Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αφιλόξενη είναι πλέον η Ελβετία για τράπεζες, funds και διαχειριστές


Ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης, Τόμας Τζόρνταν, υποστήριξε ότι αν διατηρούσε το πλαφόν στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ θα έχανε τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Δηλώνει, πάντως, έτοιμος για παρεμβάσεις σε περίπτωση που το φράγκο ενισχυθεί αισθητά.Ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης, Τόμας Τζόρνταν, υποστήριξε ότι αν διατηρούσε το πλαφόν στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ θα έχανε τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Δηλώνει, πάντως, έτοιμος για παρεμβάσεις σε περίπτωση που το φράγκο ενισχυθεί αισθητά.



Ενώ τράπεζες και εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ελβετίας αλλά και hedge funds μετρούν τις ζημίες από την αποσύνδεση του ελβετικού φράγκου από το ευρώ, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως η οικονομία της χώρας θα προσαρμοσθεί στη συνεπακόλουθη ανατίμηση του νομίσματος και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Τόμας Τζόρνταν, δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος αν χρειαστεί να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο.
Ο κ. Τζόρνταν χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις αντιδράσεις των αγορών, ενώ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, τονίζοντας πως αν διατηρούσε το πλαφόν στην ισοτιμία, κινδύνευε να χάσει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής. Προσέθεσε, άλλωστε, πως ήταν έτσι κι αλλιώς προσωρινό το μέτρο της σύνδεσης των δύο νομισμάτων αν και είχε προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στις ελβετικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, πάντως, παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ντόμινο επιπτώσεων.

Πιθανολογούν μια μαζική έξοδο των hedge fund και των διαχειριστών κεφαλαίων από τη χώρα σε περίπτωση περαιτέρω ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου. Η εκτίναξη του ελβετικού νομίσματος επιφέρει μεγάλη μείωση κερδών για τα hedge funds και τους διαχειριστές κεφαλαίων που είχαν εγκατασταθεί στην Ελβετία αλλά πληρώνονται σε ξένο νόμισμα. Οπως επισήμανε μιλώντας στους Financial Times ο Καρλ Σόστρομ, στέλεχος της συμβουλευτικής Hay Group, «όποτε σημειώνεται οικονομική αλλαγή στη χώρα καταγράφονται μεγάλες μετακινήσεις και οι πρώτοι που φεύγουν είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων των hedge funds».

Οι ζημίες είναι ήδη τεράστιες τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε εκείνον των hedge funds. Οι τράπεζες Citigroup, Deutsche Bank και Barclays έχουν ήδη καταγράψει ζημίες συνολικού ύψους 400 εκατ. δολαρίων, ενώ η FXCM έλαβε ενίσχυση ύψους 300 εκατ. δολαρίων από τον όμιλο της Leucadia National Corp καθώς κινδύνευε να κλείσει όταν οι ζημίες ήταν τόσο υψηλές ώστε δεν πληρούσε πλέον τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, ο Μάρκο Ντιμίτριγιεβιτς, διαχειριστής hedge fund που είχε επιβιώσει τουλάχιστον πέντε κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές, αναγκάστηκε να κλείσει το μεγαλύτερο fund που στα τέλη του έτους διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 830 εκατ. δολαρίων. Εκλεισαν, άλλωστε, τα Everest Capital Global Fund, Global Brokers NZ και Alpari Ltd και οι αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν πως οι συνέπειες θα φθάσουν σε επίπεδα δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα επηρεάσουν μεγάλες τράπεζες, χρηματιστηριακές, αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος.

Μιλώντας, πάντως, στο Reuters, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, Εβελίν, Βάιντμερ Σλαμπφ, δήλωσε «βέβαιη πως η οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της απόφασης» για αποσύνδεση του ελβετικού φράγκου από το ευρώ και επικαλέσθηκε την κατάσταση των ελβετικών επιχειρήσεων που είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του 2011 όταν η χώρα συνέδεσε το νόμισμά της με το ευρώ στην ελάχιστη ισοτιμία του ενός ευρώ έναντι 1,20 φράγκου. Ερωτώμενη μάλιστα με ποιο επίπεδο ισοτιμίας του φράγκου εκτιμά πως θα αντεπεξέλθει η ελβετική οικονομία, η κ. Βάιντμερ Σλαμπφ, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα ήταν ικανοποιητική αν το ευρώ σταθεροποιηθεί στο 1,10 φράγκα. Πρόκειται για ισοτιμία σαφώς ισχυρότερη από εκείνη του 1,20 φράγκα προς ένα ευρώ στην οποία συνέδεσε η Ελβετία το νόμισμά της με το ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011.

Σημειωτέον ότι πέραν των ελβετικών τραπεζών και επιχειρήσεων, σημαντικό πλήγμα από την κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας έχουν υποστεί οι επενδυτές σε ομόλογα τραπεζών της Πολωνίας. Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι πολωνικές τράπεζες έχουν εκδώσει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα συνολικής αξίας 35 δισ. δολαρίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων των πολωνικών τραπεζών εκτινάχθηκαν έως και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών. Σύμφωνα μάλιστα με την JPMorgan Chase & Co., οι πολωνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε πρόσθετες προβλέψεις έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε φράγκο, των οποίων η αξία φθάνει συνολικά στο 6,7% του πολωνικού ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου