Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ψυχραιμία συνιστούν οι τράπεζες σε όσους έχουν δάνεια σε Ελβετικό φράγκο - Αυξήσεις σοκ σε χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, λόγω Ελβετικού φράγκου

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άληκτο κεφάλαιο κάθε δανείου που είχε συναφθεί σε Ελβετικό φράγκο να αυξηθεί αυτόματα σε ποσοστό πάνω από 15% και μοιραία να αυξηθούν ανάλογα και οι μηνιαίες δόσεις που καλούνται να πληρώνουν οι δανειολήπτες.
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά των Ελληνικών Τραπεζών, τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν πως δε χρειάζεται πανικός και βεβιασμένες κινήσεις από τους δανειολήπτες που θίγονται από την εξέλιξη αυτή. Αν σπεύσουν να μετατρέψουν τα δάνεια τους από Ελβετικό φράγκο σε ευρώ, φοβούμενοι δυσμενέστερη εξέλιξη, τότε αυτομάτως θα μετατρέψουν σε πραγματικές τις ζημιές που έχουν και που προς το παρών είναι μόνο λογιστικές.
Οι πληροφορίες από την πλευρά των τραπεζών λένε πως θα προχωρήσουν σε εξεύρεση λύσεων που θα ελαφρύνουν τους δανειολήπτες καθώς από την αρχική ισοτιμία του 1:1,60 το 2011, ως το 1:1 σήμερα, η διαφορά είναι τεράστια.
Σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει θέση για την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στην νέα ζημιά των δανειοληπτών».

«Μετά την καταστροφή των μικροομολογιούχων με τα μέτρα της κυβέρνησης και το περίφημο PSI, 61.000 οικογένειες σήμερα χτυπιούνται από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ακόμα μια φορά, την ευθύνη τη φέρει το υπουργείο Οικονομικών», επισήμανε από πλευράς του ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Όταν πουλήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου τα οποία κάλυπταν τις τράπεζες, χάθηκε και η ασφάλεια εκείνων που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, αντί να κάνει προεκλογική εκστρατεία όπως δεν επιτρέπεται, να ασχοληθεί με αυτές τις 61.000 ελληνικές οικογένειες», πρόσθεσε.
_______________________________________________________________________________








Δυσάρεστη έκπληξη για 65.000 περίπου δανειολήπτες, επιφύλαξε σήμερα η Τράπεζα της Ελβετίας. Μετά την απόφαση της να απελευθερώσει την ισοτιμία του Ελβετικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ, αυτό ενισχύεται με αποτέλεσμα η ισοτιμία του με το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα να διαμορφώνεται στο 1:1, ενώ πριν ήταν καθορισμένη στο 1:1,20.
Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB), εγκατέλειψε την πολιτική που είχε ακολουθήσει τα 3 τελευταία χρόνια κρατώντας σταθερή την ισοτιμία, απόφαση που είχε πάρει για να προστατέψει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή κρίση κρατικού χρέους.
Η άρση της ισοτιμίας όμως και η ενίσχυση του Ελβετικού νομίσματος θα αποτελέσει εφιάλτη για όσους Έλληνες έχουν συνάψει δάνεια σε Ελβετικό φράγκο. Όλοι αυτοί θα δουν το άληκτο υπόλοιπο του κεφαλαίου που οφείλουν να αυξάνεται κατακόρυφα και σίγουρα πάνω από 15% με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να γνωρίζουμε που θα «κάτσει» τελικά η ισοτιμία.
Αυτό σημαίνει πως μοιραία θα δουν και τις μηνιαίες δόσεις που καταβάλλουν να αυξάνονται ανάλογα από τον επόμενο μήνα. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η κρίση στη χώρα μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δανειολήπτες και με τους τραπεζίτες να ανησυχούν μήπως έχουμε νέα αύξηση στα κόκκινα δάνεια λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα 8,5 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, που αφορούν το τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες είδαν τα δάνειά τους να επιβαρύνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, με πρόσθετο κεφάλαιο 1,27 δισ ευρώ σε σχέση με την ισοτιμία με το ευρώ.
Η απότομη άνοδος του ελβετικού φράγκου και οι επιπτώσεις στους δανειολήπτες φαίνεται πως προκάλεσαν και την ανησυχία του πρωθυπουργού,  Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα. Οι δύο άντρες συζήτησαν τις επιπτώσεις από την έντονη άνοδο του νομίσματος.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι  το περασμένο καλοκαίρι Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ξάνθη είχε εκδώσει απόφαση που δικαίωνε δανειολήπτη-συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα, ορίζοντας πως μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ/ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.

Οι αντιδράσεις της αγοράς
Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά από την πτώση που σημείωνε νωρίτερα εμφανίζεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης "Stoxx Europe 600 Index" σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου, αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς "Swiss Market Index" καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου