Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η διέξοδος των καταναλωτών στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Ελβετίας να αποσυνδέσει το ελβετικό φράγκο από την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία προς το ευρώ διογκώνει ακόμη περισσότερο την οφειλή των καταναλωτών που έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Οι δανειολήπτες καλούνται πλέον να επιστρέψουν όχι το κεφάλαιο που πραγματικά έλαβαν και επένδυσαν στην αγορά της -εν των μεταξύ υποτιμημένης σε αξία- κατοικίας τους, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο. Οποιαδήποτε αναλογία μεταξύ παροχής και αντιπαροχής έχει ανατραπεί. Το κόστος του δανείου έχει καταστεί πλέον ανυπέρβλητο. 

Οι καταναλωτές αυτοί, δίχως επίγνωση και ενημέρωση, ενεπλάκησαν τελικά σε μία επενδυτικού χαρακτήρα δραστηριότητα, μοχλεύοντας ουσιαστικά το ίδιο κεφάλαιο που δανείστηκαν για την αγορά της κατοικίας τους. 

Όμως τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως πλέον προκύπτει από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καταστρατήγησαν θεμελιώδεις υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφώτισης των καταναλωτών ως προς τους κινδύνους του συγκεκριμένου δανεισμού. 

Κατά τη χορήγηση του δανείου περιορίστηκαν σε μία στατική σύγκριση των δόσεων ανάμεσα στο δάνειο σε ελβετικό φράγκο και σε εκείνο σε ευρώ, υποβαθμίζοντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Αποσιώπησαν τη σημασία και βαρύτητα που είχε η αντιστάθμιση του κινδύνου αυτού, προκειμένου το στεγαστικό δάνειο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ασφάλειας που είχαν οι δανειολήπτες.

Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν ανεπαρκείς και προσχηματικές εντέλει τεχνικές αντιστάθμισης που σκοπό είχαν να διασκεδάσουν την οποιαδήποτε ανησυχία των δανειοληπτών για τον κίνδυνο δυσμενούς μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Είναι πλήθος τα καθήκοντα στα οποία εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των τραπεζών κατά τη χορήγηση των εν λόγω δανείων που δεν τηρήθηκαν. Ωστόσο, αν οι τράπεζες είχαν πράγματι τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, οι καταναλωτές, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν θα είχαν επιλέξει τα συγκεκριμένα δάνεια. 

Γι’ αυτό η αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί και η αναπροσαρμογή των υποχρεώσεών τους σε αυτές που θα είχαν αν το δάνειο ήταν σε ευρώ, είναι με βάση τις αρχές της καλής πίστης και δικαιολογημένη και επιβεβλημένη. Οι καταναλωτές δικαιούνται μία δίκαιη διέξοδο.



Πηγή:www.capital.gr  ---  Του Δημήτρη Σπυράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου