Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Παράπλευρες απώλειες από την ανατίμηση του φράγκου

Ρολόγια, σοκολάτες, φάρμακα, τυρί, χημικά λιπάσματα ή χρωστικές ουσίες, αλλά και χιονοδρομικά κέντρα, αεροπορικές εταιρείες θα υποστούν τις συνέπειες από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.
Παράπλευρες απώλειες από την ανατίμηση του φράγκου -Ποια προϊόντα ακριβαίνουν
Τα θύματα από την κούρσα του ελβετικού νομίσματος δεν είναι μόνο οι δανειολήπτες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και πολλοί κλάδοι της ελβετικής οικονομίας των οποίων τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα γίνουν απρόσιτα για τους Eυρωπαίους καταναλωτές. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί πλήγμα για την ελβετική οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε στο τέλος του 2013 το 55% των ελβετικών εξαγωγών και το 73% των εισαγωγών. Στην κορυφή η Γερμανία και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.
Το πρώτο θύμα της ανατίμησης του φράγκου είναι η βιομηχανία ρολογιών.Η Ιταλία είναι η πέμπτη εξαγωγική αγορά για τα ελβετικά ρολόγια, η Γερμανία η 6η και η Γαλλία η 8η. Αλλά αν και στη Γερμανία και τη Γαλλία οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών είχαν μειωθεί, η Ιταλία ήταν ένα καταφύγιο σταθερότητας.
Η δραστηριότητα της χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας θα πληγεί επίσης από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ήταν από τους καλύτερους πελάτες.
Αλλά και η βιομηχανία τροφίμων θα δεχτεί πλήγμα από το ισχυρό φράγκο. Και πρώτα από όλα η... σοκολάτα. Σύμφωνα με στοιχεία, η Γερμανία αντιπροσώπευε το 25% των εξαγωγών σοκολάτας το 2013, η Γαλλία το 8%, η Ιταλία το 5%, η Ισπανία το 2% και η Αυστρία το 1%. Αυτές οι πέντε χώρες της ζώνης του ευρώ απορροφούσαν το 41% των εξαγωγών του κλάδου.
Υπάρχουν και τα ελβετικά τυριά. Ο όγκος των εξαγωγών τους ανήλθε σε 570 εκατομμύρια φράγκα το 2013 και ένα ποσοστό περί το 80% το απορροφούσε η Ευρώπη. Πολλοί φοβούνται ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους στο να προτιμούν άλλα τυριά.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και απώλειες από τον τουρισμό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών προέρχεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι όσοι από τους Ευρωπαίους τουρίστες αγνοήσουν το ακριβό ελβετικό φράγκο και επισκεφτούν τη χώρα σίγουρα θα περιορίσουν τις αγορές τους.
Λιγότερο συμβολική, αλλά πολύ σημαντική από την άποψη της απασχόλησης και των εξαγωγών είναι η βιομηχανία μηχανημάτων και εξοπλισμού. Το 60% των εξαγωγών του κλάδου το απορροφά η Ευρώπη, η οποία είναι μακράν πιο σημαντική αγορά.
Τέλος η υφαντουργία, αν και αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο από τη συνολική πίτα των ελβετικών εξαγωγών, θα υποστεί πλήγμα, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι οι καλύτεροι πελάτες των ελβετικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου