Τη δέσμευση ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προέκυψε με το ελβετικό φράγκο, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να ξεκλειδώσει την ισοτιμία του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ από το 1,20, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες εις βάρος 70.000 δανειοληπτών, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού. Οπως μάλιστα αναφέρεται στη δήλωση, ο πρωθυπουργός είχε από την πρώτη στιγμή επαφές για το θέμα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών.
Το Τμήμα της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου φορέα, μελετώντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημία των δανειοληπτών. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι, ήδη, πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια (κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα), δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Ελληνες πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες». Με αφορμή τη ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου λόγω της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διακόψει τη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 φράγκου ανά ευρώ, στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται στις αγορές, κάνοντας λόγο για «άλλη μια απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη».
Να σημειωθεί ότι μετά τη βίαιη πτώση της πρώτης ημέρας, το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε χθες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα στην αγορά συναλλάγματος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νέο έτος. Εκεί, αναμένεται να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που σχεδιάζει η Ευρωτράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου