Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σεισάχθεια υπέρ φτωχών στην Κροατία

Σεισάχθεια υπέρ φτωχών στην ΚροατίαΤη δόξα του Σόλωνα στην Αρχαία Αθήνα ζήλεψε ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς


Τα γυαλιά σε πολύ πιο προηγμένα κράτη έβαλε η μικρή Κροατία, που έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. μόλις το 2014. 

Η βαλκανική χώρα αντιμετωπίζει παρόμοια κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα με την Ελλάδα, λόγω της βίαιης δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων που της επέβαλαν. 

Η μέση ανεργία κινείται γύρω στο 20% (στους νέους 42%), μισθοί και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι και προοπτική δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Eτσι η κεντροαριστερή κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει τον φαύλο κύκλο στηρίζοντας τα μικρομεσαία και φτωχά στρώματα, μέρος των οποίων –ειδικότερα 60.000 δανειολήπτες– υπέστη βαρύ πλήγμα με την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. 
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς, αποφασίστηκε να διαγραφούν τα χρέη χιλιάδων φτωχών πολιτών με «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ΔΕΚΟ, με προοπτική να επεκταθεί η σεισάχθεια και στις τράπεζες. Ο Μιλάνοβιτς δήλωσε περήφανος γι’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία όπως είπε, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την καλή θέληση και τη συνεργασία των τοπικών αρχόντων. 
Τις συμφωνίες απαλλαγής των φτωχών οφειλετών υπέγραψαν εκτός από την κυβέρνηση οι δήμαρχοι της Ριέκα, του Σπλιτ και του Oσιγιεκ, ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ, όπως και οι διοικητές των κροατικών ταχυδρομείων, της επιχείρησης ηλεκτρισμού και της δημόσιας τηλεόρασης (HRT). Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σύντομα στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και τις τράπεζες.   
Συνολικά προβλέπεται να διαγραφούν οφειλές ύψους 1,5 δισ. κούνα (200 εκατ. ευρώ) οφειλετών με «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς –δηλαδή ουσιαστικά χωρίς εισόδημα για πάνω από ένα χρόνο. Με βάση τις συμφωνίες, το ανώτατο όριο διαγραφής χρεών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και ΔΕΚΟ είναι 1.300 και 3.250 ευρώ, αντίστοιχα. 
Ειδική πρόνοια λήφθηκε για τους δανειολήπτες –κυρίως στεγαστικών– σε ελβετικό φράγκο. Με τροπολογία στη Βουλή θα καθοριστεί σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία φράγκου-κούνα 1:6,39 για ένα χρόνο, με τη ζημιά να μετακυλίεται στα πιστωτικά ιδρύματα. Οι τραπεζίτες φυσικά αντέδρασαν, αλλά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει. 
ΠΗΓΗ : http://www.e-typos.com/gr/bloggers/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου