι των στεγαστικών δανείων κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αλλά ότι τα 2/3 του συνολικού χρέους μπορούν να αποδοθούν σε 1/4 του 4% των κροατικών νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένο με το φράγκο.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο και η μη εισπραξιμότητα των δανείων αυτών έχουν εξαλείψει εντελώς τα κέρδη για τις τράπεζες από αυτά τα δάνεια. Μετά το "πάγωμα" των επιτοκίων για τα δάνεια συνδεδεμένα με το φράγκο, τα τελευταία δύο χρόνια, οι τράπεζες έχουν ζημίες που οφείλονται σε αυτά τα δάνεια, υπογραμμίζεται στην ίδια ανάλυση.

Εξάλλου, ο κ. Βούισιτς τόνισε ότι, υπό το "φως" των πρόσφατων συζητήσεων σχετικά με το φράγκο, οι οποίες -όπως είπε- είναι συχνά παραπλανητικές, η HNB ήθελε να παρουσιάσει συγκεκριμένες αναλυτικές λεπτομέρειες.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η τελική απόφαση σχετικά με το ποια επιλογή θα προκύψει, είναι μια πολιτική απόφαση και η HNB δεν έχει την εξουσία για να λάβει μια τέτοια απόφαση. Πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, σε συνεργασία με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση".

Πηγές της HNB ανέφεραν ότι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί με την κροατική κυβέρνηση σχετικά με όλες τις δυνατές επιλογές, εκτός από τη μετατροπή του δανείου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου