Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Το φράγκο «γονάτισε» τον μετρ του ρίσκου



Ενα από τα «θύματα» της ξαφνικής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να διακόψει την ελάχιστη ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ ήταν ο γνωστός hedge fund manager Μάρκο Ντιμιτρίεβιτς, ο οποίος αναγκάστηκε να κλείσει το μεγαλύτερο fund του Everest Capital, το Global Fund.                           

Οι επενδύσεις είναι σαν ένα... παζλ. Πρόκειται πάντως για μια διασκεδαστική και την ίδια στιγμή προκλητική διαδικασία.   Αφού κατάφερε να «επιβιώσει» από έξι μεγάλες οικονομικές κρίσεις -του Μεξικού το 1994, της Νοτιοανατολικής Ασίας το 1997, της Ρωσίας το 1998, της Βραζιλίας το 1999, της Αργεντινής το 2002 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008- έστω και με σημαντικές απώλειες, ο Ντιμιτρίεβιτς δέχτηκε τελικά το πιο ισχυρό «χτύπημα» από μια γνώριμη σε αυτόν αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Μάρκο μεγάλωσε στην Ελβετία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης πριν πάρει τον δρόμο για το Στάνφορντ στις ΗΠΑ όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του.
Το Global Fund, με ενεργητικό 830 εκατ. δολάρια, τοτ οποίο από τη δημιουργία του, τον Φεβρουάριο του 1991, εμφάνιζε μέσες ετήσιες αποδόσεις 12,6% είχε ποντάρει ότι το ελβετικό νόμισμα θα υποχωρούσε, ωστόσο λογάριαζε χωρίς... τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελβετίας. Αναφορικά με τον όμιλο Everest Capital που ελέγχει ο 56χρονος, εδρεύει στο Μαϊάμι, διατηρεί επίσης γραφεία σε Σιγκαπούρη, Σανγκάη και Γενεύη και διαχειρίζεται μέσω επτά funds συνολικά κεφάλαια της τάξης των 2,2 δισ. δολαρίων (με εξειδίκευση τις αναδυόμενες αγορές).

Πρόσωπα & αριθμοί
  • 7,3 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εκροές καταθέσεων σύμφωνα με τραπεζίτες από τις αρχές Δεκέμβρη, όταν όλα έδειχαν ότι η χώρα πάει σε εκλογές. Το ποσό θεωρείται αναμενόμενο και διαχειρίσιμο, καθώς υπολείπεται σημαντικά από τις εκροές στις εκλογές του 2012 όταν ποσοστιαία είχαν ξεπεράσει το 9% των καταθέσεων.
  • 0,4% υποχώρησε τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008 προκαλώντας, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ, ανησυχίες για αποπληθωρισμό. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών με επιτόκιο 1,656% -το χαμηλότερο που έχει πετύχει η Ισπανία σε διάθεση 10ετούς ομολόγου- και λήξη τον Απρίλιο του 2025 διέθεσε 9 δισ. €
  • 300 εκατ. ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της MIG. Πρόθεση είναι να έκδοθουν ένα δισ. νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, τιμή που αντιπροσωπεύει έκπτωση (discount) 73,4% σε σχέση με την εσωτερική αξία βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων της εταιρείας με ημερομηνία 30-9-2014.
  • 13,26 δισ. ευρώ ήταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για τη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στο ίδιο διάστημα η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 22,7% και διαμορφώθηκε στους 21,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 17,52 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2013.


Το φράγκο «γονάτισε» τον μετρ του ρίσκου  830 εκατ. δολάρια 
Με εμπειρία σχεδόν 40 ετών στις επενδύσεις, ο Ντιμιτρίεβιτς ίδρυσε την Everest Capital το 1990 με αρχικό κεφάλαιο 8 εκατ., ενώ ενώ πριν είχε εργαστεί ως αναλυτής στην Triangle Industries (μια εταιρεία του Fortune 500), στην PaineWebber (στον τομέα εξαγορών-συγχωνεύσεων) και στην ελβετική Compagnie de Banque et de Credit ως επικεφαλής διεθνών επενδύσεων. Ο Ντιμιτρίεβιτς έχει ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες (μιλάει απταίστως γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και σερβικά/κροατικά), ενώ είναι συγγραφέας και δύο βιβλίων, του «Inside the House of Money» («Μέσα στο σπίτι του χρήματος») και του «Investing with the Hedge Fund Giants» («Επενδύο- ντας με τους γίγαντες του hedge fund»).

πηγη : http://www.ethnos.gr/  ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου