Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Τα πρώτα "κανόνια" μετά την απόφαση της SNB

Τις πρώτες απώλειες της αρχίζει να μετρά η αγορά Forex στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB) να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία έναντι του ευρώ, αιφνιδιάζοντας απόλυτα τις αγορές.

Ο βρετανικός broker λιανικής Alpari Ltd. ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε σε καθεστώς αφερεγγυότητας (insolvency) υπό το βάρος των ζημιών που κατέγραψε εν μέσω των πρωτοφανών αναταράξεων στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση της SNB, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Alpari αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στην ιστοσελίδα της ότι οι περισσότεροι πελάτες της γνώρισαν απώλειες που ξεπέρασαν τα κεφάλαια στους λογαριασμούς τους. "Όταν ένας πελάτης δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές, περνά σε μας. Αυτό έχει υποχρεώσει την Alpari (UK) Limited να επιβεβαιώσει… ότι έχει εισέλθει σε καθεστώς αφερεγγυότητας", αναφέρει η εταιρεία.

Στη Νέα Ζηλανδία, η Global Brokers NZ Ltd. ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα κλείσει τις πόρτες της, πέφτοντας θύμα της αιφνιδιαστικής απόφασης της SNB.

Η Global Brokers ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να συμμορφωθεί με τις κανονιστικές απαιτήσεις για ελάχιστα κεφάλαια ύψους 1 εκατ. δολ. Νέας Ζηλανδίας ($782.500), όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της SNB προκάλεσε σπάνια μεταβλητότητα και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Άλλος ένας broker από το Λονδίνο, η IG Group Holdings plc, ανακοίνωσε ότι περιμένει η απόφαση της SNB να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά της.

"Το ακριβές μέγεθος θα εξαρτηθεί εν μέρει στην ικανότητα της εταιρείας να εισπράξει οφειλές πελατών, αλλά συνολικά δεν θα ξεπεράσει τις 30 εκατ. λίρες από την έκθεση στην αγορά και τα πιστωτικά ανοίγματα", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Η FXCM με έδρα τη Νέα Υόρκη σε νωρίτερη ανακοίνωση της έκανε λόγο για "πρωτοφανή μεταβλητότητα" στο ζευγάρι EUR/CHF μετά την απόφαση της SNB. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι δημιουργήθηκαν "αρνητικά υπόλοιπα που οφείλονται προς την FXCM της τάξης των 225 εκατ. δολ." Η εταιρεία αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την επιστροφή των κεφαλαίων της σε επίπεδα πριν τα χθεσινά γεγονότα και διεξάγει συζητήσεις με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές".

Η Leucadia National Corporation και η FXCM ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ότι η Leucadia θα παράσχει 300 εκατ. δολ. σε μετρητά στην FXCM και στις θυγατρικές της (συνολικά “FXCM”) τα οποία θα επιτρέψουν στην FXCM να καλύψει τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις της με βάση τις ρυθμιστικές αρχές και να συνεχίσει την κανονική λειτουργία της μετά την χθεσινή απώλεια των 225 εκατ. δολαρίων που προέκυψε από τις πρωτοφανείς ενέργειες της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Leucadia επενδύει 300 εκατ. δολάρια σε μετρητά στην FXCM με την μορφή ενός senior secured term loan ύψους 300 εκατ. δολ. με 2-ετή ωρίμανση και αρχικό κουπόνι 10%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι υποχρεώσεις του term loan είναι εγγυημένες, σε μία διασφαλισμένη βάση, από συγκεκριμένες εγχώριες θυγατρικές της FXCM. Επιπρόσθετα, η Leucadia θα λάβει, σε περίπτωση πώλησης της FXCM ή των θυγατρικών της, ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των εισπράξεων από την πώληση και, σε περίπτωση κατά την οποία η FXCM προβεί σε άλλες διανομές για λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων της, θα λάβει μία αντίστοιχη πληρωμή για την ίδια». Όπως σημειώνεται αυτή η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ).

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της FXCM ανεστάλη στο ξεκίνημα των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη εν αναμονή ανακοινώσεων από την εταιρεία. Η μετοχή είχε βρεθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 85% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Απογευματινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires ανέφερε έχοντας ως πηγή άτομο με γνώση του ζητήματος ότι η FXCM βρισκόταν σε συνομιλίες με την Jefferies Group για ένα πακέτο διάσωσης ύψους 200-300 εκατ. δολαρίων.

Μία ένεση ρευστότητας από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι μία άλλη επιλογή για τον broker συναλλάγματος, δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο μία συμφωνία με την Jefferies θεωρήθηκε πιθανό να συμβεί ταχύτερα, ενδεχομένως εντός Παρασκευής, ανέφερε.

Η Jefferies είναι μέρος της Leucadia National Corp. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Leucadia ανεστάλη επίσης.   

Η Interactive Brokers Group Inc. ανακοίνωσε επίσης ότι αρκετοί πελάτες της γνώρισαν ζημιές την Πέμπτη λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας στο ελβετικό φράγκο, οι οποίες ξεπέρασαν τις καταθέσεις τους.

Σε σύντομη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η εταιρεία αναφέρει ότι οι εν λόγω χρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 120 εκατ. δολ. λιγότερο από το 2,5% της καθαρής της θέσης. 

Από την πλευρά της η London Capital Group Holdings PLC ανακοίνωσε ότι η συνολική της έκθεση στις κινήσεις που κατέγραψε η αξία του ελβετικού νομίσματος δεν θα ξεπεράσει τις 1,7 εκατ. λίρες ($2,6 εκατ.).

Η απροσδόκητη κίνηση της κεντρικής τράπεζας να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία προκάλεσε κύματα σοκ στις παγκόσμιες αγορές. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης από την SNB το ευρώ υποχώρησε από το 1,2009 ελβετικά φράγκα / ευρώ στο 1 με ελάχιστες ευκαιρίες να γίνουν διαπραγματεύσεις σε ενδιάμεσες τιμές. Από το επίπεδο αυτό διολίσθησε στη συνέχεια στο 0,9750 και στη συνέχεια στο 0,85 για να περιορίσει στη συνέχεια κάπως τις απώλειες του, όπως αναφέρει το Dow Jones.

Ευρώ και δολάριο κινούνται σήμερα ανοδικά έναντι του ελβετικού φράγκου μετά τις πρωτοφανείς απώλειες της Πέμπτης. Το ευρώ σκαρφαλώνει στο 1,017, ενώ το δολάριο στο 0,8788.

Στις προβλέψεις τους για τους επόμενους τρεις μήνες οι αναλυτές της Credit Suisse βλέπουν το EUR/CHF στο 1,00, ενώ αναθεώρησαν την πρόβλεψη τους και για το EUR/USD στο 1,12 από 1,15 προηγουμένως.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου