Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Fitch: Καλύτερα προετοιμασμένες οι τράπεζες απ΄ ό,τι το 2012

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αυξήσει τους κινδύνους στη ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση της. 

Σημειώνει πάντως ότι πιθανές πιέσεις στη ρευστότητα αναμένεται να είναι διαχειρίσιμες καθώς οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντέξουν εκροές καταθέσεων απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2012, εφόσον διατηρείται η πρόσβαση στις διευκολύνσεις του Ευρωσυστήματος. 

Ωστόσο, παρατεταμένη αβεβαιότητα θα ήταν αρνητική για το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, αναφέρει. 

Στην ανάλυση του ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ιδίως τις εβδομάδες κοντά στις εκλογές. 

«Πιστεύουμε ότι οι εκροές δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές στο σύστημα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 (9,3% των συνολικών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα από το τέλος του Απριλίου 2012)», αναφέρει στην ανάλυση του οίκος. «Κατά την άποψη μας, υπήρχε μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις προηγούμενες εκλογές. Είχαν πραγματοποιηθεί στο μέσο της κρίσης της Ευρωζώνης, όταν υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη σε σύγκριση  με σήμερα, η κυβέρνηση είχε μόλις αναδιαρθρώσει το χρέος του ιδιωτικού τομέα και η κοινωνική αναταραχή ήταν στο αποκορύφωμα της», προσθέτει. 

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η ρευστότητα του συστήματος δέχεται επίσης πιέσεις από margin calls μετά την άνοδο του ελβετικού φράγκου στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ στις 15 Ιανουαρίου. Όπως σημειώνει «οι ελληνικές τράπεζες έχουν currency swaps σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο (κυρίως υποθήκες) τα οποία συνολικά ανήλθαν σε 12,5 δισ. (ή 3,5% των συνολικών περιουσιακών στοιχεία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών) στα τέλη του 2013. Αυτά τα στοιχεία έχουν προστασία έναντι του κινδύνου, περιορίζοντας τον αντίκτυπο από ζημιές ή κέρδη.

Η Fitch σημειώνει παράλληλα ότι οι τράπεζες έχουν χτίσει «μαξιλάρια» ρευστότητας και έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας που θα τους επιτρέψει να αντέξουν σημαντικές πιέσεις στη ρευστότητα. 

Η ενοποίηση του κλάδου σε τέσσερις μόλις μεγάλες τράπεζες με σημαντικά μικρότερα δανειακά χαρτοφυλάκια έχει μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αναφέρει ο οίκος. Τα ρευστά στοιχεία αυξήθηκαν μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των 36 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης το 2013 και το 2014. Αυτό βοήθησε να στηριχθεί η έκδοση από τις τράπεζες 2,3 δισ. ευρώ σε senior χρέος το 2014, ενισχύοντας περαιτέρω τη ρευστότητα τους. 

Ο οίκος προειδοποιεί ωστόσο ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση εάν οι πολιτικού κίνδυνοι παραμείνουν υψηλοί. 

Όπως εξηγεί, η πρόσβαση των τραπεζών στις διευκολύνσεις ρευστότητας της ΕΚΤ εξαρτάται από το αν η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα στήριξης και ενδεχομένως να είναι περισσότερο εξαρτημένες καθώς μεγαλώνει η αποστροφή στον κίνδυνο στην αγορά repo για τα ομόλογα EFSF που έχουν στην κατοχή τους. 

«Μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος και ένα αδιέξοδο μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας στη διαπραγμάτευση μιας παράτασης του προγράμματος δεν είναι μεταξύ των προσδοκιών μας, αλλά θα ενίσχυε τις πολιτικές αβεβαιότητες και τους κινδύνους για τις τράπεζες», αναφέρει ο οίκος.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου