Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Οι επιπτώσεις της απόφασης της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας στη Ρωσία

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελβετίας κ. Jordan κόστισε τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρίες που ελέγχονται από την κυβέρνηση περίπου $500 εκατομμύρια. Ο λόγος είναι ότι αυξήθηκε το κόστος εξυπηρέτησης χρέους που είχε εκδοθεί σε Ελβετικό Φράγκο Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση ανέρχεται σε 33 δις. Ρούβλια ($502εκ.). Οι εταιρίες στη Ρωσία που έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο διακρατούν περίπου $5.9δις χρέους.
Τα αυξημένα αυτά κόστη των ομολογιακών εκδόσεων σε Ελβετικό Φράγκο έρχονται να προστεθούν στις ήδη ειλημμένες κυρώσεις εις βάρος Ρωσικών εταιριών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στην κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, στην πτώση που έχει υποστεί το ρούβλι και γενικότερα σε μια οικονομία που φλερτάρει με την ύφεση. Παρόλο που η Ελβετία δεν έχει προβεί σε κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, η ανατίμηση του Ελβετικού νομίσματος δυσχεραίνει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Η κίνηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε σε απώλεια κατά 21% του Ρουβλίου έναντι του Ελβετικού νομίσματος την περασμένη εβδομάδα και πίεσε τα Ρωσικά ομόλογα τον ίδιο μήνα που η Standard & Poor’s αναμένεται να αποφασίσει αν θα προβεί σε μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των κρατικών τίτλων στο επίπεδο junk. Στο μεταξύ τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody’s Investors Service υποβάθμισαν τη Ρωσία στο χαμηλότερο επίπεδο πιστοληπτικής διαβάθμισης, λόγω της πτώσης της τιμής του μαύρου χρυσού και της κατάρρευσης του Ρωσικού νομίσματος σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από το 1998, στην προηγούμενη Ρωσική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου