Περίπου 75.000 Έλληνες δανειολήπτες (κυρίως στεγαστικών) έπληξε η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο -0,75% (είναι αρνητικά τα επιτόκια της Ελβετίας και του εθνικού νομίσματος του φράγκου) και ταυτόχρονα να σπάσει το όριο του 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά φράγκα.
Απόρροια της ισχυρής ανατίμησης του ελβετικού φράγκου ήταν οι επιπτώσεις στους Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων αποτιμημένων σε ευρώ περίπου στα 8,8 δισ. συμπεριλαμβανομένων και άλλων συναλλαγών των τραπεζών σε ελβετικό νόμισμα, αυξάνοντας τις υποχρεώσεις τους έως και 25%.
Τι υπόσχονται ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, πως εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών.
Για το εν λόγω θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπου αναφέρεται: «Ένας από τους πρώτους νόμους, που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες... Από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου